icon

Ako prekonať strach z lietania?

13. júl 2026

Ahojte,
Určite tu uz takých tém bolo viac, ale nedá mi to. Prosim vas, mam veľký strach z lietania, bojím sa všetkého od vysok cez uzatvorený priestor , a v neposlednom rade katastrofickych nehod. Áno racionálne chapem ze je to bezpečné, na druhej strane uz ked som v lietadle mi racio vypne a ja sa stresujem a extrémne bojím, naposledy som az plakala. Najhorší je odlet a potom turbulencie tie ma dokážu totálne vystresovat. Aj tie male.
Tento rok ale ideme opäť letecky na dovolenku a ja som si nechala lekárkou predpísať lieky na upokojenie. Predpísala mi Lexaurin, avsak zatial sa aj tak bojím a to dokonca toho ze mi nezaucinkuje 🫣😀 prosim vyhnite sa urazkam na moju osobu, naozaj kazdy sme nejaky a ja toto neviem ovplyvniť. Prosim tie co ste to uz niekedy užili, pomôže mi dávka 3mg? Ako sa po tom clovek citi? Ja som si jednu 1.5mg skusila dat doma ale ucinok som necitila, ale je pravda ze som nebola v strese... Dakujem za vsetky odpovede

autor
13. júl 2026

+este dodám ze lekárka mi povedala ze si mam dat kludne dve tablety, cize tie 3mg. Neurcila som si to sama. 🙂

anonym_ade3fc
13. júl 2026

@anonym_autor Ja to mam uplne rovnako a lietam velmi casto. Mne lieky na upokojenie velmi nepomahaji upokojit sa ale ked si dam vyssiu davku frontinu, cize tych 3-5mg, tak zaspim a aspon o tom neviem 😀
Treba ale pocitat s tym, ze najblizsi den budes z toho trosku mimo. Ja vacsinou lietam sama a vtedy sa neodvazim ale ked letim s niekym, tak si supnem lieky a je to lepsie.

biba_18
13. júl 2026

skús toto https://www.earplugs.sk/zdravotnicke-pomocky/mi...
ľudia to využívajú pri cestovaní, tiež som si to kúpila ako vychytávku...

autor
13. júl 2026
@biba_18

@anonym_ade3fc ja si dam rano pred odletom tie 3mg, viac by som sa bála ked niesom nato zvyknutá, a dufam ze to zaucinkuje. Uz teraz mi je zle ked si predstavím let 😟
@biba_18 dakujem, pozriem sa na to 🙂

ivka225
13. júl 2026

Možno pomôže pozrieť sa na https://www.flightradar24.com/ a pokúsiť sa veci racionálne zvážiť ...

anonym_ea9cbc
13. júl 2026

Mne veľmi pomohlo presnejšie si naštudovať ako lietadlo funguje... predstav si, že si budúci pilot a máš sa naučiť čo najviac o lietadle a lietaní... a začni si hľadať a čítať. O aerodynamike, o tom ako funguje lietadlo ako stroj, motory, čo sú turbulencie a ako vznikajú, ako sa pristáva a vzlieta, emergency situácie a čo sa vtedy robí a prečo... naštuduj si čo najviac. Taktiež odporúčam ísť na simulátor letu kde budeš mať možnosť zahrať sa na pilota s tým, že zostávaš na zemi. Premeň strach na informácie a fascináciu nad tým ako to celé funguje. Ak sa tomu trochu povenuješ, budeš vedieť o lietadlách viac ako bežný charter cestujúci ktorý ide raz za rok na dovolenku a zmaže ti to výrazné množstvo obáv.

autor
13. júl 2026
@anonym_ea9cbc

Mne veľmi pomohlo presnejšie si naštudovať ako lietadlo funguje... predstav si, že si budúci pilot a máš sa naučiť čo najviac o lietadle a lietaní... a začni si hľadať a čítať. O aerodynamike, o tom ako funguje lietadlo ako stroj, motory, čo sú turbulencie a ako vznikajú, ako sa pristáva a vzlieta, emergency situácie a čo sa vtedy robí a prečo... naštuduj si čo najviac. Taktiež odporúčam ísť na simulátor letu kde budeš mať možnosť zahrať sa na pilota s tým, že zostávaš na zemi. Premeň strach na informácie a fascináciu nad tým ako to celé funguje. Ak sa tomu trochu povenuješ, budeš vedieť o lietadlách viac ako bežný charter cestujúci ktorý ide raz za rok na dovolenku a zmaže ti to výrazné množstvo obáv.

@ivka225 jasne, flightradar poznám, aj viem kolko lietadiel je kazdy minútu vo vzduchu, ze su to stovky ci tisíce.. bohužiaľ ta racionálna stránka mysle je so mnou pokým nenastúpim do lietadla 🫣 ale ano, musim si to uvedomovať...
@anonym_ea9cbc dakujem za tip, skúsim sa viac na to zamerať a niečo si dovtedy pozisťovať, mozno ti ozaj moze pomôcť 😊

mmooly
13. júl 2026

môžeš si vyskúšať dať si aj napr. dnes nejakú polovičnú dávku lieku, aby si videla čo to s tebou urobí... či niečo pocítiš.. a potom trebárs aj večer pred dňom odletu... a potom na letisku.

simsalabim
13. júl 2026
@biba_18

@biba_18 funguje to aj na spanie? Dcera sa v poslednej dobe stazuje, ze nevie zaspat.

biba_18
13. júl 2026
@simsalabim

@biba_18 funguje to aj na spanie? Dcera sa v poslednej dobe stazuje, ze nevie zaspat.

@simsalabim ja som to na spanie nepoužila, ja mám na zaspávanie uspávaciu vydru fisher-price ... 😒 😂 ale na stránke píšu že je to na spanie, tak asi funguje 🙂

simsalabim
13. júl 2026
@biba_18

@simsalabim ja som to na spanie nepoužila, ja mám na zaspávanie uspávaciu vydru fisher-price ... 😒 😂 ale na stránke píšu že je to na spanie, tak asi funguje 🙂

@biba_18 tu vydru si musim vygooglit 😅

biba_18
13. júl 2026
@simsalabim

@biba_18 tu vydru si musim vygooglit 😅

@simsalabim výborná vec 😂 ako, je veľa takých uspávacích vecičiek, ale tá vydra je plyšak .. no nekup to ...
https://www.dracik.sk/fisher-price-uspavacia-vy...