icon

Ako zvládnuť priberanie v menopauze?

15. jan 2025

Som v menopauze a strašne mi začalo chutiť jesť. Hlavne sladké.Ja od malička milujem sladké,ale v mladosti som s tým problém nemala.
Ale ked sa rozjem nemám mieru. Potom pár dní si vstúpim do svedomia a menej,ale nedokázem sa vzdať jedla, ktoré mám raPoslerada.Myslím klasiku.Posledný rok som pribrala minimálne 8-10 kg.
Pohyb mám v podstate rovnaký a cez deň sa viem skôr ovládnuť ,len večer (ako ako sprostá ).Vyžieračky keď opadne stres a sadnem konečne pred telku. Teraz od pred Vianoc som v podstate pribrala najviac .Ale veľmi mi chutí aj keď som v strese. Čo iný chudnú ja priberám .Mám manuálne ťažkú a náročnú prácu za pásom a málo spávam aj veľmi málo pijem. Aspoň teraz v zime.
Mám veľké problémy s močákom a po každom pohári vody či čaju utekám na wc.
V podstate teóriu ovládam len neviem použiť v praxi. Tabuľky to absolútne. Robím aj nočné a starám sa popritom nie len o rodinu ale chodim pomáhať aj rodičom. Takže väčšinu voľna penlujem medzí dvomi domácnost,i keďže som nato sama. V podstate najhoršie,že veľa varim a peciem pre dve domácnosti aj nákupy a pre mňa je to brutálne lákadlo. Nijako sa nezastávam a nevyhováram.Je to moja chyba,to viem, dávno ale neviem to proste ovládnuť. Mám rada veľmi aj zdravé jedlá,ale mna nezasýtia ba naopak mám po nich oveľa väčší hlad.
Ako to máte vy?Ako ste to dali do hlavy a prestali s tým? Ja som bola v podstate vždy štíhla,ale po 40tke som začala preberať a čim ďalej viac.

Strana
z2
jahu348
15. jan 2025

Kolko mate rokov? Ja 54r...stale rovnake stravivanie malo...pohybu mam dost a priberam a priberam. Sladke nejem....ja uz neviem co mam robit. Netreba skocit na gyndu? Nie su nato lieky? Neskutocne navaly mam a v noci sa potim tak ze rano vstanem mokra. Mam 63kg

biba_18
15. jan 2025

to je ten problém - máme viac jedla, menej pohybu, menej svalov a pomalší metabolizmus - je len prirodzené že priberáme ... chce to na totalku prekopať stravovanie, šport a spánok ...

autor
15. jan 2025

@jahu348 Mám 47 a 86kg

autor
15. jan 2025

@biba_18 Áno je to tak.Uvedomujem si,že žijeme v konzumnej dobe a ak človek pracuje a dobre zarobí aj si potom dopraje.

biba_18
15. jan 2025

ja som hedonista, môj chlap sa mi smeje, že kebyže nemám vnútornú brzdu tak je zo mňa 150 kg alkoholička ... moja brzda je pevná vôľa. hedonizmus vyvažujem disciplínou v stravovaní v bežných dňoch, jem všetko (čo zdravotne môžem) ale s mierou, športom a aktivitou. som somatotyp ktorý má tuk - ale pod tým tukom mám svaly čo veľa vydržia, chodím do posilky, behávam, veľa chodím, som ohybná tak že položím dlane na zem... takže moja rada je pozrieť sa na seba úprimne - ako chceš fungovať keď budeš mať 60 a ako keď budeš mať 70 rokov - nie koľko budeš mať kíl, ale ako budeš reálne fungovať, ako budeš vládať chodiť, nosiť nákupy, hrať sa s vnukmi...

biba_18
15. jan 2025

a čo sa týka toho že ťa zdravé jedlo nenasýti - tomu never - to je iba v tvojej hlave. ja som musela držať dosť prísnu zdravotnú dietu čo sa týka jedál, ale porcie boli veľké kvôli energetickému príjmu a makroživinám - a ja som NEVLÁDALA jesť, taká som bola plná ... neexistuje aby si bola hladná napríklad po regulérnej porcii 180 g hummusu so 150 g zeleniny, krajcom celozrnného chleba a jedným jablkom ...

vler
15. jan 2025

Zasa sa netreba vyhovarat na dobu. Sme stale racionalne bytosti a rozumny clovek by mal uz po par pribratych kg vyhodnotit co sa deje a urobit ziaduce zmeny

autor
15. jan 2025

@vler Áno ja mám vyhovorky stále. Radšej dám 10km rýchlu chôdzu alebo 40km na biku ako nejesť co mi chutí. Proste neviem odolať. Neviem.Ked vidim a mám doma tak odolávam ale aj tak si to hoc aj o 12tej v noci dám čo som si nedala skôr.

autor
15. jan 2025

@vler Mne to nikdy nevadilo ani môjmu mužov,i ani rodine. Áno nebola som spokojná so sebou,ale za tie roky som mala rovnakú váhu. Keďže sa mi roky nedarilo schudnúť tak som ro brala tak ako to je.Tisíc pokusov aj tisíc zlyhaní. Aj sa mi podarilo schudnúť ak naspäť pribrať.Klasika. Keďže som prestala jesť iba zdravé jedlá a minimálne porcie.
Vždy mi povedali aj iný ,že som matka dvoch detí a je v pohode byť aj krv a mlieko. A nikdy mi nik netipoval takú váhu. Dokonca veľa ľudí naopak,že v pohode. Tak som si proste zvykla. Ale teraz sa už cítim ako slon 😂

janickacrazy
15. jan 2025

Hlavne si vyriešiť tie problémy s močovým mechurom. Lebo ako sa hovorí hlad je prezlečený smäd. Keď málo piješ, o to viac si hladná a aj obličky trpia. Skús piť alchemilku, mne to pomáha. Ale určite zajdi aj k lekárovi. Nie je normálne, aby si stále chodila močiť. Môžeš mať aj cukrovku, daj si urobiť odbery. Plus máš stres, možno k rodičom zohnať opatrovateľku na pár hodín, ktorá nakúpi a prípade uvarí alebo im objednať obedy z obce. Aby si stále nebehala medzi 2 domácnosťami. Drž sa.

anjelicek26
15. jan 2025

Len aby si s tým stalym smädom,cikanim,prepadovkami hladu nemala nabeh na cukrovku..

biba_18
15. jan 2025

a ešte nejaké čísla: po 40-ke sa spomaľuje metabolizmus bez ohľadu na životosprávu. dokonca tak, že za 10 rokov potrebuje telo o cca 4% menej energie než pred predtým ... teda ak človek potreboval v 40-ke na udržanie hmotnosti povedzme 1740 kcal ... v 50-e to bude už len 1680 ... v 60-ke už len 1622 ... a my niee, my naopak, príjem navyšujeme a znižujeme výdaj, lebo čím sme starší tým menej vládzeme ... možno sa 4% nezdá veľa, ale to je 60 kcal - to je denne menej o 1 zemiak alebo o 1/2 krajca bieleho chleba...

ina2405
16. jan 2025

Napadlo mi presne to, čo @anjeliček26 , že či problém s častým močením nie je problém s cukrom. Aj vtedy ľudia veľa a často cikajú. Vo vlastnom záujme si uprav životosprávu, nie si sama, kto v strese priberá a zjedol by aj koňa. Ja mám len o pár rokov menej a tiež už nemôžem zjesť všetko, čo v mladosti.

simsalabim
16. jan 2025

@biba_18 to, co si napisala, je kaloricky dost, moj obed moze mat tak 550kcal.
Ja som s kalorickym tabulkami schudla 17kg (mam 54rokov) a vahu si drzim, ale je to obeta.
Nech sa snazim, ako chcem, mne proste tie porcie nestacia, aj ked mam vsetko v zelenych koleckach. Moj apetit je vacsi… ale bojujem. No a mas pravdu, treba sa hybat, na starobu to vsetky ocenime.

autor
16. jan 2025

@janickacrazy Močový mechúr riesim už takmer 15 rokov. Mám hyperaktívny močový mechúr.Absolvovala som uz všetky vyšetrenia u rôznych odborníkov a žiaľ lieky nezaberajú vôbec a poslednú liečbu kyselinou hyaluronovou čo som absolvovala bola neúčinná. Len vyhýbať sa močopudným nápojom a dráždivým jedlám a nepiť už večer aspoň 3 hodiny pred spaním. Držať bruchu,nohy v teple.
A používať vložky. Nič iné mi povedal primár sa s tým žiaľ robiť nedá. Ken naučiť žiť. Čo som sa už musela žiaľ. Nakoľko v noci keď je chladnejšie chodím 5-10x za noc. Záleží od viac faktorov. Ani alkohol vôbec nepijem a kávu absolútne pred cestou ani čaj nemôžem. Na nefrologou ma nikdy neposlali a po gynekologickej stránke všetko ok.
Oslabený a dráždivý močový mechúr vraj môže byť aj pôrodom a vekomvsa to zhoršuje. Cukor mám ok Chvalabohu
@anjelicek26

autor
16. jan 2025

@simsalabim Úplne pravda. Ja to všetko viem. Si statočna klobúk dole.Vdaka.

biba_18
16. jan 2025

@simsalabim to čo som napísala bol príklad pre 70 kg ženu športujúcu 3x do týždňa. pointa bola inde - 50-ročná proste musí jesť menej ako keď mala 40… a celkom si neviem predstaviť že si hladná pri príjme 1600 kcal… (btw, áno, tento kupovaný hummus má viac tukov a tým pádom aj kcal ako domáci)

la_dolce_vita
16. jan 2025

Poznam to, mam vsak po 50tke a to uz naozaj vnimam zmenu. Mna trapi najma unava, tym padom menej sportujem ako kedysi, nevladzem, plus sa mi zhorsila astma a mam caste virozy. Sladkosti tiez zboznujem, ale krotim sa, uplne zakazat si to neviem. Uz sa proste neda jest ako kedysi. To iste porcie. Oci mi otvorili kaloricke tabulky. Potrebujem schudnut uz len 5 kg, ale je to fakt tazke v tomto veku. Tie tabulky znamenaju kontrolu, aspon pre mna, neverila som tomu, ale funguje to.

simsalabim
16. jan 2025

@biba_18 som hladna, co narobis? V podstate po kazdom jedle mam pocit, ze by som este zjedla o polovicu viac. Kazdy mame apetit nastaveny inak, vidno to uz pri malych babatkach. A kazdy ma aj iny metabolizmus, moja kolegyna zerie ako kombajn (inak sa to nazvat neda, co zje za den v praci, to by mne stacilo na 3 dni) a je tenka ako sparatko. A a no, sportujuca zena moze toho zjest viac, ale zas, zrejme aj viac vyhladne...
A chudnut v tomto veku je naozaj tazsie, ako pise @la_dolce_vita ja som 10kg chudla 8 mesiacov.

la_dolce_vita
16. jan 2025

@simsalabim presne tak, ja sa tiez najem len do polosyta a vecer zaspavam hladna, pretoze nemam uz priestor na dalsie kcal. Este po 40tke mi stacilo par dni vynechat veceru a kg isli dole. Teraz uz roky neveceriam a nic sa nedeje. Bezne zjem o 15tej len nieco lahke a uz dalej nic. Aj tak bojujem, aby som neprekrocila denny limit.

biba_18
16. jan 2025

@la_dolce_vita ja neviem koľko potrebujem schudnúť, viem koľko chcem, ale ja to neviem ukočirovať, mám zdravotný problém ktorý si robí s mojim telom čo chce. ale KT mi pomáhajú hlavne v tom že keď nechudnem, tak aspoň nepriberám 😂 čo sa týka jedenia - kedy raňajkuješ?

zuzinka888
16. jan 2025

Pridaj do stravy dostatok bielkovin a pridaj silovy trening- je to uz nevyhnutne pre zeny 45+. Predides tym osteoporoze ktora ohrozuje zeny v menopauze, ubytku svalov= ubytok energie= unava= obrovska chut na sladke= priberanie. Je to retazova reakcia.

simsalabim
16. jan 2025

@la_dolce_vita ja si jedlo delim podla KT tak, aby som mohla aj vecerat, ale mas pravdu, aj tak chodim spat hladna.

la_dolce_vita
16. jan 2025

@biba_18 ranajkujem o 8 hod hladna ako vlk. Ja som dost velky papkač, mam KT nastavene na necelych 1700 som dost vysoka.

la_dolce_vita
16. jan 2025

@simsalabim ked sa dobre nenaobedujem, som rychlo hladna, mne vyhovuje syty obed a vynechat veceru.

simsalabim
16. jan 2025

@la_dolce_vita ano, kazdemu vyhovuje nieco ine. Ja by som s ozaj prazdnym bruchom asi nezaspala....

la_dolce_vita
16. jan 2025

@simsalabim mam problemy s travenim, alergiu na potravinu, hist.int., cize u mna je lepsie zaspavat s prazdnym zaludkom ako nieco zjest a mat tie moje zazivacie tazkosti.

janickacrazy
16. jan 2025

Pýtaj sa pekne na tú nefrologiu preboha, roky to riešiš, prípadne zmeň lekára, ak ťa tam nechce poslať. Ja keby som mala čakať, kedy má kam moja detská lekárka pošle, tak sa nacakam. Ja to robím tak, že zavolám na nefrologiu, objednám sa a dr. len oznámim, že potrebujem tam ísť, poprosím výmenný lístok, vybavené. A keď máš takéto problémy, tak kávu vôbec nepi ani žiadne sladené nápoje, džúsy a podobné. Skús tu alchemilku.

lenkalienka321
16. jan 2025

Treba začať uplatňovať teóriu. Áno, ovládanie sa a nájdenie zdravej miery vo všetkom ( jedle, cvičení, praci, surfovani po nete, sexe...) to je tá najväčšia výzva pre každého, lebo teoretikov, múdrych článkov a knih by bolo. Nič iné ako sebaovládanie ti trvalé, pozitívne výsledky neprinesie. Plus cielene a pravidelné cvičenie, čo nie je úplne to isté ako fyzicky náročná práca, aj keď aj tá vie za určitých okolností pomôcť spáliť kalórie. Osobitná kapitola sú skryté intolerancie, ale aj tam sa človek napokon musí začať kontrolovať a dávať si pozor, čo zje. Čo sa týka tzv. rýchleho metabolizmu, je síce pravda, že na váhe vtedy prejedanie veľmi nevidno, ale....zle stravovanie a nadbytok jedla, najmä cukru si telo pamätá. Trpí trávenie, vnútorné orgány, mozog ( najmä pamäť), psychika, pleť, vlasy, zvyšuje sa riziko chronických chorôb a únavy, depresie, migrény, zníženého libida, rakoviny....Čiže svojim spôsobom je to časovaná bomba, aj keď pekne zabalená v pomerne štíhlej postave. Držím palce, aby si sa nastavila na striedmosť👍

luccija
16. jan 2025

Ešte nie som v menopauze, ale podľa mňa je za rohom🙂za posledné 2 roky som pribrala 8 kg ja som stále hladná.Jem pravidelne nezmenila som stravu aj bielkoviny atď...a len priberám.Je pravda, že som zmenila prácu a mám kľud menej pohybu, ale nikdy som nepribrala toľko kg.Mozno nejes pravidelne a potom si hladná a zjes čokoľvek?
Som z toho tiež na nervy, lebo mi každá kamarátka hovorí, že ešte len priberiem po menopauze.Tie tekutiny musíš dopĺňať aj, keď pracuješ v noci máš ten metabolizmus narušeny.Za chvíľu už budeme jesť mini porcie.Mne sa všetko ukladá do brucha väčšina veci mi je tesná minule som stretla kamarátku a tá tiež boky, brucho sme stáli ako dve malé piva a smiali sa čo sa s nami porobilo.
@simsalabim ja som minule jedla menej poobede a večer a v noci som sa zobudila musela som si ísť dať banán😆a zaspala som.
No nič tiež som sa zaťala, že si budem viac sledovať stravu, pohyb.Mozno myslíš na všetkých rodinu, rodičov pecies, varíš, pracuješ a potom si unavená a hladná a ani si neuvedomujes čo zjes.
Už sa neviem dočkať jari, že vytiahnem bicykel

Strana
z2