icon

Aký liek pomáha prekonať strach z lietania?

drobaja
16. apr 2026

Ahojte, prosím Vás pekne, možno sa tu nájde aj nejaký odborník alebo sa niekto z Vas bude ochotný podelit o svoju skúsenosť.
Nikdy som nemala problém s lietanim no odkedy som matka, je ten pocit v lietadle neznesiteľny. Mam pocit, ze od strachu zamdliem, sú to ozaj hrozné a veľmi nebezpečné stavy. Preto som sa chcela opýtať aký liek by mi mohol pomôcť. Raz som vyskúšala neurol, no nemalo to žiaden efekt.
Ďakujem Vám krásne.

anonym_fcee40
16. apr 2026

taky, ktory ti predpise lekar a nie MK.

anonym_6bb35d
16. apr 2026

@drobaja Kinedryl 😁

anonym_206c8e
16. apr 2026

A coho sa konkretne bojis??

mmooly
16. apr 2026

taký liek aj ja hľadám, ale zatiaľ som nenašla

anonym_cf0914
16. apr 2026

Pozrime sa na štatistiku:

Dopravná nehoda (auto): ~1 z 20 000 ročne
Lúpež / prepadnutie: ~1 z 17 000 ročne
Srdcovo-cievne ochorenie: ~1 z 200 ročne
pád lietadla: 1 z 33 miliónov ročne
Únos lietadla (EÚ): ~1 z 100 000 000+ na jeden let

čiže ak to mám povedať s trochou čierneho humoru (bez veľmi s rezervou), nemyslím si, že máš také "šťastie" aby si práve ty bola tá, ktorá umrie pri leteckej nehode alebo jej let bude unesený teroristami 😀

Lietadlá sú pred štartom prísne kontrolované a na letiskách funguje tzv biopol - biologická ochrana pásma letiska aby sa zabránilo situáciám kedy napríklad lietadlo nasaje pri vzlete do motora vtáky. Teroristi na slovensku a v EU sú tiež extrémne málo pravdepodobný.
Báť sa je normálne, ale uvedom si, že jej oveľa väčšia šanca, že budeš riešiť infarkt alebo dopravnú nehodu, než pád lietadla. Piloti aj celá posádka sú vycvičení na krízové situácie, ktoré sú skôr raritné. Ale môžeš požiadať doktorku aby ti predpísala xanax na upokojenie pred cestou lietadlom, alebo lexauryn - upokojuje nervy. Z voľne dostupných to býva Kynedril ☺ naozaj sa nemáš sa čoho báť

anonym_bc7c59
16. apr 2026

Stamperlik.

extempore
16. apr 2026

Švacni si 1,5 mg Lexaurin.. to by malo stačiť. Hlavne si na to netreba zvyknúť..

anonym_6dc1c4
16. apr 2026

Silnejší neurol

anonym_d837e7
16. apr 2026

ja si davam 0,5 Xanaxu pol hodinu pred odletomako sa meni tlak v lietadle a su turbulencie mi je fyzicky zle, takze jedine s liekom

babynr2
16. apr 2026

Ja som lietavala aj 3 -4 krát ročne keď som žila v Londýne až jedného dňa som chytila taký strašný blok z lietania, úzkosť...takže pred letom si musím dať niečo na ukludnenie, 0,5 mg neurolu a vtedy sa ukludním a let zvládnem.

anonym_3e6398
16. apr 2026

@drobaja treba riešiť vzniknuté úzkosti, zrejme následok pôrodu. Pravidelne užívaj magnézium a uprav si stravu. Alkohol, kofeín, sladké... pred letom neodporúčam zhoršujú úzkostné stavy.

rozculena
16. apr 2026

xanax,neurol,lexaurín.Povedz obvodnému lekárovi,predpíše ti.

64jarka64
16. apr 2026
@mmooly

@mmooly neurol predpíše lekár

64jarka64
16. apr 2026
@mmooly

@mmooly neurol👍

anonym_d3bef5
16. apr 2026

@drobaja xanax

mvagusta
16. apr 2026
@anonym_3e6398

@drobaja treba riešiť vzniknuté úzkosti, zrejme následok pôrodu. Pravidelne užívaj magnézium a uprav si stravu. Alkohol, kofeín, sladké... pred letom neodporúčam zhoršujú úzkostné stavy.

@anonym_3e6398 ako to myslis ze zrejme strach z proodu?

ivanuskaa171
16. apr 2026

Aj mňa zaujíma že úzkosti mohol vyvolať pôrod. 5 mesiacov po pôrode som dostala také úzkosti a panicke ataky, že to neprajem nikdy nikomu zažiť.

anonym_ae3f26
16. apr 2026

@drobaja na take uvolnenie, oblbovacik ked sa cloveku začne driemať, mi pomohol jeden čo bol na predpis. obvoďák aj psychiater predpíše. taký ten čo rýchlo zaberá. alebo tiež, na uši sluchadlá a:

https://www.youtube.com/watch?v=nkkpE6xdcnU
luccija
16. apr 2026

@drobaja ja si dávam Lexaurin uz deň dopredu niekedy nestačí len pár hodín pred odletom.Alkohol vôbec z toho mi busi srdce ešte viac a som ešte nervóznejšia.Tiez som voľakedy lietala bez strachu a pravidelne odkedy mám dieťa, rodinu bojím sa aj lanovky😆

ivanuskaa171
17. apr 2026
@anonym_3e6398

@anonym_3e6398 Aj mňa zaujíma že úzkosti mohol vyvolať pôrod. 5 mesiacov po pôrode som dostala také úzkosti a panicke ataky, že to neprajem nikdy nikomu zažiť.

luccija
17. apr 2026
@ivanuskaa171

@anonym_3e6398 Aj mňa zaujíma že úzkosti mohol vyvolať pôrod. 5 mesiacov po pôrode som dostala také úzkosti a panicke ataky, že to neprajem nikdy nikomu zažiť.

@ivanuskaa171 tak to je súhra nevyspatia, fyzickej a psychickej únavy najhoršia kombinácia a musíš fungovat

anonym_3e6398
17. apr 2026
@luccija

@ivanuskaa171 tak to je súhra nevyspatia, fyzickej a psychickej únavy najhoršia kombinácia a musíš fungovat

@ivanuskaa171 @mvagusta nie len pôrod, ale celé tehotenstvo a následné dojčenie vyčerpá telo ženy. Predstav si, že telo vyprodukuje 3-4kg dieťa a následné dojčenie-produkcia mlieka, totálne vyčerpá živiny z tela matky, nastane akútny deficit minerálov a vitamínov. Vyšší deficit magnézia, draslíka, vápnika, B vitamínov, vitamínu C... + spomenutý nedostatok spánku spôsobí úzkosti, panické ataky, popôrodnú depresiu, padanie vlasov, zubné kazy, stuhnuté svalstvo a bolesti chrbtice... Preto je zdravá strava plná živín veľmi dôležitá, pomôže dopĺňanie magnézia, elektrolytov pre tehotné a dojčiace matky, vyšší príjem vitamínu C v strave... + spánok a odpočinok ak sa dá 🙂

ivanuskaa171
17. apr 2026
@anonym_3e6398

@ivanuskaa171 @mvagusta nie len pôrod, ale celé tehotenstvo a následné dojčenie vyčerpá telo ženy. Predstav si, že telo vyprodukuje 3-4kg dieťa a následné dojčenie-produkcia mlieka, totálne vyčerpá živiny z tela matky, nastane akútny deficit minerálov a vitamínov. Vyšší deficit magnézia, draslíka, vápnika, B vitamínov, vitamínu C... + spomenutý nedostatok spánku spôsobí úzkosti, panické ataky, popôrodnú depresiu, padanie vlasov, zubné kazy, stuhnuté svalstvo a bolesti chrbtice... Preto je zdravá strava plná živín veľmi dôležitá, pomôže dopĺňanie magnézia, elektrolytov pre tehotné a dojčiace matky, vyšší príjem vitamínu C v strave... + spánok a odpočinok ak sa dá 🙂

@anonym_3e6398 Ďakujem veľmi pekne za odpoveď 🙂