Je dobrý nápad začať chodiť do fitness centra?
Ahojte, idem si po radu, možno ma nakopnete, alebo mi to vytlačíte z hlavy, neviem, možno dobre poradíte. Píšem radšej anonymne, lebo sa za túto tému dosť hanbím, ale na modrom konikovi som aktívna.
Ide o to, že počas tehotenstva, kedy som sa napchavala sladkosťami, pokračovalo to vlastne aj po pôrode, som sa dostala na váhu, no popravde neviem, okolo 110-120 kg. Chcem samozrejme s tou váhou niečo robiť, a hlavne po ružových výčitkách, často mi spomína to, že rastiem do šírky. Čo uznávam, že v tom má pravdu, no. Len keď ja neviem kde začať, ako začať cvičiť. Aj by som začala behať, alebo bicyklovať, ale sa bojím blbych poznámok od okoloidúcich. Som myslela, že ideálne by bolo, začať chodiť do fitka, ale to tiež sa obávam reakcie ostatných, ako na mňa budú zazerat, čo tam robím, že vyzerám ako z extrémnych premien. Myslíte, že je to dobrý nápad chodiť aspoň do ženského fitka? Ženy nebudú také kruté a nebudú sa vysmievať. Neviem čo robiť fakt.
Ešte doplním, že stále som bola taká hanblivá, introvertna, nikdy som vlastne vo fitness centre nebola, lebo som sa hanbila tam chodiť.
Ešte sa opýtam ako to vlastne funguje v tom fitku. Keby že som chcela tam cvičiť sama, bez trénera. To prídem, zaplatím si vstupné a môžem využívať všetky tie stroje čo tam majú? Ja by som chcela cvičiť tak hlavne na tom bežiacom páse, bicykli, alebo trenažéri
@a0 keď spomínaš to sebavedomie, ja ho mám veľmi, veľmi nízke, strašne sa hanbím
@anonym_autor to je prirodzené, lebo sa necítiš dobre vo svojom tele. Uvidíš, už keď pôjde dole aj 1-2kg sa budeš cítiť lepšie, postupne to príde do bodu, kedy naozaj nebude problém pre teba ísť kamkoľvek. A napríklad ja cvičím niekoľko rokov a keď idem do nového fitka alebo na nejaký nový tréning (chodím na yogu, box, kalisteniku, a ešte ďalšie skupinové cvičenia) tak príde ten blbý pocit 🙂.
@anonym_autor fitko je určite dobrý nápad, ale nestačí tam len chodiť, potrebuješ aj vedieť čo tam robiť aby to malo nejaký efekt. Takže určite investuj aj do trénera, ktorý ti všetko vysvetlí a zároveň dohliadne na to, aby si si neublížila nesprávnou záťažou. Z mojich skúseností - vo fitku ťa nikto súdiť nebude a nie preto, že si každému jedno ale preto, že všetci tam chodia aby boli zdravší, mali krajšie telá, lepšie sa cítili - a na to máš právo aj ty a oni to vedia. Dnes máš nadváhu, o rok či o dva môžeš byť vďaka lepšiemu životnému štýlu niekde úplne inde.
Ešte sa opýtam ako to vlastne funguje v tom fitku. Keby že som chcela tam cvičiť sama, bez trénera. To prídem, zaplatím si vstupné a môžem využívať všetky tie stroje čo tam majú? Ja by som chcela cvičiť tak hlavne na tom bežiacom páse, bicykli, alebo trenažéri
@anonym_autor na pase nebehaj s tymi kilami ale rychlu chodzu rob...
@anonym_0b3a31 myslím, že chlapi sú v tomto viac krúti ako ženy. Ako keby si dokazovali niečo
@anonym_autor ani si tam nebola a uz sudis. Nie, nikto si z teba nebude robiť srandu
@anonym_autor urcite fitko,ale ak nevies ako cvicit aspon na zaciatok si zaplat trenera.moze ti poradit aj so stravou a nebudes sa citit taka stratena pri cviceni.ak nechces fitko,kludne aj take skupinove cvicenia,je ich strasne vela na vyber..ale vzdy je lepsie nieco ako nic.ja sa napr.neviem odhodlat cvicit doma,ja musim niekam ist aby som mala pravidelnost,doma ma to po dvoch razoch prejde vzdy
@a0 keď spomínaš to sebavedomie, ja ho mám veľmi, veľmi nízke, strašne sa hanbím
@anonym_autor Je super, že si uvedomuješ, že máš problém, nepcháš hlavu do piesku, nevymýšľaš si báchorky, že priberáš aj z vody. Vieš problém jasne pomenovať, to je super základ na to, aby si si s ním poradila. Držím palce.
Hlavne si daj doporiadku stravu, darmo budes chodit do fitka, ked bude strava nanic.. inak ja som schudla cez 50 kil a nikdy som nebola vo fitku
@anonym_autor ani si tam nebola a uz sudis. Nie, nikto si z teba nebude robiť srandu
@anonym_0b3a31 nesudim, ale proste mám skúsenosti. Len chlapci sa mi posmievali za moju váhu.
@anonym_autor počas 3-hodinovej prechádzky daj dieťa na hodinku do kočíka a začni s rýchlou chôdzou, pri pomalých prechádzkach neschudneš. Miesto sladkostí si kupuj ovocie.
@anonym_autor nápad je to výborný, určite ale začni s trénerom. Bežiaci pás, bicykel atď. je blbosť, nič Ti to neprinesie, akurát si ublížiš. Ty potrebuješ zmeniť zloženie tela a rozbehnúť metabolizmus aj keď necvičíš, tj. potrebuješ cvičiť s váhami, nabrať svalovú hmotu. Okrem chôdze a plávania by som sa pri takej váhe aeróbnemu cvičeniu vyhla. A základ je strava. To je 90% úspechu.
@anonym_0b3a31 nesudim, ale proste mám skúsenosti. Len chlapci sa mi posmievali za moju váhu.
@anonym_autor rychla chodza, chodza do kopca je na zaciatok uplne super. Sleduje si tepy, nemalo by to byt z nohy na nohu a ani vo vysokych tepoch. A ak pridas silovy trening, uplne super. Pohladaj si nejake cviky pre zaciatocnikov.
A ver mi, vo fitku je to naozaj vsetkym jedno. Nikto ta sudit nebude.
@anonym_autor nápad je to výborný, určite ale začni s trénerom. Bežiaci pás, bicykel atď. je blbosť, nič Ti to neprinesie, akurát si ublížiš. Ty potrebuješ zmeniť zloženie tela a rozbehnúť metabolizmus aj keď necvičíš, tj. potrebuješ cvičiť s váhami, nabrať svalovú hmotu. Okrem chôdze a plávania by som sa pri takej váhe aeróbnemu cvičeniu vyhla. A základ je strava. To je 90% úspechu.
@zuzanaam za mna je stacionárny bike super pre ludi s nadváhou na kardio. Praveze som sa stretla s odporúčaním aj vo fitku, co trénujú, ze im davaju na kardio aj bike. Skor ako pas, kvoli klbom. Ked je tam teda vysoka vaha.
@anonym_autor pri takej váhe by som začala najprv s chôdzou a úpravou stravy.Ziadny kruhovy tréning, fitko ty musíš najprv zhodiť a naučiť sa dýchať a pravidelnosť, lebo si zničia kĺby a sekne tá, keď si nebola zvyknutá cvicit
@anonym_autor urcite fitko,ale ak nevies ako cvicit aspon na zaciatok si zaplat trenera.moze ti poradit aj so stravou a nebudes sa citit taka stratena pri cviceni.ak nechces fitko,kludne aj take skupinove cvicenia,je ich strasne vela na vyber..ale vzdy je lepsie nieco ako nic.ja sa napr.neviem odhodlat cvicit doma,ja musim niekam ist aby som mala pravidelnost,doma ma to po dvoch razoch prejde vzdy
@lienka9 trener ju bude tlačiť chodiť 3x do týždňa plus finančne neviem či je ochotná platiť 85 eur mesačne rátam 20 eur hodina s trénerom.Uplnr jej stačí na začiatok rýchlochodza a úprava stravy
Kúp si z bazošu kardio stroj a začni doma, uprav stravu, do leta si kočka.
Do posilky neskor, keď budeš mať lepšiu kondičku a vydržiš na páse aspoň 30 min, na dvojminutové kardio nepotrebuješ trénera, doma pekne v kľude bez stresu.
Držím palce
@zuzanaam za mna je stacionárny bike super pre ludi s nadváhou na kardio. Praveze som sa stretla s odporúčaním aj vo fitku, co trénujú, ze im davaju na kardio aj bike. Skor ako pas, kvoli klbom. Ked je tam teda vysoka vaha.
@betulinka1 tak určite je bicykel na kĺby lepší ako beh. Ale načo? Ona teraz nepotrebuje kardio, v jej prípade je teraz kontraproduktívne. Akurát ju po ňom bude prepadávať vlčí hlad.
@betulinka1 tak určite je bicykel na kĺby lepší ako beh. Ale načo? Ona teraz nepotrebuje kardio, v jej prípade je teraz kontraproduktívne. Akurát ju po ňom bude prepadávať vlčí hlad.
@zuzanaam ona potrebuje aj kardio. Pomaličky samozrejme, ked len po 10 minútach. Tak jej to da aj trener. Hlad musi poriesit stravou. Hladna bude aj po kruhovom aj po činkách.
@anonym_autor začni ako prve plavat
@anonym_autor nikto sa ti posmievať nebude, každý nejako začínal. U nás vo fitku od máš vekovú kategóriu od 16 do 70rokov, ... A váhovo od vychudnutych až po obéznych... Teraz tam začal chodiť mladý chalan tipujem do 25rokov a váha min 130. Nikto sa mu nesmeje, ani na neho neukazuje,takto tam chodí jedna staršia pani tipujem 60rokov a tiez má obezitu ani jej sa nikto nesmeje. Skôr som si všimla že sú tam ľudia ktorí nemajú problém pomôcť, vysvetliť.
Ak máš obavy z fitka začni doma, je veľa vidíi na youtube. Rýchla chôdza vonku, schody miesto vytahu
A vo fitku co? Vies sko s cim cvicit?
Pri 120kg zacni prechadzkami, striedaj rychlu pomalu chodzu, budes mat co robit aj s 3-5 kilometrami. Sladkosti vyhod, pridaj bielkoviny zeleninu.
Bicyklovať možeš aj doma v obývačke, je taký skladací stojan, do ktorého koleso klasického bicykla dáš a bicykľuješ, možností je neúrekom, iba slabá voľa je problém.
@zuzanaam ona potrebuje aj kardio. Pomaličky samozrejme, ked len po 10 minútach. Tak jej to da aj trener. Hlad musi poriesit stravou. Hladna bude aj po kruhovom aj po činkách.
@betulinka1 veď píše že veľa chodí. Ja píšem z vlastnej skúsenosti, pred 30-35 rokmi sa radilo chudnúť kardiom. Tak som cvičila ako divá a bola som akurát fit fat. Kondíciu som mala ako na triatlon, len s váhou to ani nehlo. Cvičievala som min. 2-3 hodiny denne, aerobik, beh, plávanie, bicykel, bežky. A čím viac som cvičila, tým viac som bola hladná. Až to šialenstvo ukončila v 23 rokoch prasknutá platnička. A mala som docvičené. Dnes môžem len chodiť a plávať. A cvičiť rehabilitačné cviky. A to som v tom čase nemala rozhodne 120kg, telo to nezvládlo aj tak. Kardio je na chudnutie absolútne neefektívne. Potrebuje poriešiť stravu a zvýšiť bazálny metabolizmus.
@betulinka1 ešte k tomu napíšem, že schudla som v momente, ako som prestala cvičiť. Jedla som rovnako, ako aj predtým (zdravo), len bez toľkého pohybu mi stačili aj menšie množstvá. Teraz vidím, že schudnúť mi nedovolil kortizol kvôli permanentnému pretrénovaniu. Vtedy som to žiaľ nevedela. Žiaľ, verila som "hviezdam" typu Czoborová, ktorá len "ideš, zaber, pridaj, daj si do tela" a tak som si ešte v mladosti zničila zdravie. A autorka by kardiom pri svojej váhe nesmerovala k ničomu inému. Preto by mala začať pomaly, postupne a na začiatok s dobrým trénerom.
@anonym_autor toto je len taký nejaký zvláštny názor plnostihlych žien, že keď pôjdu do fitka tak sa ostatní budú na nich smiat. Ja chodím do fitka asi 25 rokov a ešte som nevidela že by sa tam niekto na niekom smial ako vyzerá.
Bežné stretávam vo fitku veeelke ženy aj mužov a nikto si ich nevšíma.
Skôr ti poradím zaplať si trénera na nejaký čas aby ťa naučil správne cvičiť,potom už môžeš sama.
@anonym_autor vo fitku je to každému totálne fuk, každý si cvičí svoje, ale na tvojom mieste by som sa pridala tu na MK ku skupine Cesta k mojej premene. Strava je 80% úspechu a pohyb 20%. Čo sa týka pohybu, začala by som s plávaním a chôdzou, super je nordic walking
@betulinka1 veď píše že veľa chodí. Ja píšem z vlastnej skúsenosti, pred 30-35 rokmi sa radilo chudnúť kardiom. Tak som cvičila ako divá a bola som akurát fit fat. Kondíciu som mala ako na triatlon, len s váhou to ani nehlo. Cvičievala som min. 2-3 hodiny denne, aerobik, beh, plávanie, bicykel, bežky. A čím viac som cvičila, tým viac som bola hladná. Až to šialenstvo ukončila v 23 rokoch prasknutá platnička. A mala som docvičené. Dnes môžem len chodiť a plávať. A cvičiť rehabilitačné cviky. A to som v tom čase nemala rozhodne 120kg, telo to nezvládlo aj tak. Kardio je na chudnutie absolútne neefektívne. Potrebuje poriešiť stravu a zvýšiť bazálny metabolizmus.
@zuzanaam ja tiez pisem z vlastnej. Nemala som sice 100 a ani 80 kg. 33 rokov, lebo vek hra velku ulohu. Ale kazdy druhy den bike aspon 15 km, vonku nie vo fitku. Trampolinku na cvicenie som mala doma. Ked som nedala bike, dala som cvicenie na trampoline s hlasnou hudbou v slúchadlách. Nic ine som necvicila a teda som mala taku postavu ako nikdy. A potom som ostala tehotna 🤣🤣🤣🤣

@anonym_autor mas dieta dieta supni dokocika a sup rychla chodza. Doobeda 2-3 hodiny poobede 2-3hodiny..a hlavne jest menej..prechadzat sa prechadzas ale asi malo. Viacej zjes ako vyprechadzas
@slavomira236 snažím sa každý deň chodiť na prechádzky, či už s dieťaťom, alebo bez, aspoň tie 3 hodiny sa prechádzam