icon

2, 3 verzus 4 deti

mamka176
29. aug 2022

Maminky, viem, že už tu dosť takých tém bolo ale chcela by som počuť vaše konkrétne životne skúsenosti, prečo ste sa rozhodli zostať pri 2 deťoch resp čo vás presvedčilo mat ich viac. Moje srdiečko piští po veľkej rodine, máme zatiaľ 2 deti a muž by pravdupovediac pri tomto čísle asi chcel zostať, najmä z prakticky finančných a priestorových dôvodov. Ja keďže to nevidím len z toho racionálneho hľadiska by som chcela aspoň 4 🙂 On nehovorí úplne nie, takze to v podstate necháva na mna. A ja neviem či je to sebecké mat 2 deti ktoré sa budú mat dobre alebo mat viac deti ktoré možno nebudú mat toľko toho čo tie 2. Aj z časového hľadiska sa im treba venovať. Veď to poznáte. Je to pre mna aktuálna otázka najbližších mesiacov keďže po istom veku už si myslím že by som sa na to necítila. Rada si prečítam vaše príbehy pre ktorú možnosť ste sa rozhodli a prečo, a či vám je tak dobre, či s odstupom času neľutujete. Možno mi to trosku pomôže vybrať sa nejakým smerom. Ďakujem 🙂

janickacrazy
29. aug 2022

@mamka176 ja som mala jedno dieťa plus dve nevlastné, potom rozchod, takže mi ostalo zrazu len jedno dieťa, tak som si našla nového chlapa a máme ďalšie dve deti, čiže zase mám tri, je to úplne v pohode aj finančne, len my máme teda väčšie vekové rozdiely medzi deťmi, najstarší už chodí na VŠ, najmladší pôjde do prvej triedy na ZŠ

omama40
29. aug 2022

@mb2021 tak zivot je tazky,kazdy mame nieco .vidis,aspon ze ma tvoja sesternica niekoho ako si ty..keby každý myslel trochu aj na druhych,hned by bolo vsetkym lepsie

bambulka814
29. aug 2022

@mb2021
@omama40

Veru, veru, sme tu na to, aby sme si pomáhali navzájom. Ja som cez našu firmu vybavila Ukrajincom 7 ks notebookov grátis, proste, keď niekto ma tu možnosť, nech obdarujte iných. A vo svete nastane rovnováha✌️. A nebudu podobne diskusie, že ako sa dá uživiť viac detí.

mb2021
Odpoveď bola odstránená
bambulka814
29. aug 2022

@mb2021 dá sa na to pozerať z globálneho pohľadu, aj z individuálneho. Ja som sa vyjadrila k tomu individuálnemu.

cecilia29
29. aug 2022

@bambulka814 suhlasim uplne s tebou.
Kazde dieta je pre nas dar. S kazdym sme si aj adoptovali na dialku jedno dieta z chudobnej krajiny. Nemame sice nadstandartny prijem ale mame vsetko co trebaca este viac. Jednoducho bohatneme 🙂

omama40
29. aug 2022

@mb2021 velmi skoro si tie deti tvojej sesternice odsudil.len aby ta este neprekvapili...poznam kopec decak z chudobnejsich rodin ktore to dotiahli velmi daleko..mozno paradoxne kvoli tomu z akych boli pomerov.aby este aj tvoja sesternica na stare kolena necestovala krizom krazom po svete.poznam aj take zeny,ktore vychovali s odretymi usami,ale teraz im deti odplacaju

tranquillo
29. aug 2022

@mamka176 vtedy sa neriešil počet detí, každý mal toľko, koľko "Pán Boh požehnal". Bola taká doba. Môj otec pochádza z deviatich detí, mama z piatich. Ale ani jeden z ich súrodencov nemá viac detí, všetci zostali pri dvoch, dvaja majú tri deti. Lebo žiaden z nich nechcel žiť tak, ako oni žili v detstve 🤷🏼‍♀️

bambulka814
29. aug 2022

@tranquillo chápem, na druhej strane, ak by sa ich rodičia, Tvoji starí rodičia, rozhodli mať deti menej, nie si tu Ty🤷🏼‍♀️.

hederamonstera
29. aug 2022

@bambulka814 to je taky argument😂 kebyze tu nie som, netrapi ma, ze tu nie som

tranquillo
29. aug 2022

@bambulka814 keby tu nie som, netrápi ma, ze tu nie som 😉😊

Takto ... ja po prvom dieťati som mala pocit, že nie sme kompletní, nejako som cítila, že ešte niekto nám chýba. Čiže ak autorka túži po veľkej rodine, alebo by som ja bola na jej mieste a mala by som pocit, že ešte nejaký človiečik by k nám mal prísť, určite by som do toho išla.
Ale chcela vedieť názory a napísala som jej názory súrodencov, ktorí pochadzaju z veľkých rodín a žiadny z nich sa nevydal cestou svojich rodičov. Všetci chceli pre svoje deti iný život ako ten, čo mali oni.
Nemá zmysel zamýšľať sa nad tým, čo by bolo keby 🤷🏼‍♀️

bambulka814
29. aug 2022

@tranquillo súhlasím, že túžba v srdci to i tak nakoniec vždy rozhodne. Ten pocit, byť kompletný ako rodina.

mb2021
Odpoveď bola odstránená
melany4
29. aug 2022

@mamka176 to iba v dnešnej divnej egoistickej dobe sa riešia stále financie. Dieťa potrebuje lásku a milujúci rodinu, kde je viacej súrodencov vždy je veľmi veselo. Ja som vyrastala skromne, susili sme celé leto seno pre kravičku a teliatko,chodili pravidelne do lesa na drevo a na lesné plody.Vsetko sme si vážili a vyrástli z nás ľudia, ktori berú každý nový život ako veľký dar a nie finančnú príťaž.A keby ste počúvali príbehy mojej babky,ako oni nemali čo jesť a ani chlieb vzdy nemali, na Vianoce dostali jeden pomaranč od krstnej a každý deň si dali jeden mesiačik. Na chlieb im niekedy požičali dobri susedia,chodili od hladu zbierať zemiaky co ostali na poli a my v dnešnej dobe si žijeme všetci v prepychu a ako prasiatka v žite a ešte sa budeme sťažovať a vravieť,že si nemôžeme dovoliť deti ,ved to je úplná hlúposť.
My s mužom sme chceli vždy viacej detí a vôbec sme nepozerali na finančnú stránku, lebo deti berieme ako obrovský dar a radosť,čo sa nedá speniazmi ani len porovnať. NIKDY nebola lepšia doba mat viacej deti ako teraz...

lasoli
29. aug 2022

@u2jana ale tak nemusia mat lyziarsky ani strojcek na zuby;)
autorka tak majte 3,to je tak akurat ani vela,ani malo.A urobis aj ty kompromis;)

ms_green
29. aug 2022

@lasoli No ja by som teda nechcela vysvetľovať svojim deťom, že nemôžu ísť so spolužiakmi na lyžiarsky lebo na to nemáme. Alebo to, že naozaj sa mu nemôžme starať o zuby lebo hold na to nemáme.

adalmba
29. aug 2022

@mamka176 ja mám 4 a muž túži po 5tom.... A to mám 4 deti behom 4 rokov.

euka210
29. aug 2022

@mamka176 pokial to financne zvladnete a Ty fyzicky a psychicky, tak preco nie. My mame tri, keby zdravie dovolovalo, tak mame aj stvrte.

callisia
29. aug 2022

@adalmba tak nakoniec popri tých 3 adoptovaných sa vám podarilo aj vlastné? ☺️

babydesire
30. aug 2022

@mamka176 lenze ty nepoznas tych ludi osobne ,jedna vec je ako sa clovek sam prezentuje a ina moze byt realita...poznam...nadherny text napisala svagrina nedavno na soc.siet,ako maminka 7deti,ze by si slzy dojatia ronila , ale realita to su veru ine slzy...

Zamna menej deti = viac vsetkeho (nemyslim len financie ) pozornosti, obetavosti,pomoci, casu atd. Rodinu mozes nafuknut, financie "ziskat" ...no cas ten nijako nenafuknes,nekupis... a vsetko ma svoje plusy i minusy, vsetko ma svoju cenu - velka rodina,mala rodina..hlavne ze zdrava a spokojna rodina,,a nezabudaj 18tkou sa sice oficialne konci detstvo no nie rodicovstvo..maminkami a tatkami danemu dietatu budeme VZDY az do konca (dufam nasho) zivota...netreba zabudat,ze ked ma dieta uz svoj zivot ze ma ako maminku bude vzdy potrebovat 🙂

adalmba
30. aug 2022

@callisia áno v júli sa nám narodia Barborka 😉 po 10 rokoch snaženia,3 umelých oplodnení 😉 a podarilo sa prirodzene. Po umelých som neostala ani tehotná 🙃

lasoli
30. aug 2022

@ms_green a co myslis zeby z nich ubudlo?
A nie kazdy potrebuje strojcek,alwbo ma pokazene zuby zo sladkosti.

bambulka814
30. aug 2022

@lasoli presne tak, plus aktuálne riešime strojček u najstaršieho a nás vychádza presne 130 eur cez poisťovňu. Myslím, že žiadna katastrofa to nie je..lyžiarsky a SVP podobne. Okolo stovky. Máme family friendly školu, hľadajú najlepší pomer cena/kvalita vždy. Keď bola korona, nebolo dlho nič, tento rok sme už doslova prosili učiteľky, nech ich už vezmú.

Ale nejdem sa to teraz hádať o slovíčka, nemám to na MK rada, tie nekonečné diskusie, len proste uvádzam svoj pohľad, že aj s viac deťmi sa dá žiť úplne normálne.

u2jana
30. aug 2022

@lasoli jasne vsetko sa da.
Ja som z troch deti, a ano nemali sme strojceky na zuby, mam ich krive cely zivot (a problem so sankovym klbom, kvoli zlemu skusu), a neboli sme na lyziarskom, ani po dovolenkach, ani po kruzkoch, ano prezili sme to, ale mozno prave preto, nechcem svoje deti o to ukratit…

Tu sa pani pytala, ze nerozumie, preco su vydavky na 3 deti vacsie ako na 2. Tak som sa jej to len snazila vysvetlit.
Ale nech si kazdy robi ako chce, pre za mna, nech ma aj 5 deti…

mamka176
autor
30. aug 2022

@u2jana ale ja rozumiem prečo si výdavky na každé ďalšie dieta vyššie len nerozumiem prečo je to tretie take zlomové, veď aj z 1 na 2 je o jedného viac 😉

mamka176
autor
30. aug 2022

@adalmba to je krásne, gratulujem!

mamka176
autor
30. aug 2022

@melany4 ďakujem krásne napísané

snezienkaaa82
30. aug 2022

Tak ale každý, zarába inak. Nás príjem v čistom cca 1600 eur. Mam 2 deti, vychádzame ltt.

snezienkaaa82
30. aug 2022

A, za, ďalšie, k tým strojčekom. Ja by som určite dieťaťu setrila na strojček, kebyže ma, krivé zubky. Deti sú veeeelmi, veeeelmi kruté, neriskovali by som výsmech vv skole koli zubkom

tatianamaria
30. aug 2022

@tranquillo Môj manžel je z 5 detí. My máme 5 detí. Zvažujeme 6 -te. Jeho sestra má 7 deti. Poznám viaceré rodiny, kde bolo viac detí a potom tie deti chceli tiež veľkú rodinu. Je to úžasné mať veľkú rodinu. Nezarobime nadstandartne. Ja som na rodičovskej. Máme však všetko čo potrebujeme. Nie všetci naraz potrebujú strojček na zuby, peniaze na lyžiarsky, nie všetky deti potrebujú hneď telefóny a počítač. Ak dieťa potrebuje strojček, tak ho bude mať a každé dieťa má krúžky, každé pôjde na lyžiarsky, každý rok ideme na dovolenku. Ak niečo potrebuje, tak nemusím vysvetľovať, že to nebude mať....takže dá sa zvládnuť aj veľká rodina.