icon

Má prerušovaný pôst zmysel?

any_soj
13. jún 2025

Ahojte.
Zastavila sa mi váha 10 kíl nad cieľom 🙂
Idem z 93, chcem 68 - postupne, cca 2kg mesačne.
Napadlo mi pridať prerušovaný pôst - 8/16. Máte s tým skúsenosť? Má to nejaký zmysel?
Príjem nechcem znižovať, je 1700, mierne nad bazálom. Cvičím 3-4x týždenne (90 minút intenzívny tanec, iné dni buď kardio, alebo posilňovacie cviky doma).

kvietok173
13. jún 2025

Áno jednoznačne zdravá strava a 8-16 a kalórie počítať nemusíš, ale iba max 3 jedla žiadne pojedanie medzitym

malinka158
13. jún 2025

U mna to pomohlo. Schudla som od novembra 10 kg. Z 80kg na 70 kg. Nepocitala som kalorie, iba som pridala viac zeleniny, a 3 krat do tyzdna kardio

zmrzlinka2021
13. jún 2025

@any_soj chudne sa ak máš výdaj menší ako pridaj a je jedno čo fastujes alebo nie.

wintery
13. jún 2025

Tak samozrejme, že to pomohlo, keďže prijmete menej kcal ako keby ste jedli celý deň - cize stále platí schudnete len kalorickým deficitom.

biba_18
13. jún 2025

to že sa zastaví chudnutie je normálne, ak budeš konzistentná rozbehne sa zas.
prerušované jedenie - pretože toto je správnejší názov tohto spôsobu jedenia - je dôležité pre iné ako pre chudnutie. veľká prestávka medzi jedlami je potrebná pre zdravé fungovanie čriev, peristaltiku - a je prevenciou proti chorobám čriev. chudnutie je už iba bonus…
ja by som skúsila teda ten pomer 8/16, ale aj 10/14 alebo 12/12 je postačujúci pre črevá, človek by mal vtedy pociťovať hlad a zo začiatku môže aj škrkať v bruchu (kým si telo zvykne).
čo sa týka chudnutia - pre niektorých je dodržanie fastingu jednoduchšou cestou mať príjem pod kontrolou…

any_soj
autor
13. jún 2025

Vďaka. Tam ide o inzulín - inzulín v krvi blokuje alebo spomaľuje čerpanie energie z tuku. Čiže preto by to malo byť fajn. Ide mi o to, kto má skúsenosť ;)

any_soj
autor
13. jún 2025
@zmrzlinka2021

@any_soj chudne sa ak máš výdaj menší ako pridaj a je jedno čo fastujes alebo nie.

@zmrzlinka2021 kalorický príjem mám úplne v poriadku - dosť veľký deficit na to, aby sa chudlo, ale zároveň nie pod bazalnym metabolizmom, čo by ho následne spomaľovalo. O to teraz nejde 🙂

lujza123
13. jún 2025
@any_soj

@zmrzlinka2021 kalorický príjem mám úplne v poriadku - dosť veľký deficit na to, aby sa chudlo, ale zároveň nie pod bazalnym metabolizmom, čo by ho následne spomaľovalo. O to teraz nejde 🙂

@any_soj prerušovaný post je super. Telo miluje pravidelnosť v jedle aj ten čas bez jedla na úplne vytravenie.
Veľa ľudom sa zlepšilo trávenie vďaka prerušovanemu pôstu, zlepšil sa spanok, celkovo energia počas dňa
Tak isto pôst naučí človeka pracovať s pocitom hladu - rozoznať skutočný hlad od pažravosti.
Podpora chudnutia je len jednym z benefitov, celkovo si myslím ze viac pomocou pôstu schudnú starší ľudia (lebo u nich býva to pribratie spôsobené zlým trávením, hormonami ) takže je ten výsledok ocividnejsi. Ale samozrejme pomôže aj mladším

Ak chceš začať skús, začni 10/16 a ak ti to bude vyhovovať tak kľudne aj 8/16 alebo aj 6/18. Prve dni môžeš citit hlad, ale to sa rýchlo upraví, ako som písala telo ma svoje hodinky a ked ho naučíš raňajkovať o 10.00 bude mať hlad presne o 10.00 🙂
Dôležité je nájsť si správne časy jedenia, každý človek je iný, ma iny biorytmus, niekomu vyhovuje jesť skôr doobeda, inému večer. Napríklad ja jem od 12.00 do 20.00.
Treba sa počúvať, fakt telo si vie same povedať kedy jest

sszuzu8
13. jún 2025

Mam od 9 do 17,, nenaduva ma už cítim sa ľahšia.. 🙂 Kalórie si nesledujem ale jem menej.. Vynechám sladké a slané a blbosti co človek nepotrebuje. Viac zeleniny., ovocie ale len doobedu nech nemá telo cukor ku večeru

natiblaskova
14. jún 2025

Ja dávam prerušovaný post a je celkom fajn . 🙂 Keď sa ti to zastavilo skús na pár dní znížiť kalórie nech sa ti to znova rozbehne

any_soj
autor
14. jún 2025
@natiblaskova

Ja dávam prerušovaný post a je celkom fajn . 🙂 Keď sa ti to zastavilo skús na pár dní znížiť kalórie nech sa ti to znova rozbehne

@natiblaskova nižšie už nemôžem, bola by som pod bazalnym metabolizmom, takže by mi ho ešte viac spomalilo...

taktotedanie
14. jún 2025

@any_soj je to skvele, ja som s prerusovanym a kt schudla 25kg
Citila som sa skvele

noone007
15. jún 2025

@any_soj podla mna nema zmysel oproti beznej uprave stravy. ale kludne skus ak chces. Zaklad je aby si neziedla nakoniec viac dokopy ako bez toho. Lebo su ludia co sa doslova potom dozeru.

libusak
18. jún 2025

Mna by zaujimalo, podla ktoreho vzorca mas vypocitany bazal 🤔

any_soj
autor
18. jún 2025
@libusak

Mna by zaujimalo, podla ktoreho vzorca mas vypocitany bazal 🤔

@libusak harris-benedictova rovnica - 1556kcal. Prečo?

libusak
19. jún 2025
@any_soj

@libusak harris-benedictova rovnica - 1556kcal. Prečo?

@any_soj lebo sa mi zda, ze na pohyb a deficit ides dole pomalsie.
Skus prepocitat cez Mifflin-St Jeorovu rovnicu. Zda sa mi byt presnejsia. 🤔

natalka13
19. jún 2025
@any_soj

@any_soj ak si v deficite chudnes ak niesi nechudnes. je jedno kedy jes.

jabaka
23. júl 2025

je nejaka bezplatna aplikacia, ktorá ti počita ten post? viem ze je jednoduche povedat si kedy som jedla naposledy....ale tak trosku by mi to pomohlo....