icon

Priberanie po pôrode. Ako schudnúť

lilithka26
11. aug 2010

Ahojte maminky 🙂 nenašla som diskusiu kde by bola rozoberaná táto konkrétna téma. Meriam 164cm a v keď som otehotnela mala som 73kg. V tehu som pribrala 10 kg čiže na 83. Po pôrode som sa nejako popri všetkom nestihla vážiť ale bola som ok, ešte som hovorila s mamou ako som pekne splasla, že ak ešte niečo pôjde dole, budem lepšia než pred tým. Ale nič nešlo dole, naopak keď mala malinka 6 mesiacov vaha bola86kg, teda ešte o 3kg viac ako na konci tehu. Že som si dopriala uznávam, nesnažila som sa nejako extra, sústredila som sa na malú. Ale tak som sa stravovala aj pred tým a nepriberala som takto. Teraz malinka ťahá 10 mesiac ja som sa len tak postavila na váhu a ukazuje 82, tj. -4 kg. Myslíte že to ešte pôjde dole? Máte podobné skúsenosti? Ako to že miesto chudnutia priberám a ako ste zhodili vy? Budem vďačná za každú odpoveď

adky
6. okt 2010

Ahojte,pozeram,ze sa pekne drzite 😀
Ja sa tiez snazim-ziadne prezieranie sa a otvaranie chladnicky ked nemusim.
Chcela som pokracovat v cvicenim,ale akurat dnes mi prisla mrcha 😠 Neviem ako vy,ale ja vtedy aspon prve 3 dni cvicit nemozem vobec 😝 😀

vejula
6. okt 2010

Ahojte dievčence, čo všetky spite? Včera o tomto čase ste už mali dve strany zapisane 😨
@nanika mne maly tiež spava v našej posteli ... JE to pre mna pohodlnejšie a navyše aj krasne, si to vychutnavam ked sa na neho pozeram ako zaspavam, ani sa mi znasinať nechce, taky je nadherny 😵

Inač kočky dnes idem do mesta asi si dam niečo tam... AAA čo je na pizzy take strašne nezdrave??? Ved pokila si na nu nedam zrovna klobasu alebo slaninu, tak je to OK, či????

nanika
6. okt 2010

@vejula zdrava verzia je celozrnna mala so zeleninou. Ked uz, tak nech je tenucka a velkost ako velky plosky tanier, oblohu ako chces, ale nie dajme tomu dvojitu porciu syra 🙂

vejula
6. okt 2010

@nanika dikyyy... Inač normalne teraz ako som zjedla banan ma par krat tak natiahlo 😕 dufam že niesom v tom, sakra, lebo však snažime sa davať pozor a ešte ani mrchu nemam 😖

nanika
6. okt 2010

@vejula nemas chybu 🙂 Aj ja som mala banan, kupila som v tescu, mali za 50 centov 🙂

nanika
6. okt 2010

Zatial skonzumovane - hotdog na ranajky, na desiatu dva platky eidamu, za tri lyzice ovsenej kase (to mala byt desiata, ale maly mi ju schramstol) a mensi banan. Na sporaku mam uvarenu ryzu a na panvici udene tofu (jem po prvy raz v zivote, ale voni dobre) a findus zeleninku 🙂

adky
6. okt 2010

@vejula ach...pizza,to je moja SLABOST 😀 Niekde som videla recept na zdravucku pizzu s ktorej sa nepriberie-az idem pohladat,dala by som si 😀

marthuska
6. okt 2010

aaa findus zeleninku som mala vcera. mnam mnam no ale zjedla som celu:( chapete? a k tomu rybu. do tej tretej poobede sa celkom drzim. celkom. ale tak okolo siestej vecer, to mam kadejake chuti na keksik, a cokoladku, ze dovi. alebo na chlebik s lekvarom. to je moja smrt... no a ano. ja by som urcite hned schudla tych 7kg, kebyze otehotniem. to mi sladke vobec nechutilo. (aspon raz v zivote cha cha)

nanika
6. okt 2010

predsalen mam nieco sladke dnes, Stodal, mnaaaaaaaaaaaaaaaaam 🙂

adky
6. okt 2010

Baby,taaak nasla som toto a vyzera chutne 🙂 :

Trojaka pizza (velky plech s pomerne tenkym cestom, asi 1 cm)

Cesto
200g celozrnej muky psenicnej alebo spaldovej
150g hladkej chlebovej muky
½ kocky drozdia
½ cajovej lyzicky soli
½ cajovej lyzicky cukru
Ca. 0,4 l vlaznej vody

Cukor zmiesame s trochou vody a lyzicou muky, do toho rozdrobime drozdie a zarobime kvasok. Nechame na teplom mieste 15 minut vykysnut. Do vykysnuteho kvasku pridame muku, sol a postupne pridavame vodu, kym cesto nie je vlacne. Ja robim cesto trochu riedsie ako na chlieb. Nechame kysnut asi 30-40 minut. Kym nam cesto kysne, pripravime si plnky:

Plnka 1: 1 konzerva tuniaka vo vlastnej stave, asi 30g cibule, 1 lyzicka oleja

Na cajovej lyzicke oleja oprazime asi 30g nadrobno nakrajanej cibule, do toho pridame 1 konzervu tuniaka vo vlastnej stave (stavu zlejeme). Dobre premiesame, hotovo.

Plnka 2: 100g cukiny, 100g papriky, 1 konzerva paradajok vo vlastnej stave, 1 lyzicka oleja, oregano, cukrova kukurica podla chuti
Cukinu a papriku ocistime a nakrajame na drobnejsie kusky resp. pasiky. Paradajkovu konzervu otvorime a stavu nechame na hustom sitku odkvapkat (mozeme vypit alebo pouzit na polievku). Na cajovej lyzicke oleja oprazime asi 30g nadrobno nakrajanej cibule, pridame cukinu a papriku, oregano a chvilu dusime. Pridame odkvapkane paradajky, este chvilu podusime (stava sa ma odparit, inak nam zmokne cesto!). Podla chuti dosolime, dokorenime a prip. pridame trochu kukurice.

Plnka 3: 250g sampionov cerstvych alebo mrazenych, 30g cibule, 1 lyzicka oleja, 1 lyzica kyslej smotany, petrzlen cerstvy alebo suseny
Na cajovej lyzicke oleja oprazime asi 30g nadrobno nakrajanej cibule, pridame nakrajane sampiony a oprazime kym sa neodpari stava. Pridame lyzicu smotany a petrzlen. Podla chuti dosolime a dokorenime.

Cesto nam vykyslo, rozvalkame ho na plech (ja ho len tak poroztlacam rukami) a pripravime si zaklad na potretie cesta:
1 lyzicu olivoveho oleja zmiesame s 1 lyzicou kecupu a 1 pretlacenym strucikom cesnaku, pridame oregano, bazalku, cierne korenie a sol podla chuti. Ak je to prilis huste, crpneme trochu stavy z paradajok. Tuto zmes roztrieme na cesto. Potom si pizzu pomyselne rozdelime na 3 casti a na kazdu dame jednu z plniek. Pecieme vo vyhriatej rure (200 C) najprv 20 minut, potom vytiahneme a posypeme asi 100-150g syra. Dame asi na 5-7 minut dopiect, kym sa syr neroztopi. Dobru chut!

tento recept a k tomu salat je vhodny na obed pre celu rodinu, teda aspon 3-4 osoby a este snad aj nieco zvysi. Vyjde to naozaj na velky plech, len cesto je potom pomerne tenke (asi 1 cm). Nakrajate z toho ca. 24 mensich kuskov, bez plnky to vyjde na kusok cca. 200 kj a cca. 12g sacharidov. Ak zjes z kazdej plnky jeden kusok, nemalo by to vyjst na viac nez 1500kj, co je akceptovatelne na obed pre chudnuceho. 😀 😎 😝 😝 😝

inanr
6. okt 2010

Podľa mňa je dobrá "delená" strava a pravidelnosť v jedení. To znamená dodržiavať prestávky 2-3 hodiny medzi jedlami. Keď máte chuť na pizzu, zjedzte jej koľko vládzete, ale nemiešajte sladké slané. Po pizzi si nedávajte čokoládu. Tú môžete zjesť o dve - tri hodinky. Ktorú som tým potešila? 🙂

adky
6. okt 2010

@inanr asi kazdu 🙂 Lenze ja nejem sladke vobec a aj tak priberam 🙂 a pritom sa absolutne neprezieram a neotvaram chladnicku ked nemusim 😝

yennn
6. okt 2010

Ahojte kocky, ja som dnes vstala celkom navnadena, dodrziavam pitny rezim, ranajky grahamovy rozok, 30% eidam, na desiatu jogurt, o dvanastej tu vcerajsiu parad.polievku a teraz si robim zeleninovo-masove rizoto. Viem ze to nie je super dieta, ale som na seba moc hrda, lebo inokedy o tejto dobe by som uz mala toho požraného ajajajajaj 🙂 🙂

No ale kukám, že tu sa PIZZZUJE ??? Hm... tak neviem neviem. Nezabudli ste na ten pondelok vsak? 😀 😀 😀 😀

inanr
6. okt 2010

@adky Možno ješ jedlá s vysokým kalorickým obsahom a nevydáš toľko energie. Potom sa ti to ukladá na niektorých partiách.

yennn
6. okt 2010

A ozaj - mam v uslachtilom plane, ked dam vecer ditko spinkat, ze vybehnem na plavaren. Aj sa zbalim. Tak drzte palce, aby som v sebe nasla tu energiu namiesto panelaku ist plavat 😝

pink_lady
6. okt 2010

Ahojte tak ja mam vdaka zdrav problemom nedobrovolnu dietu takze dufam ze daco schudnem 😀
@yennn super ze plavaren ja by som tiez isla keby mam plavku blizsie a keby mam vecer este o cosi viac energie 😀 a tiez by musela byt trosku dlhsie otvorena 😝

adky
6. okt 2010

@inanr to je pravda 😀

nanika
6. okt 2010

@yennn drzim palec, aj ja by som si plavla 🙂

inanr
6. okt 2010

@adky Perfektný recept na pizzu. Určite to vyskúšam.
Adky, čudujem sa, že priberáš. Máš čipernú princeznu, okolo ktorej musíš behať, zdravo sa stravuješ, cvičíš.... Tu ti už poradí len lekár.

inanr
6. okt 2010

@adky Ty ješ mastné? 😲 A čo ten fantastický recept na pizzu? Myslela som si, že si z tých, ktorý preferujú celozrnnú múku, špádlu, sóju, ovocie, zelenina...

nanika
6. okt 2010

verim, ze clovek moze zjest len zeleniny, kolko vladze, pizza je dost kaloricka...aj mna na nu obchadza chut, ale skusim urobit celozrnnu, nejaku mini

yennn
6. okt 2010

Cojaviem, mam pocit ze je lepsie dat si normalnu pizzu se vsim vsudy, a brat to ako "povoleny prehresok" raz za cas, nez principialne si vypekat jej menej kaloricke nahrady.

@pink_lady je mi luto ze mas zdrav problemy. ☹ Ale niekedy aj nutena dieta pomaha - vytrhne cloveka zo stereotypu nespravnych navykov. Takze ber to tak ze ucel svati prostriedky 🙂

@adky naozaj myslis, ze robis vsetko spravne a nevies kde je chyba? Lebo ja teda nemozem povedat o sebe, ze "aj zo vzduchu priberiem" 🙂

yennn
6. okt 2010

Tak rizoto nevyslo. Nie som bohvieaka kucharka 😒 a dnes som rizoto robila prvykrat podla internetoveho receptu. Zas..la som ci cely sporak, pripalila som to (lebo maly sa na chvilku zobudil tak som ho sla douspavat) a nakoniec sa este aj ryza rozvarila - t.j. vysoky glykemicky index. Takze tak moje pokusy 😝

nanika
6. okt 2010

@yennn netrap sa, nie kazdy recept na internete, alebo kdekolvek inde napisany, sa da uvarit 🙂

a k tej pizzi, ja som toho nazoru, ze keby som si ju dala ja, tak prastim s chudnutim a zeriem dalej, bol by to pre mna spustac, nieco ako no a co...

yennn
6. okt 2010

@nanika mas pravdu, to je obrovske riziko. Chce to cvik, aby si clovek povedal, ze nevadi, ideme dalej.

maatkka
6. okt 2010

Ahojte babule
stiham ako tak citat ale nemam sancu prispievat... ste sa riadne rozbehli 😉
Ja sa drzim - momentalne som trocha marod takze mi jest nechuti ale nie je mi az tak zle ze by som nevladala chodit cvicit - idealny stav 😀
Horsie je ze dnes som bola na internom a mam sialene vysoky tlak ☹ Mam ho zvyseny uz od porodu (kvoli preeklampsii) ale znova musim zacat brat lieky - betablokatory - o ktorych vsade citam ze sa po nich pribera ☹ ☹ ☹
@yennn tusim ty robis tu tabulku? tak ked budes mat cas - moje miery: 168cm... 68kg... prsia 95cm... pas 85cm... boky 100cm... 😝 😝 😝 ciel do 1.1. aspon 64 kg
kedysi som mala miery 95-70-95 to by mi zatial aj stacilo - takze -15cm z pasu a -5cm zo zadku a budem spokojnejsia... 🙂

nanika
6. okt 2010

Fuj, tuto noc bol tusim nov, sa mi snivalo, ze som sa zbadala v zrkadle v nohavickach a mala som na nohach az take gule tuku, fuj, rano som sa radsej najprv kukla do zrkadla, ci je to fakt take hrozne 🙂

adky
6. okt 2010

@inanr co si......ja nejem mastne (nemozem,mam zle travenie-ked jem mastne-koncim s krcami na zachode) ....ale bohuzial je dost nemastnych jedal s ktorich sa tiez pribera,ale sladkosti moc nemusim-vobec ma za nimi netaha.....ale som zavislak na jogurtoch-sice su zdrave,ale vsetkeho vela skodi-aj zdraveho 😝 Ale od pondelka sa snazim,naozaj-jem "len" 2 jogurty denne 😀 A zaradila som pohyb (cvicenie,hlavne brusaky,pretoze sa mi zda,ze od posledneho dna tehotenstva sa mi brucho nejako nezmenilo 😀 )

adky
6. okt 2010

@yennn samozrejme,ze nerobim vsetko spravne-som napriklad pozierac jogurtov a vsetkeho ostatneho z coho sa pribera,zo zeleniny jem len paradajku,karfiol a mrkvu (a tam je tiez chyba,pretoze pri chudnuti by sa malo jest aspon pol kila zeleniny za den-pretoze zaplni zaludok na dlho)....sladkosti nejem,ale slanosti som zvykla (ale od pondelka som si este nedala 😀 ) Som zavislak na pizzu (preto som radsej nasla vhodnu alternativu pizze-este som ju neskusala,ale urcite si ju najblizsie spravim)......aaaaaa najhorsia vlastnost-sladke vody 😠 😠 😠 😠 - z toho priberam asi najviac ( na cistu vodu z vodovodu sa neviem prinutit-to radsej ostanem smadna....tak som si teraz do nej zacala vytlacat citron-samozrejme bez cukru 😀 )

inanr
6. okt 2010

@adky Pred pôrodom si mala 58kg. Čo si robila a jedla vtedy? Mať takú váhu, to nie je len tak. Musela si inak jesť, alebo pravidelne cvičiť. Chcela by som mať toľko. Počas tehotenstva som pribrala asi 30kg pri jednom a pri druhom tiež asi 30 kíl. Ale do pol roka boli preč. Zmenili sa na mliečko. A nestíhala som počas dňa jesť. Jedla som až večer, keď deti zaspali. Ale vtedy mala chladnička poplach (viem, nie je to najzdravšie). Cez deň som s nimi chodila von, hrali sme sa, snažila som sa s nimi byť čo najviac. Bola som stále v pohybe.
Adky, chceš tu byť pre svoju princeznu veľmi dlho, však? Tak sa vzchop a rob niečo. Takto tvoje srdiečko veľmi trpí. Ani ty sa určite nevládzeš držať s ňou krok. Viem, čo je to mať ročné dieťa. Dodržuj trojhodinivé prestávky medzi jedlami. Doobeda jedz iba ovocie alebo zeleninu. Keď si hladná, napi sa čistej vody, nie džús alebo malinovka (sú v nich "skryté" cukry). Ak jogurty, tak biele, nemusia byť nízkotučné. Ja som takto za rok zhodila 10 kg (to bolo niekoľko rokov pred tým, ako som otehotnela). Nezabudni, že ak kojíš, nie je dobré za mesiac schudnúť viac ako 2kg. Držím päste, aby sa ti podarilo zhodiť nejaké to kilo. Nezabudni, nerobíš to pre seba, ale pre svoju dcéru. 🙂