icon

Posilňovňa, chudnutie - otázky a odpovede

tereza0442
29. jan 2013

Baby, ktore chodite do posilky, robite nejaky sport, snazite sa schudnut, zdravo sa stravovat? 🙂
Par kociek mi povedalo, ze by mali zaujem o niekoho, kto by im poradil vo vsetkych tychto veciach, venujem sa posilnovaniu uz par rokov, tiez osobnemu trenerstvu, a tak ak by ste mali zaujem, rada by som oplatila vsetku pomoc s otazkami vychovy a podobne, tym co viem.

Tak ak chcete, rada pomozem - samozrejme mozete si radit aj navzajom 🙂 🙂

srnqqa
14. feb 2013

@tereza0442 píšu prvé 3 dni 1 tbl., ďalšie 3 dni 2 tbl. a potom 3 tbl., buď pred tréningom 15 min. alebo počas jedla. Preto dávam pred tým cvičením. Tie 2x3 by ma asi zabili 😝 Inak, keď cvičím ráno, to vidím, že to mám najmä brucho, ale zas Jillian to poobede vyváži, v každom prípade pokukám to, čo odporúčas Ty, čo sú to za cviky a ako ich správne cvičiť 😉

giliath
15. feb 2013

ahojko ak by ta to velmi nezatazovalo a vedela by si mi poradit chcela by som sa opytat na nasledovne resp cchela by som radu ake mas skusenosti s ,,fitness stravou-dietou?,, moj trener mi rozpisal jedalnicek takyto:
1 den- 1.- 50g ovsene vlocky, 1 odmerka proteinu( gold standard)
2.- 1/2 balika polystyrenu, 3 bielka
3.- 50g ryze, 100g masa, zelenina
4.-50g ryze 100g masa, zelenina
5. nizkotucny tvaroh,cottage
2den to iste len minus 4.- 50 g ryze
3den minus 2 polystyren
4den minus 3 50g ryze
po treningu- multivitamin, omega-3, BCCA 5g ...bude to pre mna nieco nove lebo doteraz som cvicila 5-6x do tyzdna kruhovy trenning v damskom fitku cvicenie s vlastnou vahou to cvicenie sa mi stale paci aj bolo vidiet vysledky( teraz som mala 2 tyzdne pauzu koli chorobe) ale akosi mam pocit ze trochu stagnujem ze potrebujem prestriedat a teraz by som chcela viac svalstvo vyrysovat resp najprv este by sa zislo aj trochu este pochudnut aby to vyzeralo dobre.myslis ze je teda dobre kombinovat take cvicenie? 3x posilka s trenerom+ 3 este ak stihnem aj kruhovy)? neviem co sa tyka intenzity cvicenia su asi rozne nazory mne sa dobre cvici ked aj 5x do tyzdna pripadne 6 nerobim chybu?nejdem az do pretrenovania to nie.a co hovoris na tie doplnky?ake mas s tym skusenosti?...ja osobne som len zarazena ze nemozem ovocie ale trener mi to odovodnoval ze obsahuje vela fruktozy.dufam ze som sa vyjadrila vo vsetko zrozumitelne🙂 dakujem za kazdu radu pa pa

meinkonka
15. feb 2013

@tereza0442 jeeeeeeej to je super, ze sa tu nasla taka ochotna zienka ako ty a budes nam radit 😵 😵 . ak mozem, tak aj ja sa pridam k pytajucim 😀 . ja som v poslednej dobe dost pribrala, fakt dost, ale uz som sa spamatala. uz asi cca mesiac sa snazim trosku chudnut, upravila som stravu, o dost ako som sa stravovala predtym, ale aj tak to asi nieje dost. cvicim uz asi mesiac, najprv len 2x do tyzdna, teraz uz 3x. dlho som hladala, co by bolo pre mna dobre, rsp. co by ma neomrzelo, do posilky sa mi nechce. takze zatial cvicim toto s malymi obmenami cviceni HIIT , velmi ma to bavi. zatial len tuto jednu zostavu, jednak ostatne su pre mna dost tazke, nakolko mam dost kil a jednak toto sa mi zda take univerzalne, kde sa zapaja cele telo

https://www.youtube.com/watch?v=A2jill_Lf0Y

chcem k tomu este nieco pridat, najidealnejsie na chudnutie asi nieco aerobne. mam doma stroj eliptical, tak som rozmyslala, ze po tomto cviceni este dam aj ten stroj. citala som, ze si radila HIIT, vies mi odporucit aj na tento stroj ten HIIT - v akych intervaloch cvicit? a moj najvacsi problem je pneumatika okolo pasa. mam velkeee brucho a hlavne previsajuce fuj, vyzeram ako tehotna 😒 😒 . dakujem Ti pekne za rady 🙂

giliath
15. feb 2013

moj prispevok bol adresovany terezke04422 som zabudla napisat🙂 🙂

tereza0442
autor
15. feb 2013

@giliath ahoj, to co ti napisal trener je jedna z variacii sacharidovych vln a moze to zabrat v pohode, akurat sa mi zda, ze tam mas toho strasne malo. neviem kolko vazis, ale toto je porcia tak na 50kg babu, po par tyzdnoch mozes citit kaloricky deficit a z toho sa uz moc neda nic zhadzovat alebo upravovat 😖 ak s tym nemas problem tak v pohode, ak sa citis unavena tak mozno by som sa pobavila s trenerom, ci tam netreba dat nejake bielkoviny navyse, protak ako sieste jedlo vecer. navyse budes mat tazsie treningy, tak tam mozes citit unavu.
na to su tam tie suplementy - BCAA po treningu s multivitaminom sluzi na lepsiuu regeneraciu a udrzanie svalstva, kludne daj BCAA aj pred trneingom ak budes pocitovat unavu/mat menej energie.
mozes cvicit tak casto ako ta to bavi a ako vladzes, pocitaj s tym, ze intenzivny silovy trening v posilovni vycerpa a vyzaduje den az dva regeneracie, ak zvladnes na druhy den v pohode cvicit a nic necitis, tak si pridaj zataz, dolezite je, aby ta to bavilo, s dobrou stravou a doplnkami sa trneing 6x do tyzdna da zvladnut v pohode 🙂
ovocie nejedz ak ti ho trener nenaipsal, radsej viac zeleniny, ale skus sa s nim pobavit o tzv. carb-up dni (dajme tomu raz za dva tyzdne) na rozbehanie metabolizmu, lebo mam pocit, ze tieto davky to fakt spomalia po chvili

tereza0442
autor
15. feb 2013

@meinkonka ahojky, je super ze si uz niekde zacalla 🙂 velmi vela je toho v strave, takze si pozri principy o ktorych sme tu pisali, urcite mas tohoo dost nacitaneho.. co sa tyka HIITu, tak na elipticale som to este neriesila, ale princip je rovnaky - striedas najvyssiu moznu zataz aku zvladnes s vydychom.. v pripade pasu je to sprint.. vykrok... v pripade bicykla je to sprint na bicykli na vysokej zatazi a lahke bicyklovanie na vydych.. takze eliptical nieco podobne - pojdes na zahriatie lahucko, po prvej minute das vyssiu zataz, skusis ist uplne naplno najviac ako vladzes nech to pali takych 15-20sekund a potom vydychavas do minuty (40-45sekund).. a znova.. a zopakujes 10-15x.
tie intervaly si mozes upravit, napriklad 10/20s, 20-40s, nechod vsak nikdy viac ako 30/30 (teda aby sprint nebol dlhsi ako vydych, lebo potom nejdes na maximum) a dlzke trvania prisposob zataz (ak 10s, tak co najvyssiu, ak 20s, tak trosku nizsiu, aby to pre telo bolo ideal, ze 20das tak-tak ale 25 uz jevelaa). ak si rozumieme 🙂

tereza0442
autor
15. feb 2013

no a hlavne ziadne reci ze fuujj brucho vyzeram jak tehotna. svoje telo sa musime naucit milovat, pretoze mame len jedno, je nase, da sa formovat, menit, ked ho budeme neznasat, tazko sa nam s nim bude pracovat. ked sa s nim spriatelime, hned vsekto ide lahsie.. 🙂 treba ho pocuvat, mat ho rado, davat mu podnety, davat do neho dobre veci, vyuzivat ho, odmenovat.. 😀

tereza0442
autor
15. feb 2013

@srnqqa tak potom chod podla davkovania, ak to citis, tak nepridavaj 🙂

meinkonka
16. feb 2013

@tereza0442 dakujem za rady, si zlata 😵 ale neda sa mi nezasmiat 😀 😀 keby si ho mala take hrozne ako ja, tazko by si sa s nim vedela spriatelit 😀 😀 😎 mozem este doplnit k tej prvej otazke, je to ok, keb budem tu jednu zostavu cvicit dlhodobejsie, kym naberiem sily na ine, rsp. striedat este s jednou, ktoru zvladam? bude to mat taky efekt, ako ked sa vacsinou pri hiit-e striedaju stale ine zostavy?? velka vdaka 🙂

giliath
16. feb 2013

@tereza0442 ahojko....dakujem, este veru neviem posudit ako to budem presne zvladat ale preto sa pytam aj teba🙂vazim 50kg a ja som mu presne aj hovorila ze najprv este potrebujem schudnut co to a potom rysovat...myslis teda ako pises ked to nieje kaloricky az tak hodnotne ze sa tazsie bude chudnut? mne sa od porodou vzdy tazsie chudlo kedze mam aj znizenu stitnu zlazu( spomaleny metabolizmus), o tom carb up dni mu to spomeniem som zvedava este by ma zaujimalo ci je vhodne este zakombinovat aj nejaky spalovac tukov napr Max lean? dakujem pekny dnik,Lucia

tereza0442
autor
16. feb 2013

@meinkonka jasne, cvic to co zvladas, a postupne pridavaj,o to predsa ide 😉
@giliath ak vazis 50kg tak potom je to uplne v pohode, vela toho na chudnutie nemas, aj pret to ide tazko.. tiez mam znizenu funkciu stitnej zlazy, beries na to euthyrox alebo iny l-thyrosin? mozes pridat aj spalovac, nejaky termogenny, od max lean su aj lepsie (napr. tie co som pisala vyssie)

giliath
16. feb 2013

@tereza0442...a este taka mala otazocka? ake signaly niesu dobre pri tom jedalnicku?naor ta unava?bolesti hlavy?...hlad trener spominal ze je dobre ked budem citit🙂 😉

giliath
16. feb 2013

@tereza0442 ahojko..no ved tie posledne kila idu najhorsie a preto sa pytam ake signaly pri tej diete su este ok a ktore uz nie lebo vsak sama vies niekedy aj ta unava je tazko odlisitelna ci je to z hypotyreozy alebo z jedla ci cvicenia🙂 uzivam eutyrox 25mg.spalovac myslis ten termogin co bol spominany?moze sa teda kludne kombinovat s amino a proteinom? a aky je vlastne rozdiel medzi tymi spalovacmi?

14petulka88
16. feb 2013

Mna by zaujimalo este ci su ucinne neake spalovace pri cviceni? ak ano ktore? dakujem

tereza0442
autor
17. feb 2013

@giliath tazko povedat, zalezi od viacerych faktorov. ak beries spalovac, tak bolesti hlavy su vedlajsie priznaky.. hlad nie je podla mna dobre citit, lebo tvoje telo pocituje deficit a potom si zvykne prijatu stravu viac ukladat.. aspon teda nie nejaky velky hlad. mala by si sa celkovo citit dobre a mat viac energie, resp. mat rovnako energie ako pred dietou. ak pocitujes unavu, tak pridaj viac tukov do stravy (hlavne v dni ked mas malo sacharidov) 🙂 unava urcite nie je dobra.
spalovac mozes kludne kombinovat, nie je v tom problem, a unavu by si citit nemala ako pisem, ak si ju mala aj predtym kv. stitnej zlaze, tak treba zvysit davku, porozpravaj sa o tom s lekarom, tiez som to mala 🙂
a rozdiely su vacsinou v zlozeni, koncentracii.. v podstate ak si ziadnhy predtym nemala tak to netreba extra riesit, akurat treba pozriet ci neobsahuje latky. na kt. clovek je eventualne alergicky (moze sa stat)

tereza0442
autor
17. feb 2013

@14petulka88 komplexne termogenne su najucinnejsie. ale to odporucam mozno tak v poslednych fazach diety na vyrysovanie, ked uz nic nezabera. proste pre cloveka, ktory vie ako cvicit, vie ako jest..

giliath
17. feb 2013

@tereza0442 max lean je moj prvy spalovac ktory skusam efekt este neviem posudit lebo ho neuzivam dlho ale som spotena poriadne ked docvicim🙂, dakujem teda za info bude ta informovat ako sa mi dari v strave aj v ostatnych pokrokoch dufam ze sa posuniem spat
a este jedna vec ako je to s kavou? je to velky prehresok si ju dat samozrejme bez cukru ale kusok mlieka moze byt? ci nie?

tereza0442
autor
17. feb 2013

@giliath super, aspon vies ze zabera, uvidis ked doberies 😉 kava je v pohode, len k nej pi vela vody, lebo odvodnuje. mozes aj s trochou mlieka, bez cukru (prip. daj steviu)

janka_76
18. feb 2013

tereza0442
Ahoj chcela by som radu čo sa týka klasického behania. Začala som behať asi pred pol rokom, zistila som si na nete, že moja idealna tepova frekvencia vzhľadom k mojmu veku by mala byt okolo 122-130 tepov. Snažím sa dodržiavat tieto odporucania beham 2-3 krat do týždňa 40 minut, ale neschudla som nič. V súčasnosti som čítala pár článkov o preferovaní šprintov pri behu, tak naozaj neviem ako na to...?.☹

tereza0442
autor
19. feb 2013

@janka_76 ahoj, je super ze si zacala behat, behanie je najlepsia vec 🙂
co sa tyka chudnutia pri behani, je par zakladnych veci, ktore musis mat na vedomi:
1. nerieist tepovu frekvenciu. tepova frekvencia neovplyvnuje palenie tukov, palenie tukov ovplyvnuje dlzka behania a intenzita zataze. tepovku riesit vobec nemusis
2. chudnutie je vo vacsine v strave.

ak behas uz pol roka, tak kludne mozes zaradit aj sprinty - dva krat do tyzdna sprinty (15-20minut) a jeden krat do tyzdna dlhy pomalsi beh (cca 60-80minut). sprinty sposobom rozhohriatie par minut, pomalsi beh --> sprint 20sekund, alebo urcite vzdialenost, ak behas na okruhu tak napriklad polovicka kola.. treba si najst nejaky sposob ako to sledovat. -->vydych cca 2nasobok tohto casu/vzdialenosti.. --> opakujes 8-12krat podla toho ako vladzes. --> vydych, par minut na vybehanie, strecing.
no a dlhy beh klasicky.

beh je super, ale ak chces schudnut, tak musis riesit aj stravu 🙂 a zas zalezi na tom kolko vazis, ak potrebujes dat dole len zopar kil, tak to moze ist tazko

kanna
19. feb 2013

Ahoj,oceňujem tvoju snahu pomôcť,naozaj,klobúk dolu 🙂 Tiež by ma zaujímali isté veci ohľadom chudnutia a cvičenia.V priebehu roka som schudla15 kíl/pri 172 cm mám 60 kg/ .padla som teda z konf.veľkosti XL na M/S hlavne vďaka 90DD.Teraz sa snažím,aby sa moja strava skladala hlavne z bielkovín,vynechala som úplne zemiaky,ryžu,výrobky z bielej múky,sladkosti.Od decembra dvakrát v týždni navštevujem fitko,kde začnem 40 min rýchlou chôdzou na bežiacom páse,potom následujú posilovacie stroje,po nich stac.bicykel,stepper ,nakoniec zasa bež.pás a viroplošina.Neviem či je to takto správne 🙂 Chcela by som sa poradiť aký čas.interval a na akom stroji cvičiť aby mi spevneli paže,tvarovali sa mi lýtka a spevnil zadok a stehná.Nie som v tých partiách ,,veľká,, 🙂 ale nie som s nimi spokojná,ešte stále sa mi ,,natriasajú,, 🙂 ešte sa chcem spýtať na názor na výživový doplnok T-Meal s L-Carnitínom,ide o koncentrát na prípravu koktejlu,ktorým si denne nahradím jedno jedlo,či má vôbec nejaký účinok pri pravidelnom požití,a ďalej na...Carniform, extreme shot a jeho účinky..Viem,chce to svoj čas ale i tak,poprosím o radu..

keira
19. feb 2013

@tereza0442 mna by zas zaujimalo, ci je potrebne brat aj nejake vyzivove doplnky ... predsa len, ked clovek pravidelne a intenzivne cvici, tak to predstavuje tiez zataz na jeho pohybovy aparat, najma klby .. odporucas nejake special doplny, vitaminy na vyzivu klbov? dakujem

tereza0442
autor
19. feb 2013

@kanna ahojky,ak chces spevnit, tak nerob tolko kardia, je to zbytocne - zacni cvicit radsej silovo, s cinkami. ak chces pevne nohy, pevny zadok, tak drepuj, vela. drepy, vypady, to su najlepsie cviky.. cvic rovnomerne cele telo, aby si bola cela spevnena a vyvazila nezrovnalosti, prip. disbalanciu svalov.
Pripravil T-Meal nepoznam, takze neviem, kazdopadne ak je to ako nahrada stravy, tak predpokladam ze to bude nejaky druh proteinu (najskor sojovy/srvatkovy), je to ako pises, nahrada stravy, takze sa zaobieds aj bez toho.
s Carniformom pozitivne skusenosti nemam, na mnevobec neucinkoval.

@keira ak cvicis par krat do tyzdna tak staci dobre jest. ak je to naozaj intenzivne, tak by som potom riesila doplnky podla typu zataze. ja robim silovy trojboj a beriem len protein a BCAA, v tazkej priprave zaradujem klbovu vyzivu, ale uz som ju velmi dlho nemala. ak ma s tym niekto problemy, tak klbovka urcite nezaskodi, clovek to naozaj aj citi.

majulienka27
19. feb 2013

@tereza0442 ahoj neviem či mi budeš vedieť poradiť, ale aj tak skúsim, mesiac cvičím 30 dňový program od Jillian Michaels a asi po dvoch týždňoch cvičenia ma brušné svaly nie že bolia ale mám také divné pocity, ani to neviem opísať, niečo ako pálenie alebo štipanie a to sval od pŕs až po pupok, je to dosť nepríjemné. nechcem si nejako nevedome ublížiť ale čosi som čítala aj o uvoľnených brušných svaloch tak som uvažovala či by to nemohlo mať súvis, brucho mám veľmi veľké ale zas mám veľa tuku a mala som aj operovaný pupkový pruh v júni 2012, ďakujem

tereza0442
autor
20. feb 2013

@majulienka27 ahoj, tazko povedat takto z popisu. moze to byt jeden sposob prejavu pretrenovania. ak to pocitujes lenpri cviceni, tak by som skusila 2 dni pauzu. co sa tyka uvolnenych svalov, neviem ako to myslis, mozu byt skor rozostupene, ale to by si si nahmatala asi. skor si myslim, ze to bude suvisiet s pruhom a zasla by som k lekarovi nech to pozrie, ci tam nie je nieco poskodene.
kazdopadne ak ta boli len brucho, tak ho izolovane necvic, cvic ine cviky, pri ktorych zapajas cele telo, teda aj brucho (Drepy, bench-press, military-press a podobne). ake cviky su v jillian presne neviem, ale vyber si z toho tie, ktore ti nerobia problem a pridaj dalsie, pri ktorych ta neboli brucho.

majulienka27
20. feb 2013

@tereza0442 ďakujem, ono ja si tam tu medzeru práveže nahmatám, len neviem či som ju tam mala aj predtým alebo len teraz. Medzera je taká že si tam vložím končeky prstov a jej šírka je rovnaká od pupka po vrch. Tá bolesť nie je len pri cvičení ale aj po aj v priebehu dňa. Hocikedy ma to zaštípe. A to cvičenie Jillian je taký súhrn všetkého, cviky čisto na brucho sú minimálne, ale aj tie už len tak zľahka odcvičím od kedy mám tieto problémy. Keď zmizne sneh pôjdem behať a to mi na tú moju pneumatiku bude stačiť, ku doktorom sa nechystám, ani keby čo bolo toto leto som si na chirurgii užila a aj keby to bol opäť pruh tak už na to kašlem.

tereza0442
autor
20. feb 2013

@majulienka27 tak tazko povedat, ked nevies ake si to mala rpedtym. ta medzer na konceky prstov je uplne normalna 🙂 rozostupenie byva vacsie,. hlavne po porode, toto si nemyslim ze by bol ten pripad.
ak ta bolest pretrvava tak by som skusila sportoveho lekara (odkial si)? na chirurgiu by som nesla a uz vobec nie do statnych zariadeni, tam ti nepomozu 😖
kazdopadne pruh som nikdy nemala takze neviem ako ho citit, prepac ☹

keira
20. feb 2013

@tereza0442 a co je to klbovka? aky pripravok?

tereza0442
autor
20. feb 2013

@keira klbova vyziva - akakolvek, pozeraj koncentraciu ucinnych latok..od arthrostop rapid, cez Glucosamine, Arthroxon, Flexit, az po klbovu vyzivu pre zriebata...co je to iste akurat vo vyssej koncentracii a mnohonasobne lacnejsie 🙂