icon

Vaše skúsenosti s úplným vyradením cukru?

kristina23433
7. feb 2025

Dobry večer . Chystám sa uplne z jedálničku vyradiť cukor je tu niekto kto vyradil uplne cukor ? Vela ľudí mi hovori ze po vyradení cukrík budem slabšia a budem malátna a mat pocit na odpadnutie a nebudem mat ziadnu energiu a dalsi mi zas hovoria ze budem mat dobry spánok,zdrave srdiečko a nehrozi mi cukrovka . Co si o tom myslite vy? Potrebujem schudnúť tak by som rada

Strana
z2
zuzinka888
7. feb 2025

Nie, cukrovka ti nehrozi. A ani tie ostatne " priznaky" - jedine ak sa chystas okrem cukru vysadit aj sacharidy- pecivo, ryza zemiaky- co je blbost. Ale rataj ze mozog a chutove pohariky sa nebudu chciet tak lahko vzdat a budes mozno nervozna(- abstak ) a budes mat neskutocne chute na sladke. No trva to tak 3-4 dni. Potom to prejde.

bonboniera
7. feb 2025

@zuzinka888 asi záleží od prípadu k prípadu ale ja som vysadila drvivú väčšinu sacharidov čiže nielen cukor ale aj zemiaky atd a nemala som absolútne nič z vyššie popísaného (a to hovorím ako človek ktorý veľmi lubi čokoládky a podobne 😅)

ina2405
8. feb 2025

@kristina23433 nič z toho som nepozorovala a to som jednu dobu jedla aj komplexné sacharidy veľmi málo.

pralinka86
8. feb 2025

A aky mas dlhodoby plan? Uz nikdy nechces jest cukor?
A co dalsie potraviny, styl jedenia, pripadne ine zmeny? A cukor myslis len ten kupovaný alebo sacharidy celkovo? Lebo je to rozdiel.. a teda vies, ze to nie je len o cukre, ze?

majamat
8. feb 2025

presne ako tu pisu, chces vyradit len cukor alebo sacharidy celkovo?

ta prva moznost ti nic neurobi, telo nepotrebuje prave cukro, potrebuje len sacharidy a anjlepsie tie kvaôitne, ktore sa nachadzaju inde - napr aj v ovsenych vlockach,c elozrnnych porduktoch a pod

druhu moznost neodporucam, sacharidy mozes len torksu zredukovat, no po uplnom vyradeni mozes byt malatna, ale vseobecne sacharidy su rychla energia pre organizmus. ak by si ich nejedla, potrebujes nahradu. telo si cih vie vyrobit, ale nejaky cas to trva ateda ubera z tukovych zasob, pripadne musis jest viac tuku. aj keby chces schudnut, aj tak musis mat njeaky prijem energie. bielkoviny sice energiu dodavaju,a le nie na fungovanie, ale ako stavebna zlozka, co je uplne neico ine. navyse su narocne na spracovanie a preto aj tazsie na travenie. nehovoriac o tom, ze ich malokedy najdes v cistej podobe. v zivocisnych potravinach v spojeni s tukmi, v rastlinnych zas so sacharidmi a tiez s tukmi.

evcagabi
8. feb 2025

Mna bolela strasne hlava par dni a vlastne, potom som to aj tak vzdala 😅

tairyx
8. feb 2025

Ak by si chcela vynechať cukor úplne zo stravy tak to sa ani nedá, resp.dá, ale to by si musela celkom všetky sacharidy vyradiť z jedálnička, a to nie je zdravé. Ak by sa ti to aj na nejaký čas podarilo, tak keď sa k tomu vrátiš znova priberieš. Ak máš na mysli len biely cukor (do kávy, čaju, resp.výrobky obsahujúce pridaný biely cukor)- tak na to sa dá zvyknúť. Ja sa tak stravujem, ale teda cukor bežne obsiahnutý v ovocí prijímam. Chudnutie mi ide pomaly, pridala som ale hodinu cvičenia 3x v týždni v posilňovni (trochu silový tréning a 20 min.na páse), tak čakám že to pôjde lepšie. Schudla som zatiaľ od novembra 5,8kg (zo 77,8 na 73).

nynia
8. feb 2025

Ked UPLNE vyradis cukor tak zomries 🤣 to sa jednoducho neda. Cukor je rovnako potrebna zlozka ako bielkoviny, tuky, sacharidy... Avsak ked obmedzis cukor moze to mat iste zdravotne vyhody ale treba si sledovat ten prijem aby si splnala minimum pre potreby tvojho tela.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
lucia13022023
8. feb 2025

Presne, záleží co myslíš. Cukor ako taký nejem ani ja. Jedine co používam na osladenie vlociek je javorový sirup a ovocia som sa nevzdala. Ale inak biely cukor, med, keksíky, coko nejem. A cítim sa skvele.

weronka31
8. feb 2025

Ja by som ti odporucila skor kaloricke tabulky. Zapisuj si co zjes a straz si kalorie. Ja son tiez vyradila rafinovany cukor, ale bez sladkeho by som to nevydrzala! Papam vela ovocia aj med si dam.

didiana333
8. feb 2025

Predpokladám,že ak ti ide o chudnutie,myslíš celkovo sacharidy. Vopred si naštuduj,čo všetko obsahuje sacharidy. Ja som išla podľa LowCarb...cítila som sa fajn,pekne som aj schodla 😉 za 4mes 12kg...potom som poľavila a do troch rokov som mala kg späť...ak chceš dodržovať LC,tak je to životný štýl....ja stále sacharidy obmedzujem,ale už nechudnem...u mňa je to asi aj vekom 😉

milanemila
8. feb 2025

@kristina23433 bavime sa o vyradeni cukru alebo o uplnom vyradeni sacharidov a ketoze? Lebo to su 2 rozne veci.
Ja som pred rokmi mala problem s kandidou v zaludku, takze preto som zvolila na 3m ketogenne stravovanie. Prve 2 tyzdne mi bolo naprd, ale potom som sa citila fajn a teda schudla som 15kg 🤷🏼‍♀️
V kazdom pripade ak tvoj ciel je chudnutie, tak cesta je kaloricky deficit a vybrat si nejaky udrzatelny sposob. Tyrat sa nejakou extremnou/striktnou dietou je uplne kontraproduktivne, lebo ak mas pevnu volu, tak urcitu dobu to vydrzis a aj schudnes, ale potom sa dostavi jojo efekt, lebo toto su veci kt nevies drzat cely zivot.
Cize najdi si nieco udrzatelne a neber to ako dietu, ale ako nieco co uz bude sucastou tvojho zivota navzdy.
Ja ked chudnem, tak mne vyhovuje aspon ciastocny fasting, neranajkujem ale dam si kavu s mliekom a prve jedlo o12, kaloricky deficit a filozofia 80:20. Ziadne vylucovanie potravin ako pecivo, cukor atd.
Niekomu zas vyhovuje jest casto a male porcie a bez ranajok by fungovat nevedeli, takze je to individualne a jedine platne pravidlo pre vsetkych je kaloricky deficit, ako ho dosiahnes je uz na tebe a na tom co vyhovuje tebe.

rozculena
8. feb 2025

@nynia hlúposť,ešte nikto nezomrel pri carnivore diete

rozculena
8. feb 2025

ak vyradíš iba cukor ako taký,že sladké vody,koláče,zmrzlina,sladké jedlá.....tak nestane sa ti nič,toto doporučujem.
Ak chceš obmedziť celkovo sacharidy-pečivo,chlieb,ryža,žemiaky,sladká zelenina,ovocie....nedoporučujem.
Áno,schudla som,ale nevydržala som to a teraz sa neviem dojesť ryže a chleba,a všetky kilá mám späť.....
A že mozog potrebuje cukor...kvôli tomu ho naozaj jesť nemusíš.ľudia sú dlhodobo na vyslovene "mäsovej " diéte a nezomreli

nynia
8. feb 2025

@rozculena čo s tým má tá diéta? Najväčším zdrojom prírodného cukru je ovocie alebo aj mrkva má celkom dosť cukru a to nie je vylúčené ani v tej diéte. Autorka nepíše, či myslí len rafinovaný cukor alebo cukor celkovo.

zuzubb007
8. feb 2025

Vyradením cukru neschudnes to je čo za kravina, príjem, a výdaj musí byť vyšší nič iné, navyše cukor obsahujú takmer všetky potraviny, ostáva ti skôr menej jesť a cvicit ak chces schudnúť

kacena4
8. feb 2025

ja som vyradila cukor ale nie kvoli chudnutiu. ako pises bola som unavenejsia, bez energie... po case som nieco pridala

lucka_ke
8. feb 2025

len mozog potrebuje denne 130 g sacharidov, aby mohol správne pracovať, čiže môžeš vyradiť sladkosti, biely cukor, ale nahraď to ovocím, celozrnnými výrobkami namiesto bielej múky/ryže, Kalorické tabuľky sú fajn, budeš vidieť čo ti chýba

slovakboy
8. feb 2025

@kristina23433 stačí vyradiť rafinovaný cukor a výrobky kde sa nachádza. Cukor treba rozlišovať podľa formy. Monosacharidy sú glukóza a sacharóza. Sú to rýchle cukry a idú do krvi už v ústnej dutine. Rafinovaný cukor je tiež rýchly cukor. Ale chlieb a zemiaky to už sú zložité cukry, ktoré sa nejaký čas štiepia na základné monosacharidy. V tele máš vždy určitú zásobu cukru v podobe disacharidu glykogénu. Disacharid sa ešte rozkladá na glukózu pred tým ako vstúpi do bunky. Mitochondrie v bunkách fungujú tak, že spaľujú kyslík a glukozu. Podobne ako spaľovací motor kyslík a benzín. Tým z oboch látok získajú chemickou reakciou energiu a odpadovým produktom je kyselina mliečna, ktorá sa pri výstupe cez bunkovú stenu mení na soľ kyseliny mliečnej - tkzv. laktát. Ten sa odvádza lymfatickými systémom von zo svalov. Ty potrebuješ cukor ale potrebuješ ho mat v tele ideálne vzdy čo najkonštantnejšiu hladinu. Pokles cukru spôsobuje únavu. Veľký pokles pri silnom fyzickom výkone spôsobuje hypoglykemiu. Naopak veľký nárast a rýchly nárast cukru napríklad po konzumácii glukózy spôsobuje vysoký nárast cukru na čo zareaguje telo produkciou inzulínu. Ten rýchlo potlačí cukor a paradoxne môže spôsobiť pri fyzickom výkone tiež zbytočný pokles cukru. Mne sa to stalo. Na raňajky som si dal lekvár a šiel som na preteky. Po hodine prišiel pokles cukru a výkonu. Príčinou nebol cukor, ale jeho rýchly nárast a neskoro som si vzal ďalšiu dávku počas pretekov. Od vtedy si dávam viac druhov cukrov na raňajky. Chlieb . A len malo lekváru. Potom počas výkonu treba každých 20 minút si dať napríklad hrozienka alebo gél s glukozou a s maltodextrínom. V hrozienkach je glukóza. Cieľom je nezvýšiť hladinu cukru veľmi rýchlo a ak tak radšej v zložitej forme. Halušky so škvarkami na pole boli skvelá vec.

janettdamian
8. feb 2025

8 rokov som sa stravovala paleo štýlom a to je bez cukru a zo zníženým príjmom sacharidov. Pre moje telo v tom čase super spôsob stravovania. Ja som na cukre nebola závislá, takže prechod som zvládla bez problémov.

taktotedanie
8. feb 2025

@kristina23433 schudnes ak budes v kalorickom deficite a vobec nemusis vyradzovat cukor

domkakvet
8. feb 2025

@kristina23433 aj cukor telo potrebuje, nie je dobre ho uplne vynechat.

clementisa
8. feb 2025

Prestala som jesť sladkosti cítim sa normálne žiadne extra zmeny sacharidy jem aj ovocie

princezna_bosorka
9. feb 2025

@kristina23433 ak vyradis vsetok cukor, zomries (nejake cukry su aj v cestovinach a pecive, mrte cukrov je vovsetkom ovoci, mnohej zelenine, ktore nemozes vysadit kvoli inym benefitom + cukry potrebuje mozog na riadne fungovanie). Ak vyradis uplne iba rafinovany cukor a sladkosti, mozno budes vediet fungovat, no zavisi od teba ako dobre (ja by som napr. nevedela). Rozumnejsi princip je tieto veci rozumne obmedzit...

a uplne najrozumnejsie je nepytat si na tuto temu rady tu na MK a zaplatit si konzultaciu u nutricnej poradkyne (nie u vyzivovej, tie maju obvykle prudko nedostatocne vzdelanie).

ina2405
9. feb 2025

@princezna_bosorka nezomrie🤣 vieš o tom, že cukor si telo vie vyrobiť? Trochu si o tom naštuduj.
Jasné, že nemusí úplne vyraďovať cukor, ale nik nezomrie. Neexistujú eseciálne sacharidy, len esenciálne aminokyseliny. Presne z toho dôvodu.

purple_wolf
9. feb 2025

po prve cukrovku nedostanes lebo jes vela cukru to he blud... po druhe bude ti zle tak 2-4 dni kym si telo prehodi zdroj zo sacharidov na tuky ale neodporucam ho vyradit uplne levo mozog ho potrebuje

lussy890
9. feb 2025

Z biologického hľadiska človek nepotrebuje cukor (sacharózu) ako taký, ale potrebuje glukózu, ktorá je hlavným zdrojom energie pre mozog a telo. Glukózu si telo dokáže získať aj z iných zdrojov, napríklad zo škrobov (obilniny, zemiaky, ryža) alebo z bielkovín a tukov (cez proces glukoneogenézy).

Pridaný cukor v strave nie je nevyhnutný a jeho nadmerná konzumácia môže viesť k zdravotným problémom, ako sú obezita, inzulínová rezistencia či zvýšené riziko kardiovaskulárnych chorôb.

ewellina
10. feb 2025

Vždy keď som to urobila, zlepšila sa mi pleť a po pár dňoch som prestala mať chuť na sladké.

denk
10. feb 2025

Ja som to urobila v rámci experimentu. Na jeden mesiac som vyradila ÚPLNE VŠETKO s pridaným cukrom. Keďže bol experiment robený pre kamošku-novinárku, ktorá o tom šla robiť reportáž, mám denníkové záznamy z celého mesiaca. Nálada, energia, ako sa správa moje telo a myseľ atď. Prvé takmer 2 týždne boli presne také, pred akými ťa vystríhajú tvoji známi. Únava, podráždenosť, tretí deň sa mi dokonca snívalo o tom, že jem horalku 😁 Nebudem ťa zaťažovať celým priebehom, výsledok bol ale taký, že mi to zmenilo život, a to k lepšiemu. Nikdy som už nebola tak striktná ako počas toho experimentu (vlastne trošku dlhšie, mimovoľne som to potiahla dlhšie, lebo som proste nemala chuť na nič s cukrom), ale zmizli mi chúťky aj vlčí hlad a cukor k životu vôbec nepotrebujem.

Strana
z2