icon

Prečo nemôžem schudnúť i napriek športovaniu a zdravej strave?

17. júl 2025

Baby, snazim sa uz par mesiacov schudnut tak 7 kil a som zufala z toho ako to nejde. Mam 170cm a 72kg. Dlhodobo som vazila 65kg a pri zlozeni mojej postavy som sa citila chuda ale zaroven som mala svaly. Pred 2 rokmi som pribrala na 75 kg kvoli tomu, ze som zacala uzivat depakine (uz neuzivam), schudla som na 72 kg a tejto vahy sa teraz neviem zbavit. Aktivne beham, plavam a silovo cvicim. Mam tak 7-9 treningov do tyzdna, zapisujem si do kalorickych tabuliek, zvycajne sa mi podari schudnut tak 1-2kg ale potom to aj tak naberiem naspat. Nedavno som si dala robit hormonalny profil a vsetko vyzera ok. Mam pocit, ze uz som skusala vsetko ale moje telo je asi rezistentne na chudnutie alebo co. Mam nastaveny denny prijem na 1800 kcal, pri nejakej vynimocnej situacii to niekedy prekrocim. Bazal mam 1750 kcal. Moj priemerny denny vydaj nad bazal sa pohybuje v rozmedzi 600-1200 kcal. Skrtla som restauracnu stravu, kupujem len zakladne potraviny, vyhybam sa ultra sprocesovanym jedlam, teoriu ovladam.
Ja ked tu citam pribehy niektorych zien, ze za 3 mesiace schudnu 10 kil len pomocou stravy a 10k krokmi denne, tak nechapem kde robim chybu.
Ak sa v tom niektora vyznate trochu viac mohli by ste mi napisat kde robim chybu?

balerina2025
18. júl 2025
@margolet

7-9 tréningov do týždňa? Ja ti poviem kde je chyba. Nemáš regeneráciu. Treba vedieť aj oddychovať. Mne sa nehýbala váha keď som bola pretrénovaná, telo sa bránilo. Dopriala som si pravidelnú regeneráciu a vtedy sa to pohlo. Nie je potrebné mať tréning denne. A nezabúdaj na pitný režim. A občas váha zastane aj na pol roka, je to normálne. Skús prehodnotiť tréningové aktivity. Držím palce!

@margolet suhlasim, telo ked nie je regenerovane ci malo spanku, automaticky ide do stresu. a stres v hypotalame zas rozprudi v krvi stresove hormony a je po ptakach. ja odkedy spavam 5 hod denne nechudnem vobec, takze sa musim naucit inac fungovat

autor
18. júl 2025
@balerina2025

podla mna mas mozno vyssi kortizol, ja si ho idem dat ceknut inac mam podobny problem ako ty.dostatok spanku mas?
sval je tazsi nez tuk, zavodnenie, kortizol, dostatok spanku? prilis vela sahacraidov vysokehladinu inzulinu v krvi....

@anonym_d97540 Myslis inzulinovu rezistenciu? Neviem, nikdy som sa nad tym nezamyslala. Da sa to nejak diagnostikovat doma? Nejakym testom? Mam diagnostikovane PCOS ale mam aj pravidelny cyklus a v podstate nemam nijake z tych standardnych priznakov, tak som to nikdy nejak neriesila. Na LCHF som pred 10 rokmi dost drasticky schudla, mne to zabralo, len ked som to skusala teraz, tak neexistovalo aby som zabehat 15km. Po 2 som odpadavala a a citila sa strasne slaba.

@koniarova V porovnani s mojim predoslym vyzorom so 65kg mam určite viditelne vacsie telo. Nie su to vyslovene len svaly.

@margolet A ako si regenerovala? Ja mam minimalne jeden den v tyzdni off, obcas aj dva. Nepijem ani alkohol, podporujem regeneraciu najviac ako viem 😀

@anonym_c00527 Tiez mi napadlo, ze skusim pridat ale uprimne uz v tejto faze sa toho proste bojim. Ale hej, mozem skusit pridat.

@balerina2025 Aj kortizol mi uz napadol 😀 Ale vychadzam z toho, ze pri nom by som mala problem so spankom a ja nam spanok uplne idealny. Zaspim rychlo a spim 8 hodin denne v priemerne.

Baby, mne uz napadla aj predcasna menopauza🙈
Uz nad tym strasne overthinkujem.

balerina2025
18. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_d97540 Myslis inzulinovu rezistenciu? Neviem, nikdy som sa nad tym nezamyslala. Da sa to nejak diagnostikovat doma? Nejakym testom? Mam diagnostikovane PCOS ale mam aj pravidelny cyklus a v podstate nemam nijake z tych standardnych priznakov, tak som to nikdy nejak neriesila. Na LCHF som pred 10 rokmi dost drasticky schudla, mne to zabralo, len ked som to skusala teraz, tak neexistovalo aby som zabehat 15km. Po 2 som odpadavala a a citila sa strasne slaba.

@koniarova V porovnani s mojim predoslym vyzorom so 65kg mam určite viditelne vacsie telo. Nie su to vyslovene len svaly.

@margolet A ako si regenerovala? Ja mam minimalne jeden den v tyzdni off, obcas aj dva. Nepijem ani alkohol, podporujem regeneraciu najviac ako viem 😀

@anonym_c00527 Tiez mi napadlo, ze skusim pridat ale uprimne uz v tejto faze sa toho proste bojim. Ale hej, mozem skusit pridat.

@balerina2025 Aj kortizol mi uz napadol 😀 Ale vychadzam z toho, ze pri nom by som mala problem so spankom a ja nam spanok uplne idealny. Zaspim rychlo a spim 8 hodin denne v priemerne.

@anonym_autor pri pco sa nezadrziava voda v tele? peri nemas, to je mooc skoro, pokial mras pravidelne cykly. ja uz asi v peri som, a poviem ti po 40tke to chudnutie ide este horsie. ale ja este nemam pozrene hormony a idem na ten kortizol. a inac ja mam dost sacharidov prijem, tak musim toto znitit a viac spat. tiez som vkuse v pohybe.
a inac meraj sa, nevaz sa, meraj si miery. ty mas dost pohybu mozno fakt naberas svaly a vaha stoji....

ninanikalova
18. júl 2025
@anonym_45d32b

jedz 1500 kcal v pohode to zvladneš :D ja zjem bežne 1200 a nič mi nechyba

@anonym_45d32b pokiaľ jete 1200 kcal a nemáte 40 kilo tak sa vám telo poďakuje keď budete staršia. Pretože to je podvýživa ako vyšitá. Presne kvôli takýmto *odborníkom* vznikajú poruchy príjmu potravy.

Mne raz doktorka poradila že keď "navonok" je všetko ok môže byť problém dnu. Možno skúsiť prečistiť jemne telo? Pestrec mariánsky napríklad ? Pomáha pri redukcii.

autor
18. júl 2025

@balerina2025 Ta voda neviem, pozrela som teraz narychlo priznaky a co chapem, tak sa zdrziava ked jes vela sprocesovanych potravin, soli a celkovo junk food. To ja nejem. Resp len vynimocne. Mozes z lekarne skusit nieco nd odvodnenie. Mas nejake odporucanie? Inak s tym chudnutim po 40tke ma ani nestras, prosim ta 😀

lucia13022023
18. júl 2025

7-9 tréningov týždenne je extrém.
1800 kcal - malo jedla keď máš bazal 1750kcal.
A tie co tym co ti tu rádia jest 1200kcal by som zobrala občiansky, lebo toto človek s ktorý aspoň trocha rozmýšľa nenapíše.

milanemila
18. júl 2025

@anonym_autor nechudnes presne preto, lebo jes 50kcal nad bazal a pritom mas 5-7treningov tyzdenne. Nie vzdy je viac viac a v tomto pripade je tvoje telo zrejme vystresovane a prave naopak si uklada. Ja by som navysila jedlo alebo ubrala z treningov…potrebujes telo dostat “do pohody”, takze regeneracia a dobry spanok. Ja mam za sebou uplne totoznu skusenost ako ty…drela som ako blazon a pritom pomohlo ubrat z treningov a sustredit sa na aktivity mimo cvicenia, viac chodim pesi napr a paradoxne zacat jest viac 🤷🏼‍♀️

autor
18. júl 2025

Este pridavam nastavenie tabuliek. Pred 2 mesiacmi som zvysila bielkoviny na 140g na ukor sacharidov ale vratim to naspat lebo moje telo nedokaze efektivne spracovat 140g, bolieva ma brucho po veceri, ked doplnim do tych 140g. Chcem to dat na 115g a pridat na sacharidoch.

goodidea
18. júl 2025

@anonym_autor možno to bolo spomenuté ale..neskúšala si ísť keto? Vylúčiť sacharidy ...ja som mal najlepšiu formu v živote keď som rapídne znížil sacharidy skoro na minimum

autor
18. júl 2025
@goodidea

@anonym_autor možno to bolo spomenuté ale..neskúšala si ísť keto? Vylúčiť sacharidy ...ja som mal najlepšiu formu v živote keď som rapídne znížil sacharidy skoro na minimum

@goodidea Neuveris ale skusala 😀 Minuly rok som sa subscribla na krabickove stravovanie na par mesiacov, ked som si nestihala varit a vybrala som si zrovna keto. Akoze ano, schudla som trochu ale dlhodobo neudrzatelne a hlavne nezlucitelne s vytrvalostnym sportom, tak som to nechala tak.

goodidea
18. júl 2025
@anonym_autor

@goodidea Neuveris ale skusala 😀 Minuly rok som sa subscribla na krabickove stravovanie na par mesiacov, ked som si nestihala varit a vybrala som si zrovna keto. Akoze ano, schudla som trochu ale dlhodobo neudrzatelne a hlavne nezlucitelne s vytrvalostnym sportom, tak som to nechala tak.

@anonym_autor ok, skúšala si postupne znižovať kcal a sledovať čo to robí? ( Proste matematika nepustí keď znížis jedlo musíš chudnúť, v osvienčime schudol každý )

autor
18. júl 2025
@goodidea

@anonym_autor ok, skúšala si postupne znižovať kcal a sledovať čo to robí? ( Proste matematika nepustí keď znížis jedlo musíš chudnúť, v osvienčime schudol každý )

@goodidea Ale ja som uz teraz len 50 kcal nad bazalom. Nechcem ist dlhodobo pod bazal, kedze som stale aj v reprodukcnom veku 😀

goodidea
18. júl 2025
@anonym_autor

@goodidea Ale ja som uz teraz len 50 kcal nad bazalom. Nechcem ist dlhodobo pod bazal, kedze som stale aj v reprodukcnom veku 😀

@anonym_autor neboj sa neumries

goodidea
18. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ešte ma napadlo koľko krát za deň ješ

nacomeno2
18. júl 2025

Pridám sa k názorom vyššie, stravu určite neznižuj, kcal čo ješ sú úplne v poriadku. Skôr uber z tréningov, lebo toto je fakt veľa. Kľudne maj aj dva dni pauzu a potom znova. Telo je jednoducho v strese, keby zvýšiš príjem kcal tak by to nebolo možno také, ale tých 1800 či koľko je pre tvoju vysokú aktivitu málo. Telo si to radšej uloží keď vieš, ako mu dáš zabrať

domak2
18. júl 2025
@goodidea

@goodidea tak ona chce asi schudnúť zdravo a nie na úkor svojich vnútorných orgánov. Plus je to dlhodobo neudržateľne a potom naberie ešte viac.

goodidea
18. júl 2025
@domak2

@goodidea tak ona chce asi schudnúť zdravo a nie na úkor svojich vnútorných orgánov. Plus je to dlhodobo neudržateľne a potom naberie ešte viac.

@domak2 napr ja si myslím že 1800kcal denne je veľa, ja jem denne 2-3 jedlá ..cvičím silové tréningy každý tretí deň ...tréningy do zlyhania ..ako mne je to jedno ..len niekedy oči otváram ako ľudia z cvičenia robia atómovú vedú .

anonym_c00527
18. júl 2025
@goodidea

@goodidea to prirovnanie, že v Osvienčime schudol každý, zbožňujem. A všetci ostali po zbytok života štíhlymi, že? Predpokladám, že cieľom autorky témy nie je schudnúť pár kg a dva roky, ale nájsť si životný štýl, pri ktorom si tú váhu bude držať stále. Samozrejme, že schudne, keď uberie ešte viac, čo myslíš, ako dlho vydrží žiť na takom prijme? Pridá trošku a priberie a zase bude musieť ubrať a takto dookola. A roky jej budú chýbať dôležité živiny, lebo pri nízkom príjme nie je možné vyskladať jedálniček tak, aby ti nič nechýbalo. Takže bude celá život hladná, nervózna, odnesú to vlasy, zuby, nechty pokožka...to má aký význam? Mám príklad takéhoto životného štýlu oproti cez cestu. Roky odriekania a driny, vieš, ako tá žena vyzerá? V 50 na 65 minimálne. Vieš prečo to dookola zakladajú témy o chudnutí tie isté nicky? Lebo veľa z nich robí presne túto chybu, hladujú a aj tak nie sú štíhle.

jogy1984
18. júl 2025
@goodidea

@domak2 napr ja si myslím že 1800kcal denne je veľa, ja jem denne 2-3 jedlá ..cvičím silové tréningy každý tretí deň ...tréningy do zlyhania ..ako mne je to jedno ..len niekedy oči otváram ako ľudia z cvičenia robia atómovú vedú .

@goodidea nemusí byť veľa . Podľa mojej váhy výšky veku môj bazalny metabolizmus je 2400-2600 a po započítaní mojich aktivit denný výdaj je 4200 . Záleží na mnohých faktoroch a 1800 nemusí byť veľa. Osviencine neboli tlstý ale ani zdravý a vitálny.

domak2
18. júl 2025
@goodidea

@goodidea z profilovky tipujem, že si muž. Ci tomu ľudia chcú ci nechcú veriť, sú medzi nami rozdiely.

goodidea
18. júl 2025
@domak2

@goodidea z profilovky tipujem, že si muž. Ci tomu ľudia chcú ci nechcú veriť, sú medzi nami rozdiely.

@anonym_c00527
@jogy1984
@domak2 súhlasím každý sme iný,čo funguje mne nemusí fungovať iným ..

mischy00
18. júl 2025

Kalórie neznižuj v žiadnom prípade, pri toľkých treningoch by to bolo čistá sprostosť. Ja mam rovnakú výšku aj váhu. A tiež sa pod 70 kg neviem dostať, jedine prísna strava, doslova uz tyranie. A to uz nieje cesta, dôležité je predsa ako vyzeráš celkovo. Ked su svaly, ako aj u mňa, telo vyzerá omnoho lepšie ako len byt chudá. Nosím S/M veci úplne v pohode, takze kg su pre mňa len číslo. Ja mam síce 43 rokov, takže tam si telo ozaj uz ide asi svojou hlavou ale u teba by to malo byt ešte úplne ok. V 30 tke mi stacili 2 týždne a váha išla dolu hneď. Uber z tréningov, možno naozaj telo priveľmi stresuješ.

anonym_d97540
18. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor existuje test na inzulín nalačno, príp.si zaplať v Unilabs alebo Medirexe HOMA-IR test. Ak máš PCOS, tak s veľkou pravdepodobnosťou máš aj inzulínovú rezistenciu a vtedy sa chudne ťažšie. Skús nasadiť Inositol - vitamín B skupiny aj 3g denne a Ashwagandhu, znižuje kortizol. Tiež viac regeneruj, ideš energeticky na výpary. To by som urobila ja.

nataliik
18. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ja si myslím, že ješ málo. Aj tých tukov sa mi zdá veľmi málo, čo máš v tabulke. Hej budú tu písať teraz, že máš jest 1200, ale ja si myslím, že ty máš veľmi veľa aktivit a málo prijmu. Ja som chudla s kalorickymi a pri treningoch 3x za týždeň to išlo dolu ľahko, pri 5x za týždeň váha stála. A tak som šla s kcal dolu a dolu, už som bola na hodnote bazalu a váha stále stála. Tak som šla na meranie inbody a tam mi vyšlo jest 1900kcal minimalne výšku mam 174 a vek 32.
Ja na tvojom mieste si idem tie hodnoty preveriť a znizim z tých aktivit.

nataliik
18. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor a ešte výsledok ti dopíšem, keď som už jedla tých 1900 ta váha zase šla pomaly ale išla dolu a keď som v tom čase mala zdr.problem a nemohla mesiac cvičiť, tak stále pri tých 1900 mi ta váha šla dolu a dokonca rychlejsie.
Za vyskúšanie nič nedas

balerina2025
18. júl 2025
@anonym_d97540

@anonym_autor existuje test na inzulín nalačno, príp.si zaplať v Unilabs alebo Medirexe HOMA-IR test. Ak máš PCOS, tak s veľkou pravdepodobnosťou máš aj inzulínovú rezistenciu a vtedy sa chudne ťažšie. Skús nasadiť Inositol - vitamín B skupiny aj 3g denne a Ashwagandhu, znižuje kortizol. Tiež viac regeneruj, ideš energeticky na výpary. To by som urobila ja.

@anonym_d97540 to je volno predajne?

balerina2025
18. júl 2025
@goodidea

@goodidea ale to ako dlho mozes brat, lebo keto tiez nie je najzdravsia.

balerina2025
18. júl 2025
@jogy1984

@goodidea nemusí byť veľa . Podľa mojej váhy výšky veku môj bazalny metabolizmus je 2400-2600 a po započítaní mojich aktivit denný výdaj je 4200 . Záleží na mnohých faktoroch a 1800 nemusí byť veľa. Osviencine neboli tlstý ale ani zdravý a vitálny.

@jogy1984 ty co robis cele dni? mega. ano si muz, to je jasne ale aj tak. sportujes tiez ze? 4000 je dost

zuzubb007
18. júl 2025

Prestaň cvicit 9 x do týždňa, a pridaj na kaloriach ako vážne a uvidíš ten rozdiel, a po cvičení nejedz hodinu

goodidea
18. júl 2025
@balerina2025

@goodidea ale to ako dlho mozes brat, lebo keto tiez nie je najzdravsia.

@balerina2025 ja nie som na keto, ale keď som mal sacharidy na minime dosť som šiel mäso a syry, tak som sa cítil úplne v pohode a to som aj častejšie cvičil a do toho hral ešte aj hokejbal. Teraz cvičím "science based" :D a toto mi vyhovuje 1den Full body dva dni volno ..jeden cvik na partiu ..dve až tri série do zlyhania ..a stravujem sa asi tak že začínam až obed a potom až večera ale dávam si hlavne teraz v lete zmrzlinu počas dňa .. keď som hladný dam si kávu