Mám 18 rokov, mám 83 kg a som psychicky na dne
Ahoj maminky, ockovia, alebo bezdetní ľudia ktorý sa sem chodia pokochať ako ja. Musím sa s vami podeliť o moje pocity. Posledné skoro tri roky mám veľmi ťažké obdobie, nebudem tu písať každý môj problém, trvalo by mi to veľmi dlho. Ale dnes som si uvedomila že, za tým množstvom problémov je jeden najväčší JA. Ako je to možné ? Som mladá mám len 18 rokov a psychicky som na dne. Mám okolo seba super ľudí ako je moja mamina, môj priateľ a pár ďalších ktorý za mnou stoja. Všetko sa začalo keď som si našla priateľa, krásny začiatok, krajšie pokračovanie, a dnešok... Chcela som byť pre neho pekná pretože i keď som mala vtedy len 15 vypočula som si na adresu svojho vzhľadu nepekné poznámky. Začala som sa trápiť hladovaním a podobne, možno to poznáte. Dopadlo to tak že dnes vážim 83kg pri výške 170cm. Katastrofa... Veľmi sa za to hanbím a trpím depresiami. A však to nieje všetko celý náš vzťah sa zmenil, správam sa k nemu hrozne. Ja sa čudujem že ma ešte neopustil. Všetok môj hnev si ventilujem viacmenej na ňom a veľa veľa sa hádame. Je mi z toho neskutočne smutno. Dokonca som bola tak na dne že som uvažovala nad dieťaťom. Áno chcela by som ho, ale nie takto. Proste som si chcela dieťaťom zaistiť to, že ma neopustí. Zatiaľ sa tak ani nestalo, ale ja to už nechcem riskovať. Potrebujem pomôcť a kto mi pomôže viac ako obyčajný ľudia svojimi radami a postrehmi? Chcem sa zmeniť, na trvalo nie len na mesiac či na dva ale neviem ako, a neviem ani to kde a ako začať. Ďakujem každému kto mi na túto tému zareaguje. Prajem krásny zvyšok dňa.
@denisden až také strašné to nie je :D, na depku určite nie. Máš tu kopu skupín, kde baby rozoberajú rôzne diéty, tak sa inšpiruj. Ináč ja som mala pred mesiacom a pol o 12 kg viac a ešte niekoľko dosť :D mi ich treba zhodiť. Ak chceš schudnúť, všetko začína v hlave, a strava je 80% úspechu. Možno by pre teba bola vhodná 90- dňová diéta, neviem, treba vyskúšať. Ja končím druhý mesiac na bielkovinovej, môžem poradiť. Držím palce :D
@denisden prosim ta, len ziadne drasticke diety. ja som ich vyskusala niekolko, kym som pochopila, ako sama sebe ublizujem. ale clovek sa uci na vlastnych chybach. ked chces chudnut, chod na to pekne pomaly. skus si tu najst skupinu, kt. ti bude vyhovovat a kt. bude pre teba motivacna. ja som tiez v jednej a neskutocne to cloveku pomaha, ked vies, ze v tom nie si sama a ma ta kto podporit.chudnutie sa zacina v hlave. nemusis nic drasticke, len zmenit jedalnicek a pravidelne jest, nejest blbosti. a hlavne musis sa NAUCIT MAT RADA SAMU SEBA.
ver mi,ide to. ja som si vzdy hladala vyhovorky, ale raz som si povedala stacilo a odvtedy sa snazim. tiez mam niekedy dni, ked sa mi nedari, ale nezabudni, ze kazdy den vychadza slnko a vsetko zle sa raz skonci. 😉
@denisden mala som napisany dlhy prispevok a zmazal sa mi....
Toto obdobie ktore mas je narocne, si v puberte, nie je to jednoduche, prechadzas mnohymi zmenami, to ako sa citis je prirodzene. Drviva vacsina pubertakov sa citi nepritazlivo, ma vykyvy nalad, vselijake negativne myslienky. Je uplne skvele ze si to uvedomujes, ze si si dokazala uvedomit ze dieta nie je dobry napad, je to velka vyhoda pre teba ze rozmyslas. Ak si veriaca, obcas zajdi do kostola si porozjimat, upokojit sa, pocuvaj dobru hudbu, citaj dobre knihy, najdi si nieco comu sa budes venovat, konicka, zalubu, sport, nieco kde zabudnes trosku na seba a budes sa sustredit na ine a prejdes do dospelosti ani sa nenazdas. Co sa tyka postavy, zdrava pravidelna strava, nepohadzovanie medzi jedlami, jedlo 5-6x denne, nejaky lahky pohyb, dostayok cistej vody, sladke len raz za tyzden a bude to ok. Co mam zname ktore drzali diety, hladovali, tak si len odburavali sval a naberali tuk a po rokoch diet maju problem schudnut ak aj dodrzuju vsetko ako ma byt. Nauc sa mat sa rada, aj svoje telo, kremuj sa, trosku maluj, staraj sa o seba. Toto je obdobie kedy si mozes sadnut k casopisom a dve hodiny si masirovat stehna, to sa uz nezopakuje 😀 ver 😉 Mnohe by sme chceli mat tvoj vek, s dnesnymi skusenostami, hormonalnym profilom a sebavedomim... Ale nejde to, ako ty nebudes mavnutim carovneho prutika za pubertou, tak nam sa to obdobie tiez nevrati. Potrebujes si to obdobie prejst, potrebujes sa najst, a mat sa rada, nevyberaj si skratky (dieta, priskore zavazky,atd) vyuzi tento cas na rast, na to na co je urceny. Najdi si na psychologia szm take rozdelenie podla veku, zistis ze mnohe tvoje myslienky so spolocne s ostatnymi v tvojom veku, mnohe obavy su rovnake. Tu na koniku fugnuje skupina chudneme s jillian michaels, pozri sa tam, behom par mesiacov si vies velmi pekne upravit postavu, kocky tam maju super vysledky. Drzim palce 🙂
Ak mas metabolicke ochorenie (cukrovka,stitna zlaza, metabolicky syndrom, Cushingov syndrom...), tak chapem. Ak nie,a si zdrava,tak prepac, ale prestan sa lutovat, zdvihni si rit a chod daco robit. Mozno to Tvojmu vztahu pomoze, alebo nie,ale to je suma fuk,lebo to pomoze Tebe.Nechapem ake chces podnety, ked sa da robit vlastne hocico, vnutri aj vonku. Aktivne, aj pasivne. Intelektualne a aj fyzicky. A najlepsie by bolo nieco relevantne vystudovat a najst si casom dobru robotu, osamostatnit sa (viem,ze je este cas) a mat zodpovednost a hned na taketo kraviny nebude cas. Ak samozrejme mas pocit, ze to ie je len tak, treba si najst psychiatra a odborne zhodnotit,ci je tu dg, ktora by vyzadovala medikamentoznu starostlivost.
@sasa1983 ale obdobie do 20rokov je prave o tom ze este tu zodpovednost mat nemusi, nema. Preco si ma uberat z toho obdobia? Na spravny vyvin potrebuje aj toto obdobie. To ako dietatu 10rocnemu povedat nehraj sa, skor budes velky. Ale kazdy den ktory v sebe potlaca to cim ma este byt si ublizuje a obera sa o to. Dievcina uvazuje na svoj vek slusne, posobi inteligentne, trapi sa ako vacsina pubertakov, vsetko je tak ako ma byt. Potrebuje trosku potlapkat po pleci, my tu dospelacky s detmi si mozno este spomenieme ako to dospievanie skoro az fyzicky bolelo kym sa dusa vykresala a vymanila z tych utrap a pochybnosti
boze a zase diety. ludia, kedy pochopite, ze diety nikam nevedu? teda hej, k jojo efektu. dolezite je stravovat sa pestro a vyvazene a 5-6x denne v primeranom mnozstve. ziadne vymysly. len pestra a zdrava strava zabezpeci zdravy chod tela. ked sa spoji s pohybom, clovek chudne ani nevie ako a navyse si buduje aj svaly.
k tomu, aby telo fungovalo, potrebuje aj cukry, aj tuky aj bielkoviny aj vlakninu. ak to nema, obmedzuje, casom sa to vrati ako bumerang.
k autorke: nechci vysledky hned. ono plati, ze ked sa roky zanedbavas, co sa stravy a pohybu tyka, tak to neodstranis hned. optimalne a zdrave je zhadzovat 1-2 kg za tyzden. co mas 4-8 kg za mesiac. a to je krasny vysledok. niekomu sa to rozbehne hned, niekomu neskor. len to netreba vzdavat. nemozes cakat, ze za tri dni budes lahsia o 5 kil. nezabudaj na dostatocny prisun vody. vody. nie mineralok sladenych, malinoviek a spol.
10-12 kil za mesiac je nezdrave, ak sa jedna o tuk. zrejme zacalo telo fungovat a zbavuje sa vody. pripadne straca sa svalovy objem.
ach, mat sladkych 18 🙂 vek, kedy telo fici na plne obratky a to, co nam starym strudlam trva dvoj-troj nasobok casu, ty mozes dosiahnut ovela skor. ale chce to pevnu volu, drinu. ty to musis chciet.
ja viem, co to je driet na sebe denno denne. aj ked padam na hubu, ale odmakam si to. cvicit mozes kde chces. doma, vonku. na youtube mas kopec cviceni.
zaregistruj sa na www.kaloricketabulky.cz a vsetko si povyplnaj, sleduj si prijate kalorie, ved si tam denniky, jedalnicky, budes vidiet, kolko prijimas, kolko vydavas. a nezabudaj. prijem musi byt nizsi ako vydaj. len vtedy schudnes.
ale hlavne, kasli na drasticke diety. zacni sa mat rada a zacni zit. to znamena, ze sa zacnes normalne a pravidelne stravovat a zacnes mat radost z pohybu a zo seba, ze si dokazala urobit ten prvy krok. a ostatne pojde same.
a nefnukaj, sakris. vsetko mas pred sebou. este mozes vyhrat aj fitness sutaz.
tak co? budes plakat doma do vankusa a hladat vyhovorky alebo dvihnes svoju rit a ides do toho? 😉
vela stastia!
@veve2410 to s tými drepmi ma zaujalo...
pohyb , pohyb a ešte raz pohyb.... teraz môžeš plávať, behať, hrať bedbinton s chlapom, a nemusíš ani e vyhadzovať za fitko. aj poriadna prechádzka je dobrá. Vyberte sa niekde na túru, na bicykel.... Možnosti je veľa. A hlavne prestať papať sladkosti a piť sladké vody.
Lepšie ako mat 83 a 18kg....
@sissmiss vieš, ono ťažko niečo písať, keď si z kontextu vyberieš len jednu vetu. Pre mňa tá najpodstatnejšia bola, že všetko začína v hlave, pokiaľ si to tam nedáš do poriadku a ako sa povie nezatneš sa, nemáš šancu. Druhá dôležitá veta je, že 80%úspechu je strava a zbytok pohyb. Ťažko schudneš aj keď stráviš 2 hodiny s kardio a prídeš domov a zješ polku chleba, čokoládu a neviem čo. To je asi všetko, čo som chcela napísať. A nie, nie je to moja prvá diéta, bohužiaľ patrím do tej skupiny ľudí, ktorí si musia celý život strážiť stravu a ja som si ju po pôrodoch neustrážila :D
ja ti radím začať detoxom od Mačingovej , krásne ťa to nakopne , ubudnú ti centimetre - začneš sa zmenšovať a uvidíš , bude sa ti to páčiť ...aj kilá ti ubudnú , mne ubudlo 9 kg 🙂držím ti palce
@denisden radila by som ti vynechat pecivo. Akokolvek som pecivo milovala - vonave, chrumkave, "ved si davam take zdravsie, nie biele, bla bla".... cert ho ber... riesila som problemy, vsetky vysledky u dr. dobre, krv dobra a mne roky puchli nohy a to brutalne - uz rano po zobudeni. Vysadila som pecivo a opuchy zmizli. Druha vec je, ze som proste mala v poslednej dobe pocit, ze akosi puchnem cela... z peciva som sa tak krasne nebalovala :/ nemas podobny pocit? daj pecivo prec. aj prazenica sa da zajedat surovou cuketou, mnam :D
a samozrejme pohyb...
nie nejake brutality, neznic si klby. ale vela vela chod peso - rychla chodza je super - nech to rozprudis, budes mat kardio. Vypotis to, potom mozes aj behat, ale pomalsie.
knihu "telo ako posinovna pre zeny" si kup - moc sa nenaskaces, ale teda namakas sa riadne.
Vyhoda? nemusis chodit do posilky - ja nenavidim posilky
ak mas nadvahu a depku ze v posilke by ta ocumovali - toto je riesenie. Takze neexistuje dovod preco necvicit. Iba ze by si bola priputana na lozko, ale to nespominas.
Vyluc zo stravy blbosti - cokolady ( horku mozes ) sladkosti a pod, to daj prec. Cukru je viac nez dost aj v ovoci
na veceru nejedz ovocie, to nie je zdrava strava, ked si clovek skromne da dve jablcka na veceru. Radsej kus ryby. a tak. je tu kopa tem.
len nedepkuj, hyb sa a nejedz blbiny.
ked sa do toho pustis v tomto veku, to bude parada telicko na cely zvysok zivota ;) jasne ze to nebude o mesiac, ale pockaj ako budes buduce leto vyzerat v plavkach.
@denisden ak chces skutocne na sebe pracovat ja by som sa vykasla na vseliake 30 dnove vyzvy a diety, to su po prve diety su povacsine tyrania seba a zaludka s jojo efektom, prestanes sa podla diety spravat a sup mas 2krat tolko kil na sebe, to by si musela drzat dietu cely zivot.. a tie vyzvy si pre baby s tiez s musou vahou co chcu trosku vyrysovat....radsej by som inverstovala do navstevy profesionala, v nejakom poradenskom centre alebo posilke, nic po internete, kde zaplatis a akoze ti vypracuje jedalnicek...ten clovek ta musi vidiet, pracovat s tebou, tzv. usit ti cvicenie a jedalnicek namieru, pozriet kde su v jedeni tvoje tieniste miesta....lebo len pohyb a uprava stravy, nie hladovanie, ale viac zeleniny, menej sladkosti pomoze, plus sama pises, ze si to mala zlozite cize asi jedlo bude kompenzanzaciou tvojich problemov a to je chyba, preto podla mna, ked to uz zaslo takto daleko zacni s nejakymi sedeniami, terapiou atd....
@denisden Po mojom druhom babu som sa tiez trapila vahou a tak som sa poradila s jednou babou,ktora sa venuje cviceniu. A ta mi povedala,ze 80% chudnutia je STRAVA a zvysok je cvicenie, resp. pohyb. Ja by som tym zacala,zmenit stravu na zdravu,vynechat cukry (o tom sa docitas na nete az az), zaradit vela vela zeleniny a uvidis,ze to pojde. Pojde to mozno pomalsie ako nejaka dieta,ale vaha ti ostane a navyse sa naucis jest zdravo. Chces inspiraciu? Ja som dala od januara dole 9kg a to len jedlom. Necvicim vobec,lebo na to nemam cas. Ak pojdes do fitka,zabezpec si dobreho trenera,pretoze sama si akurat tak poskodis,treba cvicit postupne a hlavne spravne inak to nema ziaden efekt,iba budes viac v depke,ze sa nic nedeje. Drzim palce! 😉
18 rokov? aka depka? ja mam 43 rokov....a nevypadam ako kedysi a ani sa k tomu nikdy nepriblizim....a depku nemam
zavisi od teba,co s tym urobis...to neni take hrozne...ved za par mesiacov/tyzdnov mozes mat po probleme...ci vymenis so mnou? ja ano!!!
@ragulca ak si dlhodobo nespokojna so svojou hmotnostou, ak dlho drzis vselijake diety, mozno je nacase zacat len obycajnu zdravu stravu ktoru budes jest pravidelne a uz navzdy. Ja tiez patrim k zenam ktore si musia davat pozor co zjedia a nemozem si dovolit jest sladke napriklad. lebo priberam. Drzim ti palce

@denisden zajdi do fitka a zacni cvicit. Napr zumbu. Budes mat dobry pocit, ze robis nieco pre seba a po cviceni budes mat velmi dobru naladu. Zacnite s priatelom robit spolocny sport. Kludne aj tenis 1x tyzdenne 🙂 ak to neviete ani jeden este lepsie 😀 sa na sebe narehocete 🙂