icon

Ako schudnúť, keď žiadna metóda nefunguje?

25. jún 2024

Mám 156cm a 65kg, chcela by som aspoň 10kg zhodiť. Som nízka, kilá sa na mňa lepia veľmi ľahko a dolu nejdú. Lenže nejako neviem pri ničom vydržať. Skúšala som kalorické tabuľky, ale obedy mám v práci, to som nemala ako zapísať, domáce jedlá som tiež nevedela zapisovať lebo u nás varí manžel a nebol ochotný všetko vážiť. A celkovo som na to stále zabudala tak to bolo o ničom. Skúšala som behať, po pol roku behu 3x do týždňa hodinu som neschudla nič a beh ma vôbec nebavil, skúšala som aj posilku, rôzne skupinové cvičenia, ale bolo to všetko pre mňa utrpenie, stále som sa musela do toho nútiť a aj tak som nechudla. Ešte som skúšala Mira veselého, delenú stravu, prerušovaný pôst, paleo stravu, fitshaker, chudni s dave, rôzne jedálničky niektoré aj riadne drahé, už ani neviem čo všetko. Mám 40 rokov a od 15tich sa snažím nájsť niečo účinné. Problém je, že vydržím s veľkým utrpením 3-4 týždne a keď sa zatiaľ neukáže žiadny výsledok (nikdy sa neukázal) tak motivácia skončí a potom sa ešte naseriem že som sa zbytočne snažila tak sa od jedu týždeň prejedam. Ja už neviem ako na to, mám prečítané snáď všetky články na internete o chudnutí, napozerane videá, ale do praxe to nejako nejde. Poraďte ako ďalej, nechcem sa zmieriť s tým že budem takáto tučná a navyše keďže mi nejde chudnúť tak mám až panický strach z priberania.

nevenka
25. jún 2024

@surama no ale aj taka ryza je brutalna 🤪, napriklad leco uz radsej budem jest s chlebom ako s ryzou, lebo by som si musela dat ryze maaalicko a budem po tom raz dva hladna 🙃.

cukroska
25. jún 2024

@11bodka11 to neverím. Vždy je lepsie byť štíhly aj keď nie je tip top postava sko opak.

surama
26. jún 2024

@nevenka Ale cosi. Zalezi ako ju pripravujes. Ked ju najprv prazis na oleji, tak bude ovela viac kaloricka ako len uvarena vo vode. Rozdiel na 100g moze byt aj 100kcal.

barborachors
26. jún 2024

Tak ked ti to nedáva zmysel, tak nechudni. Po 40 to uz velakrat ani nejde, okrem hladovky. Co znamena, ze budes jest len porcie, ktore sa vojdú do tvojej dlane. Ja viem, ze ma tu teraz ukameňujú, ale co si myslite ze vsetky tie herecky a modelky po 40, ako fungujú. Urcite si nedajú na obed fazuľovú a panenku so zemiakovou kašou. Pozri ako jedáva napr Victoria Beckham. Ma len cisty vývar a na druhe kúsok ryby a trošku podusenej zeleniny na malom tanieriku. Ak toto zvládnete aj vy moje milé co chcete schudnúť aspon pol roka jest, tak schudnete. Ale jest menej a mysliet si, ze budem ako modelka do mesiaca, zial po 40 nestaci.

andaluzia12
26. jún 2024

@barborachors ked sa človek nedokáže vzdať jedla, musí mať viac pohybovej aktivity.

veronicka1901
26. jún 2024

@surama presne tak, ja keď si nie som istá, či môžem ešte niečo zjesť, tak hneď nahadzem do tabuliek a vidím

barborachors
26. jún 2024

@andaluzia12 a prave to je ten kameň úrazu. Ved som si dala len jeden nanuk, tak sa idem prejst. No ale to nestačí lebo napriklad na spálenie jednej Mily treba makať vo fitku cca dve hodiny. Makať, nie dvíhať trochu železa. A to vela ludi nevie. Ze je treba kopu námahy za nejaky ten keksik. A tuk sa ukladá veselo dalej. Proste cvičením sa nechudne, chudne sa v kuchyni. Cize veta Viac pohybovej aktivity je irelevantná.

livuska124
26. jún 2024

@barborachors presne. Veľa ľudí nadhodnocuje svoju fyzickú aktivitu a podhodnocuje počet prijatých kalórií. Myslia si, koľko veľa kalórií spálili behom / cvičením / či chôdzou a hneď sa poriadne najedia, veď "sa namakali" no keď sa na to reálne pozrieš, spálili možno jeden malý jogurt. Následne si dajú 120g chleba, 3 vajcia (použijú aj olej či maslo) a za tým niečo "malé sladké" lebo veď spálili kalórie, ani sa nenazdajú a už vôbec nie sú v deficite, ale naopak v nadbytku. Pritom to ani nevyzerá, že zjedli veľa a navyše to bolo "zdravé," no napriek tomu nechudnú.... proste príjem - výdaj nepustí.

andaluzia12
26. jún 2024

@barborachors pre mňa nie, akonáhle som sa zacala denne venovať pohybovej aktivite, krasne som schudla. Netreba si zas myslieť že prechádzka ma spasí, pripadne si myslieť, že ked si idem 2x do týždňa zabehať po 5 km, že môžem zjesť čokoľvek. Stále sa dookola omiela kalorický deficit, ten dosiahneš buď úpravou stravy, alebo zvýšeniu pohybovou aktivitou, najlepšie ich kombináciou, čiže vôbec nieje irelevantná.

autor
26. jún 2024

Máte pravdu, asi si to predstavujem príliš ľahko. V okolí mám samé štíhle ženy ktoré sa nemusia nijako snažiť a ja sa ledva držím aby som nepribrala. Ale asi to nie je také jednoduché. Možno by som sa s tým mala zmieriť, že som takáto, môžem byť ešte rada že na tom nie som horšie. Najradšej by som sa na celú postavu vykaslala, už ma unavuje že stále dokola riešim to isté. No som nešťastná, nedá sa zohnať pekné oblečenie na takú nízku a tučnú osobu, v ničom sa necítim dobre.

livuska124
26. jún 2024

Autorka, skús ísť na to pomaly. Proste prvý týždeň, dva si daj napr. záväzok, že žiadne sladené nápoje. Iba čistá voda, či nesladeny čaj. Ostatné jedz ako doteraz. O dva týždne pridaj ďalšiu zmenu - napr. zdravá večera. Kúsok chleba (50-60g), veľa zeleniny, kvalitná sunka a kúsok syra, vajce na tvrdo, či nejaká pomazánka z tvarohu. Atď. rob postupne zmeny, ak toho zmenia naraz príliš veľa, jasné, že si frustrovaná a cítia sa obmedzovana.
Navyše - si príliš netrpezlivá. Na váhu akú máš teraz si sa tiež nedostala za 2-3 týždne, predpokladám. Takže aj "diéta" resp. prechod na zdravšiu stravu chvíľu trvá - telo sa musí naučiť prispôsobiť a to nie je hneď. Niekto začne chudnúť hneď ako priškrtí príjem, niekto až po mesiaci, ale zrazu z neho "spadnú" dve kilá naraz.
Ja som l vždy za pomalšie chudnutie, s nie veľkým kalorickym deficitom a to práve kvôli tomu pocitu frustrácie a obmedzenia. Preto mi vyhovovali kalorické tabuľky, lebo rátajú tuším len s deficitom okolo 300kcal (musíš ich však mať správne nastavené). Keďže sa v podstate obmedzuješ "len trochu" + vydržíš to dlhodobo.
A čo sa týka tabuliek - je to oštara niekedy, ale jednoducho aj o Tom je chudnutie, že vyjdes zo svojej komfortnej zony, niečo obetujes (čas na cvičenie, či varenie pre seba, váženie potravín, svoje pohodlie, zabehnuté zvyky....atď).
Keď vy si teraz začala chudnúť, pomalým tempom, dajme tomu 1,5kg -2kg mesačne, tak na Vianoce môžeš mať o 10kil menej. To ma byť motivácia. Nie to, že po 2 týždňoch sa ti váha nepohla dole.
Mimochodom, aj o mne si mysleli, ako sa nemusím snažiť, lebo som štíhla, ale do môjho taniera nevidia, že jem prevažne zdravo, všimnú si iba koláč, a už z toho vydedukuju, že ako mi je super, zeriem koláče a nepriberám....ani moje odmakane hodiny cvičenia nevidia. Iba sa utvrdia v Tom,.že niekto má postavu "zadarmo" ale u väčšiny žien to tak veru nie je. Možno je pár šťastných s ultra rýchlym metabolizmom, ale zvyšok je na Tom ako ja.
Takže jediné čo ti ostáva je zaprieť sa a vydržať dlhšie než dva týždne a nedavať si nesplniteľné ciele. Pomaly ďalej zájdeš.

livuska124
26. jún 2024

Ospravedlňujem sa za preklepy, píšem z mobilu narýchlo.

zoja1234
26. jún 2024

@surama tie kaloricke tabulky to je nejaka appka do telefonu alebo ako to funguje?

lucia8815
Odpoveď bola odstránená
lucia8815
Odpoveď bola odstránená
livuska124
27. jún 2024

@lucia8815 podľa mňa práve kalorické tabuľky sú na začiatok výborný pomocník - človek totiž zistí SÁM (čiže si to omnoho lepšie zafixuje, než keď to má iba "prikázané" a nalinkované niekým iným), čo má koľko bielkovín, tukov, sacharidov. Musí sa naučiť sám si vyskladať jedálniček tak, aby mu nechýbalo nič z makroživín. Tým, že musí vážiť jedlo, sa naučí aj do budúcna, keď tabuľky používať nebude, odhadnúť voľným okom správne množstvá jedlá už bez váženia. Samozrejme, aby človek tabuľky poctivo naplnil (to znamená jednotlivé makroživiny, aj celkový príjem), musí mať jedálniček zdravý a vyvážený.

surama
27. jún 2024

@zoja1234 Ano je to aplikacia, kde si zapisujes, co si jedla. Ono to to podla udajov, ktore zadas vypocita kolko kcal mas prijat, kolko bielkovin, sach., tukov a ked to tam budes isty cas zapisovat, tak sa naucis, ktore potraviny su ako na tom nutricne a potom uz budes vediet fungovat aj bez nich.

livuska124
27. jún 2024

@surama inak ja kým som ich začala používať, som si myslela, že nemám z čoho priberať, veď nejem veľa... a keď som si nahodila prvý deň každé sústo, čo som zjedla, som skoro odpadla. Nejedla som veľké množstvá na objem, ale jedla som veľmi kalorické potraviny a to sa hneď nazbierali kalórie. Dva rožky s maslom a kakaom na večeru (samozrejme masla som si dopriala veeeeľmi "požehnane") a mne skoro oči vypadli. Postupne som sa naučila, čoho koľko môžem, že nie 70g masla na večeru k rožkom 😀 že namiesto snickersu si dám domáci koláč, malý kúsok, že namiesto rezňa môžem zjesť dva plátky mäsa na prírodno aj s ryžou.....kalorické tabuľky boli pre mňa sprvu poriadny šok - ako zle som sa stravovala.

pralinka86
27. jún 2024

Clovek pribera dlhodobo a schudnut chce rychlo... Ja viem, kazdy chce zmenu, ale ked si uz mala kadejake diety, telo bude asi tým poznacene... Takze nevzdavaj sa po mesiaci..
Sladke ranajky su v poriadku, ale skus co najmenej spracovaných potravin kupovat.. ak mas rada granolu, urob si domácu, vies kolko das cukru, kolko tuku, vies namiesat vlocky, susene ovocie, hned to bude lepsie
Alebo kase na raňajky s trochou orechového masla.. alebo tvaroh kremovy s ovocim a vločkami, das lyžičku medu. Alebo kasa/vlocky co sa cez noc v chladnicke urobia..alebo nejaký domaci zdravsi kolac..je toho vela a mysli na bielkoviny, respektive ako vyzivovo vylepšiť kazdehlavne jedlo.. je to aj chutnejsie..
udeniny (sunky, salamy, parky,..) minimalne, vajicka su super, tie mozes velmi casto, naj co najmenej tuku k nim, cize varene/poached eggs, radsej kvalitny olej k nim si daj, zeleninu, salat, avokádo.. je sezona, da sa vyberat a vyberat..
Sú rôzne syry, tvarohy, cottage cheese, bryndza, kyslomliecne vyrobky, vsetko mozes striedat.. nekupuj nizkotucne vyrobky, ved to ani nechuti dobre. Radšej smotanovy biely jogurt s probio kulturou nez tie vodove so zlozenim dlhsim nez nazov.. no a chude maso, ryby, vela ryb, je to vela.. ani obed v restike nemusi byt zly, ked si vies odkontrolovat zvysok dna..
A postupne pridaj pohyb, nie kvoli chudnutiu, ale zdraviu, proste hybat sa treba, kondičku zlepšiť, mozno viac chodit, vecer ai dat kolecko na bicykli, choďte cez víkend na výlet/ malu turu, plavat.. postupne na to ist, mat to ako zvyk, ze sa na to tesis, ze vypnes hlavu napr
No a neber to cele ako dietu, ale zmenu zivotneho stylu. Mame pred sebou este veka rokov, tak nech sa nam lepsie zije

surama
27. jún 2024

@livuska124 Presne aj u mna to iste 😃 Maslo ma najviac sokovalo. Tiez som si zvykla dopriat na chlieb a ked som to nahodila, tak som pochopila, preco nechudnem 😃 Takisto losos...ze aky zdravy, ale nikto nepovie, aky kaloricky 😃 A vyprazane jedla ani nehovorim...syr s hranolkami a tatarkou 1500kcal, co je skoro cely moj denny prijem 😃 A zas ma prekvapilo, ze v pohode si mozem dat ryzu, zemiaky, chlieb, ze sa viem v klude zmestit do prijmu..alebo kecup, horčica, natierky...ziaden problem 🙂

surama
27. jún 2024

@livuska124 A inak toto, co som pisala vyssie ohladom tej kavy robi moja svokra, ze cukor do kavy si neda, lebo chudne, ale da si kolac ku kave..ved to len malicky 😃 A nevysvetli jej clovek 😃 Po dovolenke vyradila hned pecivo, ryzu, zemiaky, ale odkusit z klobasy neni problem alebo opekat slaninu...ved to len trosku 😃

barbie2023
27. jún 2024

Neexistuje aby niekto 3mesiace behal a nezhodil ani kilo. Jedine ,že si za tým behom potom dáš celú pizzu alebo niečo kalorické ,aby si tie spálené kalórie dojedla. Alebo máš hormonálny problém ,ale na to by si za tie roky prišla keďže to je aj o trávení a stým súvisiace problémy s vlasmi,kožou ,nechty ,no kadeoc iné nie len váha. Ak ozaj chces chudnúť a nevieš ako tak jedine sa zaťať , počítať kalórie a nájsť si trénera ale skutočneho a nie pipky s diplomom ,ktorý splasili na 3dnovom online seminari.

barbie2023
27. jún 2024

@surama pečivo nemá s chudnutím nič keď ješ normálne množstvo.

surama
27. jún 2024

@barbie2023 A kde pisem opak?

livuska124
27. jún 2024

@surama joj, to aj u nás v robote veľa žien má skreslené predstavy o príjme kalórií - kávu s cukrom nie, lebo chudne, ale na obed obrovský rezeň so zemiakovým (bohato majonézovým) šalátom v pohode 😀 Taká porcia, že celodenný príjem kalórií v čudu...

vev82
27. jún 2024

No zapracovat na pevnej voli a vyhodit si z hlavy ze za 3-4 tyzdne uvidis neviem ake zmeny. Kaloricky deficit. Staci upraviť trosku beznu stravu, aby bola udrzatelna dlhodobo(trochu mensie porcie, viac zeleniny, nevyjedat medzi jedlami, nepit sladke vody). A idealne nejaky pohyb, ktory ta bude bavit. Jednoduche. Ludia si niekedy zbytočne komplikuju zivot a ziadne specialne diety netreba riesit 😉. Za mna kalorické tabuľky su smrt. Schudla som bez vazenia jedla, s jedenim aj sladkeho, aj obcas nezdravého. Vyvazenost a deficit je zaklad

barbie2023
27. jún 2024

@surama veď nie opak, len som ti to tak akože chcela potvrdiť ,že máš veru pravdu 😄 ono cez písmenká človek nevidí a nepočuje ten ton tak niekedy sa ľudia hneď nepochopia.

barbie2023
27. jún 2024

@vev82 no áno , kalorické tabuľky sú na jednej strane blbosť ,ale napr mňa strašne veľa naučili o tom koľko má čo aspoň približne kalórií a aké množstvo si môžeš dať keď chudnes.. takže pre praktickosť je to fajn, samozrejme žiť sa s tým donekonečna nedá. Ale napr. ako vyššie bolo spomenuté taký losos je mega tučný ako aj orechy.. takže treba jesť aj také ,ale menej keď chudnes

surama
27. jún 2024

@barbie2023 Jaaj takto 😃 V pohode, beriem 🙂 Ano, cez net to niekedy inak vyznie 😃

surama
27. jún 2024

@livuska124 Tak tak 😃 Ale ja som tiez taka bola, takze ich chapem 🙂 Aj co sa vydaja energie tyka, tak som si myslela, ze beham cely den za synom, ze kolko nachodim a spalim....kupila som si smart hodinky a zistila som, ze preeesne ja som z tej kategorie, ze som nadhodnocovala vydaj a podhodnocovala prijem a kila isli hore a nechapala som preco, lebo na mnozstvo som jedla malo 🙈