7-ročná dcéra si pýta súrodenca (sestričku)
Ahojte, moja dcérka 7r. si v poslednom čase pýta, súrodenca.
Je jedináčik. Ja mám 34r a manžel 44r.
Ide o to, že ja sa na to necítim.
V tehotenstve som mala zdravotné problémy, v podstate celé som prelezala v nemocnici. Čo ma ale trápi viac je to, že naša dcéra má autizmus, chodí do bežnej školy, je takmer ako ostatné zdravé deti, pretože sme sa jej venovali najviac ako sa dalo...
Vynaložili sme maximum, platili tisícky eur na terapie, ktoré priniesli ovocie. Predstava, že by som mala prežiť toto, alebo nebodaj aj horšie ma úplne ničí...ja viem, že ďalšie dieťa môže byť zdravé, ale rovnako ani nemusí. Ja som spokojná, aj manžel.....ono v kútiku duše yam je občas taká túžba, alebo skôr predstava, že máme ešte jedno dieťa, ale to ma drží chvíľku. Potom si uvedomím čo by bolo, ak by nebolo zdravé, ako by sme to dávali.... časovo, finančne, psychicky, fyzicky....
Dcéra má po škole terapie, logopediu, nieje to také ľahké. Ja som pracovne vyťažená a manžel je na opatrovaku s dcerou. Boli ma to, ze je dcérka sams.....neviem niekedy vaham, či a inokedy zas sa bijem po hlave, že som nezodpovedá, že čo potom s ďaľším chorým dieťaťom....
Neviem čo by som (sme) robila(i) na vašom mieste...ale v kútiku duše by som verila že bábätko - súrodenec by posunul dcérku vo vývoji a nech je akékoľvek vždy vo dvojici sa tiahne lepšie a ľahšie. Nech je vaše rozhodnutie pre vás to najsprávnejšie, nech ste všetci šťastní ♥️
@stevlikova uprimne mne to napadlo, ale nerozprávali sme sa o tom s manželom vôbec zatiaľ.
Komenty necitam ale uz len kvoli tomu co by mi dieta povedalo by som mala mat dalsie dieta... ? V zivote nikdy. Je to tvoje/Vase rozhodnutie s muzom. Vy by ste ho chovali xy rokov, nie surodenec
A navyse k tomu zdrav.problemy a to ze ma tvoj muz uz 44.
môj syn vždy túžil po súrodencovi a doslova aj teraz v dospelom veku závidí kamarátom súrodencov ja som zdravotne nemohla mať ďaľšie dieťa, ale hneď ako si našiel partnerku tak jej oznámil že chce 2 deti a to sa mu splnilo
Kupte jej psika,aby svoju lasku mala s kym zdielat.
Napis si pre a proti na papier a zvyrazni body, ktore su pre teba obzvlast zavazne... vyjde ti z toho spravna cesta. Ja vnimam, ze by to bolo fajn... ja si myslim, ze druhe nebude mat autizmus... akoze, nepoznam nikoho ani tu na konikovi s dvoma autistami... mi to pride ako strasne nepravdepodobne. Dcerka totiz moze mat kamaratky, ale nikdy to nebude ako vlastna rodina. Kamaratky v zivote pridu a odidu, to mam aj ja tak, aj 80tnici v mojej rodine maju max. 1 kontakt, ktory s nimi zostal cely zivot... Pri autizme mozno moze byt navazovanie priatelstiev zlozitejsie (nevyznam sa...)
My mame tiez starsie pas dieta a tiez sme pre neho prave preto chceli surodenca, ze sme citili ze nieje ok a rodinu ako sesternice atd mame daleko. Prosto aby niekoho mal,ked aj my nebudeme... Ale aj ked si myslim ze pre syna je zdravy surodenec velke plus, na strane druhej musis pocitat s tym ze uz na dceru nebude tolko casu, ktory zrejme potrebuje. Tak isto financie kedze ako pises ty si ta kt pracuje. Napr u nas je velky problem ze sice maly starsieho trosku potiahne v reci hre.atd, na strane druhej ho neskutocne vyrusuje a vytaca. Velakrat by som potrebovala pracovat so starsim a neda sa lebo maly nas vyrusuje atd. A aj ked verim ze v dospelosti mu bude mensi oporou, na druhej strane mam niekedy take myslienky ci je to vlastne fer voci tomu mladsiemu dietatu. Dalsia vec je ze mate zabehnuty zivot a moze sa stat ze dalsie dietatko bude tiez pas a bude na tom ovela horsie ako starsia dcera. S tym vsetkym musis byt zrozumena. Ja som si mladsie dieta orevala prave z toho strachu a teraz som velmi rada ze sme do toho isli..
@selest teším sa, že máte 2 detičky a to druhé je zdravé 🙏, áno úplne vo všetkom máš pravdu. Neviem si predstaviť akoby sme všetko stíhali časovo tematický všetko. Keď bola dcéra mladšia tak som s ňou pracivala intenzívne, cele dni... Navarila som neskoro, alebo aj v noci aby som sa cez den jej mohla venovať.
Ja si to naozaj teraz nedokážem predstaviť, ale zároveň tá predstava, žeby to fakt mohlo vyjsť ma ženie úplne kdesi inde....
Ja som jedináčik a trpím preto celý svoj život 😔 aj kôli tomu som mala problémy... ustilo to až k depresiám. V puberte som mala vždy vzťahy za každu cenu, len aby som nebola sama, čo som vtedy nevedela, až neskôr som pochopila ze to takto nieje dobré. Takéto veci vie pochopiť naozaj iba človek ktorý nemá súrodencov, rodinu.
Mám strach a doslova ma zerie to ako to bude zvládať sama dcérka. ona je veľmi citlivá, až priveľmi a toho sa bojím.
@angelinja presne u nás to isté....stahovali sme sa, stavali dom, ja som pracovala vzdy len na zastup, manzel v zahraničí, ja sama...bolo to otrasné obdobie. Sama nechápem ako sme to dali. Teraz manžel spokojný, po xy rokoch doma, nie kdesi na konci sveta, ja mám prácu 4 minúty pešo z domu, som spokojná, dcéra pár metrov odo mna v škole.... darí sa jej, bezproblémové dieťa, učiteľky ju veľmi chvália, jedine co vytknu že je citlivá, to ale nepovažujem za chybu, ma to proste v povahe. Neviem cítim sa zle, takéto výčitky som nemala nikdy, mám pocit, že som obrovský sebec a jedna zlá a neschopná matka 😔😔😔😔😔😔
@iwesska zvieratá manžel nebude tolerovať. To mi povedal ešte vtedy ked sme spolu chodili, tak sa ani nesnažím ho nejako presviedčať. raz som to spomenula, ale nechcel o tom ani počuť.
Ja mám 8 rocnu, ona by veľmi chcela súrodenca. Aj si za to pár krát poplakala, keď bola mladšia tak sa hrávala že má sestru dvojičku. Vie že ja mať druhé dieťa už nemôžem takže na mňa v tom netlačí. Rešpektujem jej túžbu, aj keď si myslím že by ktovie aký vzťah spolu nemali keby sa stal zázrak a ja by som mala ďalšie dieťa. Bol by to už veľký vekový rozdiel a ktovie ako by si rozumeli v dospelosti. Ja aj muž máme súrodencov a naše vzťahy s nimi sú také viac menej len respektukuce sa.
Ak chces ďalšie dieťa ty s mužom tak smelo do toho. Ale ak ho chces kôli tomu že ho chce vaše dieťa, alebo aby nebola v dospelosti sama je podľa mňa hlúposť
Tak to je smutne,ze to nedokaze ani kvoli dcere.
@iwesska tak on vie, prečo to hovorí, Má na to dôvody a ja ho nútiť nebudem. Keby bolo na mne, už dávno by sme mali psíka.
@mimikarol tak vieš, tiež niesom z kameňa, samozrejme žeby som sa tešila bábätku, len tá predstava toho, že budem znova prežívať nie žiť, ale prežívať celé tehotenstvo, do toho strach, či bude ok atď...
My máme dieťa s PAS, vždy sme chceli aj druhé dieťa, aj ho máme. Verili a dúfali sme, že bude ok, ale zatiaľ to tak nevyzerá. Neľutujem, ale je to náročné... Držím palce, nech sa rozhodnete správne.

Mám dcérku s niečím podobným ako tvoja a tá chcela tiež súrodenca. Lenže bola veľmi náročné dieťa, bola som tak unavená, že do jej 6-tich rokov som sa na súrodenca necítila. Ona si tiež veľmi priala sestričku. No ked som sa už konečne vyspala a začala som to zvažovať, mala som pred štyridsiatkou a už som uvážila, že je neskoro. Lenže asi niekto tam hore to inak zariadil a teda sa pritrafilo druhé 😅 Mala som veľké obavy a bolo to zo začiatku veľmi náročne. Ale teraz už aj malá vyrastla a začína to byť fajn. Navyše malá vyzerá byť ok, bez nejakych vážnejších problémov. Poviem ti, teraz je to super pocit. A som šťastná, že mám obe 🙂
Samozrejme je to na tvojom zvážení všetkých okolností a tiež nikdy ti nikto nemôže nic garantovať. Najdôležitejšie je, či máš podporu aj v okolí, aby si na to nebola sama. Porom sa dá všetko zvládnuť ;)