Kalorické tabuľky - poraďte
Ahojte ,dnes som si stiahla kalorické tabuľky do mobilu a zapísala dnešok čo som jedla.Pridam foto,je to takto v poriadku vyplnené?Vyplnila som všetky jedlá cez deň,aj pitný režim,aj aktivitu.Vypisalo mi že mám stiahnuť niečo premium aby sa dalo pridať viac jedla.To je potrebné?Za to sa platí.Poradte ako používať tieto kalorické tabuľky.
@nikha2809 mlieko do kavy vazit netreba, vela jedal je tam aj takto uz dokopy uvedenych, a ide hlavne o to, ziskat prehlad.
jasne, na zaciatku som vazila vsetko, ale po mesiaci uz viem, podla mojich tanierov a misiek, kolko ma ktore jedlo gramov. O to ide - nezrat, nejest privela. Lebo na zaciatku som to mala riadne v cervenych kruzkoch (tuky) a vlakninu naopak skoro nula.
Teraz uz viem, ze spomedzi mojej najoblubenejsej zeleniny ma cervena paprika najviac vlakniny, mavam ju k ranajkam alebo veceri vzdy, tiez zelene fazulky k nejakemu obedu, ked potrebujem dohnat bielkoviny vecer. (ze v ramci obeda slabota), tak cottage a pod.
Ziskas prehlad co ktora potravina obsahuje
@sparkling ale ty tu mas cukry a to je trosku ine ako sacharidy.
Nemusis mat predplatene aj tie posledne udaje/kolieska aby clovek s Kt schudol.
Lebo cukor je vsade ano, tiez to mam aj 130% a aj tak mam za mesiac 1,5kg dole.
Dolezite su tie hlavne udaje teda : bielkoviny, sacharidy, tuky a vlaknina.
Lebo cukor je vsade, ale je rozdiel dat si extremne sladky melon, co ti zaroven naplni aj vlakninu, alebo hoci aj menej sladku ale horalku. Nie je cukor ako cukor.
Clovek nema byt otrok tych koliesok, ale ziskat prehlad.
Ja za seba po mesiaci mozem povedat - ze uz prijimam dostatok vlakniny, nechybaju mi absolutne ziadne keksy a sladkosti (a to som ich musela mat ku kave vzdy), konecne pijem dostatok vody, a mam poriadne a syte vecere, ktore vobec nie su kaloricky prehnane a napriek tomu som syta tak, ze doslova este obcas nasilu tlacim do seba cottage alebo skyr 🙂
a mam prehlad aj o pre mna novych potravinach (skyr) ze su vyzivne a aj celkom chutne
Este mi napadlo, napr. minule som si dala na veceru tresciu pecen. Mam ju rada. Jasne, ze tuky mi vyskocili
na 200%. Este na konci dna k ostatnym prijatym tukom (bola som v oranzovom, teda nie uplne naplnene koliesko) som to este navyse “prestrelila” tymto.
Ale to absolutne nevadi. Kila idu dole, centimetre tiez. Tu tresciu pecen si nedavam na veceru kazdy den, ani kazdy druhy. Raz mesacne. Takze to absolutne nevadi, zvysok mam vyvazeny.
@sparkling a kde si našla bona vita kašu prosím ťa? ja som ju tam hľadala a nenašla. dnes ráno som si nahodila raňajky, kaiserka, maslo, šunka, voda a mám zatiaľ 331 kcal, veľa tukov, až 39%. ale šla som viac-menej fakt na gramy. tak uvidím večer, čo to urobí 😀 ale už v tom je super tá aplikácia, že ma bude držať na uzde, ak by som si chcela dať čokoládu (jasné, 1-2 kocky raz za čas nezabijú, ale mám na mysli napríklad pol balíka) 😀
@sparkling tie tuky naskákali asi tým maslom, že?
@panelacikova ano, najma maslom, aj ked aj sunka ma nejaky podiel tukov
@tyrkysova_kobyla asi sa budem musieť vzdať aj toho masla 🙂
@panelacikova uplne vzdat sa nemusis, ked sa zmesti tak si daj 🙂 ale teda vacsinou bude lepsia ina alternativa
@tyrkysova_kobyla vieš poradiť? či len suché pečivko so zeleninou alebo nejakým syrom asi.... alebo nejaká konkrétna nátierka, hm, budem hľadať v obchode 😀
len pre uplnost. cukry su sucastou sacharidov, no sachatidy mame rozne, jedna cast su cukry, resp asi klasicky cukor ( tusim sacharoza ). cize tie su tam uz zaratane.
co sa tyka sacharidov, pribera sa zo vsetkych. vsetky obsahuju tie kalorie, akurat niektore sacharidy sa vstrebavaju menej, pripadne pomalsie.
klasicky cukor a aj dalsie druhy sacharidov, ak maju na to podmienky, vstrebu sa velmi rychlo a potom sa rychlo vyluci inzulin a glykemia opat poklesne a pomerne rychlo. organizmus to zaznamena a vypyta si dalsiu energiu, mozno aj v podobe cukru. toto robia potraviny s vysokym glykemickym indexom ( GI ). a teda mozeme to pocitovat - unavou, hladom, az chorobnou zravostou, malatnostou, nesustredenostou a pod. to su tie situacie, ked si povieme, ze potrebujeme cukor. preto su lepsie tie zlozene cukry, nie tie jednoduche. aj ked v mnohych potravinach je kombinacia - tu zavisi od toho, aky je pomer.
GI sa da znizit aj tym, ze sa potravina s vysokym GI skombinuje s tukmi a bielkovinami.
@panelacikova Lucina napriklad alebo Banovecka natierka
@tyrkysova_kobyla Lučina je super, tá mi chutí, ďakujem
@panelacikova tusim som videla aj taku, ze o 30 % menej tuku, to sa tabulky potesia 😃
ozaj, v KT sa daju nadstavit moje jedla. pripadne pridavat potraviny, ktore tam este nie su.
moje jedla sa daju nadstavit jednoducho. nahodim si napr na obed potraviny, ktore som do jedla pouzila - napr maso 100g, zelenina 30g, smotana 10g a pod. no nesmie tam byt nic ine, rsp. moze, len to potom z tej potraviny treba vymazat ( akoze keby tam mam napr na obed zapisanu este aj kavu, tak mi ju do toho zarata ). potom tuknut na 3 bodky a tam sa vyroluje pnuka. treba vybrat - Ulozit jedlo. otvori sa, co chcem ulozit. ak tam mam apr, tu kavu, tka ju vymazem a ulozim.
@tyrkysova_kobyla
@panelacikova ano, aj ja Lucinu jedavam, tu -30% tuku maju u nas v Tescu. je fajn. aj ked je trosku akoby rozriedena,a le je dobra.
a teda ja mam kavu ulozenu,a ko moje jedlo.
@panelacikova zadaj do vyhladavaca bonavita a najde ti to
@zuzuliennka1 ja mam tiez rada tresciu pecen,. neda sa svietit, s takymito potravinami sa to prestreli, ja si ju davam na chlieb a davam ju aspon na 2x.
ryby su dolezite. ked som mala zapnute upozornenia ( ci poznamky, coi ako sa to tam vola v KT ), tak ma stale upozornovalo, ze marne hladaju ryby vmojom jedalnicu 😀 sa smejem neikedy na tych komentaroch KT.
@panelacikova oprava, takto to zadaj
@tyrkysova_kobyla sunka ma minimum tukov.
@panelacikova maslo ma vela tuku, ak si chcem dat maslo pod nieco, dam si modru Floru, nejak som si na nu zvykla, hoci tiez mam radsej klasicke maslo., je to zaujimave, mam pocit, ze vzdy, ked sa snazim obmedzovat a chudnut, tak sa akoby preorientujem, zvyknem si aj na taketo jedla. da sa na to dat horcica, ta nie ej tak kaloricka.
klasicke maslo 10g 75kcal.
flora light 10g + 5g horcice - 32kcal
a tiez pouzivam taku tu paprikovu pomazanku,a le domacu, ta kupovana mam pocit, ze obsahuje tiez viac tuku, ako je treba. no ale aj tak, 10g tej pomazanky Saba ma 12kcal. tiez sa moze dat na floru, to by bolo tusim neico cez 40kcal spolu. pripadne len na chlieb, aj 15g. to by bolo 18g.
na to sunku
@sparkling tabuľka zo včera po oprave
@tyrkysova_kobyla ta lucina ma o 1/3 menej kcal. je fajn.
@panelacikova ja pouzivam celozrnny chleib, neikedy ma trosku viac kalorii,a le je tam vela vlakniny a mineralov,a j vitaminov. vyslovene celozrnne chleby a pecivo ( nie cerealne ) takmer nikde nemaju, resp napr, u nas v obci nic moc. v Tescu kupujem celozrnny chlieb. pripadne su tie razne chlebiky, ale chutia mi hlavne Penam, co tiez vsade nemaju. a zvyknem ich trosku opiec, lebo mi pridu trosku akoby kysle. zvlast, hned po otvoreni balenia.
no ale ten klasiika celozrnny, taky akoby toustovy, ten ma inu chut a tam mi to pride take chutnejsie ta Flora. na klasicky chlieb az tak nie. a teda este je ine, ked si dam este na tu Floru neico, alebo keby to jem samostatne. to ani neodporucam, lebo by ti v strave chybali bielkoviny este viac. tiez mam problem bielkoviny naplnit, ale za to tuky prekrocim raz-dva.
moje oblubene jedlo ak chcem znizit kcal je celozrnny chlieb nenatrety, sunka s vysokym obsahom masa a syr Kleopatra. samozrejm este k tomu zelenina ( ta ma malinko kcal )
@majamat áno, tie bielkoviny budú u mňa problém. budem si to musieť naštudovať a viac jesť toho, ako tu bolo pridané aj to video, pozrela som si to.
@panelacikova no ako baby pisali. maso, vratane sunky ma dost bielkovin.
v zavisosti od toho,a ke maso a ako pripravene moze obsahovat aj dost tukov.
miecne produkty maju dost bielkovin, vela ma hlavne syr. tvrdy syr ma ale vela tuku. najmenej ma asi Kleopatra. u ans ju maju na vahu v Jednote. je chutovo trosku ina,a le ja ju mam clekom rada. este su fajn syry s 30% tuku. no casto byvaju nahrubo nakrajane *( napr. Eidam v Lidli ), tak si jeden platok rozdelim na 2 krajce.
olomoucke tvaruzky sice nei su klasicky syr, ale maju najmenej tuku, no nei kazdy ich zje a ja ich mam rada skor s maslom ( moze byt aj Flora )
@majamat no olomoucke by som nedala ani keby som mala schudnúť razom o 20 kg 😀 😀 ale inak ďakujem za všetky tipy. iste si niečo postupom času nájdem, čo mi vyhovuje a čím naplním tie limity tak, aby to bolo OK
teraz pozeram, ze Kleopatra ma tolko kalorii ako Eidam 30%. no rozdiel je v tom, ze ma menej tuku,a le viac bielkovin. co je super.
zadala som mnozstvo na 1 platok,a le olomoucke tvaruzky som musela dat na koliecko ( teda myslim, ze to je asi hmotnost koliecka.
tuky - bielkoviny ( na to mnozstvo, co som dala do KT ):
Eidam 45% 3,9 - 3,9 g
Eidam 30% 2,55 - 4,05 g
Kleopatra 2,06 - 4,77 g
Ol.Tvaruzky 0,13 - 7,0 g

@majamat áno, tak to vyšlo aj mne. Preto som hádala, či to nemôže byť kvôli cukru, ktorý vlastne nie je v makrách zobrazený a tam vzniká tá odchýlka medzi makrami a kalorickym prijmom. Ale vraj nie, tak neviem. Myslim, ze sachre a bielkoviny maju 4,13 kcal. Tuky si pamtam okolo 9 ale desatiny si uz nepamatam.
Aj ja mám nastavených 1550 kcal, no popravde niekedy mam problem to zjest. Hlavne v tomto teple.