icon

Prečo narastá počet obéznych ľudí okolo nás?

6. mar 2025

Prečo je všade toľko obéznych ľudí? Čím ďalej tým viac, nemyslím nadváhu pár kíl ale skutočnú obezitu, nad 100 kíl, ľudia sa nevidia ako vyzerajú a ako zle to vplýva na ich zdravie? Zamýšľam sa nad tým lebo nie je dňa aby som nevidela aspoň pár morbídne obéznych ľudí a to chodím len nakúpiť.

autor
6. mar 2025

@zuzanita1609 to imunitné ochorenie často vídam v košíkoch, osoba s obezitou a samé donuty, sladkosti, čipsy, bagety, príjem cca 5000 kcal na deň a nič normálne :D že choroba :D pritom stačí sa zaťať a nekúpiť si to... imunitné ochorenie, hlavne že každá žena čo sa zaťala krásne schudla, ...veci ako "imunitné ochorenie" používajú ľudia čo schudnúť nechcú :D

dota6
6. mar 2025

Je to porucha príjmu potravy. Vieš, jeden ti povie že on priberie len sa pozrie na tanier, druhá, že ma rýchly metabolizmus. A tým to hasne, je to tabu. Mám pocit, že v našej spoločnosti je celkom bagatelizovaná. Myslím, že jedine odborníci sa k tomu vedia adekvátne vyjadriť. Nezdravý vzťah k sebe, k jedlu a už je to kolotoč, z ktorého sa ťažko vystupuje. Títo ľudia potrebujú pomoc lekára.
Inak pst, nech sa nepovažuje nejaká chudá, nebodaj zdravým životným štýlom žijúca osoba hovoriť o obezite, lebo dostane motykou do čela. Treba si svoje faldy chrániť pred vychrtlinami. Zn: pre nechápavé, je to humor.

autor
6. mar 2025

Povedať že obezita je choroba je výsmech skutočne chorým ľuďom 🙂

zuzanita1609
6. mar 2025

Ty si všímaš všetko,sa mi tak zdá,aj ľudí,aj košíky a všimla si si aj to,že by sa mali ľudia zaujímať hlavne o seba? 😏

bejbypd
6. mar 2025

No to je tak niekto je obézny a niekto blbý ako bagandža ..ľudia sú rôzni

stanulienkat
6. mar 2025

@zuzanita1609 pred par rokmi neboli ludia na imunitu chori? Za sociku, ked nic v obchodoch nebolo, tak nebola ani imunita, ani stitna zlaza... Ludia normalne jedli a hybali sa.

petulda333
6. mar 2025

@balerina2025 keby len 15r. Minule som sla po syna a tam dievcatko,mozno tretiacka-stvrtacka a bola omnoho tucnejsia nez ja. Hrozny pohlad. A to nie je zdaleka jedina

denkabemommy
6. mar 2025

@stanulienkat za sociku bolo všetko tuzemské (asi jediná dobrá vec z toho režimu) a teda ľudia nemali mäso napchaté atb a krtikoidmi, neboli dostupné sladkosti od výmyslu sveta a ani veci, čo sa síce tvária ako zdravé ale nie sú. Zároveň zdravotníctvo bolo v plienkach, takže ťažko povedať, či chorôb bolo naozaj menej alebo menej riešených/riešiteľných. I keď jedlo zohráva veľkú úlohu čo sa týka zdravia ale porovnať tieto doby sa proste nedá, neboli rovnaké podmienky 🙂

stanulienkat
6. mar 2025

@denkabemommy to nebolo domacimi potravinami. Ani nahodou. Bolo 1 maslo, 2 druhy mlieka, 1 chlieb a rozky. Zakladne potraviny a hotovo. Ludia chodili na nakup s malymi kosikmi. Nicoho nebolo a potraviny neboli lacne. K tomu pohyb v praci, pohyb doma, pohyb na zahrade. Neboli take domace spotrebice, nesedelo sa pred Pc. Deti cele dni behali po vonku. Teraz deti necvicia ani na telesnej vychoce, lebo chudiatka deti su sikanovane ucitelmi. Teraz sa zenam uz ani varit nechce, poslu deti do Mekaca, zapiju kolou, ako dezert cipsy. Az do vecera, k TV detto. V praci sedia, doma sedia. Pozri si co maju tucni ludia v kosikoch. To je 100% pravda. Stihli ludia maju v kosiku syry, vlicky, zeleninu, ovocie. Tucni cipsy, limonady, cokolady, polotovary...

dobryden
6. mar 2025

@deninka233 presne anorexiu malokto riesi,pritom na ni tiez ludia umieraju a hlavne trend vychudnutých modeliek je stale aktuálny.

stanulienkat
6. mar 2025

@dobryden kolko vidis za den anorekticiek a kolko obeznych? Anorekticku vidim raz za 2-3 mesiace. Tucnych je po meste mraky.

dobryden
6. mar 2025

@stanulienkat ja si myslim ze skor tych anorekticiek je,ale to sa tyka smor mladších,ti starsi im to uz je jedno.Ja zasa som nevidela este v obchode 200kg osobu,dovolim si povedat ani 150kg,max do 100kg.Ale poznam osobne je du anorektickú a druhu co bola na umelej výžive.A co sa tyka mladych dievčat tak kazda drzi nejaku dietu ak ma par kil navyse.I ked teraz sa mozno troska trendy zmenili a skor sa bazíruje na vyšportovaných postavách nie chodiace dosky.

stanulienkat
6. mar 2025

@dobryden a max do 100 kil sa ti zda malo, ci akurat????? Ved to je mega. Preboha. Tolko moze vazit 2 metrovy chlap. Nie chlap priemernej vysky a uz vobec nie zena. Pozri sa po meste a v lete na kupaliskach. Same sadlo to tam je. To je katastrofa tejto doby, že je toľko tučných ľudí, že to už považujeme za normu. Voľakedy boli ženy štíhle 50-60 kilove a chlapi mali 70-80 kíl bežne. Dnes ich považujeme za vychudnutých a zdá sa nám normálne, keď ženy vážia 80 kg a chlapi 100. Nie je to normálne.

mamutka
6. mar 2025

Väčšinou keď človek vidí obézne dieťa, ani nemusí pozerať na rodičov, môže si byt istý, že sú obézni tiež. Tak potom aka choroba? Je to prejedanie, kuchyňa plná muky, tukov, cukrov a šialene malo pohybu.
Poznám aj ľudí, čo pribrali kvôli liekom. Aj dieťatko a je to veľmi smutne. Ale klasické obézne rodiny, tomu ja nerozumiem. Nech si každý robí s telom čo chce, jeho vec, ale nechápem, že je im jedno, že deťom ničia zdravie. Ono, žena vie veľa v tomto ovplyvniť stravou. Variť proste s rozumom a zdravšie. Len často je to pri slovenskom chlapovi ťažké, lebo on potrebuje kusisko masa, najradšej vyprážané, zapiť to pivom, lebo ved on cez monitor drevo rubal v minecrafte. A ked omáčky, tak smotany a muky do toho, žeby zufana v tom stala, lebo inak bude zle.
A chlapi? Ti môžu urobiť veľmi veľa, keď sa im chce. Každý deň s deťmi zobrať loptu, bicykel, či len prechádzku dať. Lenže koľko rodín je takto? Že sú spolu a dohodnú sa, podelia si prácu, muž s deťmi športuje? Často je matka na všetko sama, máloktorá stihne po robote okrem varenia aj šport s deťmi. Tam si však vie stravu sama nastaviť tak aby boli deti fit.
Ešte dnes dokonca je more krúžkov pre deti. Su dostupné aj vramci školy - nie extra drahe, tak už naozaj neviem aký je problém dať deti na ten šport, nech majú kondičku. Neviem, prečo je niektorým rodicom fajn pri pohľade na nezdravé obézne telo vlastného dieťaťa. To musia oni vysvetliť. A to sa fakt nebavíme o deťoch chorých a obéznych kvôli liekom, ale o deťoch, kde cela rodina sa spokojne gúla svetom s fastfoodom v ruke.

dobryden
6. mar 2025

@stanulienkat ako ano ale zalezi aj od vyšly,ako ja uz som aj zvyknuta ze starsie panie tak nedbajú na postavy ako tie mladsie,ale mne to nejako neprekaza je to ich vec,.Skor som vzdy bola ovplyvnená vychrtlinami a vlastne to ma skor štvalo ze vzor pre dospievajúci zenu su vychrtliny.A inak napr je rozdiel podla mna aj kraj,chudsie zeny a to naozaj su v ba kraji a napriklad na Orave.

stanulienkat
6. mar 2025

@dobryden a sú lepší vzor pre dospievajúce ženy tučibomby?? Dnes čo som videla, normálne sa mi chcelo vracať z tých dievčat a úplne bez súdnosti poobliekané. Rite ako moje 4, brucha ako mojich 5.

dobryden
6. mar 2025

@stanulienkat ale tucibomby nechodili po mólach.Tie tucibomb sa aspon najedia,zatial co tie vychrtliny jedia vatu.Ako hlavne treba mat normalny vztah k jedlu.

raffaella
6. mar 2025

Neviem, či sa to tu spomenulo, ale prispieva k tomu aj skutočnosť, že obezita sa normalizuje a ak nebodaj má človek iný názor, tak je obvinený z body shamingu a podobne. Pričom obezita je choroba a prináša so sebou záťaž aj pre zdravotnícky systém v každej krajine. Ja si pamätám, že keď sme my chodili na základnú školu tak mať v triede obézne dieťa znamenalo 2 deti na celú triedu 30 žiakov. Dnes? Polovica dievčat v triedach má nadváhu rôzneho stupňa, o chlapcoch ani nehovorím. Ja chápem, že dnes je pretlak všetkého - v obchodoch, internety, fast foody, donášky všetkého druhu.

stanulienkat
6. mar 2025

@dobryden Vieš čo?? To je také otrepané klíše, že chudé ženy nič nejedia len trávu a 2 šalátové listy. Taká sprostosť ako mraky. Dobre to všetci viete. Len si ľudia potrebujú sami pred sebou ospravedlniť to bohapusté prežieranie a lenivosť. Áno sú aj také baby, čo skoro nič nejedia, ale väčšinou je za tým zdravá strava a pohyb. Nič iné. Mne už je smiešno, keď toto niekto povie, že štíhle baby nič najedia.😁By si pozerala, že čo ja dokážem pojesť. Ale je veľmi veľký rozdiel, čo ľudia jedia, koľko toho jedia a aký majú pohyb .A tie chudé modelky behali po molach v 90. rokoch. Teraz je Instagram a Facebook, kde sú samé mastné báby, kde sa prezentuju ako sa treba mať rada aj keď máš 200 kg a aká si krásna s tučnou celulitídovou riťou. Nezavádzaj stále a nehovor stále o tých chudých, lebo chudú babu vidíš málokedy. Ak sú po meste dievčatá, tak sú štíhle a potom druhý protipol- tučné.

sense
6. mar 2025

@denkabemommy tak ale vtedy tiež nejedli ľudia každý deň maso niektorí dokonca 2x denne, ľudia chodili viac peso auto nebolo samozrejmosťou u každého a dve nepoznám nikoho kto by mal v tej dobe dve autá. Jediný fastfood bol tak langoše alebo párok v rožku a to ten párok chutil po mase. Nebol internet dokonca ani počíta. V každej domácnosti a takú vymoženosť ako video hry bola rarita a najmaldsi člen rodiny bol "televízny ovládač" , Tále vymoženosti ako umývačka, sušicka či automatická pracka. A v dnešnej dobe je pomaly rarita mať už aj bežný vysávač, lebo robotický to spraví za teba ,čiže chýba aj taký ten obyčajný bežný pohyb

kiki68
6. mar 2025

Obezita je choroba, vzhladom na jej mozne priciny, rovnako ako anorexia, bulimia, ortorexia. Vsetko je to obsesia nad jedlom, bud nad tym maju tu absolutnu kontrolu a obezita je strata kontroly. Do toho pride porusenie hladiny leptinu ako hormonu hladu, vsetky tieto veci zacinaju nevinne. Ci anorexia, ci obezita ako vysledok obzerstva. Lebo neni mozne, aby niekto hned na dalsi den prijal 5k kalorii, to by bolo tomu cloveku zle, rovnako ako keby nic nejedol.

aurora33
6. mar 2025

Autorka, sa smejem aká si tu hustá 😃😂 skus to aj v reálnom živote. Napríklad v obchode. Už ta vidím ako by si tam dala obeznemu cloveku prednášku o tom, čo má v košíku. Trapka.

kiki68
6. mar 2025

@stanulienkat je fakt, ze je narast obezity u mladych ludi

stanulienkat
6. mar 2025

@kiki68 ale teraz jedia l ľudia od nudy. Anorektička nie je anorektička od nudy. A jedia, lebo môžu a majú toho veľa výber, k tomu tá lenivosť. Nerobme a nehľadajme za všetkým diagnózu. To je taký alibizmus ako svet, na každého sa snažíme hodiť nejakú diagnózu, že chudáčik z čoho toľko žerie. No z čoho, lebo celý deň sedí na riti pred telkou a nudi sa. Myslíte si, že volakedy neboli psychické choroby, depresie?? Jasné, že boli a veľmi veľa. Len to bola hanba ukázať a liečiť sa. Bolo tolko obeznych??? Nie. Práveže teraz majú ľudia oveľa viacej možnosti. Je to dan z blahobytu.

autor
6. mar 2025

@aurora33 hneď viem že si obézna a lenivá keďže sa 5a to takto bytostne dotklo :D

stanulienkat
6. mar 2025

@aurora33 prečo trapka?? Už si videla niekedy, aby normálny človek vytkol tučnému, že prečo toľko žerie a ako vyzerá?? Vieš o tom, že chudí ľudia sa s tým bežne potýkajú?? Ci v detstve a v puberte minimálne? Aká si chudá-čo neješ? chachacha . Alebo čo si na dvoch listoch zo šalátu na deň?? hahaha.. Skus to povedatvtucnemu. Hned je dotknuty.

kiki68
6. mar 2025

@mamutka No ja som prave ako pedagog videla obezne deti a total chude matky, tie mamy kompenzovali ich problemy tym ako tie deti cpali. Ale dalsi boli presne vypapani cela rodina

kiki68
6. mar 2025

@stanulienkat a co to je? Anorexia tiez zacne z nejakej pohnutky. Podobne ako toto.

autor
Autor odpoveď zmazal
aurora33
6. mar 2025

@stanulienkat Pretože to čo tu riesi je úplne trapne a odveci. Preto. A nie nie som obezna ani lenivá, ako to tu autorka odveci poznamenala.