Mám 18 rokov, mám 83 kg a som psychicky na dne
Ahoj maminky, ockovia, alebo bezdetní ľudia ktorý sa sem chodia pokochať ako ja. Musím sa s vami podeliť o moje pocity. Posledné skoro tri roky mám veľmi ťažké obdobie, nebudem tu písať každý môj problém, trvalo by mi to veľmi dlho. Ale dnes som si uvedomila že, za tým množstvom problémov je jeden najväčší JA. Ako je to možné ? Som mladá mám len 18 rokov a psychicky som na dne. Mám okolo seba super ľudí ako je moja mamina, môj priateľ a pár ďalších ktorý za mnou stoja. Všetko sa začalo keď som si našla priateľa, krásny začiatok, krajšie pokračovanie, a dnešok... Chcela som byť pre neho pekná pretože i keď som mala vtedy len 15 vypočula som si na adresu svojho vzhľadu nepekné poznámky. Začala som sa trápiť hladovaním a podobne, možno to poznáte. Dopadlo to tak že dnes vážim 83kg pri výške 170cm. Katastrofa... Veľmi sa za to hanbím a trpím depresiami. A však to nieje všetko celý náš vzťah sa zmenil, správam sa k nemu hrozne. Ja sa čudujem že ma ešte neopustil. Všetok môj hnev si ventilujem viacmenej na ňom a veľa veľa sa hádame. Je mi z toho neskutočne smutno. Dokonca som bola tak na dne že som uvažovala nad dieťaťom. Áno chcela by som ho, ale nie takto. Proste som si chcela dieťaťom zaistiť to, že ma neopustí. Zatiaľ sa tak ani nestalo, ale ja to už nechcem riskovať. Potrebujem pomôcť a kto mi pomôže viac ako obyčajný ľudia svojimi radami a postrehmi? Chcem sa zmeniť, na trvalo nie len na mesiac či na dva ale neviem ako, a neviem ani to kde a ako začať. Ďakujem každému kto mi na túto tému zareaguje. Prajem krásny zvyšok dňa.
@ragulca dieta ma kratkodoby efekt. teda rychlo schudnes a kratko si schudnuta. zato zmena zivotneho stylu na pestru a vyvazenu stravu a pohyb kazdy den je sice pomalsia, ale ked sa tak clovek rozhodne, tak zmena je trvala.
radsej ozeliem vysledok hned. ja sa chcem citit a vyzerat dobre uz natrvalo.
@ragulca ohromny pristup. skus na to pozriet tak, ze tlsty ma vacsinou casom cievne ochorenia, diabetes, problemy s klbmi a kym si chudy uziva aktivny zivot, tlsty nevladze, pripadne pestuje turistiku po lekaroch a je obmedzeny. a tie uplne bezne pripady - infarktuje.
s tvojim pristupom sa necudujem, ze drzis diety cely zivot. teraz chudnes, lebo ta to napadlo. potom sa rozozeres a bude to takto dokola. tvoje vnutorne organy by ta uz teraz najradsej vyfackali, keby mohli.
ja to vidim asi takto: ak sa zena da do poriadku a drzi sa fit a vo forme, bez nadvahy, nerobi to len pre seba. Robi to pre svoje deti! Vidim to v okoli, zeny s nadvahou potrebuju pomoc s nakupmi, doniest lieky, jest lieky - na tlak, na klby,.... a deti? deti nie su predsa doma, za rohom, maju svoje rodiny aj stovky km od rodicov v dnesnej dobe. Takze ako to chceme dalej tahat?
Kedysi mali vraj ludia tuhy koren - stale sa hybali a jedli striedmo.
Potom prisla generacia, ktora vypeka a vyjeda a malicko sa hybe a bum ho... pocuvat pani v rokoch, ako nevie svoju matku s nadvahou ani na posteli obratit je ozaj smutne.
Nemusi to vyst kazdemu, ani nevyde, ale je velka pravdepodobnost, ze ak sa udrzime fit, nase deti nebudu este dlho musiet riesit, ako pomoct mame co sa nevladze hybat, lebo ...
Cvičiť a len upraviť jedálniček. Nie diéta. Si mladá, pekne to pôjde dole.😊
neboj dohodni sa s kamoškou a začnite fitkom ,tam ti trener poradi aj stravu a sem tam šup šup na kavičku posedieť ,Ked začnu kilečká isť dolu uvidíš že to bude fajn <3
Netusim ci chces schudnut alebo pribrat..pri takej vyske 170..ja som mala v 18 vahu 94 a vysku162..vyska sa nezmenila doteraz 😀 a vazim viac..
@nyusika ja mam zase fazu ze som zmierliva s predch aj nasl. generaciou 😀
Ale zase nie som tak velmi daleko od puberty, este si pamatam ako ma az bolelo to dospievanie, ako dusa trpela...atd, vsetko co sa deje mlademu cloveku v tom veku je strasne silne, strasne to preziva, a vsetko je narocne...
@ragulca reagujem preto, ze si sa k teme vyjadrila. chudnes ty, chudnem ja. a vidim v tom zasadny rozdiel. ak nechces, aby na teba niekto reagoval, tak nepis. jednoduche.
ale tak chapem, brnkla som na citlive miesto a to sa ti uz nepaci. vies co? cely zivot som bojovala s jojo efektami a prezieranim a hladovenim a sprostymi dietami. takze ja dobre viem, co to je. a tiez som mala take blbe reci akoze hahaha a hihihi akoze robim si z toho srandu. a rovnako som obhajovala obezitu ako keby to bolo nieco normalne. nie, normalne to nie. a normalne nie su ani diety. a normalne nie su ani tie prastene alibisticke reci ako za to moze choroba, lieky, ako clovek nema cas zmenit zivotny styl a bla bla bla.
presne toto ty robis. instantne diety, jojo efekt. ty vies, ze ta to caka opat a zas. ale preboha, neziv tym mladu babu, ktora chce so sebou nieco robit. neukazuj jej, ako si moze posrat organizmus nezmyselnymi dietami.
hawk
@sissmiss dusa trpiet moze, telo musi trpiet - z cvicenia, zmenou stravy. potom uz dusa trpiet nebude.
@denisden je mladucka, nesmie sa opustat, moze si pisat dennik a tam sa vyzalovat. ale musi si uvedomit, ze cim neskor zacne zdravi zit, tym to bude horsie. ma vyhodu,ze ma chapajuceho partnera, urcite ju podpori. tak smelo do toho 🙂
treba si zmenit zmysel zivota - z lutosti samej seba prejst do modu idem sa lubit.
@denisden ahojko.. Ja mam skusenost s delenou stravou.. Pri vyssej vahe idu kila rychlejsie dolu.. Ak mas zaujem o viac info napis mi spravu.. ;) drzim palec
@nyusika
@mawka
@nyusika
@jaruska8 značila som vas tu len niektore ale mam taky isty pribeh a mala som viac kg ako ona uz ako 16ročna potm som spoznala svoju laska a menim sa kvoli nemu nejake dva roky bolo to tazke vsetko zmenit ale je to super preto som jej napisala aj ip a pomozem sa jej pomoct s hoci cim 🙂 mam teraz 19a mam 67kg co je dost pekny rozdiel🙂 je pravda ze sa mi nechce cvicit ale dokopa sa musim a preto mi to chudnutie tak dlho trvalo.. toto je moja premena
@filipal
@ragulca
Zmenit jedalnicek, zacat cvicit, budes sa citit lepsie pretoze pre seba nieco robis a nebudete sa hadat lebo ak sa ty budes citit dobre nebudes frustrovana tak nebudes mat dovod vyvolavat hadky! Alebo chodte cvicit spolu, je leto chodte plavat, behat, bicyklovat, prechadzat sa, na tury...moznosti je neurekom. Plakanie za pocitacom ti pocit stastia neprinesie, a ver mi dietatom si muza nepoistis ;) Tvoj problem je hlavne v sebavedomi. Odporucila by som navstivit kadernicku kozmeticku wellnes, nemusis robit radikalne zmeny ale tvoje sebavedomie posilni uz len to ze si tam oddychnes poklebetis s inymi zenami, vyjdi si s kamoskami, proste sa zamestnaj...nebudes mat cas mysliet na blbe kila 🙂
@denisden ja si myslim, ze nemas zas az tak vela, aby si musela mat taketo myslienky. Najdite si s partnerom nejaky sport, co vas bavi a sportujte spolu. Chodievajte plavat alebo behat, ci do posilky, bicykle...hocico. A nemusis nejako hladovat. Jedz mensie porcie, radsej 5x denne. A pozitivne naladenie tiez pomaha. Ak nemas zdravotne tazkosti a choroby, tak treba sa tesit, ze si zdrava a ze toto je nieco, co ovplyvnit a zmenit mozes. Inak, ja som na tom nejako podobne, mam perfektneho muza, bola som krasna nevesta, mam krasne tri deti, mame svoj domcek, viem sa obliect, aby som dobre vyzerala...ved to nemas slonie velkosti, co sa neda nic kupit. A zijeme si spokojne aj s mojimi kilami 😉 . Jasne, ze by bolo super mat idealnu vahu, no ale obesit sa kvoli tomu urcite nemienim. A ak by som chcela schudnut, tak kvoli zdraviu.
čo to je v takom veku...prestaň jesť po 17 hod, trochu viac sa hýb a kila pôjdu dole...a hlavne viac si veriť a tešiť sa zo života, čo ty budeš robiť keď budeš mať 50-ku?, 😉
Ahoj, ja som po pôrode a tiež začínam "meniť stravu plus pohyb" vysadila som všetko pečivo, jem menšie porcie viackrát denne, po 17hod už nejem, treba veľa vody piť minimálne 2L denne, žiadne sladkosti, slané, veľa zeleniny, kuracie, morčacie, teľacie mäsko celkovo jesť zdravšie plus začínam cvičiť jilian... držím palce 🙂
nejest po 17? to je uz aky blud. ak ide niekto spat okolo desiatej a dovtedy napriklad sa uci /ano, aj pri tom sa splauju kalorie nejake/ alebo upratuje, zehli a podobne, tak si nieco lahke musi dat. ved ak o 17:00 prestane jest a neje az do rana do 07:00 to je uz aka doba toto.. a potom sa cudujete, ze priberate aj ked nejete 😕
a mnozstvo vypitej vody zavisi od kilogramov. niekomu staci 2 litre - zhruba 65 kilovej zenskej, ale ak ma zenska uz 90 kilo, tam treba vypit litre tri. zaroven kava je napriklad mocopudna, cize treba si na ten pitny rezim dbat a poriadne.
jilian je fajn, ale nie pre ludi s vysokou vahou - zatazuje dost klby.
ahoj.. velmi odporucam Ti pozriet si toto video od Vlada Zlatosa, je to expert na vyzivu:
https://www.youtube.com/watch?v=ghmDvIb2avQ(Prednáška: Čo dnes zješ, zajtra si oblečieš)
potrebujes teda zmenit svoje stravovanie.
ak chces nejake zaujimave diety, mozno skus nieco z tychto..
Chili (http://runtv.eu/chilli.html)
Formodieta (http://runtv.eu/formo.html)
alebo Mojalina.. (http://runtv.eu/linia.html)
Ahoj, žiadna dieta, mne postačilo vysadit pečivo, chlebik ,rožky isto, a ked idem do prace ,tak vela krat idem peško, čo mam asi cca 45 min, behom 3 mesiacov som dole dala 3kg, ale zmenila som aj napr na obed si dam mäsko a vela zeleniny, ale sladke no to je horšie, to sa neviem toho vzdat, a ked už tak tak ja mam vyšku 165 a teraz vaha 79kg. no budem rada ak dam do konca roka aj na 75.

@denisden ver mi, ze problem je v tvojej psychike, v sebavedomi, vo vztahu, nie v hmotnosti.
Nejaky blb ti rozbil sebavedomie v 15, ked je kazdy na seba velmi citlivy.
Potrebujes sa chytit niecoho, co ti roztrieskane sebavedomie pomoze znova vybudovat.
Moze to byt bude nejaka terapeuticka skupina, ale aj uplne ina. Zalezi od toho ake mas hodnoty, ake mas konicky. Moze to byt aj nejaky sportovy oddiel - nejaki vodaci, turisti, cyklisti a pod. Tvoja hmotnost sa potom upravi prirodzene.
Ten tvoj priatel za vela nestoji, nechaj ho, nech si ide za modelkou. Orientuj sa na inych chalanov, ktori su ti blizki preto, ze maju podobne hodnoty ako ty.