Pôst na Vianoce
Ahojte, dobre čítate, pôsť na Vianoce, kedy by sme si mali dopriať najlepšie jedlá, kačičky, klobásky a kapríky, si zmyslela moja svokra 😀
Nie je vegetariánka, vyslovene chce držať pôst a s ňou musí celá rodina, priamo na Vianoce. Je to bežné, prosím vás? Robíte to aj u vás? Ja nikoho neodsudzujem, veď všetci máme iní tradície. Kto má inú vieru, Vianoce ani neslávi, ja som ochotná pochopiť kadečo, ale toto ma celkom prekvapilo. Keby mi to povie strýko, čo je silno veriaci, že majú takú tradíciu, tak ja to beriem, ale ja som ju, prisahám, v živote nevidela modliť sa, ani ísť do kostola. Vlastne som sa až teraz dozvedela, že je veriaca 😀
AK je to pre vás bežné, tak prosím, bez urážok, asi v tomto smere nevinikám. Mne to príde ale ako nejaký rozmar práve od nej. ĎAkujem za názor.
Ano je to v niektorych rodinach bezne, dokonca aj kapustnica a ine jedla na štedrovecernu veceru vobec nie su honosne, su bez masa. NIekde kapustoav polievka je naozaj len voda s kapustou. Su rozne zvyky... My napr. rano nieco male zjeme, ale potom az veceru mame okolo 16:30, ked sme boli edti, nejedli sme vobec, lenze v dospelosti to u nas koncilo tak ze ani veceru sme nejedli riadne, lebo nam uz po kapustnici bolo tazko :D Dokonca kedysi ani ta ryba nebola... az neskor sa vyhlasilo ze ryba je vhodna...
U nas kalsika opekance, oplatky s medom, kapustnica a salat s rybou. Na druhy den si to s kludom zopakujeme, lebo traja dalsie menu nemame sancu pojest... Inak sa robila pecena kacica/hus a riadne hody sa robili... Ja mam tradiciu si robit misu chlebickov :D a kedze nas je malo, ostava na ranajky z nich :D
Asi novy vymysleny nick na rozburenie debaty. Ako vidim, ze mnohe "krestanky" ani netusia nic o zvykoch, poste a zmysle Vianoc.😁 Mnohe sa cuduju pôstu. To fakt? Asi zmysel je v nakupovani a prezierani sa. Nie, nie som veriaca, len ma vzdy prekvapia hlasky mamiciek, co krstia deti a potom ich nevedu k viere a ziju s tretim oteckom nadivoko. Bravooo.🤣 Vesele Vianoce...
@stanulienkat je to tak, pravdu mas
Tak som ten článok našla. Podľa neho pôst na Štedrý deň u Rímskych katolíkov nie je predpísaný. U Grékokatolíkov je 24.12. pôst bez mäsa.
https://blog.postoj.sk/68295/moralna-dilema-pos...
@klara7227 vsak jej daj len salat a. Y si dajte aj rybu vsak jej povedz vy mozte
Čo ma po svokre...
U nas mame na Vianoce tiez post, mozeme mat male ranajky ale ziadne maso sa neje. Aj kapustovu polievku varim iba s hribami, na druhy den tam dovarame klobasu a maso. Na veceru mame salat a rybu, az na druhy den mozeme jest maso.
@klara7227 Som zo silne katolíckeho prostredia, u nás sa postí celý advent ( ja to nedodrzujem) až do polnoci z 24.12 na 25.12. Štedrý deň je u nás dovolené najesť sa len raz do polosytosti ( to dodrzujem), výnimku majú deti, chorí a tehotné, štedrá večera je taktiež pôstna ( oblátky, hríbová polievka, pupaky z makom, pirohy zo zemiakmi, ryba, šalát), žiadne mäso, údené v kapustnici ani nič podobné. Babka by sa v hrobe obracala, ako vraví mama. Mäso sa u nás môže až v 1. sviatok vianočný, čo teda nemáme, lebo dojedame zo štedrej večere. V prvý sviatok vianočný sa taktiež nesmie variť, takže vlastne prvé mäso u nás až na Štefana... Takže áno, poznám postenie počas Vianoc... Poznám to takto od mala,vôbec mi to nevadí a prebrala som to aj do svojej domácnosti.
@klara7227 aj my sa postime, prvé jedlo je večera a bez mäsa a klobaskovej kapustnice, máme ryby.
Moj ex bol pravoslavny krestan. Bol super, aj jeho rodina, ale co sa tyka jedal, mala som pocit, ze u nich boli stale len posty. Chodili sme spolu pocas vysky, takze som tam chodila len obcas a preto sa mi to tak zdalo... Taky post, hentaky, podla stareho, podla noveho, v tomto obdobi, v tomto obdobi,... Vzdy nieco. Castokrat post nebol, ze vegetariansky, ale doslova vegansky. Na stedry vecer bolo tiez vela jedal na stole, ale vsetky boli veganske. Oni napr ani salat nemali s majonezou, ale len taky 'slovensky' s octom, dorabali ho az dalsi den, coze v 1. Sviatok vianocny.
Takze ano, niekde sa take zvyky dodrzuju.
Ale ak to svokra nikdy nerobila a tentoraz to zrazu musi a je to podla nej proti comukolvek, tak jej asi hrablo a je to len pozerstvo. Hlavne, ak chce, aby ste postili cele sviatky, ked sviatky maju byt radostny cas oslav narodenia Krista a nie o odriekani niecoho (tj. Aj 25.12. a neskor).
Inak som aj ja krestanka, ale pre nas ryba nie je maso, vegan jedla su novinka, ktora nesuvisi s vierou a post trva realne len chvilu a vzdy ma nejake vynimky (napr. aj pocas postu pred velkou nocou sa nedele, ako slavnostny cas do postu nepocitaju).
U nas sa nejedavalo.maso a cez den bolo jedlo skromnejsie. Napr. Svokrovci nejedavaju nic az do vecere. Nasi su zmiesani, mamina katolicka, oco evanjelik, takze SA vecer u nas objavila k salatu aj klobasa, roky sme ju s bratom obchadzali aj my, ako tradiciu, ale akosi teraz si dame.
Co viem, tak katolici Mali takuto tradiciu, ze na stedry den sa vobec nejedlo maso. Evanjelici podla oca a jeho rodicov taketo zvyky nemali. Takze u nas sa to rak nejak nakombinovalo a kazdy urobil ako uzna za vhodne. Odkedy som sa vydala, a Ak sme na Vianoce u nasich, varime aj bielu hribovo-slivkovu polievku, tradicnu u nich, pretoze ju velmi Lubi. Nasa vianocna polievka bola vzdy bezmasita kapustnica.
Najprisnejsie Maju zvyky grekokatolici, ti ani vajicka,mlieko a tak nejedia. To si neviem predstavit.
@klara7227 co ja viem, tak na vianoce sa maso nema jest, teda moja mamina to dodrziavala este ked bola mala, kvoli babke...maso jedli az 25.12. My to nepraktizujeme, jedinw ako deti sme chceli vidiet zlate prasiatko, nejedlu sme cez den, iba kolace potajme uzobavali. A ako vacsi sme nemali.obed ani nic v ten den,
@klara7227 moj muz drzi post az do Vianoc...sme greckokatolici...mavame aj dni prisneho postu bez masa,mlieka a vajec. Napr. Velky piatok....postny den je u nas aj cely Stedry den vratane vecere. Teda ziadne maso. Iba ryba. Aj to ma svoje opodstatnenie. Maso uz mozeme jest az 25.12. kedy uz nepostime,ale slavime Bozie narodenie. Aj klobaska...atd. moze byt do kapustnice. Pre nas je to uz normalne. Pripravujeme sa na to.
U nas v rodine sa post na stedry dodrziava ze sa najeme na ranajky a az do vecere sa neje kedy sa vsetci dojedia do prasknutia samozrejme ziadne mäso iba ryba... Mna sa to tento rok netyka nakolko mam tehotensku cukrovku a nemuselo by moje hladovanie dopadnut dobre

Vianoce sú len 24.?