icon

Koľko, za akú dobu a ako ste schudli?

angelana
19. feb 2016

Zakladám túto tému, pre podporu tých, ktorí chcú schudnúť, alebo chudnú, a aj pre tých, ktorí už schudli. Prosím napíšte svoje skúsenosti ako sa Vám podarilo schudnúť, čo ste robili, či už strava alebo cvičenie a za akú dlhú dobu sa Vám to podarilo. Tak asi začnem ja. Po rokoch neúspechoch a zlyhaniach som sa vypracovala na 93.6 kg to už to bolo tak na "zabijačkový preukaz". Viete ja patrím k tým, ktorí pri stresoch priberajú...a tých mám neúrekom. Od januára tohto roku som si povedala dosť a začala som. Vynechala som komplet múku a chleba, sladkosti a zaradila som do jedálnička viac ovocia a zeleniny, mäso a ryby, začala som piť veľa tekutín. Posledný týždeň som začala aj cvičit po 30m každý deň, nič extra ale také light cardio z youtube. Do dnešného dňa sa mi podarilo schudnúť na 87,3 kg. Nie je to jednoduché, ale Vaše skúsenosti budú určite motivovať aj mňa a aj ostatných. Prosím podeĺte sa o ne. 🙂

bubu37
8. mar 2016

Nie,never tomu,papám 5 x denne a to som jedla napr.pomaz. vajíčkovú s nízkot. jogurtom a otrubovými žemľami,sviečkovú s knedľou,ale všetko na spôsob dukanovej diéty,takže nemáš vôbec pravdu 🙂

marinablue
8. mar 2016

@bubu37 Je zaujímavé že diétuješ takmer od puberty a doteraz nie si so svojou váhou spokojná. Najskôr to bude preto, že niekde robíš chybu. Skús sa poradiť s odborníkmi a prestaň hľadať na nete ďalšie a ďalšie zaručené diéty. Ty musíš zmeniť raz a navždy stravovacie zvyky, dodržiavať pravidlá zdravého stravovania a hlavne mať vyváženú stravu zahŕňajúcu všetky dôležité látky. Mala by si prestať behať z jednej diéty do druhej. Veď sama vidíš že je to nekonečný kolotoč. Hore a dole s váhou. Ubližuješ sama sebe. Tak ako napísala @timea7 "každá diéta funguje, teda aspoň niekomu, no podstatné je, čo po diéte. Nie je až také zložité schudnúť, ale ostať štíhlou."

timea7
8. mar 2016

@bubu37 vieš vôbec koľko čoho denne prijmeš? Myslím bielkoviny, sacharidy a koľko potrebuješ prijať? Chceš sa takto stravovať po celý život? Stále sa obmedzovať , stále chudnúť a stále nebyť štíhla? Možno áno, každý má nejaké záľuby.

bubu37
8. mar 2016

@timea7 áno,presne viem 😉

timea7
8. mar 2016

@bubu37 aj ja viem, teba to jednoducho baví stále držať diétu 😉 😉 😉

evittam
9. mar 2016

@bubu37 Maximálny súhlas s kočkami @timea7 a @marinablue ....Ako ti napísali - proste ťa baví stále dookola držať nejaké diéty - tak veľa šťastia pri tvojom koníčku a záľube. 😉

juju5
9. mar 2016

Prosím o radu. Mám 78 kg a 167 cm. Cítim sa doslova strašne. Rady na diéty alebo cviky? Za odpovede ďakujem ;)0

medovka14
9. mar 2016

@juju5 žiadna dieťa, jest 5x denne zdravú, vyváženú stravu a cvičiť, skus kuk chudnutie-ako.sk mne to dosť pomohlo 🙂

lorela
9. mar 2016

@juju5 Diéty ti len spomalia metabolizmus, resp. rozhasia, a po ich ukončení čo???
Najlepšie je začať sa zdravšie stravovať, jesť pravidelne menšie porcie vyváženej nízkoenergetickej stravy, piť dostatok tekutín a nejaký ten pohyb. Ani nie cviky, tie sú hlavne na spevnenie a tvarovanie postavy. Na začiatok skús napr. rýchlu chôdzu príp. beh, bicák alebo stacionárny bicykel, plávanie + z netu popozeraj nejaké dobré cviky na posilnenie svalstva. To všetko pravidelne, aspoň 3x do týždňa v trvaní jednej hodiny.

juju5
9. mar 2016

Ďakujem ;)

stanusa89
11. mar 2016
Používateľ stanusa89 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od stanusa89.

@salome_01 staci ak sa budes riadit zasadou, ze jest 5krat denne v malych davkach a nie hluposti 🙂

salome_01
11. mar 2016

@stanusa89 A keď mi to už nezaberalo? Pozri ja už mám svoj plán ako chudnúť hladovka to rozhodne nieje tak kde je potom chyba mimochodom už mám nie 75kg ale 72kg takže mi to funguje tak ako to mám ja rozvrhnuté. Ináč díky za radu. Aj 5 krat som skúšala malé porcie ale nefunguje to u mna ☹. Ale jem napr. raňajky a obed a potom už sa snažím nejesť alebo len také lahké ale jojoefekt nieje s toho žiadny a funguje to takto u mna.

evittam
11. mar 2016

@stanusa89 Kravina - prepáč , to zaberá tebe alebo napríklad 5-tim ženám z 10-siatich, tých ďalších 5 si musí nájsť svoj "systém" stravovania a jasné, žiadne hlúposti. Ale pravidelné jedlo 5x denne ako zaručený spôsob schudnutia pre každého je už dávno "mýtus"....ako veľa vecí - tiež ako napríklad dlhoooo ospevovaný pitný režím. 😉 🙂

salome_01
11. mar 2016

@stanusa89 A ja sa tiež snažím hlavne pomaly chudnúť aby to malo efekt. Takže aj to je pravda že každý sme iný a iné nám vyhovuje. Ja som ako 17 ročna začala jesť pravidelne 5x a išli kg dole ale po detoch mi to ide horšie dole ale ide a konečne som si našla svoj spôsob. 🙂

lorela
11. mar 2016

Pravidelné jedenie v malých množstvách nie je žiaden mýtus. Práve naopak, má pevné základy vo fungovaní - metabolických procesoch ako takých v ľudskom organizme (a vlastne nielen v ľudskom).

Pravidelným jedením v malých množstvách sa totiž nespomaľuje metabolizmus spaľovania energie (prijatých kalórií), ale naopak, metabolizmus sa drží v režime spaľovania kalórií (= ľahšie človek chudne). Pokiaľ sú rozostupy medzi jedlom (prijímanou energiou) dlhšie ako 4 hodiny - metabolizmus sa spomalí = chudnutie sa spomalí.
Obdobne je to aj s prijímaním tekutín. Človek denne určité množstvo tekutín stratí (množstvo je individuálne, závisí najmä od veku, pohybových aktivít, hmotnosti a ročného obdobia) a na to, aby organizmus správne fungoval, potrebuje to isté množstvo aj doplniť. Čo predstavuje v praxi približne 1 liter tekutín u detí, 2 - 3 litre u priemerného dospelého človeka, 3 - 4 litre u športovcov.

Pochopiteľne, dá sa schudnúť akýmkoľvek spôsobom (aj s jedením 2x do dňa a príjmom tekutín v štýle "keď mi náhodou napadne"), ale ako sa tým spomalí metabolizmus, a čo to bude znamenať do budúcnosti v súvislosti s udržiavaním si hmotnosti, resp. ďalším priberaním a následným chudnutím - je vec, ktorá so spôsobom AKO schudnem úzko súvisí.

salome_01
11. mar 2016

@lorela
chápem že sa tomu rozumieš, no ja jem vieckrát denne len tie najvydatnejšie porcie si dám ráno a na obed a potom sem tam niečo zjem od hladu aj suchu ryžu trebars ale doplním to nehladujem. Ja si myslím že na tom nič nieje zle. Prepáč nechcem vyznieť akože stále vypisujem len sa chcem aj poradiť ja to nikomu neberiem že to funguje ja tiež jem pravidelne aj to tretie jedlo ale to len ak som hladná niekedy človek si myslí že je to hlad a niekedy to môže byť len príčina roztiahnuteho žalúdka. Nemusí to byť pravidlo čo vedci hovoria ja ti pošlem jeden článok: http://vysetrenie.zoznam.sk/cl/1000655/1398851/...

evittam
11. mar 2016

@salome_01 Pravdu máš a ako som už napísala - každý si musí nájsť sám pre seba tú "zlatú strednú cestu", všetky tie štúdie nemusia sadnúť všetkým ľuďom. 😉

ikabu
11. mar 2016

Idem sa aj ja pridať 🙂 mne sa podarilo po druhom dieťati schudnúť cca 13kg, teoreticky by som aj bola spokojná 🙂, ale ešte mám vytrčajúce brucho... ostatné je v pohode... 🙂 chodiť niekam cvičiť, pravdupovediac nestíham a večer, keď obidvaja už spia sa mi nechce ani pohnúť... ale čítala som o rotane, že boky a pás sa dá upraviť a že stačí 10 minút denne, nemáte niektorá skúsenosť??

lorela
11. mar 2016

@salome_01 V článku sú popísané dve skupiny ľudí. Článok by mal väčšiu hodnotu, keby obsahoval aj druhú časť, a to síce, že obe tieto vzorky ľudí testovali povedzme po 6 mesiacoch - ktorá skupina si dokázala hmotnosť udržať. A ak v budúcnosti pribrali, ako sa im po druhý krát chudlo a s akými výsledkami dopadla skupina ľudí č. 1 a skupina ľudí č. 2.
Ani nehovoriac o tom, čo sa stane, keď skupina ľudí č. 1 začne jesť viackrát denne ako tomu bolo pri testovaní... 😉

S takýmito oklieštenými informáciami je článok viac populistický ako relevantný.
Chudnutie, ako ostatne všetko, treba vnímať v širších súvislostiach.

lorela
11. mar 2016

@salome_01 Ale inak, ja ťa nepresviedčam, chudni si spôsobom podľa vlastného presvedčenia.
Len by si sa vo vlastnom záujme mala pokúsiť schudnúť tak, aby si túto tortúru nemusela absolvovať ešte xy krát v živote a vždy o niečo ťažšie ako bolo chudnutie predtým.
A ešte malá poznámočka, ja som nevyštudovala google univerzitu, za mňa hovoria vlastné skúsenosti a skúseností ľudí, s ktorými som bola niekoľko rokov v užšom kontakte.

salome_01
11. mar 2016

@lorela No som práve chcela ukázať že aj tie pravdivé články v uvodzovkách sa bijú. A neverím žiadnemu článku na 100% len hovorím že je to tak že je veľa rozporuplných článkov že sa nezhodujú. Tak isto nemusí byť uplna pravda ani to ani ono. Len to a určite ja jem pravidelne to sa neboj ja nehladujem ani rýchlo nechudnem všetko má pre mna svoj čas. 🙂 A tiež nechcem byť nejaká múdra ja som len lajk takže tak no. Ale budem rozmýšlať aj nad tvojou radou 🙂

salome_01
11. mar 2016

Myslím že toto je dobrá téma dá sa na to veľa rozprávať. Ja len píšem lebo mám teraz času tak už mám doma upratané tak si píšem ináč preto sem píšem 🙂 a preto sem rada chodím lebo sa tu dá super pokecať aj si navzájom poradiť a povedať svoje názory a padne aj mne dobre aj iný názor možno to aj mne pomôže. Rada takto debatujem. Ja keď mám dlhú chvýlu tak si píšem na MK je to môj relax 🙂

ps. to len tak že sem rada chodím.

timea7
11. mar 2016

@salome_01 pozor, nestačí jesť päť krát denne malé porcie bez toho, aby si vedela, koľko denne potrebuješ prijať bielkovín, tukov, sacharidov. Môže byť, že si prijímala živín málo a tvoj organizmus to vyhodnotil ako stav núdze a ty si nechudla. Ak prijímaš dlhodobo málo potravy, má to aj ďalšie negatívum - ak potom čo i len trošku pridáš na strave, stúpne aj tvoja hmotnosť. Je fajn, že sa snažíš získať čo najviac informácií o chudnutí a nenabehla si bezhlavo na nejakú pofidérnu diétu, ktorá zaručene funguje 😒 😒 😒 😒 , ak budeš chudnúť pomalým tempom - okolo 2kg za mesiac (spočiatku to bude samozrejme viac), tak je veľký predpoklad, že nepríde jojo efekt, navyše úprava stravy nezaťaží organizmus nedostatkom niektorých látok tak, ako jednostranné diéty. Keď človek nemá v strave veľké obmedzenia, nie je v strese, kg ubúdajú síce pomalšie, ale nie je problémom sa takto stravovať dlhšiu dobu. Držím palce, nech kilečká ubúdajú.

salome_01
11. mar 2016

@timea7 Ďakujem 🙂

timea7
11. mar 2016

@salome_01 ešte som chcela dodať, že teraz, keď si v procese chudnutia, tak nemôžeš posúdiť, či je jojo efekt, alebo nie, to môžeš posúdiť po skončení tvojho spôsobu stravovania po prejdení na bežné stravovanie. Ak sa teda nechceš takýmto spôsobom stravovať celý život a v podstate sa týrať, lebo ja by som zdochla, keby že od obed nejem. Ak ješ len dva krát denne, tak si na najlepšej ceste k celoživotnej diéte. Akonáhle začneš jesť aj večere, priberieš, okrem toho si spomalíš metabolizmus, takže ďalší pokus o chudnutie bude oveľa zložitejší. Tak zase stravu priškrtíš, aby to išlo dolu a si v začarovanom kruhu. Mrkni na stránku, ktorá ti tu bola odporúčaná, veľa s dozvieš.

salome_01
11. mar 2016

@timea7 môže byť ja to celkom neviem, asi máš pravdu ja to s tymi večerami vyskúšam. A ktorú myslíš tu na začiatku tu delenú stravu? Asi tú myslíš. No bude to lepšie asi keď to tak spravím ako my radíš. Lebo je pravda že mi až tak nezaberala a som to potom tak spravila že som vynechala večere.

timea7
11. mar 2016

@salome_01 nie nemyslím delenú stravu. Choď na stránku wwwchudnutieako-sk, dostaneš tam odpovede na všetky otázky. Ťažko to tu opísať v pár riadkoch, ale ak chceš nie len schudnúť, ale byť štíhlou, tak nebudeš špekulovať s diétami, nejedením od obeda a pod.

salome_01
11. mar 2016

@timea7 jaj už viem diky a tam som si už poprečitovala niečo no to je dobrá stránka. 🙂

timea7
11. mar 2016

@salome_01 A? Prečo si sa rozhodla neriadiť sa ňou? Možno máš v sebe zakódované, že ak budeš jesť máličko, schudneš. No spočiatku určite, ale treba myslieť aj na to, čo bude o rok, o desať, o dvadsať.

salome_01
11. mar 2016

@timea7 No spočiatku som to aj tak skúsila ale kila nešli dole, tak preto.