Prečo ženy tvrdia, že pribrali po príchode detí?
Iba také zamyslenie:
Zaujímalo by ma, prečo kopec žien vraví “pribrala som popri deťoch”, to tie deti ich nútili jesť alebo je na to iné vysvetlenie? 🤔
Ja som napríklad tá, ktorá počas dojcenia priberala. Mala som nastavenú stravu, zvýšený prijem bielkovín, cvičila 2x funkčný tréning, takmer 10 tis krokov denne, ale namiesto toho, aby kilá šli dole, tak šli hore. Schudla som až po odstavení, za 3 mesiace som zrazu zhodila 3 kilá. Takže áno, popri deťoch sa bohužiaľ dá pribrať.
@michaela329 mám deti, z toho jedno bolo aj je stále náročné, má aj diagnostikovanú hyperaktivitu. Čas na prípravu jedál som si vždy našla, aj na jedenie, lebo predsa idem príkladom deťom. Cvičiť som chodila aspoň raz za týždeň ale denné prechádzky boli aj psychohygiena aj cvičenie… deficit spánku som mala tiež extrémny ale akosi som to nikdy nepotrebovala zajedať, skôr zapíjať kávou. V každom prípade mi to neraz príde skôr ako výhovorka žien, aj tu, keď to čítam, aj keď snažím sa na to pozrieť z iných uhlov, preto táto téma. 🙂
@anonym_autor asi si nemala až taký deficit spánku. Ja keď som spala niekedy len pol hodinu denne, tak som nevidela ani na zrkadlo a nieto ešte nejaká psychohygiena. Mám dve deti s ADHD. Popri deťoch som buď robila školu alebo pracovala.
Očividne si mala fajn materstvo. Neporovnávaj sa s niekým iným. Nikdy to aj tak nepochopíš.
@anonym_autor kila navyse z tehotenstva, nedostatok spanku, nemoznost venovat sa sebe po fyzickej a psychickej stranke, problem urobit si jedlo a v klude sa najest a hladanie rychlych rieseni na utisenie hladu (tycinky, chlieb…) a dodanie energie pri vycerpanosti. Asi
si taky stav nezazila, ked sa pytas.
@simsalabim Presne tak..a funguje to aj opačne.
@anonym_autor Hormony,vycerpanie,prebdene noci to vsetko pridava kila. Staci,ze zle spis a zvysi sa ti kortizol a mozes robit,co chces,neschudnes.
@marca12 Tak to bude môj prípad..celý život nočné budenie, nedostatok spánku, ponocovanie, nedostatok tekutín, rýchla energia sladkosti, nepravidelná stolica, zápchy, celé zle ...
Ja som vždy po pôrodoch pekne schudla. A potom nastal spánkový deficit, stresy, ja som aj vždy robila (klasickú materskú som nemala nikdy), tak aj stresy z práce, plus zjedla som aj blbosti,.lebo čo si budeme... a voila. Pečivo a zemiaky, moje kryptonity 😩 Cvičiť už ozaj nemám energiu. Ani chuť. Fakt nie. A nemám už ani 20 plus. A mám bližšie k 40. Vidno to.
Tak dúfam, že na jar sa mi podari nejak sa dať dokopy.
PS: pre mňa je večná záhada to údajne chudnutie či zachovanie štíhlosti.pocas kojenia. Ja keď som s prepáčením nežrala, tak som doslova strácala mlieko. Musela som.pit a pit a jesť a jesť a jesť, v kombinácii s tými hnusnymi senovkami a benedeiktmi a čajmi. Ja nechápem, v živote som nemala taký vlci hlad, ako keď som kojila 🙈 chudnutie teda nehrozilo
@oblecenie99 vsak toto - ze po porode sa da pekne schudnut prechadzkami s kocikom alebo nosicom. Ked dieta hodiny spi, mozem na materskej varit superzdrave jedlo extra pre mna.Lenze potom sa ide do prace a to uz je iny level stresu a ked je to este aj sedave zamestnanie, tak tie kila naskacu jedna radost. A som rada, ak vecer stihnem zbuchat bolonske spagety, co mi zjedia vsetci v domacnosti a nemam cas varit cviklu. Plus este teraz sa rodi tak neskoro, ze sa ledva znormalizuje cyklus po kojeni a uz nastupuje perimenopauza. To tie, ktore maju pod 30 a su s dietatom na materskej stale v pohybe nemaju sancu pochopit.
@amazonka13 Ako hovori moj znamy s nadvahou: tucni ludia su majstri vo vymyslani vyhovoriek, patrim k nim, je totiz tazke priznat si, ze nemam silnu volu, disciplinu a vytrvalost, aby som nezral a hybal sa. Podotykam, ze to nehovori tzv. vychrtlina so super turbo pro maxi metabolizmom, ale clovek "z fachu".
@mandzula
Pred pár dňami tu bola diskusia co nosíš po dome a návrhy stare tepláky plus obezita potom sa veľa z pohodlnosti čuduje že muž si nájde milenku
@svetlonos aký extrém. Je to žiaľ veľmi časté. Tiež som ten prípad. Do štyroch rokov dieťaťa som bola štíhla, potom zrazu +20 kg hádam ani nie za pol roka. Roky "chudnem", výsledok +30 kg. Dala som aj aj zmerať metabolizmus v športovej ambulancii, v správe mám uvedené poškodený metabolizmus. A to ani nehovorím o únave, niekedy už nevládzem ani žiť. A keď sa zatnem, že sa budem viac hýbať, tak sa po pár dňoch odpálim na niekoľko týždňov.
@zuzanaam
a riesis tu stitnu zlazu s lekarkou? Ta znama sa mohla aj pretrhnut a neschudla. Vie ti kekar v tomto smere pomoct, ci je to uz len o udrziavani vahy?
Ja priberam lebo jem ked mam zlu naladu, som nervozna, unavena, nemozem mat rezim a navarit si co chcem, lebo len co sa zjavim v kuchyni tak mi dieta vresti pod nohami, ale to tak max 2 kg mi pocas rodicovskej kolisu.
Toto co tu pisete vsetky su totalne hluposti, cele je to len o nedostatku vole a motivacie, jednoducho sa vam nechce to riesit.. ja som schudla po porode 20 kil, samozrejme na cvicenie nebol a ani nie je cas ale poctivo som chodila na kazdy jeden maleho spanok sa prechadzat, ked bol okolo mna kopec tak som po nom isla aj 4x, na pripravu jedal nebol cas ale muz po praci vzdy prisiel a ja aj ked sa mi nechcelo som isla varit, ak som nestihala tak som hodila na panvicu kuracie prsia a spravila ryzu so zeleninou - otazka par minut, uplne v pohode zvladnutelne popri dietatu
Takze ziaden nedostatok spanku a nemoznost sa venovat sebe.. ja rozumiem ze prichod dietata je nieco nove, chapem ked prve mesiace zena nevie co so sebou a nema naladu riesit este dietu ale nasledne na to mate dalsieho 2,5 roka a to je uz cisto iba o tom ze sa vam nechce to riesit
Toto co tu pisete vsetky su totalne hluposti, cele je to len o nedostatku vole a motivacie, jednoducho sa vam nechce to riesit.. ja som schudla po porode 20 kil, samozrejme na cvicenie nebol a ani nie je cas ale poctivo som chodila na kazdy jeden maleho spanok sa prechadzat, ked bol okolo mna kopec tak som po nom isla aj 4x, na pripravu jedal nebol cas ale muz po praci vzdy prisiel a ja aj ked sa mi nechcelo som isla varit, ak som nestihala tak som hodila na panvicu kuracie prsia a spravila ryzu so zeleninou - otazka par minut, uplne v pohode zvladnutelne popri dietatu
Takze ziaden nedostatok spanku a nemoznost sa venovat sebe.. ja rozumiem ze prichod dietata je nieco nove, chapem ked prve mesiace zena nevie co so sebou a nema naladu riesit este dietu ale nasledne na to mate dalsieho 2,5 roka a to je uz cisto iba o tom ze sa vam nechce to riesit
@anonym_f03abd skutočne? Celý život chodím plávať, chodila som aj po pôrode, minimálne dva krát týždenne, s kočíkom som nachodila km, keď sa dalo, vybehla som na bicykli asppň raz týždenne. Cvičila som aj doma podľa videa. Stravujem sa celý život rovnako, no kg sa ma držali, Po odstavení som nerobila nič mimoriadne, žiadna diíra, pohyb navyše a kg zišli ani neviem ako. Keď som to konzultovala s odborníkom a výživu, povedal, že je to normálne, nakoľko som vždy bývala štíhla až chudá, tak kg nešli dolu, lebo som kojila. Za veľa môžu hormóny, tak tu netrep blbosti, Keby som to sama nezažila, tiež tomu neuverím. A nezabúdaj, že sú ženy, ktoré majú dieťa veľmi náročné, alebo má nejaký problém, treba s ním napr, štyri krát denne cvičiť a pod. A úprimne? Mne bolo v čase, keď som mala pri sebe vytúžené bábätko srdečne jedno, či mám desať kg naviac alebo nie, ani môj muž mu nikdy na to nič nepovedal, lebo výzor nie je to naj, čo si jeden na druhom vážime. Ani zďaleka nie, náš vzťah sa nezmenil zmenou mojej váhy, ani smerom hore, ani potom, keď kg ubudli.
Ja som vždy po pôrodoch pekne schudla. A potom nastal spánkový deficit, stresy, ja som aj vždy robila (klasickú materskú som nemala nikdy), tak aj stresy z práce, plus zjedla som aj blbosti,.lebo čo si budeme... a voila. Pečivo a zemiaky, moje kryptonity 😩 Cvičiť už ozaj nemám energiu. Ani chuť. Fakt nie. A nemám už ani 20 plus. A mám bližšie k 40. Vidno to.
Tak dúfam, že na jar sa mi podari nejak sa dať dokopy.
PS: pre mňa je večná záhada to údajne chudnutie či zachovanie štíhlosti.pocas kojenia. Ja keď som s prepáčením nežrala, tak som doslova strácala mlieko. Musela som.pit a pit a jesť a jesť a jesť, v kombinácii s tými hnusnymi senovkami a benedeiktmi a čajmi. Ja nechápem, v živote som nemala taký vlci hlad, ako keď som kojila 🙈 chudnutie teda nehrozilo
@oblecenie99 U mna vzdy kojenie sposobilo ze mi isli kila dolu. Pred tehotenstvom som pri vyske 170 cm vazila 60 kg cize bola som stihla a pri kojeni som schudla na 5o kg. Vyzerala som ako kostlivec, taku vahu som mala mozno ako 13 rocna. Nemala som zachvaty hladu. Kazde telo reaguje inak.
@anonym_autor lebo sa im to reálne stalo. Tebe nie? Ok, tak buď rada a nezosmiešňuj ich múdrosťami typu " to ich tie deti nútili jesť..."? Ver mi, žiadna z nich o také debilné otázky nestojí, máme čo robiť s vlastným sebavedomím popri starostlivosti o vlastné deti. A do toho mudrujúce spolumatky, ktorým sa to vlastne NEDEJE...🤷. Snáď ti to menopauza vysvetlí ručne stručne a môžeš potom ty okoliu vysvetľovať, kto ťa núti jesť 🤷. (Však lebo jesť netreba, že...).
@anonym_autor lebo sa im to reálne stalo. Tebe nie? Ok, tak buď rada a nezosmiešňuj ich múdrosťami typu " to ich tie deti nútili jesť..."? Ver mi, žiadna z nich o také debilné otázky nestojí, máme čo robiť s vlastným sebavedomím popri starostlivosti o vlastné deti. A do toho mudrujúce spolumatky, ktorým sa to vlastne NEDEJE...🤷. Snáď ti to menopauza vysvetlí ručne stručne a môžeš potom ty okoliu vysvetľovať, kto ťa núti jesť 🤷. (Však lebo jesť netreba, že...).
@anonym_5d88e4 presne, moja teta, ináč celý život štíhla, mi hovorila, že v menopauze zjedla na posedenie celú bonboniéru, jednoducho, že si nemohla pomôcť.
@anonym_f03abd Pri synovi som sa prechádzala kilometre. To bolo jedno pokojne, kľudne dieťa, ktoré mi spalo či sedelo v kočíku aj hodiny. Dcéra mala šesť týždňov, kedy som už musela začať robiť v práci aspoň na diaľku aspoň krátko (luxusných dva a pol roka nemá každý, sú aj práce, kedy musíš byť nejakým sposobom pritomna vždy), a v kočíku neobsedí v kľude ani dvadsať minút, čiže ho využívame naozaj na nevyhnutných pár minút, kým pôjdem s ňou po syna do škôlky a späť, a aj to sme spotení a ohučaní z nej všetci. Muž mi chodí z roboty bežne o desiatej večer. V noci spravim robotu home office, varím, a pod., tak ver tomu, že pri takých krátkych spánkoch je to naozaj náročné a nie je to to isté bližšie k styridsiatke, ako keď som mala o desať rokov menej. Proste aby som udržala svoju váhu, musím mať veľmi veľmi prísny režim, vrátane pohybu a stravy, žiadne pečivo, ale že žiadne, sacharidy, nič, a nemám na to jednoducho silu. A len tak samé od seba to zo mňa kupodivu dole neskace. Ja sa už nejak dokopem na jar, mala bude väčšia a bude sa dať riešiť lepsie aj jej stráženie, ale v domácich podmienkach na to priestor teraz proste nemám. A koniec koncov, aj to seriem, lebo stresovať sa ešte aj z toho, že mám na sebe tých plus 7 kíl, odmietam.
@anonym_f03abd skutočne? Celý život chodím plávať, chodila som aj po pôrode, minimálne dva krát týždenne, s kočíkom som nachodila km, keď sa dalo, vybehla som na bicykli asppň raz týždenne. Cvičila som aj doma podľa videa. Stravujem sa celý život rovnako, no kg sa ma držali, Po odstavení som nerobila nič mimoriadne, žiadna diíra, pohyb navyše a kg zišli ani neviem ako. Keď som to konzultovala s odborníkom a výživu, povedal, že je to normálne, nakoľko som vždy bývala štíhla až chudá, tak kg nešli dolu, lebo som kojila. Za veľa môžu hormóny, tak tu netrep blbosti, Keby som to sama nezažila, tiež tomu neuverím. A nezabúdaj, že sú ženy, ktoré majú dieťa veľmi náročné, alebo má nejaký problém, treba s ním napr, štyri krát denne cvičiť a pod. A úprimne? Mne bolo v čase, keď som mala pri sebe vytúžené bábätko srdečne jedno, či mám desať kg naviac alebo nie, ani môj muž mu nikdy na to nič nepovedal, lebo výzor nie je to naj, čo si jeden na druhom vážime. Ani zďaleka nie, náš vzťah sa nezmenil zmenou mojej váhy, ani smerom hore, ani potom, keď kg ubudli.
@anonym_83faeb ty si len nebola v kalorickom deficite.. vplyvom hormonov to mohlo ist tazsie ale keby si sa tomu venovala tak by si schudla aj pocas kojenia, to ze ti to nevadilo je ale druha vec, nikto nikomu nekaze schudnut ale treba si aj odpustit tie vyhovorky preco sa to neda, lebo ono sa to da len treba chciet.. vacsina zien co to tu obhajuje pre to nic neurobila, obcas si zasportuju jeden dva dni si davaju pozor na stravu ale popritom zjedia trosku toho a tamtoho (ved to urcite nezaskodi), nevidia ziadne vysledky a potom vyplakavaju ze to chudnutie nejde
@anonym_83faeb ty si len nebola v kalorickom deficite.. vplyvom hormonov to mohlo ist tazsie ale keby si sa tomu venovala tak by si schudla aj pocas kojenia, to ze ti to nevadilo je ale druha vec, nikto nikomu nekaze schudnut ale treba si aj odpustit tie vyhovorky preco sa to neda, lebo ono sa to da len treba chciet.. vacsina zien co to tu obhajuje pre to nic neurobila, obcas si zasportuju jeden dva dni si davaju pozor na stravu ale popritom zjedia trosku toho a tamtoho (ved to urcite nezaskodi), nevidia ziadne vysledky a potom vyplakavaju ze to chudnutie nejde
@anonym_f03abd a keď som prestala kojiť, tak som v kalorickom deficite bola? Veď som na strave nič nemenila celý život sa stravujem rovnako. Ani nie som typ, ktorý únavu zaháňa sladkosťami, tie som nikdy nemusela. Práveže pri kojení treba príjem zvýšiť, ale to som ja neurobila, jedla som ako pred tým. Po odstavení som tiež na zložení stravy nič nemenila, ani nemala viac pohybu, ale kg išli dolu samé, bez môjho nejakého zvláštneho pričinenia. Skôr si myslím, že sa moje telo bránilo počas kojenia vrátiť sa na váhu 47kg, čo na výšku 170cm bolo ozaj málo. To bola najnižšia váha, akú som ako dospelá mala.
@ivett1 Práve také ako si ty, som aj ja aj baby v mojom okolí. Tento fenomén čítam len tu, preto sa ho snažím pochopiť.
@anonym_autor lebo každá sme iná, každá má iné predispozície, návyky, podmienky..
Ak ťa zaujíma, prečo to "kopec" žien vraví, čo tak sa opýtať ich?
Lebo dôvodov je toľko, koľko ľudí...
A potom je tu ešte skupinka, ktorá sa proste vyjedla a materstvo používa ako výhovorku (často aj sama pred sebou).
@anonym_autor hovorí ti niečo stresový hormón kortizol? Skúsila si mať deti bez podpory zvon? Riešiš denne časový manažment celej rodiny ohľadom práce, škôlky, chorôb detí, hypoték, prázdnin, nákupov, varenia, prania, vešania prádla………nesieš celú zodpovednosť za uživenie a chod rodiny? Riešiš sama všetky problémy a večer zistíš že si nič od obeda nezjedla, no už ani nemáš chuť a energiu ani otvoriť ústa?
@anonym_f03abd a keď som prestala kojiť, tak som v kalorickom deficite bola? Veď som na strave nič nemenila celý život sa stravujem rovnako. Ani nie som typ, ktorý únavu zaháňa sladkosťami, tie som nikdy nemusela. Práveže pri kojení treba príjem zvýšiť, ale to som ja neurobila, jedla som ako pred tým. Po odstavení som tiež na zložení stravy nič nemenila, ani nemala viac pohybu, ale kg išli dolu samé, bez môjho nejakého zvláštneho pričinenia. Skôr si myslím, že sa moje telo bránilo počas kojenia vrátiť sa na váhu 47kg, čo na výšku 170cm bolo ozaj málo. To bola najnižšia váha, akú som ako dospelá mala.
@anonym_83faeb tebe pripada ze si na strave nic nemenila ale ty si vplyvom hormonov mohla mat vacsiu chut do jedla, dala si si vacsie porcie, obcas nieco ine, nieco si si len tak dzobla pomimo.. pokial si si jedlo nevazila tak to nevies odhadnut.. kazde jedno telo chudne ak si v kalorickom deficite, na tomto nic nezmenis, ak si nechudla tak len preto ze si v tom kalorickom deficite nebola.. ty mozes mat problem so spomalenym metabolizmom, s vyssou chutou do jedla, mozes byt unavena a mat malo pohybu - to su vsetko problemy ktore su spojene s hormonalnymi problemami.. ale stale plati ze ak si v kalorickom deficite tak chudnes, len musis vydat vacsiu snahu na to dostat sa do kalorickeho deficitu ako ked tieto problemy nemas
@anonym_83faeb nevysvetľuj, mala som to rovnako ako ty. Cely život som cvičila, muž potravinár, vieme si vypočítať kalórie a potrebné množstvo bielkovín. Začala som spolu s ním cvičiť, dokonca som sa viac obmedzovala ako on. Dal si aj sladké, sem tam pivo, doprial si viac ako ja. Schudol 10 kg, ja ani jedno. Pohlo sa to až vtedy, keď som odstavila. Aj Cibulková povedala, že ona bola ten typ matky, ktorá počas kojenia priberala a akonáhle prestala, išli jej kilá dole veľmi ľahko.
@anonym_83faeb nevysvetľuj, mala som to rovnako ako ty. Cely život som cvičila, muž potravinár, vieme si vypočítať kalórie a potrebné množstvo bielkovín. Začala som spolu s ním cvičiť, dokonca som sa viac obmedzovala ako on. Dal si aj sladké, sem tam pivo, doprial si viac ako ja. Schudol 10 kg, ja ani jedno. Pohlo sa to až vtedy, keď som odstavila. Aj Cibulková povedala, že ona bola ten typ matky, ktorá počas kojenia priberala a akonáhle prestala, išli jej kilá dole veľmi ľahko.
@orangiiina tebe sa kojenim spomalil metabolizmus a preto tvoj kaloricky deficit nebol dostatocny, ked si odstavila tak sa znovu zrychlil a uz bol ten kaloricky deficit dostatocny na chudnutie
@ivett1 Práve také ako si ty, som aj ja aj baby v mojom okolí. Tento fenomén čítam len tu, preto sa ho snažím pochopiť.
@anonym_autor po prvom som mesiac po porode obliekla rifle , ktore po 2 porode neobleciem doteraz🙂 A beham okolo deti omnoho viac ako pri jednom dietati...
Mam za sebou 3 pôrody. Po dvoch sa mi podarilo krasne schudnúť po treťom to islo ťažšie a stale to nie je ono. Kombinácie prace, deti a všetkého možného ma velmi vyčerpáva. Ano ja obdivujem tie co makajú na svojej postave a ide im to, ja sama to nedavam. Pridem poobede z prace, bežím po deti do školy ci škôlky, rychlo nieco doma upratať, poučiť sa s deťmi atd. Kým to vsetko poriešime ukladám ich spat a bud zaspím s nimi alebo som este tak hodinu hore a idem spat, kedze rano musim vstávať znovu do prace.
A ano mohla by som makať tu hodinu este na postave, ale ja nemam uz energiu. Obdivujem kazdu co to zvlada.
tehotenstvo často rozbieha autoimunitné ochorenie štítnej žľazy.
@zuzanaam presne. Po prvom som krásne schudla ale po druhom nie, a už to nikdy neschudnem ( štítna) išla som z veľkosti XS až na L a môžem sa potit vo fitku 3krat do týždňa, váha klesla až 4 kilá od pôrodu a to som 2a pol roku po pôrode. Samozrejme aj na stravu si dávam pozor 🙈
Príchodom detí sa zmení život, životný štýl. Ja som napríklad mesiac po prvom pôrode obliekla rifle, ktoré som si kúpila ako študentka VŠ. Ale príchodom detí a najmä neskôr nástupom do práce sa môj život v tomto smere zmenil. Nie som že tučná, ale tá postava nie je ideálna. Aj napriek tomu, že okolo detí často doslova lietam. Ale pridal sa aj stres v práci, iné povinnosti a v neposlednom rade vek - nemám pocit, že sa viac prejedám, dokonca by som povedala, že už zjem toho menej ako kedysi. Proste mi to už tak nespaľuje ako kedysi. Rozdiel vo váhe pred deťmi a teraz je 4-5kg, aj napriek tomu, že som sa medzičasom dostala na pôvodnú váhu.
@anonym_autor ja som do dvoch mesiacov schudla na povodnu vahu , tu si drzim takmer cely zivot

@anonym_autor bývala som štíhla, až chudá. Pár mesiacov pred otehotnením som mala 47kg pri výške 170cm. Počas tehotenstva som pribrala vyše 20kg, čo som nechápala, pretože som prvé mesiace nejedla takmer nič, stále som zvracala, napínalo ma len z pohľadu na jedlo. Neskôr to bolo trochu lepšie, ale udržala som v sebe máločo, takže som neriešola, či je to zdravé alebo nie. Po pôrode mi ostala polovica kg a napriek tomu, že som kojila a dieťa bolo pomerne pokojné, dobre spalo, takže som nebola ani nevyspaná. No kg zišli dolu až po odstavení. Ak by som mala ešte ďaľšie deti, bábätko by sa v noci nonstop budilo, bola by som extrémne unavená, je možné, že by som energiu dopĺňala sladkým a nie, že by som neschudla, ale ešte pribrala.