icon

Beh a chudnutie

zuzka2010
20. feb 2012

ake mate skusenosti s behom a chudnutim?chcela by som dnes zacat, potrebujem zhodit najma zo stehien a zadku..

mandragora22
6. sep 2012

Najrozšírenejším športom nie je futbal, ale chôdza

Chôdza je najrozšírenejším športom, venuje sa jej každý. "Na svete chodí šesť miliárd ľudí. Nie futbal je najrozšírenejší, to nie je pravda. Žiaden iný šport nie je tak rozšírený ako chôdza," pre TASR to konštatoval tréner chodcov Dukly Banská Bystrica Juraj Benčík. "Ide iba o to, prečo chodíme. Či chodíme preto, že musíme niečo stihnúť, alebo sa prechádzame, alebo nemáme k dispozícii auto, tak ideme pešo. Tiež môžme chodiť preto, že chceme niečo spraviť pre svoje zdravie, alebo chceme niečo spoznávať, tak sa venujeme turistike. Alebo, ako moji zverenci, chodíme preto, že chceme chodiť najrýchlejšie na svete, to už je potom pretekárska, športová, atletická chôdza," vysvetlil Benčík.

Podľa chodca Mateja Tótha je najväčšou výhodou chôdze, že je dostupná pre každého a dá sa robiť takmer všade. "Veľmi moderný je teraz vo svete napríklad jogging a myslím, že aj u nás sa celkom rozbieha chodenie po prírode vo svižnom tempe," povedal pre TASR. Dodal, že je to veľmi vhodné na udržanie fyzickej kondície alebo aj na chudnutie "a určite je to spojenie príjemného s užitočným, takže je to vhodné pre široké masy". "Na jar je chôdza najideálnejšia, hoci aj v zime sa dá tento šport robiť v parkoch, ktoré sú vo väčších mestách upravované, ale na jar je to najpríjemnejšie, lebo klíma v Európe je najprijateľnejšia," doplnil Tóthov chodecký kolega Miloš Bátovský.

Keď chceme prostredníctvom chôdze urobiť niečo pre svoje zdravie, treba podľa Benčíka zvýšiť pohybový rozsah. "To znamená dlhší krok a prácu rúk v ramenách, aby bol pohybový rozsah väčší, a znížiť frekvenciu nôh, frekvenciu krokov za minútu zase zvýšiť," spresnil s tým, že dýchanie je tiež veľmi jednoduché. "Usilujeme sa nadychovať nosom a vydychovať ústami a potom je to už len metodická záležitosť," dodal. Bátovský v tejto súvislosti upozornil na postupnosť. "Aby to človek neprehnal hneď na začiatku a neznechutil si šport," zamyslel sa. Pre bežného človeka by podľa neho stačilo začať od piatich kilometrov a dopracovať sa k prechádzkam alebo tréningom do 10-12 km. "Už by na sebe cítil zmeny," povedal.

Obaja chodci sa zhodli, že vrcholovú chôdzu je lepšie robiť na asfalte, ale keď ju človek nerobí vrcholovo, dá sa robiť v každom teréne. "My využívame každú dostupnú možnosť techniky - na zväčšenie kroku, na zväčšenie frekvencie. Naše tempo, či už na 20 alebo na 50 km, je už podobné rýchlemu behu," vysvetlil Bátovský. Dodal však, že určite nie je cieľom, aby sa ľudia, ktorí si idú schuti zašportovať, približovali výkonom profesionálnych chodcov. "Keď idem na prechádzku, tak idem možno päť km/h, keď idem na túru, tak idem rýchlejšie, šesť km/h, a pri chôdzi na 20 km sa dosahuje rýchlosť až 15 km/h, takže je to v podstate trojnásobná rýchlosť ako pri nejakej prechádzke, keď spravíme päť km/h," doplnil Tóth.

mandragora22
6. sep 2012

tak... a podme behat... 🙂

kafoditka
6. sep 2012

@mandragora22 zenaaaa 😀 😀 😀 😀 odpadnem z teba, isla som sa len napit a strieknut si do nosa, rychlo som zapla pc ze len nakuknem a rehlim sa tu na celu obavycku 😎 😎 😎 jaaaj to sa mi bude dobre zaspavat 😉
inak super clanky, zajtra pocitam detailnejsie 😉

miskap2111
7. sep 2012

@mandragora22 tak ty nemáš chybu!!! 😀 😀 😀 Joooooooj, mne sa dnes dobre bude robiť!! 😀 😀 😀 Dobre, že som otvorila koníka!! Vďaka!!!!

miskap2111
7. sep 2012

@gudulo výborné na to ideš! Ty budeš behať súvisle zachvíľu!!

mamutka
7. sep 2012

Jezisi toto na rano? kto to ma stihat precitat? 😀 😀 ja som predvcerom ledva ledva, ale donutila som sa to predlzovat, az na mojich 8 km za hodinu, ale uz som na konci citila, ako sa tie krvne dosticky v chodidlach rozbijaju pri kazdom dopade a doslo mi ze treba kupit zelezo........ to mam z tych knih o behu 😀 mudra ako radio. potom mi mangel oznamil, ze aj on ledva behal, ze je moc dusno, tak som sa hned potesila, ze nebyt dusna, dala by som aj 15 km 😀 hm, no mozno 9 😵 uz sa tesim na zimu......... inak, ja na strave hresim, co sa kde vyskytne aktualne, to pozerem, momentalne kekse kupene pre navstevu, zabudnute v taske a uz to tlacim do hlavy, no hnus....
mozno aj ja raz dam foto, tak o rok snad 😀

a na Velvet run nejdete, kto ste okolo BA?

mandragora22
7. sep 2012

@miskap2111
@kafoditka no zeny, uz je dobre 😀 😀 uz to je zmazane
adminom vdaka!

mracik
7. sep 2012

😀 😀 😀 no fotky som síce nestihla, ale aspoň som sa pobavila

mirka907
7. sep 2012

@mandragora22 ja som vcera az nemohla spat ako mi furt smiesno bolo...ked dnes nezabehnem dobre, vies kto bude na vine?

svejla
7. sep 2012

Tak ja som si dnes konečne vyratala cez google earth ze trasa, ktoru zvyknem behat - trva mi to 33min ma presne 4,85km. Baby bežkyne, co na to poviete? Zacala som behat v Juny, bola som asi 4x a sla som vypustit dusu. Potom cely Jul nic... a intenzivne som opat zacala behavat od zaciatku augusta tak 3-4x do tyzdna. Zacínala som s par minutami a teraz zvladam tych 33min. Myslíte, že to stačí? 4i si mám ešte pomaličky pridávat?

mamutka
7. sep 2012

@svejla podla mna to je super, mam to skoro na vlas rovnake, takze ja musim vediet, ze to je super 😀 tiez od juna, v lete pauza dlha, mam aktualne 5,13 km za 37 min, tot moj dnesny vykon, nic ine mi neostava, len pochvalit sa sama a byt so sebou spokojna 😀 😀 😀 ale mna chvali manzel, takze mam povzbudzovanie...

baby ako vase polovicky beru vase behanie, ocenuju ze zadky menia tvar??? 😀

miskap2111
7. sep 2012

@svejla kľudne možeš postupne pridávať, tak, aby ti to bolo komfortné. Samozrejme, závisí aj od tvojho cieľa. Ak beháš kvoli chudnutiu, tak by si sa mala dostať aspoň na tých 45 minút 4-5x za týždeň. A potom bude dobré trochu striedať aj tempá, aby si nemala jednotvárny pohyb - telo je strašne múdre, na všetko si zvykne a potom už ani neeviduje, že niečo s ním robíme, ak robíme stále to isté... Ak beháš len pre radosť - tak to je už potom na tebe, či ti tých 35 minút stačí. A ak začneš behať na výkon, tak ešte musíš pomaly budovať počet nabehaných kilometrov a tiež pomaly zaradovať aj iný typ tréningu.

miskap2111
7. sep 2012

@mamutka mne môj priateľ žije v Belgicku, tak vidíme sa tak raz za mesiac, ak nepočítam skype. 🙂 No a jemu som sa páčila aj pred tým- keby bolo na ňom, tak má nechá tlačiť tie belgické "fritjes' (hranolky) od rána do večera 😀 . Ja to robím kvoli sebe- lepšie sa tak cítim, mám viac sebavedomia a potom všetko ide ľahšie. A beh okrem postavy krásne čistí hlavu, tak sa potom vždy cítim ako znovuzrodená. 🙂 Ten pocit už možno zažívate aj vy- to prichádza v období, keď už človek zabehne v kuse asi tých 40 minút a telo je zvyknuté na určitú zátǎž. Je to super pocit! A benefit k formujúcej sa postave. 🙂

mamutka
7. sep 2012

@miskap2111 no presne, je to super pocit. teraz uz som vytesena, uz dokazem bezat hodinku, to dam tych 8 km, ale to uz je fakt pre mna dost, no deriem sa dalej, take ambicie som v sebe uz davno necitila - ze posuniem to teraz na 8, potom coskoro na 10, na jar chcem behavat tych 15 .... 😀 no zrazu aj pozitivne myslenie sa u mna objavilo, to som veru dlho nezazivala..... a ze sa chlap kocha a cez den mi vypisuje komplimenty, tak to uz je zase len dalsi benefit behu 😀

gudulo
7. sep 2012

Tak som dnes bola pre zmenu na bicykli, pretože mm vymyslel že pôjdeme do mesta na nákup a ked sme sa vrátili tak som chystala večeru pre rodinu a teda na beh uz nevydalo 😖, ale dala som 5 km na bicykli mierne dole kopcom a potom následne tých istých 5 hore kopcom 😀
A teda som včera myslela či má dnes nezlozi svalovka, ale ráno to bolo na moje prekvapenie celkom v pohode, ale počas dňa sa to nejako zhorsovalo a ja som čím ďalej tým viac cítila že som včera robila niečo, na čo som nebola zvyknutá 😀 ešte som dala ten bicykel tak uvidím čo zajtra, ale som odhodlanie pokračovať - aj bicykel aj beh 😉
Viete mi povedat prečo sa pocit svalovky prejavoval takto - podľa mna zvláštne? Čo si pamätám tak ma vždy chytila svalovka hneď

mracik
7. sep 2012

@mamutka no môj chlap si ma furt obzerá a chce ma len za zadok chytať 😀

@gudulo ja mávam svalovku vždy až po dvoch dňoch. Ale pri behaní ju nemávam, keďže behám na optimálnom tepe.

miskap2111
7. sep 2012

@gudulo ani ja nemávam pri behu svalovku, ale z iných aktivít to tiež vždy prišlo až neskôr.

gudulo
7. sep 2012

No to je divne aj mne, pretože nemám pocit že by som to včera prehnala - a svalovka som po behu mala vždy ešte ked sme na telesnej v škole behavali atakuje preto som ju asi ocakavala, ale ako som spomenula, nic mi nebolo čo má teda veľmi potešilo, len počas dňa to akoby pomalicky prichadzalo, no uvidím zajtra 😉

svejla
8. sep 2012

Baby tak ja dnes odbehnutých cez 5km (este som to na google earth nevyratala), casove 38min. Behám v prvom rade pre radost, vyvetranie hlavy atd. Chudnut az tak nepotrebujem, pri mojej výške 158cm mám 49,5kg, co je v pohode si myslím, skor spevnovat by to chcelo xi xi. Ale je pravda, ze odkedy som zacala, zadok je pevnejsí, nohy tiez a aj brucho trochu - ale to by chcelo zaradit aj iné cviky este k behu na brucho xi xi
mm je spokojný, podporuje ma v behaní - tomu sa strasne teším. Inač od mája som dala dolu 6,5kg (uprava stravy, cvicenie doma, svihadlo, a teraz posledny mesiac aj cosi už viac menej len beh)

opica
8. sep 2012

pre mna je najvacsi sok,z e ani ked makam jak das a strasne tlacim na seba pri behu, tak som svalovicu este nikdy nemala. vcera som malapriemerne 5,43 min/km a ledva som stihala s dychom, ale svalovka nic 🙂 podla man to je o treningu....ja som tiez zacinala tak s 3.5 km, teraz zvacsa behavam nieco medzi 5-7, podla toho ako stiham. obcas dam aj viac...ale tiez to treba striedat...aerobne aj anaerobne cvicenia, posilnovanie a tak...aspon aj si myslim

opica
8. sep 2012

info rpe tie, ktore si meraju tep, ako si zistit maximum (od jedneho trenera)

intervalov je viacero druhov a je okolo toho "cela veda". ale na amaterske ucely ti staci robit napr. taketo druhy:

5 alebo 8 krat po cca 1km - tempom tak, ze riadne makas 🙂, medzi nimi (1:30-2min. prestavka, alebo ked ti tep klesne k 120) (predtym a potom samozrejme mensie vyklusiky na zahratie a relax potom 🙂)

- to ci budes davat 5krat 1,2km alebo 8x900m je uplne pre amaterov jedno.

- potom je napriklad takyto druh intervalu:
200-300m kolecko 20krat.. prestavky, kym ti klesne tep, alebo sa budes citit na dalsie kolo. (byva to okolo tej 1-2.min)

- potom su napriklad pyramidky... ides 1km, prestavka, 2km, prestavka, 3km, prestavka, 2km, prestavka, 1km, prestavka ....

- potom je tu fartlek, kde si behas intervaly ako sa ti chce.. ides si vybehnut napr. na 5-10km, beh a v ramci toho behu si davas sprinty a spomalovacky ako sa ti lubi.

- alebo ked si zaciatocnik, tak si daj len: 30sekund sprint, 90sekund oddych a toto daj 8-10krat.. 🙂

mandragora22
8. sep 2012

@mracik ako dlho behas? ked ta chyta za zadok? 😀 😀 😀 😀 bo ja mesiac, ale moja rit nikoho nezaujima 😀 😀

mirka099
9. sep 2012

@mandragora22 ach zenska, ale som sa nasmiala na tebe, si tu uzasna, budem behavat uz len koli tebe !!! 😀 😀 😀 😀

takze ten moj problem (par stranok dozadu) 😀 😀 asi to bude take nieco co si spominala, maleho este kojim, jem pomerne malo a aj to take lahke zdrave jedla... odvtedy som behat vsak nebola, maly mi je po tyzdni v skolke uz aj chory 😖

mracik
9. sep 2012

@mandragora22 tri mesiace a tri dni 😎 a dnes slávnostných 10cm zo zadku dole 😀

@mirka099 a muža nemáš, že by ti chalanov postrážil? 😉 ja som sa už naštvala, veď nakoniec aj ja som človek. celé roky som sa prispôsobovala, ale teraz už idem behať, nech sa deje, čo sa deje, či sú deti choré, alebo mm práve prišiel zo služby...tie tri (štyri, päť 😅 ) hodín týždenne zas nie je tak veľa.

včera hodinka na optimálke so šprintami kde-tu, dnes voľno, zajtra intervaly do kopca 😵

mandragora22
9. sep 2012

@mracik waw, tak to je super za 3 mesiace!!! ja sa uz musim konecne pomerat, pofotena uz som 😀 😀 😀 😀

susul
9. sep 2012

@mracik klobuk dole 10cm za taku kratku dobu je super. Ty si robila predtym nejaky sport?

mracik
9. sep 2012

@susul no šport bol vždy súčasťou môjho života, ale nikdy som tak naozaj nebehala.
A už som sa dostala do fázy, že výkon je pre mňa dôležitejší ako chudnutie, takže som si do stravy pridala veeeľa sacharidov a trochu bielkovín, hlavne po večernom tréningu, predtým som chodila spať hladná. A čuduj sa svete, kilá idú dole ešte rýchlejšie. 🙂

susul
9. sep 2012

@mracik ja uz neriesim chudnutie ako take, ale najma kvoli tomu, aby sa mi lepsie behalo. Ja som teraz objavila varenu psenicu a pohanku, odporucam na sladko so susenym ovocim, ci na slano 🙂

mracik
9. sep 2012

no ja som makrobio pozitív, ale len trochu 😀 takže obilniny sú u mňa na dennom poriadku. A momentálne som objavila ameriku, že aj lúpaná pohánka sa dá nakličovať. Je vynikajúca 🙂
pšenice mám doma 100 kg, 😀 mám aj mlynček na obilie, takže normálnu múku už nekupujem.
júúj a narobila si mi chute na pohánku s bryndzou a cesnakom, ale do rána už vydržím 😝

dnika2
9. sep 2012

baby poradte daky recept?na obed v kuse to iste maso zelenina 😖 ,a chcem sa opytat som uz zufala chodim, do fitka 3tyzdne a tep by som mala mat 130-160ak cchem chudnut tuky ale ked zacinam behat tak 7km hodina tak mam tep vyse 180 a to bezim pol minuty ja nvm uz ako dalej skusam ist rychla chodza ale len pri enj mama uz 160 ☹