Aké je to byť jedináčik?

20. okt 2022

Ahojte, zaujima ma nazor mamiciek
- boli ste jedinacka / jedinacik a z vlastnej skusenosti ake to je byt jedinackou? Zavideli ste v dobrom ked ostatne deti mali surodencov? (Pri dedeni asi nie 😁 ale myslim v skole, v dospelosti, ...)

zelenakobyla123
20. okt 2022

Úprimne, oveľa radšej by som bola jedinačik.

aylinn
20. okt 2022

Ja mám sestru ale je medzi nami 15 ročný rozdiel ona ma 8 , tým že mám už vlastnú rodinu a stretávame sa tak 1 za mesiac , tak to nieje taký vzťah súrodenecký. Ale vždy mi bolo luto že nemám napríklad 3 starších bratov 😁 alebo jednu staršiu sestru takú parťačku , staršiu tak o 4 roky max.

1angelika
20. okt 2022

@7lenka11 ako som už spomínala automaticky nie ale pri jedinacikovi automaticky si sám, nie je tam žiadne možno...

kvetinka75
20. okt 2022

@dencii nepisem ze moj nazor je spravny. To bolo na margo toho ze ty nechces aby dieta zostalo same. Ale mat dieta iba kvoli tomu je somarina. Nikdy nebolo tolko moznosti cestovat a byvat kde len clovek chce ' tak ako teraz. Je podla mna naivne ocakavat ze to dopadne tak ako ocakavas. Kazdy by chcel aby bola rodina pokope aby sa stretavala dobre vychadzala. Teda vacsina ludi.ale zial malokedy tomu tam je. Maj si pre mna za mna aj 4 deti a bodaj by ti to aj vyslo ze budu cely zivot drzat spolu ale podla mna ak chce niekto viac deti malo by to byt preto ze jednoducho chcu a nie kvoli surodencovi. Ja mam 1 dceru. Viac deti nevyslo a je spokojna. Povedala mi ze kolkokrat videla ako sa kamaratky hadali so surodencami, ako im mladsi chodili do veci a teraz aj tak spolu nie su lebo odisli na intraky alebo sa odstahovali. Niektori byvaju aj v zahranici a na surodencov kaslu.

h2
20. okt 2022

Ja nie som jedináčik, takže sa neviem vyjadriť, či som závidela ostatným deťom súrodencov. Ja som závidela jedináčikom, že žiadnych nemajú. 😂 (Berte s rezervou, prosím. Hoci, štipka pravdy na tom je.)

belasy_motylik
20. okt 2022

Ja som jedináčik, môj manžel je jedináčik a naše dieťa je tiež jedináčik, keď som chodila na 1. stupeň ZŠ tak som mala obdobie kedy som chcela súrodenca, lebo som vnímala idealisticky, že budem mať pri sebe pernamentne sparing partnera, ale potom ma to prešlo a bola som rada, že som sama, môj manžel súrodenca ani nikdy nechcel, resp. netúžil po ňom a náš syn detto a čo sa týka výchovy, správania sa a pod. nikdy na mne nikto nevidel, že by som bola jedináčik, práveže pre ochotu, nesebeckosť, vzťah k deťom a pod. si mnohí mysleli že som z veľkej rodiny a manžel a syn to isté 🙂

1angelika
20. okt 2022

@belasy_motylik a starí rodičia sa "nebijú" o jediné vnúča? Ako to máte?

viky173
20. okt 2022

Nie som sice mamicka, ale som jedinacik. Pamatam si par chvil, kedy som pytala surodenca, chcela som mat sestru, s ktorou by som sa mohla hravat. To bolo mozno ked som mala tak 5-6 rokov. Potom sa k nam do vchodu pristahovala rodina s rovnako starym dievcatom ako som bola ja, tiez jedinacik a stravili sme spolu cele detstvo, Dokonca sme sa aj rovnako obliekali 😀 a nahradila mi chybajucu sestru 🙂 Ked som zacala chodit na strednu skolu a neskor na vysku, tak som mala kopu kamaratok, aj zopar blizkych, ktore mi zostali dodnes, takze nemam momentalne pocit, zeby mi chybal surodenec. Aj keby nejakeho mam, kazdy by uz mal vlastny zivot a netravili by sme spolu vela casu.

missviolet
20. okt 2022

som jedinacik a nikdy som nikomu nezavidela... ale ja mam rada svoj klud, aj ako dieta - kreslila som si, citala... take osamote cinnosti

nikha2809
20. okt 2022

Ja som jedináčik a podľa mňa to bolo super, nikdy som nikomu súrodenca nezavidela.Ani teraz ako dospelá nie

dencii
20. okt 2022

@kvetinka75 ja som predsa nikde nenapísala ze chcem druhé dieťa len kvôli tomu aby prvé nezostalo samé, to si kde vyčítala? Napísala som, ze to svojmu dieťaťu nechcem urobiť, aby nezazivalo podobne pocity aké som zažívala ja a samozrejme ze aj kvôli sebe chcem vybudovať rodinu, ktoru som ja nemala. A stačia mi dve deti 💪 ale dosť už o mne, svoj pohľad som napísala a viac sa mi to rozoberať nechce

kukulienka999
20. okt 2022

@h2 hahaha, presne. Hlavne keď sa delili doma nejaké sladkosti, alebo keď sme dostávali darčeky všetci 4deti v hodnote, ktoré dostal jedináčik sám 😁

kathak
20. okt 2022

Ja mám napr.viac súrodencov , v detstve boli take tie decke hádky atd., ale samozrejme viac radosti, asi nie pre maminu vzdy , Dnes musím povedať, že som prestastna , že ich mám , nie sme všetci po kope , ale ak sa niečo deje vieme sa zomknúť a tešiť .je to iné ako s priateľmi .mame detičky a snažíme sa aby sa čo najviac poznali

kris_tin257
20. okt 2022

Som kvazy jedináčik, vyrastala som ako jedináčik a to že mám nevlastných súrodencov som sa dozvedela až keď som bola na strednej škole. Ako dieťa každé Vianoce som si priala súrodenca pod stromček, mne veľmi chýbal súrodenec závidela som iným deťom že majú súrodenca 😊

1angelika
20. okt 2022

@dencii prajem ti veľa šťastia,aby si si svoj sen splnila 🥰 ja som tiež túžila po veľkej rodine , mať viac detí no zatiaľ sa mi to nedarí..

poslednepogo
20. okt 2022

Ja som jedináčik, a v detstve som závidela ostatným súrocencov. Vždy som bola viac izololovaná

tianna
20. okt 2022

Som jedináčik a aj to je jeden z dôvodov prečo máme 3 deti a nevylučujem časom ešte aj ďalšie (jedno 😁) 🙂 áno, vždy mi chýbal súrodenec a veľmi, stále mi je smutno že nemám brata ani sestru a to už mám dávno po 30.. v dobrom závidím každému kto ho má.. najmä teraz keď sú už rodičia starší, sú tam aj nejaké tie zdravotné problémy u nich, je zlé že som na to sama a nemám s kým zdieľať svoje obavy, nemá kto ďalší im dohovorit v niektorých záležitostiach atď. .. Samozrejme manžel ma podporuje no predsa sú to preňho ,,len" svokrovci teda nevie sa celkom do toho vžiť..

marca12
20. okt 2022

@zmrzlinka2021 To uz je uloha rodica vychovat deti rodinnym prikladom. Mam surodencov a dali by sme jeden druhemu aj to posledne,stretavame sa,chodime spolu na dovolenky. Vzdy sme boli vedeni k rodinnemu zivotu. Rodicia organizovali stretnutia s my v nich nadalej pokracujeme. A nehadame sa ani pri deleni majetku. Velku ulohu zohrava rodic,ak ma ku vsetkym detom spravodlivy a rovnaky pristup. Decka,ktore poznam,co sa rozhadali,tak vzdy bolo jedno dieta privilegovane,tam nastali problemy.

miamaria
20. okt 2022

Ja mam 4 surodencov, muz je jedinacik a teda, velmi je rozdiel v tom, ako sme boli vychovani... nastastie som si presadila 2 deticky

0silvia0
20. okt 2022

@miamaria mozes tie rozdiely popisat?

eila88
21. okt 2022

Ja som jedináčik. Závidieť som nezávidela, ale vzdy som chcela súrodenca, dokonca by som ho brala aj v 25ke. Ako malá som chcela aby si naši aspon adoptovali nejaké dieťa , ked už ďalšie mať nemohli.

zemiakovysalat
21. okt 2022

Ked niekoho nikdy si nemala nechýba ti.
Nie, nechybal ani ako dietatu ked ma nejaké babky otravovali či nechcem surodenca tak som povedala že aj tak vyhodim do smetného koša 😂 fakt kazda jedna otravovala preco som sama...

Ani v dospelosti, je fajn byt sama, a na dedenie nečakam zaobstarala som vlastné majetky.

lenttillka14
21. okt 2022

Vobec nelutujem ze som jedinacik. Surodenec mi nechybal, nechyba a ako dieta som ho vraj ani nechcela. Ked sa ma ludia pytala tak som vraj vobec netuzila po surodencovi

monika19852
21. okt 2022

Ja som z piatich súrodencov a veru by som nemenila ani jedného z nich 😍😍 Samozrejme, že boli bitky a hádky, keď sme boli malí. Ale teraz, keď už sme všetci dospelí, tak máme stále super vzťahy, stretávame sa pravidelne a neviem si predstaviť, že by som ich nemala ❤️❤️❤️

petragab
21. okt 2022

Mne surodenec vždy chýbal. Mať niekoho blízkeho o koho vies,ze sa môžeš oprieť,zdieľať s ním svoje starosti aj radosti. Súrodenec mi chýbal v detstve a chyba mi aj teraz keď som dospelá. Práve preto som šťastná, že mám dve detičky a vždy im hovorím, pri každom ich kazdodennom spore o hlúposti, ako môžu byť šťastní,že majú jeden druhého. Naozaj u nás nikdy nie je nuda ani smutno🤩🤯A aj ked sa často hádaju ako všetci súrodenci,vidím ako sa ľúbia a chýbajú si keď sú dlhšie od seba!Aj keď každá naša spoločná dovolenka je boj,potom keď sa pozriem na nich,ked majú chvíľku a pekne sa spolu hrajú a tulia sa k sebe,poviem Vám som najšťastnejšia na svete a viem,že aj oni...

biela_sova
21. okt 2022

Ahoj. Som jedinacik. Nikdy mi surodenec nechybal, ani som nikomu nezavidela. 😇
Vidim rozne odpovede tu. Kluc je jeden: ci je dieta introvert alebo extrovert. Od toho sa osvija, xi si niekto "libuje" v tichej domacnosti a nevyhladava velmi pritomnost druhych alebo naopak, chce doma viac ruchu.
V praxi riesim ohavne surodenecke vztahy, kde, keby som rosicom mohla poradit pri navrate v case, radila by som k prvemu dietatu nezao starat mu proti jrho voli ci povahe surodenca. Potom vidim aj vyborne vztahy, kde nie je problem ani pri dedeni (tak asi 5% zo vsetkych oripadov). Zvynba skupina, asi tak odhadom 40%, su dobre, resp korektne vztahy, kde sa ako yak toleruju surodenci, ale vsetko sa posramoti do preklinaciek a hejtov na dozivotie pri dedeni. Hovorim o generacii 50+. Alebo este skor sa vsetko posramoti, ked do rodiny nastupia novi partneri surodencov, ktori si nesadnu so svagrinou/svagrom.

chillibubble
21. okt 2022

moj muz je jedinacik a nikdy mu vraj nikto nechybal. a ani teraz nechyba. dcera tiez bude velmi pravdepodobne jedinacik, len mna mrzi to, ze nebude mat ani bratrancov a sesternice. moj brat deti nechce, bratranec tiez nie. sesternice su daleko a zo 4 ma deti len jedna, aj to uz pomerne velke. ale tak nikde nie je napisane, ze dcera nebude mat dobre kamaratky. v teenage veku dufam, ze budeme mat dobry vztah a bude ma povazovat za oporu, ktorej sa bude moct zverit so svojimi trapeniami...

dena883
21. okt 2022

Mame jedináčik 11r a ešte stále ho neprešlo vravieť nam že chce súrodenca ono asi je to ozaj individuálne podľa povahy

kacena2022
21. okt 2022

Aj ja som jedináčik.Vzdy som túžila mať súrodenca a trpela som tým že som sama.V detstve nemala som s kým sa hrať,v puberte riešiť všeličo možné.Mala som kamarátky no to není ono,vždy som cítila také prázdno čo by bol zaplnil súrodenec.Teraz v dospelosti tiež nemám s kým sa porozprávať,poradiť sa ohľadom deti a výchovy.Ked vidím kamarátky aký majú pekný vzťah so súrodencami,že sa navštevujú celá rodina na narodeniny a Vianoce.Mi to príde tak ľúto že ja to nikdy nezazijem.Mam už len mamu,keď ona už nebude tak ostanem tu uplne sama.

chillibubble
21. okt 2022

@kacena2022 ja len taka otazka, co by si v puberte riesila s bratom? ked pises ze kamaratky nie su take ako surodenec. ja mam brata a v puberte sme sa pred nim so sesternicami zatvarali a bavili sa o babskych veciach same, lebo nam to bolo blbe pred nim.