icon

Priberanie po 40. roku života

17. aug 2025

Ahojte, mám 44 rokov, hormonálny profil ešte v poriadku podľa gynekológa a priberám. Ešte pred dvomi rokmi som mala 60-61 kg a dnes mám 71 kg. Nemenila som stravovacie návyky.

Chcem podotknúť, že jem zdravo, 5x denne, a snažím sa dodržovať fasting, čiže jem medzi 9-19, prípadne medzi 10-18. Ak jem mimo toho rámca, tak je to pomaranč, alebo iné ovocie.

Nejem sladkosti, zo sacharidov iba celozrnný ražný chlieb na raňajky, maslo som vymenila za rastlinné light, ak jem mliečne výrobky, tak iba odtučnené a nízkotučné - nejem ich pravidelne každý deň. Nejem vyprážané, mastné, údeniny, z mäsa väčšinou kuracie, morčacie, občas hovädzie, ryby, jem zeleninu, ovocie bobuľovité a citrusové.

Pijem obyčajnú vodu čistú, prípadne s citrónom, nepijem alkohol, ani sladké vody, nefajčím. Hýbem sa primerane, chodím denne 10 000 krokov, cvičím doma min. 3x týždenne 30-40 min, aj s činkami, aj kardio, aj na brucho.

Napriek tomu sa zagulaťujem, každý deň mám viac a viac kíl. Bruško mám pomerne veľké na svoje pomery, celá si prídem taká objemná. Keď pred dvoma rokmi som nosila S/M, dnes nosím L/XL.

Nechcem to takto a nie som z toho happy. Ako to máte vy? Čo vám pomáha? Dajte tipy. Ďakujem 🙂

mirokub
Odpoveď bola odstránená
mata1988
17. aug 2025
@anonym_d6fcb2

@mata1988 Nie, nezistila. Proste na chudnutie nezaberá nič.

@anonym_d6fcb2 vazila si si poctivo jedlo pred zapisanim ? Zapisovala si aj prisady napr.ked je kuracie sote tak aj olej pridany, lyzica smotany, lyzica muky a pod? Lebo vsetky taketo na oko drobnosti vedia celkom slusne zvysit celkovy prijem. Sama mam s tym skusenost, a chvilku mi trvalo kym mi to doslo a zacala som naozaj poctivo zapisovat aj tie veci "vsak to je len lyzicka.." vsak to je len pomaranc atd.. ;) nevzdavaj sa a hladaj, skusaj..urcite je u teba nieco, co to brzdi a ked zistis co ( mozno zly pomer tukov, bielkovin, sach.) , tak to vies upravit a pojde to..🙂

autor
17. aug 2025

@mata1988 v kalorickych tabulkach zjem za den: 1067 kcal, ak k tomu pripocitam 2x kavu s mliekom nizkotucnym 296 kcal, je to denne 1363 kcal.

biba_18
17. aug 2025

@anonym_5778f0 lenže fasting môže byť aj 12:12 to absolutne nie je že musíš mať 8:16 alebo ešte prísnejšie… dôležité je aby tráviaci trakt nebol zaťažovaný neustále a aby prázdne črevá začali pracovať na odstaňovaní odpadu - peristaltika správne funguje až pri pocite hladu… toto je pointa fastingu - správne fungovanie čriev.
že to pomáha aj ženám v období okolo menopauzy - je už len superbonus - pretože sa reguluje tvorba hormónov a enzýmov ktoré sú zodpovedné za ukladanie tukov - a s tým ženy mávajú problémy 🤷‍♀️ teda fasting rieši ZDRAVOTNÝ dôvod, až sekundárne ženské chudnutie …

anonym_d6fcb2
17. aug 2025
@mata1988

@anonym_d6fcb2 vazila si si poctivo jedlo pred zapisanim ? Zapisovala si aj prisady napr.ked je kuracie sote tak aj olej pridany, lyzica smotany, lyzica muky a pod? Lebo vsetky taketo na oko drobnosti vedia celkom slusne zvysit celkovy prijem. Sama mam s tym skusenost, a chvilku mi trvalo kym mi to doslo a zacala som naozaj poctivo zapisovat aj tie veci "vsak to je len lyzicka.." vsak to je len pomaranc atd.. ;) nevzdavaj sa a hladaj, skusaj..urcite je u teba nieco, co to brzdi a ked zistis co ( mozno zly pomer tukov, bielkovin, sach.) , tak to vies upravit a pojde to..🙂

@mata1988 To čo ma brzí je vek blížiaci sa k 45.

anonym_3cc0a3
17. aug 2025
@minenkaa

@simsalabim mňa osobne strasne dráždia ovsené vločky ,strasne precenovana potravina

@minenka aj mne vyhovujú viac pohánkové vločky než ovsené, po ovsených cítim ťažobu na žalúdku.

biba_18
17. aug 2025

@anonym_autor 1067 je málo. aj keby si merala 1,20…

anonym_2a1f59
17. aug 2025

@anonym_autor mám presne,ale presne to iste aj vek aj váhu..kupujem už plavky a saty XL!!

anonym_6ec33b
17. aug 2025
@anonym_5778f0

Tie,co tu odporucate fasting. Mne to napr.extremne nevyhovuje. U mna neexistuje take,ze byt na lacno do 10.00 a popritom podavat pozadovany pracovny vykon,ked vstavam o 5:00, len preto,aby som sa o 18-tej mohla najest. Ja sa potrebujem najest hned rano,aj kvoli liekom,takze 5:30 uz a neviem si predstavit je posledne jedlo dna 13:30 a fungovat + sportovat az do vecera a hladovymi krcami ist spat🤯 Parkrat som to skusala,kadejake casy a ked mi vecera vychadzala na 16-tu,a bola som niekde prec,kde sa jest nedalo,tak co? No najedla som sa az doma. Mna tento fasting a sledovanie casu stresuje.
A ked sa tu spominalo to kardio a chodza. Viaceri treneri povedali,ze najlepsie kardio je rychla chodza. Robim nordic walking a za 1 hodinu spalim okolo 350kcal, co za beznu prechadzku v rovnakom trvani ma clovek sotva polovicu.

@iwesska keď ideš spať o 23 nedaj Boh večer športovať to nie si hladná?

@anonym_5778f0 fasting je hlúposť.
Autorka ty hladujes pri tých kcal

minenkaa
17. aug 2025
@anonym_autor

@mata1988 v kalorickych tabulkach zjem za den: 1067 kcal, ak k tomu pripocitam 2x kavu s mliekom nizkotucnym 296 kcal, je to denne 1363 kcal.

@anonym_autor ja už by som bola mŕtva pri tomto

biba_18
17. aug 2025

@anonym_6ec33b fasting hlúposť nie je - benefity pôstu na zdravie poznajú všetky národy naprieč civilizáciami… skôr o pôste nič nevieš 🤷‍♀️

zuzanka.zuzu
17. aug 2025

odzneli tu 2 blbosti:
1.žiadne nízkotučné výrobky 🙈 len si pekne kúp plnotučné... priberá sa z cukru, cukor je "tuk" ktorého sa bojíš
2.žial silový tréning kľudne aj 5x týždenne 🤷 áno, regenerácia je dôležitá, ale veď nikto nekáže zvyšovať váhu každý mesiac 😀 proste cvičiť treba ozaj KAŽDÝ deň, nikto nehovorí o zničení sa v posilke. no svaly treba zaťažovať... ak máš pole, choď makať tam. ak nemáš, zostáva posilka. 5x je ideál, vidím koľko musia oddrieť ženy v tomto veku v posilke aby sa im postava nezmenila ale ony fakt vyzerajú 👌3x po 40min je proste málo 🤷

anonym_91bc44
17. aug 2025

Jesť 5x za deň je moc, rovnako taký fasting máme všetci.
Ovocie len doobeda, zmenšiť porcie na polovicu a jesť hlavne maso.
Cvičiť pri 3 deťoch, plus únava neverím, že zo seba vydoluješ pri cvičení čo treba, základ ubrať zo stravy.
Prešla som si tým, telo zadržuje vodu, ukladá tuk na bruchu, chrbte.
Nastavila som sa, že potrebujem hlavne bielkoviny, vápnik a ostatné ma nezaujíma, nič nízkotučné, upravené(chémia) je to ťazké prvé týždne, ale dá sa to, schudla som 5 kg za 3 mesiace a viem že bez obmedzenia to pojde len hore.
Telo pýta energiu, málo spánku atď, zvykneš si na to, bojuj, držim palce.

anonym_3cc0a3
17. aug 2025
@anonym_6ec33b

@anonym_6ec33b väčšiu blbosť som dávno nečítala, že " fasting je hlúposť "
V každom náboženstve ľudia držia pôsty po celé storočia, očista tela je najlepší liek pre zdravie.

autor
17. aug 2025
@anonym_91bc44

Jesť 5x za deň je moc, rovnako taký fasting máme všetci.
Ovocie len doobeda, zmenšiť porcie na polovicu a jesť hlavne maso.
Cvičiť pri 3 deťoch, plus únava neverím, že zo seba vydoluješ pri cvičení čo treba, základ ubrať zo stravy.
Prešla som si tým, telo zadržuje vodu, ukladá tuk na bruchu, chrbte.
Nastavila som sa, že potrebujem hlavne bielkoviny, vápnik a ostatné ma nezaujíma, nič nízkotučné, upravené(chémia) je to ťazké prvé týždne, ale dá sa to, schudla som 5 kg za 3 mesiace a viem že bez obmedzenia to pojde len hore.
Telo pýta energiu, málo spánku atď, zvykneš si na to, bojuj, držim palce.

@anonym_91bc44 musím jesť 5x denne, zo zdravotných dôvodov. Môj denný príjem je do 1400 kcal. Denne 10 000 krokov - 500kcal. Môj bazálny metabolizmus spáli denne cca. 1500 kcal.

simsalabim
17. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_91bc44 musím jesť 5x denne, zo zdravotných dôvodov. Môj denný príjem je do 1400 kcal. Denne 10 000 krokov - 500kcal. Môj bazálny metabolizmus spáli denne cca. 1500 kcal.

@anonym_autor jes malo, nemas vobec ist pod bazal…

zuzanka.zuzu
17. aug 2025

čo máte všetky s tými krokmi??? 😀 to môžete rátať keď budete mať o 20 rokov viac 😀 treba CVIČIŤ a nie nordic walking v 40tke 🙈😀

autor
17. aug 2025
@zuzanka.zuzu

čo máte všetky s tými krokmi??? 😀 to môžete rátať keď budete mať o 20 rokov viac 😀 treba CVIČIŤ a nie nordic walking v 40tke 🙈😀

@zuzanka.zuzu nerobím nordic walking, denne nachodím toľko krokov, mám krokomer, k tomu ešte aspoň 3x cvičenie v týždni.

0silvia0
17. aug 2025

Ono vzdy postava bude lepsie vyzerat so silovym treningom, aj keby tam boli kila navyse. Len uprava stravy nestaci. Bez svalov trci brucho, plecia zvesene, ruky mlandrave, rit ovisnuta. Aj keby zena mala nadvahu, pri cviceni to bude vyzerat lepsie ako keby len upravila stravu a vobec necvicila.

misiak7777
17. aug 2025
@anonym_autor

@zuzanka.zuzu nerobím nordic walking, denne nachodím toľko krokov, mám krokomer, k tomu ešte aspoň 3x cvičenie v týždni.

@anonym_autor fakt je, že čím viac svalov, tým rýchlejšie chudnutie

simsalabim
17. aug 2025
@zuzanka.zuzu

@zuzanka.zuzu ale ved nordic walking je fajn kardio. 2x do tyzdna je uplne ok. Samozrejme, pridat silovy trening.

anonym_9c2a21
17. aug 2025

Tiez sa zacinam trapit. Mam 48 rokov a postavu som mala vybornu. Posledny rok som pribrala 3 kg a uz ma to stresuje, ak by vaha este isla hore, tak ma porazi. Nejest nevydrzim ale musim najst cestu. Nech ce sa mi tetkoviet s kilami navyse, to uz potom pridu aj zdravotne problemy atd..
Asi 10 rokov beham, pravidelne fitko, fasting a drzala som si postavu. Teraz zrazu mam brucho, stehna zacinaju naberat objem…idem si tu najst nejake rady.

hopsas
17. aug 2025

@anonym_autor tu veľa nevymyslis. Jedine šport ohyb a kaloricky deficit. Ak ovšem nepôjdeš chudnúť pod dohľadom lekára a nebudeš brať lieky ako celebrity.

anonym_91bc44
17. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor tak keď musíš tak jedz 5x denne, urob si poriadny steak a ten si rozkrájaj na 5 častí.
Z niečoho priberáš jednoducho, nemáme čarovný prútik nikto, je to len také obdobie, to treba prekonať, výhovorky sú ti úplne zbytočné, ak nechceš pribrať behom roka ďalšich 10kg.
Jednoducho toľko nespáliš, lebo nevládzeš, máš kilá navyše atď, netreba sa oháňať čo si si vypočítala, treba vnimať realitu a s tým pracovať. Prešla som si tým tiež

anonym_91bc44
17. aug 2025
@hopsas

@anonym_autor tu veľa nevymyslis. Jedine šport ohyb a kaloricky deficit. Ak ovšem nepôjdeš chudnúť pod dohľadom lekára a nebudeš brať lieky ako celebrity.

@hopsas ja som aj chcela a riešila s Dr, ale je tam toľko rizík, že som prehodnotila, aj nie som celebrita a nebudem sa napchávať ničím.
Keď som si niektoré veci uvedomila tak zrazu to ide, potrebujem oddych, nestresovať sa, nastaviť sa.
Z nerváčky nešťastnej som salámista a všetko sa zrazu pohlo😁

iwesska
17. aug 2025
@biba_18

@anonym_5778f0 lenže fasting môže byť aj 12:12 to absolutne nie je že musíš mať 8:16 alebo ešte prísnejšie… dôležité je aby tráviaci trakt nebol zaťažovaný neustále a aby prázdne črevá začali pracovať na odstaňovaní odpadu - peristaltika správne funguje až pri pocite hladu… toto je pointa fastingu - správne fungovanie čriev.
že to pomáha aj ženám v období okolo menopauzy - je už len superbonus - pretože sa reguluje tvorba hormónov a enzýmov ktoré sú zodpovedné za ukladanie tukov - a s tým ženy mávajú problémy 🤷‍♀️ teda fasting rieši ZDRAVOTNÝ dôvod, až sekundárne ženské chudnutie …

@biba_18 Lenze fasting 12:12 nema ziadny benefit,co sa tyka chudnutia. Je to prirodzene stravovanie. 10:14 tiez nie je nejake terno. Vysledky pri chudnuti a celkovo zdravotne zmeny su vyraznevaz pri 8:16. Ked sa najem o 5:30-6:00 a veceriam o 17:00-17:30 tak to robim bezne a nevolam to fasting.

anonym_5778f0
17. aug 2025
@anonym_6ec33b

@anonym_6ec33b Ja som do 22:00 v posteli. Po prichode z prace cvicim a prave po cviceni uz nejem. Nejako mi to nechyba a ak som hladna,dam si teply caj. Ja mam aj problem so zaludkom a sam lekar mi odporucal tak min.4-5 hodin pred spanim uz nic nejest.

anonym_e34c68
17. aug 2025
@stvorenie

Dievčatá,
1.ráno = 1 PL ovsených vločiek namočených cez noc do vody, + tri pokrájané kusy väčšieho ovocia (príklad: jablko+banán+ broskyňa, ak máš bobuľové, tak primerané množstvo) + 1kl medu + 1-2kl kakao + 3 PL jogurtu (a ja ešte aj trochu hreším a pridávam aj za hrsť brusníc v čokoláde).
2. Obed až po 14:30 alebo ešte neskôr) normálny, ale často vynechám prílohu a nahradím ju napr. gréckym šalátom.
3. Večera: 1-3 orechy (vlašské) + 2 kl tvarohu.
Na pitie nesladené čaje a čistú vodu (1 pohár magnéziovej minerálky)
Mne to funguje.

@stvorenie umrela by som od hladu, po 20,00 by som zožrala aj dvere z chladničky

biba_18
17. aug 2025

@iwesska ale má. ale ako som písala - fasting je dôležitý pre správne fungovanie čriev a chudnutie je už len bonus… preto áno, aj pomer 12:12 je ok…
a to že to ty nevoláš fasting - no 🤷‍♀️ je to tvoja vec. odborne sa to tak nazýva. po našom lačnenie, pôst, hladovka…

anonym_e34c68
17. aug 2025
@anonym_autor

@minenkaa a čo sa tým mení? Viem, prečo jem 5x denne malé porcie, a viem prečo musím raňajkovať a mať aj druhú večeru, žijem takto od mladosti a vždy som bola štíhla.

@anonym_autor jem 5-6 krát denne, tiež mávam druhú večeru, kde je problém? Neuviedla si výšku, ale tvoj príjem sa mi zdá nízky. KT si spočiatku neuviedla, máš vyvážený príjem bielkovín, sacharodov, tukov, vlákniny? Niekedy je fajn trochu navýšiť príjem, je to paradox, ale veľa ľuďom sa potom váha pohla smerom nadol. Tiež keď sa taz za mesiac na KT vybodli a jedli počas jedného dňa všetko, na čo mali chuť, samozrjeme nie po kilách, tak sa chudnutie rozbehlo.