icon

Skúsenosti s chudnutím pomocou Mounjaro a Ozempic

milik7068
9. jún 2025

Ahojte baby. Pred odsúdením tejto témy chcem iba poznamenať že sa chcem len poradiť, opýtať a popremýšľať nad touto “liečbou”
- pre kontext. Mám nad 100kg a niekoľko desiatok zlyhaných pokusov o chudnutie. (Záchvatové prejedanie). Hoci sa mi podarí schudnúť no jojo efekt a psychika to hneď vráti preto premýšľam nad touto cestou. Každopádne nemám o tom nič naštudované preto sa chcem opýtať NIE influencerov čo zpropagujú hocičo, no normálnych žien ktoré majú skúsenosti. Moja otázka teda znie- skúšali ste takúto liečbu? Treba ísť ku doktorovi alebo ku komu a aké je cenové rozpätie? Som stále študent a nerada by som platila 500€ mesačne. A posledná vec. Podarilo sa Vám to?
ďakujem krasne a verim že sa tu začne normálna, intelektuálna debata a nie zhadzovanie a nadávanie si.

veklipo
9. jún 2025

Uz som tu pisala skusenost vlastneho manzela. Mal nadvahu, nie obezitu. Na beznej preventivke mu to odporucal lekar, ze najskor musi schudnut, potom moze cvicit. Bola som proti, ale tak vyskusal. Realne naozaj necitil hlad, jedol menej, za 1/2 roka dal dole 10kg. Brucho dopichane od injekcii, pred letom si dal pauzu, aby si mohol dat plavky. V septembri mal 5kg naspat a uz sa nastastie k injekciam nevratil. Cena bola okolo 400Eur mesacne. Nikto Ta nezhadzuje. Ale zial, musis zmenit psychiku. Radsej tych 400Eur na injekciu investuj do psychologa.
Drzim palce!

evakadlec
9. jún 2025

ahoj, ono schudnut s tym schudnes a co potom ked si to prestanes pichat? ...zase priberies...skôr ti odporucam ist cestou cvicenie, vyzivoveho poradcu a mozno aj psychologa 🙂

leliale
9. jún 2025

Monjuro sto krat lepsie a ucinnejsie ako Ozempic

falbala132
9. jún 2025

priklanam sa k nazoru, ze nepotrebujes liek, ale psychologa-psychiatra ak mas zachvatove prejedanie. pises, ze uz si aj schudla a potom pribrala naspat. to iste sa stane aj po tejto "liecbe", pokial si nedas dokopy hlavu nejakou terapiou. a toto si pichat v tak mladom veku, akurat riskujes, ze si poskodis natrvalo zdravie.

milanemila
9. jún 2025

@milik7068 v tvojom pripade si treba vyriesit problem v hlave, lebo ci uz s ozempikom alebo bez aj ked schudnes a budes ignorovat ten dovod preco sa prejedas, tak priberies spat.

lizatko1009
9. jún 2025

mala som tu napisanu prvy komentar, ale povedala som si, že pockam, aby som nevyzerala ako zla. Baby maju pravdu, vyhladaj psychologa, co z toho, ze ty mas zachvatove prejedanie, nedokážeš svojej hlave rozkazat, popichas, schudnes 10 kg, bude ti jedine spatne, prestanes pichat a budes plus 20kg hore. Je to jedlom, alebo aj geneticka vybava? moja mama od marca zacala cvicit, upravila stravu, nehladuje, vylucila cukor, tuk, muku a ahaaa minus 17kg

lizatko1009
9. jún 2025

a urcite ho potrebujes

danniiee8
9. jún 2025

Kamarátka mala ozempic a teda schudla z neho poriadne, až moc. Na mňa bola až moc chudá, ona bola so sebou veľmi spokojná. Ale dosť jej to dodrbkalo trávenie a teda neskôr aj psychiku a celkovo fungovanie v živote. Trávenie si dávala dokopy ešte veľmi dlhú dobu po vysadení ozempicu. Ale teda ona mala pôvodne cca 80kg.

januska12323
9. jún 2025

Najprv vyrieš psychiku. Zbytočne schudneš keď sa budeš ďalej prejedať.

janetinka27
9. jún 2025

@milik7068 ahoj, beriem ozempic 7m, uz som tu niekde pisala, mne z neho byva zle, grciam atd, prve mesiace som bola ako mumia,nebudem sa rozpisovat, ja ho mam normalne od diabetoligicky, nic neplatim, picha sa raz do tyzdna drobucka ihla, cize nic necitis ani stopa nikdy neostala po vpichu.ucinok ziadny, ani deko dolu,ani cukor mi neklesol
Ale zas u inych to funguje.moja kolegyna ho tiez brala a ani u nej nepomohol,ale vidis,vo svete frci

libusak
10. jún 2025

Ozempic je ale na furt. Prestanes brat a mas to nazad. Jediny zaruceny a fungujuci, velkom overeny sposob je cvicit a deficit

cukroska
10. jún 2025
@lizatko1009

mala som tu napisanu prvy komentar, ale povedala som si, že pockam, aby som nevyzerala ako zla. Baby maju pravdu, vyhladaj psychologa, co z toho, ze ty mas zachvatove prejedanie, nedokážeš svojej hlave rozkazat, popichas, schudnes 10 kg, bude ti jedine spatne, prestanes pichat a budes plus 20kg hore. Je to jedlom, alebo aj geneticka vybava? moja mama od marca zacala cvicit, upravila stravu, nehladuje, vylucila cukor, tuk, muku a ahaaa minus 17kg

@lizatko1009 Tak krásne a ľahko sa to číta..super gratulujem mamine.To už heej.Ono to je oveľa ľahšie pre toho kto naozaj nemá problem s prejedaním,emociionálnym jedením a má ndostatok pevnej vôli a sebazaprenia. Tá vytrvalosť odhodlanie pokračovať napriek neúspechom. Inak to nejde. A yo veľa ľudí nemáme. Tie pokušenia sú väčšinou silnejšie.

jasminka112
15. júl 2025

@milik7068 ja osobne som zacala s mounjarom, som po 4.davke a pokracujem dalej....5kg dole. Samozrejme si davam co zjem ako aj pred mounjarom ale vela toho do seba nedostam...mam podobny rezim ako pred "liecbou" co sa tyka pohybu a stravy ale teraz sa to aspon konecne zacalo na vahe aj ukazovat😆 Ale u kazdeho to je individualne.....na kazdeho plati nieco ine.... ale ja to zatial hodnotim pozitivne

jasminka112
15. júl 2025
@jasminka112

@milik7068 ja osobne som zacala s mounjarom, som po 4.davke a pokracujem dalej....5kg dole. Samozrejme si davam co zjem ako aj pred mounjarom ale vela toho do seba nedostam...mam podobny rezim ako pred "liecbou" co sa tyka pohybu a stravy ale teraz sa to aspon konecne zacalo na vahe aj ukazovat😆 Ale u kazdeho to je individualne.....na kazdeho plati nieco ine.... ale ja to zatial hodnotim pozitivne

@jasminka112 doplnim...ja som nemala zachvatove prejedanie....takze s tymto by som sa urcite poradila s lekarom

pacho74
7. dec 2025
@veklipo

Uz som tu pisala skusenost vlastneho manzela. Mal nadvahu, nie obezitu. Na beznej preventivke mu to odporucal lekar, ze najskor musi schudnut, potom moze cvicit. Bola som proti, ale tak vyskusal. Realne naozaj necitil hlad, jedol menej, za 1/2 roka dal dole 10kg. Brucho dopichane od injekcii, pred letom si dal pauzu, aby si mohol dat plavky. V septembri mal 5kg naspat a uz sa nastastie k injekciam nevratil. Cena bola okolo 400Eur mesacne. Nikto Ta nezhadzuje. Ale zial, musis zmenit psychiku. Radsej tych 400Eur na injekciu investuj do psychologa.
Drzim palce!

@veklipo to si cim pichal? Konskou injekciou ? Po Mounjare nevidny ziadny vpich. Urcite si pichal Mounjaro ?

pacho74
7. dec 2025

Mounjaro, ktorého účinnou látkou je tirzepatid, odbúrava tuky predovšetkým prostredníctvom svojho duálneho účinku na dva dôležité hormóny regulujúce metabolizmus a chuť do jedla:

Glukagónu podobný peptid-1 (GLP-1)

Glukózo-dependentný inzulínotropný polypeptid (GIP)

Tieto hormóny sú známe ako inkretíny. Tirzepatid pôsobí ako duálny agonista receptorov pre oba tieto hormóny.
1. Zníženie príjmu potravy a chuti do jedla

Hlavný spôsob, ktorým Mounjaro prispieva k odbúravaniu tukov, je cez zníženie celkového príjmu kalórií. Deje sa to takto:

Zvýšenie pocitu sýtosti a plnosti: Liek pôsobí na centrá v mozgu, ktoré regulujú chuť do jedla, čím výrazne potláča hlad a znižuje chuť na jedlo (vrátane potravín s vysokým obsahom cukru a tuku).

Spomalenie vyprázdňovania žalúdka: Spomalenie trávenia vedie k dlhšie trvajúcemu pocitu sýtosti.

Znížený príjem energie: Vďaka zníženej chuti do jedla a rýchlejšiemu pocitu sýtosti pacienti prirodzene jedia menej, čo vedie k kalorickému deficitu. Kalorický deficit je kľúčový pre to, aby telo začalo využívať uložené tuky ako zdroj energie.

2. Zlepšenie metabolizmu tukov a glukózy

Tirzepatid tiež ovplyvňuje spôsob, akým telo spracováva a využíva energiu:

Zlepšenie citlivosti na inzulín: Zlepšuje reakciu tela na inzulín, čo pomáha bunkám efektívnejšie využívať glukózu (cukor) z krvi na energiu. Keď telo efektívnejšie spracováva glukózu, menej sa jej premieňa na tuk a ukladá.

Regulácia glukagónu: Znižuje sekréciu glukagónu, hormónu, ktorý zvyšuje hladinu cukru v krvi a stimuluje uvoľňovanie glukózy z pečene.

Modulácia využitia tuku: Pôsobenie na GIP receptory, ktoré sa nachádzajú aj na tukových bunkách (adipocytoch), môže priamo prispievať k lepšej regulácii metabolizmu tukov.

Zhrnutie

Úbytok telesnej hmotnosti, a teda aj odbúravanie tukovej hmoty, je primárne dosiahnuté kombináciou výrazného zníženia príjmu potravy a zlepšenia metabolických parametrov, najmä kontroly hladiny glukózy a inzulínovej citlivosti.

pacho74
7. dec 2025

Existujú už seriózne, veľké klinické štúdie, ktoré potvrdzujú výrazné zlepšenie metabolického zdravia, zníženie rizika kardiovaskulárnych ochorení a dlhodobý efekt na redukciu viscerálneho tuku.

Mimochodom, už sa uvažuje o tom, že sa liečba bude obéznym pacientom preplácať, pretože rieši civilizačné ochorenia, najmä tie kardiovaskulárne. A tie rozhodne nie sú lacné na liečbu.

pacho74
7. dec 2025

Trosku som vam to tu zaspamoval lebo sa tu nerozlisuje Ozempic (cukrovka) a Mounjaro(obezita BMI od 30).