Do Nového roka o 10 kilogramov menej. Pridáte sa?
Ahojte dievčatá. konečne som na správnej ceste V chudnuti. Nejem pečivo ani sladkosti. Neviem či váha ide dolu lebo nemám váhu ale cítim sa lepšie. Cvičím Jill. Pridáte sa ku mne?
@taty súhlas. Nízkotučné výrobky sú len jedným z rady marketingových ťahov, ktoré sa priživujú na kolosálnom biznise okolo chudnutia. Navyše, aby mal takýto výrobok ochudobnený o tuk (ktorý ako je známe , je výzamná chuťová zložka) vôbec nejakú chuť, obvykle obsahuje rôzne "zdravučké" aditíva, plus viac sacharidov, o ktorých je známe, že sa z nich čo? Priberá.
Žiadne nízkotučné, ani light výrobky k chudnutiu absolútne nikto nepotrebuje. Je to, ľudovo povedané - odrb.
@yakina Áno, medzi smotanovým (plnotučným) a normálnym bielym jogurtom (polo) je rozdiel. Pravý zdravý jogurt obsahuje len mlieko a jogurtové kultúry. Jeden jogurt, pár percent... - Dovolím si tvrdiť, že v diskusnej téme ako je táto (no nielen tu), je prevaha chudnúcich žien so spomaleným metabolizmom (pozri príklady jedálničkov) a u nich naozaj hrá rolu každý jogurt, každé percento... Žiaľ.
Áno, ale vo všeobecnosti, jogurt sem, jogurt tam, prihliadať treba na celkovú dennú skladbu jedálnička. No nateraz sme rozprúdili diskusiu len o jogurtoch 🙂.
A z dôvodu zachovania si optimálneho pomeru medzi LDL a HDL cholesterolom je naozaj zdraviu prospešnejšie konzumovať viac rastlinných ako živočíšnych tukov. Rozdiel je markantný či zjem na chlebe napatlanú vrstvu živočíšneho masla alebo chlieb pokvapkám panenským avokádovým (alebo iným) olejom. Čím zároveň netvrdím, že živočíšne tuky treba vyradiť úplne.
@lorela tak potom som asi ja blbec ked tam stale citam nizkotucne,som ti to aj skopirovala. Vies nie preto sa tu hadam ze ta chcem nejak zdupat pod ciernu zem,ale vadi mi ako sa to na nete radi a pritom ludia co povedia pravdu su za blbcov,vsak keby ta vacsina co tu radi bola cely zivot bez diet a chuda tak som ticho,ale povacsine tu radia tie co su na dietach a ked ju porusia tak priberu a potom idu svoje kolecko chudnutia zas . Este raz to napisem,pozrite sa zienky na svoje dietky a zacnite premyslat preco tie vase deti su chude a vy sa tak trapite. A pritom to dieta si dopraje smotanovy jogurt poobede a jablcko este tesne pred spanim a aj tak je chude.
nasytene ,nenasytene....kde je pravda? http://www.prokondici.cz/kardiochirurg-o-skutec...
mantra č. 1 - konzumácia čerstvých a domácich jedál. Minimum industriálne spracovaných, v ideálnom prípade vôbec žiadne polotovary, údeniny, blbosti, ale všetko z primárnych surovín, domáce mliečne výrobky, domáce mäso, zelenina ovocie. Niektoré z aditív v hotových potravinách totiž vplývajú na CNS aj na hormonálny systém a spôsobujú tým okrem iného aj zmeny v metabolických funkciách, priberanie na váhe, neschopnosť schudnúť.
mantra č. 2 - striedmosť. Občasný celodenný pôst je na nezaplatenie. Prerušovaný pôst je pre niektoré konštitučné typy ideálna forma stravovania. Pre iné nie. Treba sa spoznať.
mantra č. 3 - menej sacharidov, viac kvalitných rastlinných tukov
mantra č. 4 - pohyb
Treba rozlišovať pri nízkotučných mliečnych výrobkoch, či im bol tuk odobraný alebo úplne nahradený tukovými náhradami. A po ďalšie, nízkotučný neznamená vždy 0% tuku (- tie sú skutočne nevhodné).
Plnotučné smotanové jogurty obsahujú zhruba 10% tuku. A pre obsah cholesterolu, najmä u ľudí, ktorý s ním majú problém, sú plnotučné jogurty nevhodné.
Klasický polotučný (napr. výborná Hollandia) má až o 7% na každých 100g jogurtu menej tuku.
Nízkotučné majú spravidla o 30% nižšiu kalorickú hodnotu. Čo sa týka obsahu sacharidov na vylepšenie chuťových vlastností nízkotučného jogurtu, ako je vyššie v príspevku spomenuté, zahusťuje sa buď škrobom alebo želatínou. Škrobu stačí tak malé množstvo, že zvýšenie sacharidov v produkte je priam zanedbateľné. No a pridaním želatíny získa na zvýšení obsahu bielkovín.
@alaguema Píšem o nízkotučných a polotučných jogurtoch,o tom, že v niektorých prípadoch sa do redukčného plánu môže zaradiť nízkotučný jogurt.
No príjem tukov je nevyhnutný aj pri chudnutí, preto radšej konzumovať rastlinné tuky (orechy, semená, avokádo, panenské nerafinované oleje).
Nedá sa v jednom ale hoci aj piatich príspevkoch obsiahnuť všetko a dopodrobna. My stále len o tých jogurtoch, možno celkom inde by sa uberala diskusia pri hodnotení redukčných stravovacích plánov ako takých, a nielen jednej potraviny 😉
@yakina Ja zase áno, kupujem. Ale nie nízkotučné, ale so zníženým obsahom tuku. Napr. tvrdé syry do 30% t.v.s. Obsah vápnika aj bielkovín zostáva zachovaný, a o to mi ide.
No ja nie som ani zástancom vylučovania sacharidov, resp. ich radikálneho zníženia. Aj tie majú svoj veľký význam v strave. Obmedzovanie sacharidov je "klam", ktorý sa odrazí na váhe len vďaka odvodneniu organizmu, nie skutočnému chudnutiu - teda poctivému chudnutiu z tuku.
@lorela je kopec štúdií dostupných na webe (aj keď väčšinou v AJ) o low carb, interminent fasting o tukovom metabolizme. Renomovaný profíci vo svete výživy (ako u nás Bukovský), sa niektorí bránia zubami nechtami, lebo to celé vlastne popiera teórie, ktorými sa oni riadili celý svoj profesný život..holt..stáva sa. Každopádne, odhliadnuc od uznávaných autorít, mňa osobne to zaujalo, poskúšala som, u mňa IF funguje skvelo, vždy som robila pôsty, vždy som cítila ich pozitívny účinok a pri nízkom príjme sacharidov (teda navýšenie zdravých tukov ako primárny zdroj energie, určité percento je živočíšneho pôvodu - mliečne výrobky) vyzerám lepšie (pleť, vlasy, žiadny kruhy pod očami) a cítim sa lepšie (oveľa viac energie)...samozrejme, kvalitné sacharidy v odmedzenom množstve v strave mám. Podotýkam, že neuznávam paleo, mäso totiž nejem.
@alaguema Ani ja by som mnohé nepísala, keby som nemala odskúšané sama na sebe...
V určitej etape svojho života som bola v kontakte aspoň s tými našimi renomovanými profíkmi, prípadne som spolupracovala s ľuďmi, ktorý boli s nimi v kontakte.
Mnoho záleží od cieľa, ktorý chcem dosiahnuť. Pokiaľ nie som naturálna bodybuilderka NEMÁM opodstatnený dôvod siahať po nízkosacharidových dietách alebo ketogénnych diétach. Je to EXTRÉM.
ano aj hladovka ma svoje plus,ja napriklad tiez tak fungujem.Ale teda nie je hladovka ako hladovka ze ano. Svoje telo treba najskor spoznat aby clovek vedel ako vlastne funguje.Ja tak taham kazdy den 15km beh a ani vecer ked idem hodinku - hodinku a pol na bazen nejak neprehanam s jedlom ,moj vykon je stale super. Samozrejme ze potom sa napucim poriadne -chyba mi ty slintajuci smail 😎
@lorela tak vravis ze ty a PALEO sa nekamosite 😀 tak aspon v niecom sme spolu 😝
@lorela pozor, low carb nie je to isté, ako ketogénna diéta, na tú by som sa nedala. Cieľom nie je nastoliť ketózu. Cieľom je nahradiť určité percento kalórií zo sacharidov, kalóriami z tukov. Nie je to extrém, je to len iné, než čo nás odmalička učili a na čo nás navykli. Nie som bodybuilderka (bože chráň 😀 )...som človek, ktorý sa cíti lepšie pri nižšom príjme sacharidov a samozrejme, má to aj estetický efekt, to je taký mega bonus navyše...bolo by to nadlho, aby som sa tu rozpisovala, ale k redukcii sacharidov som nedospela preto, že by som chcela chudnúť.
@yakina Áno, týmto spôsobom - sacharidy v prevažnej miere doobeda, poobede už menej - je dobrá cesta. Zlý smer vidím v takmer úplnom vylúčení sacharidov a v dlhodobom žití len na bielkovinách, tukoch a zelenine, čo je v súčasnosti veľmi rozšírený trend.
ALE 🙂 , v prípade, kedy by si aktívne cvičila a asi ako väčšina po pracovnej dobe, večer, nie je nad rýchle doplnenie sacharidov tesne po tréningu (kvôli svalovému glykogénu) do pól hodiny po cvičení si dať banán 😉.
@alaguema Viem, dostávať sa do stavu ketózy je niečo úplne iné, spomenula som to len ako ďalší extrém.
... Nižší príjem áno, viem presne čo so sebou prináša 😉, len je v praxi často zvrhnutý na takmer absolútne vyradenie sacharidov, a to nehovoriac v rukách tých, ktorí ani netušia čo robia...
@lorela
@alaguema
@taty baby, kazda mae ine nazory, inak sa stravujete, ale ja si nemyslim, ze tato vasa debat tu pomoze babam, ktore tu chudnu. Ja sa strave venujem nejaky cas, sama som schudla 30 kil, nie som vsak odbiornik, neidem sa vam do toho pliest. Ale podla mna ste ich este viac zmiatli...... Ono nazory su rozne, kazdy hovori nieco ine, odbornikov je vela. Napr. aj s tym bananom po treningu, ja som momentalne od zopar odbornikov pocula, ze nie je dobre si dat jedlo do pol hodiny po treningu. Najskor hodinu po cviceni, alebo dokonca az po dvoch hodinach. Ja osobne som na nizkosacharidovej strave, na ciastocne hladovanie si trufam len sem tam, robi mi velmi dobre, ale stale hladam ten sposob ako ho zaradit do zivota, lebo je to predsa len nieco nove pre moje telo. Mne vysokosacharidova strava nerobila dobre, na nizkosacharidovej som aj schudla jednak a aj mam ovela viac energie, som zdravsia a psychicky na tom ovela lepsie. Kazdy sme iny a ja by som len pre baby, co tu chudnu zdoraznila, ze je dobre si nastudovat tie veci a idealne ist sa poradit s odbornikom, co sa tomu celemu naozaj rozumie a zmenit zivotny styl od zakladov....nie drzat nejake hlupe diety...A hlavne si ich neordinovat sam. Ja som si tak posramotila kopec veci....
@snapi Len drobná poznámka: Trošku si to prekrútila - tesne po tréningu do pól hodiny RÝCHLE SACHARIDY na doplnenie svalového glykogénu NIE JEDLO ako také. To naozaj prichádza na rad až po cca 2 hodinách (obed... Večera...).
... takto nejako vznikajú tie nedorozumenia "každý odborník hovorí niečo iné" - zase až tak každý a všetko inak určite nie 😉.
Nič v zlom 🙂
Dobre, ja myslím, že táto debata sa môže uzavrieť takto: všetko s mierou a striedmo 😀
Alebo iný príklad, ktorý som sa kdesi dočítala v súvislosti s prvými príkrmami. Pediater odporučil matke od ukončeného 3. - 4. mesiaca dieťatka hydinové mäso, mladé teľacie, zajaca.
No a namiesto z tej hydiny vhodného kuracieho (domáceho), morčacieho matka podávala pár týždňovému miminku aj husi a kačice LEBO odborník odporučil hydinu 😖
@lorela banan som brala ako jedlo. Jednalo sa o akekolvek jedlo, takze dobre som si to vysvetlila, lebo nam vyslovene povedali, ze podla nich ziadne jedlo aspon hodinu po treningu, ani ovocie. Idealne prve jedlo po treningu po dvoch hodinach. Akekolvek jedlo. Preto som pisala, ze co odbornik, to iny nazor a zhodnu sa vzdy na nejakej inej veci a clovek vyber si 😉 . Netvrdim, ze ja toto zrovna aplikujem, ja mam stravu po treningu uz overenu kedy a aku na sebe 🙂
Ja som sa dnes merala -5 cm brucho. -7 zadok . -2 ruky . -4 stehná... ja som taká nakopnuta ako nikdy 😀 😀 posledné dni som chalovala všetko...
@snapi Ak chceš, opýtaj sa najbližšie trénera (absolvoval kurz a robí trénera vo fitku alebo je to skutočný odborník s/alebo dlhoročnou praxou?) čo hovorí na banán po tréningu.
Inak, poznám vynikajúcich trénerov vo fitkách, čím ich absolútne nechcem znevažovať. Sú proste takí a takí...
@gabinka279 wau, gratulujem 🙂 len treba vydržať a po vianociach hir sa na nákupy nového oblečenia 😀

okrem toho, sú vôbec polotučne jogurty? ja poznám nizkotučné (to nie su podla mňa jogurty 😀) normálne a potom smotanové... 😒