icon

Posilňovňa, chudnutie - otázky a odpovede

tereza0442
29. jan 2013

Baby, ktore chodite do posilky, robite nejaky sport, snazite sa schudnut, zdravo sa stravovat? 🙂
Par kociek mi povedalo, ze by mali zaujem o niekoho, kto by im poradil vo vsetkych tychto veciach, venujem sa posilnovaniu uz par rokov, tiez osobnemu trenerstvu, a tak ak by ste mali zaujem, rada by som oplatila vsetku pomoc s otazkami vychovy a podobne, tym co viem.

Tak ak chcete, rada pomozem - samozrejme mozete si radit aj navzajom 🙂 🙂

tereza0442
autor
20. feb 2013

ano presne to je ono.chuti to hnusne ale je to najlepsia klbova vyziva na nasom trhu a za super cenu. len treba davku prisposobit vahe 🙂

majulienka27
20. feb 2013

@tereza0442 ďakujem pekne, asi skúsim toho športového lekára, mám to ja ale šťastie že moja obvodná je aj športový lekár tak asi za ňou zbehnem. Veru že v štátnej nemocnici na chirrugii nepomôžu, veľký kačací prd tam vedia, kým človek nepríde už zo stanovenou diagnózou tak do vtedy nevedia ☹

keira
24. feb 2013

@tereza0442 no ale to nie je pre zvierata? to kd dostanem? nie je to skodlive?

tereza0442
autor
26. feb 2013

@keira je to to iste co sa pouziva pre ludi, akurat vo vyssej koncentracii. a da sa to kupit aj cez internet. davku si samozrejmetreba prisposobit vahe, nie si dat davku pre 600kiloveho zrebca 😀

keira
27. feb 2013

@tereza0442 mas nejaky overeny zdroj?

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
zuzanat
27. feb 2013

@tereza0442 chcela by som ta este poprosit o radu, ak mozem...uz stvrty tyzden som na diete (90dnova dieta), treti tyzden chodim cvicit do fitka, tak 2-3x tyzdenne,... Ide o to, ze po 10dnoch som schudla 2kg a vcera ked som sa vazila, tak mam spat1,5kg ☹ som z toho vazne zufala, dietu sice nedodrzujum na 100%, napr. ked detom varim, tak samozrejme ochutnam, ale to je fakt ochutnanie, nie jedenie, slane som mala cez vikend prvy krat od diety, ked sme boli na chate, ale nic prehnane, sladke len vtedy ked to dieta dovoluje,tak ako je mozne, ze nechudnem? ani na centimetre som moc neschudla, cez pupok vobec. Tak fakt som z toho vytocena, ci ma toto obmedzovanie a cvicenie vyznam, ked nic z toho ☹ Cvicim asi takto: 20min orbitrek, 20min na pase rychlochodza, 10min na bicykli a cca 15min cviky na brucho a stehna.
dakujem!

tereza0442
autor
27. feb 2013

@keira ja to kupujem cez heureka.sk
zavazia su zavazia, ak s tym budes cvicit silovo tak sa viac spevnis a ked stym budes behat, viac schudnes 🙂 lytka pekne, tazko povedat, ak ich mas stihle tak naberies svaly, ak tam mas tuk tak ho mozes zhodit a budu pekne.. ak ich mas od prirody siroke, tam tak vela toho neurobis

tereza0442
autor
27. feb 2013

@zazvorka87 ake jamky? netusim 😀

tereza0442
autor
27. feb 2013

@zuzanat co je 90dnova dieta? znie to ...priserne, prepac. pravdpeodobne mas strasne nizky kaloricky prijem a telo v prve dni stratilo vodu a teraz setri vsetko, co do neho das.
neviem, ako jes?

zuzanat
27. feb 2013

@tereza0442 som si aj myslela, ze ma najskor sfuknes za dietu 😀 Ja som na jesen zacala cvicit Jillian, 5x denne sa stravovat, vazila som si jedla, pocitala kalorie na nete a nic, po mesiaci som to vzdala, asi som moc nedockava. Tak som teraz zacala s 90dnovkou, to su 4 dni, ktore sa po sebe striedaju, 1.den Bielkoviny, 2.den Skroby, 3. Uhlohydraty, 4. Len ovocie. Na ranajky je vo vsetky dni len ovocie, prve dva dni sa moze aj pecivo na obed a vyvar, vecera je polovicne mnozstvo z obeda, bez peciva a vyvaru, takze napr. ranajky, banan, obed: dusena ryba na zelenine a pecivo celozrnne+vyvar, na vecer ryba so zeleninou, vypijem cez 2l vody... Takze nemam sancu schudnut, ak budem drzat dietu a zaroven aj cvicit? Ja uz som pred 5r-s touto dietou schudla 8kg, vtedy som len doma cvicila na lavici brusaky a na steperi, ale teraz to akosi nejde. Myslis, ze to cvicenie co cvicim staci?

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
rebecca16
27. feb 2013

@tereza0422 Ahoj Terez, sledujem tvoju diskusiu s babami od zaciatku a v prvom rade palec hore za to, ze si najdes cas a poradis nam. Neviem, ci si kondicny trener alebo nieco take, no myslim, ze sa celkom teda vyznas...chcem sa ta preto opytat na niekolko veci. Ide o nasledovne. Mam 28 rokov, vysku 173cm. Porodna vaha 95kg, sucasna vaha 73kg (povedzme, ze moja vaha pred tehu, aj ked jedna z tych vyssich). Od porodu som 1 a 1/2 roka. Som takej pevnej postavy, vzdy som bola skor vacsia..nemyslim ani tak tukova (slanina sa na mne velmi nehojdala) skor som proste taka pevna. Hodim aj akutal foto v plavkach ak treba. Niekedy na zakladnej skole som prekrocila vahu 60kg a nikdy som pod nu neklesla. Ako v krajnom pripade, sa viem dostat na 59, no je to u mna neudrzatelna vaha...ideal by bol mat a udrzat si 65. Chcem sa na tu vahu dostat. Vzdy som k sportu inklinovala, aj ked som ho nikdy nerobila aktivne..so stravovanim je to horsie, som velky labuznik, ale zas vela mam toho nacitane o racionalnej strave.
Rozhodla som sa ist touto cestou: jedlo minimalne 5x denne. Zemiaky, ryza, cestoviny, pecivo, sladkosti uplne vylucene..v krajnom pripade len ochutnam. Dopoludnia sacharidy, popoludni uz len bielkoviny. vody pijem vela aspon 3l, s tym problem nemam, nikdy som ani nemala. Moj jedalnicek ranajky - nizkotucny jogurt s 2-3lyzicami zmesi ovsenych vlociek/sus.ovocia a orechov. Desiata - 1-2 ks ovocia alebo ovocie s nizkotuc.tvarohom, obed - biele maso/ryba/tofu so zeleninou, cerstvou alebo dusenou, niekedy k tomu polievka ak je navarena verzia bez muky/smotany/mlieka. otovrant:cottage, alebo sunka, zelenina, vajicko, tuniak. Vecera:to, co olovrant alebo zvysok z obedu/niekedy kalerab ako druha vecera. k tomu teda vela vody, to je jasne, jedna kava s mliekom bez cukru denne. Beham aspon 5x tyzdenne : 45minut, nieco cez 6,4km, beham doma na pase, raz tyzdenne sa mi podari aj vonku. Po behu este robim serie na brucho. V tomto upravenom rezime som necely mesiac. neviem ci mi klesla vaha...lebo predtym som sa neodvazila (radsej), cm isli dolu. To vidim v zrkadle a na obleceni. Nie vela, ale nieco ano.
A teraz otazka: myslis, ze v tomto rezime sa mi podari zhadzovat tuk? O ten mi ide primarne...tvarovat telo, to zacnem az ked sa zbavim tuku. Mam nieco upravit, jest, inak, viac, menej..? Co sa tyka sportu zvladam len ten beh...kvoli synovi, nemam cas chodit do fitka, aj ked by som rada...ine stroje doma nemam, len pas.
Prepac za obsirne "antree"...ale budem sa tesit, ked odpovies.🙂

miskap2111
27. feb 2013

@rebecca16 určite ti Tereza relevantne odpovie, ale ja sa chcem len opýtať, či na tom páse beháš stále rovnakým tempom? Aj to je dosť doležité brať do úvahy - telo sa totiž rýchlo dokáže adaptovať na fyzickú aktivitu a postupne, stále pri tej istej záťaži, budeš spaľovať menej. Aj ja mám bežiaci pás a behám aj vonku a snažím sa naozaj striedať aktivity- hlavne na tom páse dávam rada intervaly a vtedy to ide parádne- aj sa buduje kondička, aj tuk ide dole.. Ale @tereza0442 ťa isto dobre ponaviguje.

rebecca16
27. feb 2013

@miskap2111 zacinam pri nizsej a asi po 1,5 km pridam na vyssiu, tou bezim dokonca. Intervaly nestriedam. Skusala som to vonku, ale teda dost mi to nevonalo. Na pase si to neviem predstavit kazdu chvilu prepinat rychlosti...asi by ma to dost otravovalo. Ja v zasade nepotrebujem zvysovat kondicku, mne staci aj ta co mam, nie je uplne najhorsia a na ziadne polmaratony sa nechystam. Chcem v prvom rade zhodit tuk. Ak nebudem striedat intervaly a prestanem chudnut, tak hold zacnem to striedat. No ak sa chudne aj behom pri konstantnej rychlosti, len to trva dlhsie, tak to neva. Nechce sa mi menit to popravde, ja som taky oldfashioned bezec🙂

miskap2111
27. feb 2013

@rebecca16 inak aj mne sa vonku zle striedajú intervaly- aj ja som taká skôr konzervatívka. 😀 Ale práve to chudnutie ma k tomu nejako "dokopalo", aby som to aspoň na páse striedala. Máš pravdu, že je trochu nepraktické tie rýchlosti preklikávať- hlavne keď si to vypeckujem na maximum a potom dole a potom zase max.. ale už som si na to celkom zvykla. Ak ti inak nepojde- skús aspon úplne zrýchliť pred koncom- vonku by sa to volalo že "rovinka" a po dobehnutí ešte trochu vybehať na menšej rýchlosti. Veď uvidíš, ako ti to pojde v tom chudnutí.

grimaska4
28. feb 2013

@rebecca16
podla mna mas dobry jedalnicek a este aj pohyb k tomu,skus pridat este nejake spevnujuce cvicenia mozno,napr vo fitku,ci doma len s dvd ci s youtube.A vaha inak nie je dolezita,cm su ovela doleziejsie a tie ked ti ubudaju,tak stracas urcite tuk 😉

grimaska4
Odpoveď bola odstránená
tereza0442
autor
28. feb 2013

@zuzanat tak som tu dietu trochu pozrela a poviem ti uprimne ze nechapem, kto to vymyslal. nevidim v tom logiku. prvy den bielkovinovy - ok. avsak za den si telo ani nezvykne, ani nie je extra vysokovane, ze nema sacharidy, takze nezacne cerpat energiu z inyc zdrojov ako doteraz (nieco malo pomer tuk, glykogen, krvna glukoza). trosku sa mozno odvodni, kedze nedostava nic, co by zadrziavalo vodu. potom ide druhy den. skroby su tiez sacharidy, takze mas v podstate za sebou dva dni, ked prijimas viac sacharidov, co bez tazsieho treningu nefunguje.. a potom ide ovocie (akoze vitaminy), co su tiez same sacharidy. teda 1bielkovinovy den na 3 sacharidove - trosku vela na chudnutie 🙂

ta dieta mi pride taka.... ako to napisat. ak je niekto zvyknuty jest mcdonald, sladkosti, prejedat sa.. tak kazda zmena ku pravidelnosti, striedmosti a nejakemu systemu je pre telo prospesna. ale ak si zvyknuta taketo veci nejest a tvoj kaloricky prijem je uplne normalny, tak telo nedostava podnet na chudnutie. (preco by aj malo ze).

ak ti nevyhovuje jedenie takym klasickym stylom ze si na to pozeras, tak mozes vyskusat sacharidove vlny - na tom budes chudnut urcite, akurat je to tazsie trochu na dodrziavanie.

tereza0442
autor
28. feb 2013

@rebecca16 Ahoj 🙂 dakujem velmi pekne za povzbudenie, potesila si ma.
Teraz k tvojej situacii: jedalnicek podla mna super. Telo si samo povie co potrebuje, dozaduje sa toho, treba sa ho len naucit dobre pocuvat. Aby som presla k tvojej otazke: ano, zhadzujes tuk 🙂
Behanie menit nemusis, beh je super sposob na zhadzovanie tuku a pomaha aj spevnit postavu a zaroven je to uzasny psychicky relax. Celkom ta chapem, ze ta to bavi tak pomalsie a dlho, ja to tiez milujem - ale len vonku. 😀 Potom ked sa budes citit ze chces pridat aj nejake cvicenie, tak mozes, to nikdy nie je problem zacat s tym.
Co sa tyka behu, tak v kratkosti - tuk spalujes od prvej minuty behania, ziadne po polhodine, to je blbost. Tuk je primarny zdroj energie pre telo, ci sedis, kracas, alebo behas. Pri behu sa potom vyuziva este energia zo svaloveho glykogenu (ktora sa cca po hodine-hodine a pol takehoto behu vycerpa), krvna glukoza a mastne kyseliny. prekvapive mozno bude, ze tuky sa palia pocas celej aktivity viac-menej rovnako (ci behas hodinu alebo styri hodiny), ale prvu hodinu-dve je to spalovanie intenzivnejsie ako pocas tretej a stvrtej hodiny.
(toto su vsetko take orientacne casy ktore beriem vzhladom na svoju rychlost behania a stavbu postavy, ale vzhladom k roznym ludom sa to bude lisit o niekolko maximalne desiatok minut).

Ak chudnes, nie je dovod nieco menit. dolezite je vydrzat. do stravy mozes pridat viac zeleniny, hlavne zelenej, listovej.. ak budes hladna tak poobede zopar orechov a podobne. Ak vidis vysledky, tak nic nemen, ja viem ze to nejde extra rychlo - ale nie je dolezitejsie, ze to ide? 🙂
Prajem vela uspechov a drzim palce!

zuzanat
28. feb 2013

@tereza0442 ja som sa snazila stravovat 5x denne, vela zeleniny, ziadne vysmazane a pod, mesiac som takto jedla, plus doma cvicila Jillian a po mesiaci ziadne vysledky, preto som to vzdala a dala som sa na tuto dietu. Kedze som ju uz drzala, tak som si naivne myslela, ze tych 5kilov dam za mesiac dole a potom sa budem stravovat normalne, 5x denne zdravo...ale uz mam 4tyzden a nic... nasla som nieco o tych sacharidovych vlnach, napr.toto http://kelysia-diety-krasa.freepage.cz/dieta/ je tam presny jedalnicek, len som si neni ista, ci som schopna to dodrziavat na 100% kedze s tym mam aj teraz problem. Ako dlho sa musi drzat tato dieta? autorka tam pise, ze schudla za 10dni 5kg, to sa vazne da? neje sa tam ziadne pecivo, ale ja viem, ze pecivo potom budem jest, nepriberiem to hned spat?

meinkonka
28. feb 2013

@tereza0442 ahoj, mozem sa ta znova opytat? mam problem s krkom, rsp. asi som si ho pretazila, alebo neviem co, najskor asi v praci pri pocitaci, odkedy mam zmenenu polohu klavesnice a mysky, teda myslim, ze je to tym. dost ma to boli a moja otazka znie, ci mozem cvicit aj s tou bolestou, take to skakanie cez svihadlo bez svihadla, rsp. len tak si skakat??? neublizim si este viac?? dakujeeeeeem 🙂

audiova
28. feb 2013

@tereza0442 ahoj.ja som zatiaľ začala len od 7.1.zdravo stravovať,k cvičeniu som sa ešte nedokopala 😀 . schudla som cca 4kg.pri mojej výške 170cm mám teraz 62kg.mám doma orbitrek,na ktorom som už pred tým cvičila každý deň cca 20min., ale najviac ma bavilo cvičenie podla Rubint Réky,je to 20+20min( kardio+posilovanie). len sa musím premôcť ☹ .potrebovala by som shodiť ešte aspoň 3-4 kg.ale naviac ma trápia boky(zostali mi po deťoch a neviem sa ich zbaviť) , spodok brucha a zadok. čo by si mi odporučila

tereza0442
autor
28. feb 2013

@zuzanat tazko povedat, podla fotky mas peknu postavu, tak sa nedivim ze tie posledne kila idu tazsie - tu stravu by som nechala vyvazenu a skor by som k tomu pridala nejake kardio. sacharidove vlny skusit mozes, ten jedalnicek co si napisala je strasne striktny, tyym by som nezacinala, to je tak do sutaznej prirpavy. samozrejme tam mozes jest aj ine veci, dolezite je nastavit si to tak aby to vychadzalo na ten pomer bielkovin,sacharidov a tukov na den. mozes ich ist par tyzdnov na vykusanie, ale da sa tak stravovat aj dlhodobo - podla toho ake hodnoty nastavis na nich mozes priberat alebo chudnut, podla toho ci chce clovek naberat svaly alebo chudnut tuk.. ja som vlny sla viac krat, najdlhsie polroka, da sa to ist striktne a rychlejsie chudnes, alebo pomalicky,ale zas vies ze to ide ciste z tuku a chudnes natrvalo. 5kg za 10dni sa da dat dole, ale nie je to tuk, je to z velkej casti voda. takze sa jej to vrati naspat. pecivo mozes davat napriklad doobeda v ramci vyssich sacharidovych dni.

@meinkonka ahoj, nie je to problem - poriadne sa dynamicky rozcvic pred trneingom (zahrej) a potom mozes cvicit aj so svalovicou, chod podla pocitu tela a nie cez bolest

tereza0442
autor
28. feb 2013

@audiova ahoj, co mas robit.. pozitivne sa naladit an cvicenie a pohyb 🙂 podla toho co pises vies co mas robit, vies akym sposobom to chces dosiahnut, tak uz sa len dokopat ako pises. najdi kamosku s ktorou budete spolocne chodit behavat, cvicit a podobne, alebo si daj nejake motivacne ciele aby si bola donutena cvicit. spodok brucha a zadok behanim upravis super, co sa tyka treningu tak by som sa zamerala na cele telo, ale ak budes chciet jednotlive partie spevnit tak sa to samozrejme cvikmi da. akurat ten tuk sa neda selektivne chudnut, bud to je vsekto alebo nic

niky13
28. feb 2013

@tereza0442 ahoj, poprosila by som poradit. Behala som 3 mesiace, kazdy druhy den, 40 min. Vysledok bol, ze mi zostihleli bocne brusne svaly a neviem preco ale zagulatil sa mi zadok. Ja som mala stale taky "suchy"zadok, takze s tymto este nie som zmierena. A hlavne mam problem s priamymi brusnymi svalmi, ale to nejak nejde upravit. Teraz mam mesiac volno od behania - choroby deti + problem s mojim chrbatom. Tento necviciaci mesiac som ale upravila stravu a dala som dole 2kg, co som rada. Problem je ale, ze pre to upravene stravovanie uz stracam inspiraciu. Ide o to, ze ja som hladna neskutocne hlavne rano a doobeda. Takze na ranajky musim mat urcite celozrn. chlieb so sunkou a zeleninou, desiata skusam ovocie (aj ked by mi viac pasoval nejaky chlebik), obed normalny, olovrant a veceru skusam kombinovat bielkoviny so zeleninou. Musim ale povedat, ze na vecer mi salaty nerobia nejako dobre. Ja by som v podstate uz po 17tej ani nemusela jest, lebo nie som hladna, maximalne nejake jablko. A tak tlacim tu zeleninu do seba dost nasilu. Mliecne vyrobky nemozem, som alergicka. Jedine co zvladnem je Eidam syr. Co s tym?

tereza0442
autor
28. feb 2013

@niky13 ahoj, trosku nechapem co s tym behanim - vsak to je suepr ze sa ti zagulatil zadok, nie? ved to su svaly 🙂 a ake problemy mas s priamymi brusnymi svalmi?
skus napisat ako sa stravujes teraz, hlad moze byt sposobeny pravdepodobny tym, ze jes malo, ak si zvyknuta jest viac doobeda, tak kludne pridaj nejake jedlo, jedz kazde dve hodiny - nemusis do seba nasilu tlacit jedlo vecer, ked nie si hladna. eidam syr je v pohode vecer, v tom nevidim problem.
inspiracie na jedenie mozes najst napriklad na posilnovanie.sk - v teme o stravovani, su tam rozne recepty a podobne.. na roznych fitness strankach ako napr. bodybuilding.com a pod. 😉

niky13
28. feb 2013

@tereza0442 beh je super, ale mam dojem, ze nejak mi odstava zadok, v nohaviciach ho mam taky gulaty a na to nie som zvyknuta. 🙂 Priame brusne svaly mam uvolnene a potrebujem ich zostihlit a posilnit. Viem, ze treba cele telo a cvicit len brucho nema vyznam, preto som sa dala na beh, ale zatial sa nic nedeje.
Co sa tyka hladu, ja som bola stale hladna hlavne doobeda. U mna neexistuje neranajkovat. Ranajkujem 2ks celozrny/ovsenny chlieb (1ks po 116 kcal), sunka a platok syra, polovica papriky, paradajka, desiata jablko alebo banan alebo jahody 250g, obed normalne maso alebo ryba so zemiakmi, ryzou, cestoviny, olovrant polievka zeleninova, vecera zeleninovy salat+kuracie maso, alebo grilovana zelenina s kuracim masom, alebo leco bez chleba. Pijem cistu vodu odjakziva, takisto nesladim caje, ziadne sladke napoje nepijem, ani smotanove omacky nejem, sladkosti maximalne horku cokoladu 2 kocky raz tyzdenne, kolace a zakusky nikdy nejem (plnky su s mliekom a suche mi nechutia - maximalne urobim bublaninu, zvladam 2 kocky), slane tiez nejem. Nikdy som pre telkou vecer nemaskrtila. Takto sa stravujem od malicka. Len ta zelenina mi ide horsie.