Ako sa prinútim cvičiť?
Dobré ráno. Mám taký problém už dlhodobejšie, že neviem nájsť motiváciu/disciplínu sa prinútiť k pohybu. Keď už cvičím tak je to ok, aj ma to baví, ale ten prvý moment že vstať a začať je veľmi problematický.
Premýšľala som nad trénerom ale mám pocit že je to dosť veľa peňazí, aj nad online trénerom ale 120€ za 2 mesiace toho že niekto odo mňa bude očakávať report o tom ako sa mi darí sa mi tiež zdá byť moc.
Skúšala som si to značiť do kalendára na chladničke aby som sa cítila blbo že mám prázdne dni keď som necvičila - nijak extra to nepomohlo.
Občas si pocvičíme s chlapom čo mi dosť vyhovuje, lebo on je disciplinovaný ale on si zvykne pocvičiť v robote a potom už doma nemusí takže zase nič.
S jednom kamoškou chodím raz do týždňa športovať, ostatné sú ešte menej disciplinované ako ja.
Nepomáha mi vedomie, že je to pre mňa dobré cvičiť, že musím vydržať a mať výsledky, potrebujem nejaký skalopevný moment, že presne teraz vstaň a choď, lebo.....
Čo pomohlo vám s pevnejšou vôľou?
Ďakujem.
Mne pomáha urobiť to ráno,vtedy človek viac vládze,ja by som určite ráno volila...potom pomôže denná rutina nad ktorou nerozmýšľas,proste urobíš a hotovo...jedna kamoška mala psych problémy zo vzťahu,žila v zahraničí ..zachránilo ju keď jej odborník poradil dennú rutinu napr.rano vstať,ísť behať,sprcha,praca,fitko...ona ako stroj robila čo mala napísané a nerozmýšľala či sa jej chce,či nie a ten šport jej zachránil psychiku,existenciu,proste neuvažoval ale urobit
@lili177 no to je ten problém že ráno chodím do práce na 8, a ráno varievam + nejaké základné upratovanie... A väčšinou vstávam tak o 6 a všetko sa to dobre uloží. Čiže ak by som ešte mala cvičiť tak potrebovala by som vstať možno o 5:15.. čo samozrejme nie je úplne smrteľné..
A potom by som si mohla povedať že rovno prídem z roboty a začnem cvičiť, ani si nesadnem a idem.. ale to je stále to že viem že keď to nespravím tak vlastne "nič sa nestane"... Toto je podľa mňa veľmi vysoký level disciplíny že ani nad tým nerozmýšľať a spraviť to
Prihlasila som sa do fitka co je 5min peso od baraku. Nove fitko s velkou plochou na cvicenie plus vela vselijakych skupinovych cviceni. Hodiny maju limit ucastnikov a otvaraju rezervy 24h pred cize v podstate mas sancu sa dostat na tie hodiny - nemas tam nadsencov co sa objednaju na mesiac dopredu a nemas sancu sa dostat. Nasla som si 2-3 typy cviceni co sa mi pacia a rada ich cvicim, plus instruktori co mi sadnu a potom disciplina - najmenej 2x tyzdenne chodim a vidim, ze proste mi to pomaha ako fyzicky tak aj psychicky. Pomaly sa pridal aj mm - sice malokedy chodime spolu. A ak tak len, ze vojdeme spolu ale vo fitku ide kazdy po svojom. Dieta sa tiez obcas prida, ale to vzdy ide na jednu hodinu potom ma svalovicu 3tyzdne a nejde a po 3t zase zacina od nuly 😂😂😂. Cize moja rada - najst si nejake fitko co budes mat blizko aby si nemusela este stracat hodinu na prepravu a obcas pomoze aj to, ze citis ze v tom nie si sama.
Este k tym hodinam - mne strasne pomaha prekonat lenivost aj to, ze ked sa prihlasim na tu hodinu tak proste clovek citi uz tu povinnost ist. A tym, ze sa objednavas max 24h popredu vies sa zorganizovat aby si mala cas. To je tiez mnoho krat taky faktor co ta prinuti chodit.
Mne osobne sa chce vždy, ale čo som počula, tak pomáha zapnúť si playlist ktorý máš rada, vyvolá v tebe endorfiny a budeš mat chuť ísť tancovat. No a vtedy pôjdeš do fitka alebo budeš cvičiť doma. Keď už budeš v naladicke😅
Musíš z toho spraviť rutinu...napr ako umývanie zubov, tiež si nepovieš ale nechce sa mi veď čo...
Alebo to ber ako chodenie do práce , tiež sa mi tam nechce ale musím real nemusím ale potom nebudem mať benefit (mzdu)
A základ nájsť pohyb čo ťa baví. Ak ťa baví beh tak ten, ak ťa baví bicykel a nebaví ťa behať ,tak nebehaj. Je toľko druhov športu
No ja som sa proste nastavila že idem cvičiť a hotovo 😊 proste som mala určené že pondelky,stredy, štvrtky a soboty sa cvičí a brala som to ako hotovú vec 😀 po pár týždňoch som si to už inak nevedela predstaviť 😊 a tiež som chodila aj pred prácou, proste si nastav time management že vtedy mas uvarené, nakúpené, upratané a môžeš cvičiť
Proste sa zdvihnem a idem. Ty by si mohla ísť na skupinové cvičenie, nahlásiť sa a potom už musíš ísť 🙂
Ja moznost hybat sa vnimam ako dar a ja ten dar na rozdiel od mnohych inych (chorych, na voziku) mam, tak ho vyuzivam. Cez prazdniny do fitka nechodim, lebo sa vela presuvame, ale uz to na sebe citim a uz sa tesim na september, ked nabehnem na rezim - pre mna je draha permanentka velmi dobra motivacia.
Ak ťa fitko a cvičenie ako take nebaví, tak je zbytočné sa nútiť. Ja som sa nútila chodiť do fitka a zvládla som to jedine tak, že som mala zaplateného trénera, čiže mi bolo blbé neprísť. Akurát že to vôbec nepomohlo tej motivácii cvičiť . A pritom keď som už bola tam, tak som cvičila rada. Preto je skôr cesta nájsť niečo, čo ťa bude baviť a budeš sa na to tešiť tak, že sa nebudeš vedieť dočkať tréningu. Ja som začala znova tancovať a teším sa ako malé decko na každý tréning, nikto ma nemusí nútiť, motivácia je obrovská. A pohyb je to tiež komplexný, aj posilujeme v rámci treningu, aj je to zábava. Tak isto som takto chodila na jogu, nevedela som sa dočkať hodiny. Potom sme sa presťahovali a nenašla som takého cvicitela, ktorý by mi vyhovoval a úplne sa mi znechutila joga, prestala som.
@lili177 no to je ten problém že ráno chodím do práce na 8, a ráno varievam + nejaké základné upratovanie... A väčšinou vstávam tak o 6 a všetko sa to dobre uloží. Čiže ak by som ešte mala cvičiť tak potrebovala by som vstať možno o 5:15.. čo samozrejme nie je úplne smrteľné..
@anonym_autor chodiť do práce na 8 máš ťažký luxus, varenie a upratovanie presuň na čas, kedy prídeš z práce. Budeš to mať ako ranný rituál, tiež to tak mám. Časom si zvykneš tak, že ti to bude chýbať
Na to, aby si chodila cvičiť automaticky si musíš vytvoriť návyk, a na to, aby si si vytvorila návyk, si musíš cvičenie urobiť čo najdostupnejšie. To znamená zahlásiť sa na hodiny čo najbližšie k domu alebo k práci. Maj jž batoh s vecami na cvičenie a vodou pripravené a nachystané pri dverách deň pred cvičením, nech nemusíš rozmýšľať, že sa musíš pripraviť, proste zoberieš batoh a ideš. Mojou najväščou motiváciou je však pohľad do zrkadla. A je jedno či som vyzerala zle alebo potom keď som cvičila dobre - oboje ťa motivuje. Jedno, že už nechcem tak vyzerať, preto musím cvičiť. Druhé, na to aby som mohla takto dobre vyzerať aj naďalej, musím pokračovať v cvičení. Zisti, aký si typ, či sa ti lepšie funguje ráno alebo večer a zvoľ si čas tak, aby sa ti lepšie fungovalo. Ja chodím zásadne večer, ráno som proste mŕtva. Nemusíš cvičiť ráno len preto, že všetci okolo teba cvičia ráno, pokiaľ ty si ráno nepoužiteľná a naopak. Dosť pomáha aj zobrať si batoh s vecami na cvičenie do práce a ísť do posilky rovno po práci ešte predtým ako sa dostaneš domov. Proste bez toho aby si šla cvičiť, tak domov nepôjdeš. Mne toto veľmi fungovalo na vytvorenie si návyku. A potom keď máš odcvičené a dostaneš sa domov, už nemusíš rozmýšľať či sa ti chce, už budeš mať odvičené a zostane len dobrý pocit.
Mne na to, aby som šla cvičiť pomáha najviac to, že moje ja o 40-50 rokov mi bude vďačné 🙂. Viem čo je to trpieť v bolestiach a nemôcť sa hýbať, takže som rada, že môžem.
Mme pomaha ze mam na to obmedzeny cas. Proste ked deti spia naobed. Ked to neurobim vtedy uz to nestihnem. Dalej to ze som za to zaplatila a moje lakome ja by bolo nastvane keby to nevyuzijem. Posledny dovod je ten maly monk vo mne ktory je spokojny ked ma vsetky treningy pekne odkliknute ako odcvicene.
Zacni cvicit postupne. Daj si len male ciele. Napriklad, rano si povedz ze budes cvicit 5 minut. Po dvoch dnoch 7, za tyzden 10... A zo zaciatku nic intenzivne. Ide len o ten navyk a potom mozes pridat intenzitu. Radsej cvicit menej a casto ako poriadne len obcas. Mozes brat ako cvicenie aj prechadzky, pouzit schody namiesto vytahu... . A hlavne nevazit sa 3x denne 🙂 , max tak raz za tyzden
mne pomohlo si povedať že musím a basta. neznášam chodiť do posilky, úplne, fakt nie - ale musím zo zdravotného hľadiska - teda ak nepôjdem, nebudem vládať fungovať (reálne by som sa nepostavila z postele) - ale aj tak sa mi nechcelo ... a potom som si povedala, že jednoducho pôjdem lebo musím - žiadne že preložím tréning lebo ma volajú kamošky do mesta, alebo sa mi nechce, alebo hocičo - nechodím do posilky lebo sa mi chce - ak by som chodila len vtedy keď sa mi chce, nešla by som nikdy... chodím lebo musím. ... ani k zubárovi človek nechodí lebo sa mu chce, že... tak ako musím do práce, ráno vstanem a idem do práce - tak v deň keď mám tréning ráno vstanem a viem že idem do práce a poobede idem do posilky. koniec. bodka ...
Mne osobne sa chce vždy, ale čo som počula, tak pomáha zapnúť si playlist ktorý máš rada, vyvolá v tebe endorfiny a budeš mat chuť ísť tancovat. No a vtedy pôjdeš do fitka alebo budeš cvičiť doma. Keď už budeš v naladicke😅
@lucia13022023 to je super vychytávka 😲
A potom by som si mohla povedať že rovno prídem z roboty a začnem cvičiť, ani si nesadnem a idem.. ale to je stále to že viem že keď to nespravím tak vlastne "nič sa nestane"... Toto je podľa mňa veľmi vysoký level disciplíny že ani nad tým nerozmýšľať a spraviť to
@anonym_autor je uplne jedno co ti tu kto povie, bude minat svoj cas a pisat ti tu motivacne komentare a davat rady
Nikto ani jeden z nas ti do hlavy nenaleje silu vstat a ist cvicit
Takze ak to ty sama nechces nikto ta tu neprinuti
Ja som bola ten typ co nikdy ale nikdy necvicil, vo ditku som v zivote nebola a uz vyse roka cvicim a skoro denne az na nejake vynimky, lebo som chcela…
Do cvicenia sa nemas nutit, ak nechces nepomoze ti ani trener, nepomoze ti nic
Keby si chcela vstanes a ides
A mimochodom na som o 5:00 vstavala konkretne 4:45 jedno obdobie a cvicila rano ( 60min) , varila a upratovala
Okrem toho, čo tu už odznelo, mne keď sa nechce, tak si poviem, že budem cvičiť iba 5 minút - je to lepšie ako nič a zvládnem to aj polomŕtva. No a doposiaľ asi vždy ma to nakoniec chytilo a namiesto 5 min som cvičila aspoň polhodinu 🙂
@anonym_autor vyskúšaj online výzvu na cvičenie. Mne napr. vyhovuje fitshaker. V septembri možno dajú výzvu "reštart po lete". Každý deň jedno cvičenie, nejaké motivačné videá, jedálničky. Po mesiaci sa z cvičenia stane rutina. Treba len nejako začať. A ešte sa mi páči komunita fitshaker na fb. Dievčatá si radia, motivujú sa, obdivujú pokroky... To je tiež super.
Okrem toho, čo tu už odznelo, mne keď sa nechce, tak si poviem, že budem cvičiť iba 5 minút - je to lepšie ako nič a zvládnem to aj polomŕtva. No a doposiaľ asi vždy ma to nakoniec chytilo a namiesto 5 min som cvičila aspoň polhodinu 🙂
@dixitka áno mne keď sa nechce lebo si myslím že som unavená si poviem aspoň 10 minút ak to nepôjde nepôjde, potom ešte jeden cvik ešte sérii a ani neviem ako odcvicene....ale teda už bolo že som ozaj nevládala a po pár minútach skončila ale to sa stalo asi zo dva tri razy
Ja mam v blízkosti 4 malé fitka tak škoda nevyužiť. Nasla som si skupinové cvičenie ktoré ma baví, baby sú veselé kopy tak sa aj nasmejeme, plus cvičím Cvicte so Zuzanou, to ma veľmi bavi a väčšinou neostanem pri jednom tréningu, úplne ma to vždy nakopne, taky Zansisan mi vôbec nevyhovoval, plus veľa chodím. Úplnú radosť z pohybu mam, keď si tam dva tri dni oddych normálne mi to chyba.

Mne pomáha urobiť to ráno,vtedy človek viac vládze,ja by som určite ráno volila...potom pomôže denná rutina nad ktorou nerozmýšľas,proste urobíš a hotovo...jedna kamoška mala psych problémy zo vzťahu,žila v zahraničí ..zachránilo ju keď jej odborník poradil dennú rutinu napr.rano vstať,ísť behať,sprcha,praca,fitko...ona ako stroj robila čo mala napísané a nerozmýšľala či sa jej chce,či nie a ten šport jej zachránil psychiku,existenciu,proste neuvažoval ale urobit