icon

Začínam s prerušovaným pôstom

1. mar 2025

Na nete je toho strašne veľa. Poradíte článok, ktorý bude pravdivý a budem môcť z neho začať? Ako to je s kávou?

denkabemommy
1. mar 2025

Prerušovaný pôst si môžeš prispôsobiť ako bude tebe vyhovovať. Ďalšia vec je, nie je to o chudnutí (áno dá sa schudnúť, samozrejme), no v prvom rade je to skôr životný štýl. Ja žijem prerušovaným pôstom dlhé roky a nikdy som počas toho neschudla (nechcela som), tým chcem povedať, že pozor na to čo ješ a najmä koľko toho zješ 🙃.

zuzinka888
1. mar 2025

Kava ano- kava nie rozpustne kakavko. Cukor, mlieko nie. Ved co k tomu chces studovat- bud vynechas ranajky alebo veceru a ak si profik tak das len jedno jedlo dna.

deti95060810
1. mar 2025

za mňa super... odporúčam...
kávu môžeš kedykoľvek - ideál bez cukru.

autor
1. mar 2025

A teda iba káva bez mlieka áno?
@zuzinka888 neviem, aby som si tým dajak neublížila 🤷

zuzinka888
1. mar 2025

Pozri ak si zvyknuta jest 6x za den a vyhovuje ti to tak do toho nechod. Hlavne ak to beries ako dietu. Ak sa rano budis hladna a musis jest tak jedz. Nevydrzis byt len na vode a caji do obeda- ak ano tak budes nervozna pre tvoje telo to bude stres a stres je spustac mnohych ochoreni. Takze si takto nepriamo mozes ublizit. To ist plati ak chces verziu bez alebo skorej vecere. Ak si zvyknuta vyjedat chladnicku v noci ci maskrtit vecer pri telke- nie si stvorena pre fasting. Je to zivotny styl a ked sa vratis k povodnemu stylu stzne sa ze priberes. Jednoducho aj tu plati- prijem/ vydaj.

taktotedanie
2. mar 2025

Vyber si typ ci 16/8,14/10,24/1 jasom 16/8
Snazila som sa vtesnat tak aby som vacinu tych 16 hod prespala
V poste tekutiny mozed ale v podsatte vodu , nesladeny caj ci kavu bez mlieka a cukru, do 50kcal v poste mozes prijat

miskakyblik
2. mar 2025

Na YouTube si nájdi Vlado Roško prerušovaný post. Môžem odporučiť je v tomto macher a má k tomu aj druhý podkast tipy a triky ... Alebo tak nejak sa to volá , proste upgrade k tomu prerušovanému postu. Lebo najprv treba pochopiť o čo v tom poste ide, ako začať, čo sa v tele deje a kedy to má dobrý vplyv. Držím palce.

autor
2. mar 2025

@miskakyblik
@taktotedanie vďaka, pozriem. Mám rôzne zdravotné problémy a zaťažený žalúdok. Preto to tak chcem. Kedysi dávno som mala jeden deň v týždni post a cítila som sa fakt skvele

taktotedanie
2. mar 2025

Aj mne to velmi pomohlo

lujza123
2. mar 2025

Ak chceš post aj zo zdravotných dôvodov odporúčam knihu pôst na ženský spôsob od Mindy Pelz. Ma ináč aj veľa videí na youtube ak rozumieš anglicky

Začni postupne po pár dňoch 12/12, potom 10/14 a až potom 8/16.
Nájdi si sama čas ktorý ti vyhovuje, možno začať takym klasickým stredom dňa od 10-18 a potom to posunúť ako ti bude najlepšie
Ja sa takto stravujem už asi 1,5 roka a začínam jesť až o 12.00. Raz mesacne mám 36 hod post

Ak chceš s postom aj schudnúť viac kg tak určite treba kaloricky deficit a nejaký pohyb. Pôst chudnutie urýchli ale sam o sebe nestačí. Možno pre niekoho kto ma pár kg navyše a vie ze za to môže večerné vyzobkavanie pri TV.

Kávu bez mlieka môžeš. Ale ak si to nevieš predstaviť tak si tam trosku mlieka daj, fakt len trosku na oklamanie zmyslov a po nejakej dobe ked budeš zvyknuta na post tu kávu budto posun na čas kedy mas okno alebo si ju daj bez mlieka.
Ono je pravda ze rozbehne trávenie, ak si ju dáš ráno o 7 bude pre teba ťažšie vydrzat do raňajok o 10.

autor
2. mar 2025

@lujza123 tak presne to mám v pláne a dopravovať sa aj na tých 36 hodín...

janci27
4. mar 2025

aj ja odporucam videa od Vlada Roska, ako tu uz bolo spominane. Ak nemas o tomto sposobe stravovanie dostatocne informacie, tak si tie videa urcite pozri, aby si bola v obraze a hlavne ziskala spravne informacie ako vtedy telo funguje. Nie je pravda, ze nie je pre kazdeho, ako som si vsimla, ze tu niekto pisal, napr. pre toho kto je zvyknuty v noci vyjedat chladnicku. Treba si uvedomit, preco si telo pyta v noci jedlo, ze to nie je uplne v poriadku a treba sa vyhybat prudkym vykyvom hladiny cukru v krvi, ktore samozrejme sposobuje vysokosacharidova strava.
Co sa tyka kavy, tak pijem bez mlieka a cukru, cize takuto si mozem dat aj v case, ked este nezacnem ranajkovat, aspon mi to pomoze oddialit ranajky, kedze ma zasyti a pritom mi nenarusi post.