Kalorické tabuľky - poraďte
Ahojte ,dnes som si stiahla kalorické tabuľky do mobilu a zapísala dnešok čo som jedla.Pridam foto,je to takto v poriadku vyplnené?Vyplnila som všetky jedlá cez deň,aj pitný režim,aj aktivitu.Vypisalo mi že mám stiahnuť niečo premium aby sa dalo pridať viac jedla.To je potrebné?Za to sa platí.Poradte ako používať tieto kalorické tabuľky.
autor: ďakujem!
V prvom rade ak chcete schudnúť nemôžete jesť slaninu čokolády a podobne veci. Prepáčte ale z tohto rozhodne neschudete. Musíte vedieť koľko kalórií máte denne prijať a nie len tak z brucha.
@panelacikova zelený krúžok je ideál.. máš sa čo najviac priblížiť k 100% 👍 .. pokiaľ máš červený krúžok, to už je prekročené. Ukazuje to v tom krúžku aj pekne percenta, takže vidíš sama ako si na tom 👍
@sparkling no a keď som si to napravila v tomto profile, zmenila sa tabuľka takto. Ako ju mám "čítať"?
@panelacikova zeleny kruzok je ok, oranzovy je ze ti este chyba a cerveny znamena, že si to prestrelila. V tabulkach normalne najdes napriklad cestoviny danej znacky, alebo jogurt. Zadas do vyhladavania banovecky jogurt a pekne to ho vyhlada. A inak da sa fungovat aj pomocou skenovania ciaroveho kodu na obale vyrobku. Makra (bielkoviny, sachre aj tuky) uz tabulky nahraju same, maju to ponahadzovane.
@panelacikova klik vedla lupy, otvori sa ti skener a uz len nasmerujes na ciarovy kod na obale
@panelacikova mala by si zjest viac bielkovin a tukov.
@sparkling Ďakujem za scaner, skúsim použiť. no práve to sa pýtam aj vyššie, že kde nájdem nejaký šikovný zoznam potravín, ktoré obsahujú tie tuky a bielkoviny? no a teda že tuky, tak zvláštne to znie. chcem schudnúť, no potrebujem ich viac zjesť 😀
@panelacikova Veľa šťastia v chudnutí,koľko kíl chces dať dole?
@panelacikova ale ty máš jesť zdravé tuky. Napríklad tučné ryby (losos), avokádo, olivový olej, arašidové maslo, orechy. Nemyslí sa tým mc donald. Bielkoviny - maso, vajíčka, syry, tofu, ryby. Také vajíčka to máš aj bielkovinu (bielko) aj tuk (žĺtko). A to isté losos obsahuje zdravé tuky aj bielkoviny. Menej zdravé masko je taká bravčová krkovica lebo je tučná. 🙈
autorka: ja som bola dlho, fakt dlho (pár rokov) na 62-64 a bola som spokojná. počas "covidu", čiže posledné dva roky, som vyšla až na 72 😨 ako prišlo toto leto (cca od mája), som sa prestala prežierať a snažila som sa viac piť vody čistej. zišlo to na 68, plus/mínus pol kila. čiže vidím, že tie 3,5-4 kg mi zišli už len tým, že jedávam menšie porcie a pijem viac tekutín. ale zastavilo sa to na 68 a tam to stojí už vyše mesiaca, inak som stravu nemenila, takže som si po vzhliadnutí tejto tvojej témy povedala, že vyskúšam tie tabuľky ešte. ja nemôžem mať extra aktivity, mávam bolesti, ktoré ma od aktivít odrádzajú, ide o dutinu brušnú, čo teda vôbec nie je príjemné a mám strach robiť aktivity, keď mám bolestivé dni (proste diagnóza, bohužiaľ) :(
takže chcem určite zmeniť jedálniček a uvidím tak o 2 mesiace, či niečo zabralo. samozrejme, keď mám "dobré" dni, tak sa aj hýbem, najčastejšie vzhľadom k zdr.stavu dávam rýchlu chôdzu alebo pomalšie korčuľovanie. 🙂
@sparkling rozumiem 🙂 preto by mi veľmi pomohol nejaký zoznam naozaj zdravých potravinových prvkov, nevieš poradiť? 🙂
@sparkling no ja práve sa snažím naozaj jesť diétnejšie, nie kvôli kilám, ale hlavne črevám, pre ktoré trpím celý život a problémy sa vekom stupňujú. čiže u mňa čím ťažšie jedlo, tým viac utrpenia 🙂 ale všetko zlé je na niečo dobré, menej žeriem a tiež menej hlúpostí 🙂
Nuž pri príjme 3000kcal ťažko schudneš pokiaľ nepracuje s v bani alebo niekde v kamenolome
@panelacikova tak všeobecne mliecne vyrobky nizkotucne a podla moznosti napr. Jogurty nedochucované. Maso chudé (kuracie, morcacie, z bravcoveho mozno karé a panenka, hovadzie tiež ale chudé, ryby vo všeobecnosti (nie údené). Olej a maslo skús začať merať. Ja dávam jednu az dve lyzice olivového oleja do varenia pre celú rodinu a dá sa to. Keď ono je to ťažko takto zhrnúť. Ale asi chápeš, že čipsy a čokoláda, cola a malinovky nie sú cesta a to nemusím ani písať zrejme… tu som v rychlosti pohladala nieco na pintereste…
@sparkling áno, rozumiem všetkému. Ďakujem, idem si stiahnuť tie obrázky.
@sparkling inak, ja keď varím, tiež používam málo oleja a to navarím cca 4-5 porcií na tom, také, že vyprážané jedlo mám tak 2x do roka, keď už ozaj príde chuť, aj to len malý kúsok syra alebo mäsa. nejak tomu neholdujem, lebo črevá potom haprujú. OK, pozriem si to a skúsim zaradiť viac vajíčok, rýb... napríklad som vyhodila zo stravy mlieko (lebo kupujem zásadne plnotučné), no všeobecne mi robilo zle, hoci ho milujem (mávala som po ňom ťažké zápchy). takže možno aj vďaka tomu, že som plnotučné mlieko vyradila, ktoré som pila fakt denne, mi šli tie 4 kilá dolu. teraz som ho zamenila čistou vodou alebo neosladenými čajmi.
@merlinja ja to mam v norme, este si idem dat krajec bielkovinoveho chleba, sunka a cottage
@panelacikova no jasné, veď na mlieku vyrastie krava 🤣🙈 (prepáč, musela som to takto explicitne, lebo mi to príde najlepšie porovnanie). Daj print screen ako máš nastavené tie veci v nastaveniach jedálničku.
@panelacikova Vau, super že si sama dala dole 4 kilá.To si aj cvičila či iba zmena stravy?
@panelacikova ty neješ mäso? Alebo ho obmedzuješ?
pozri na instagrame profil “kaloricketabulky”
a nastav si podla navodu tabulky.
aktivity nezapisujes, nastavis si pausalne lahko aktivny rezim, a tabulky ti same vypocitaju podla zadanej vahy a vysky - kolko kcal mas prijat, presnejsie kolko sacharidov, vlakniny, bielkovin a tukov .
a uz len zapisujes a snazis sa kolieska vyplnit na zeleno
@sparkling jedávam kuracie prsia väčšinou, občas zo stehien. z bravčového väčšinou panenka (ale to málokedy) prípadne karé. hovädzie pomenej, skôr hovädzí vývar s mäsom občas v reštike, ja neviem totiž uvariť dobrú polievku 😀
no a to mlieko.... ja som ho fakt milovala. keď som bola dieťa, chcela som kúpiť kravu a postaviť ju do garáže, aby som mala vždy plno mlieka 😀
autorka: párkrát (za tých 6 týždňov v priemere možno 6x) som bola korčuľovať, cca 8-10 km, ale pokojným tempom (zdravotný stav.....) a párkrát (možno 10x som dala 1-1,5 hodiny rýchlej chôdze), akože nič závratné, keby som bola maximálne zdravá, neriešim svoju stravu, lebo ozaj to nepreháňam so žraním 😀 ale by som si dala denne 30-40 minút poriadneho cvičenia. ale nedá sa mi, no bohužiaľ :( a zase cvičiť "pomaly", že to ani necítim (že sa ani nespotím), to ma fakt nebaví. akože ja veľmi chcem, no ale zdravie nepustí akosi.
od zajtra chcem opäť praktizovať rýchlu chôdzu, to ma baví najviac, z toho ma nič výrazne nebolí a idem, kam ma oči nesú 🙂 takže sa pokúsim aspoň do konca leta tých 4-5x do týždňa urobiť tú chôdzu a zmeniť ešte jedlá no a uvidím.
@zuzuliennka1 tak mne ako vždy sedí len kalorický príjem a sacharidy. bielkoviny mám vždy pod 50 vlákninu podobne, no a tuky môžem rozdávať 166 percent, Len pozerám, ja mám 41g tuku na deň prijať ale včera mi tam písala 56g tam neviem. Ale vždy nejaký nepomer k 71g na tvojej kalkulačke.
@panelacikova akože nevieš uvariť dobrú polievku? Švacneš všetko do hrnca a varíš na najslabšom od večera do rána. Vela kostí, masa, nezabudnut na špikové kosti a je to 😎 pozeram a ratam kde si dnes zobrala 1300 kcal z 1500 ked máš mámo tukov a málo bielkovín. 🤷🏼♀️ Sa mi to nevidí nejako
@merlinja tie male sive cisielka su vyratane kalkulackou, tie su rovnake vzhladom na vek, vysku, vahu - u mna teda 160g bielkovin, 241g sacharidov, 71g tukov a 27,5g vlaknina. Tieto cisla sa nemenia, az ked ja zmenim v nastaveniach napr. aktualnu vahu, z kt. idem dole. Ale na tabulkach som zatial len mesiac, takze este to nemenim. Ked schudnem a zadam mensiu vychodziu vahu, zase sa to prepocita samo
@sparkling ráno: ovsená kaša čokoládová instantná s 1 banánom. obed: cca 200g tarhoňa dusená, cca 50 g dusená zelenina a 50g kuracie dusené prsia. olovrant: 400g (cca) melóna. večera: 2 maličké krajce cereálneho chleba, masielko, šunka (1 veľký plát) a uhorka (asi 6 koliesok do 1 cm hrubých). voda + 3 kávy + melón (tekutiny) a teraz som si dala frťana 😀 😀 všetko som to tam zarátala, možno som niekde urobila chybu. možno v tom melóne? neviem. lebo som ho zadávala aj do tekutín, aj do olovrantu. tak asi je dvojmo započítaný.
no a čo si sa zbláznila? ja nebudem v noci variť, veď vyhorím 😀 😀
ale inak máš pravdu, mala by som začať asi s vývarmi doma, lebo keď kúpim, je fantastický, ale ide to do peňazí a ja mám vývary veľmi rada. zasýtia a človek z nich nepriberie ako prasa 🙂

@panelacikova klik na pandrlaka kde sa nastavuje profil a v nastaveniach jedalnicku to najdes