icon

Aké sú vaše dôvody mať deti?

12. nov 2023

Resp. ako ste dosli na to ze chcete dieta? Mali ste tento pocit vzdy alebo prisiel urcity vek kedy ste si povedali ze tak teraz by sa patrilo?

pytam sa ako bezdetna vydata zena vo "fertilnom" veku, nikdy som deti nechcela a nechapala som preco vsetky ostatne zeny snivaju len o tom kedy budu matkami.

Strana
z3
petamich
12. nov 2023

cely zivot som tvrdila, ze dieta nechcem, ze mi stacia cudzie 🙃, okolo 30 som si hovorila, ze stale deti uplne nechcem a ak by som stretla partnera, co dieta bude chciet, tak zrejme jedno by som si vedela predstavit a ak by nechcel v poriadku, prisiel manzel do zivota, obaja sme citili, ze dieta uplne nie a zrazu a neviem co sa stalo, sme sa zhodli, ze jedno nase, by sa nam pacilo a zacali sme riesit ake by to bolo ak toto by malo po mne, ono po manzelovi 🙂 mame jedno uzasne dieta a citime, ze takto nam to staci a je akurat (ale bolo by nam akurat aj samym dvom, len z nejakeho dovodu, sme to zrazu chceli inak a cele to nejako "kliklo")

a lebo sa to patri, je pre mna jeden z najhorsich dovodov, horsi je uz len, aby sa mal kto o teba na starobu postarat

lindous
12. nov 2023

Ja tiež deti nemám, ale v pláne sú... no určite nie preto, lebo by sa patril, to je podľa mňa hrozný dôvod 😅...proste to tak s partnerom cítime, ťažko sa to vysvetľuje, tak ako mnohí ľudia nedokážu pochopiť, že niekto to tak necíti a tiež je to úplne v poriadku...

martinmmartin
12. nov 2023

Pre vela ludi je to jedine co dokazu vymysliet ked musia sami sebe odpovedat na otazku ako zmysluplne nalozit so svojim zivotom.
Robit soravne velke rozhodnutia ktore tak nejak smeruju k plnemu a stastnemu zivotu nedokaze len tak niekto a ked sa rozhodnes mat deti tak velmi vela takychto rozhodovani odpada - zbavujes sa tym vlastne zodpovednosti za svoje zivotne volby a na kazdu velku zivotnu otazku dokazes ofpovedar -" ved to robim pre dieta tak to ma zmysel"

macekovam
12. nov 2023

Prečo si sa vydávala?

nikoletta1712
12. nov 2023

Ahoj, ani ja deti nikdy nechcem…Nie je mojím “ poslaním” byť v živote matkou…

dskjhfdlkdjhl
12. nov 2023

Dieta bud chces a potom nemusis nic zdovodnovat, alebo nechces a tiez to nemusis zdovodnovat. To nie je matematicke tvrdenie, za ktorym musi nasledovat dokaz.

jesenzima
12. nov 2023

Všetky ženy o tom určite nesnívaju, ani ja som o tom nesnívala, nebol to môj životný cieľ,dokonca bolo obdobie, kedy som ich ani mat nechcela .. no a časom to tak nejako pozvoľna vyplynulo ... Ten pocit opísať neviem. A je to teraz s deckami niekedy ťažké, ale už by som bez nich byť nechcela a nevedela ...

anjelicek26
12. nov 2023

Ja milujem pocit by ich mamou a som na nich neskutocne hrda. Mna to naplna,niekoho nemusi. Ale ja to vidim ako nas zivotny ciel, zit dalej a vecne v dalsich generaciach...vsetko ine je vlastne zbytocne co sa tyka materialnych co kariernych veci. Nic ine po nas po smrti nezostane, mozno par vedcom a lekarom,ze si na nich aj po rokoch niekto spomenie..

tiezjedna
12. nov 2023

nikdy som o dieťati nesnívala, máme tri😀 Myslím, že to prišlo s tým, aký muž sa stal mojou druhou polovičkou😉 Prvé dieťa bol šmyk, neplánované, totálna apokalypsa pre naše plány 😂 🙉 A vlastne práve ona nám otvorila oči...❤ Len sme si jej súrodencov potom naplánovali zodpovednejšie aj za cenu väčšieho vekového rozdielu👍

martinkatinka
12. nov 2023

Ja som chcela byt stastna a mat sa dobre. A ked mam mojho syna, tak sa mam dobre, som s nim stastna. Mna by zivot bez dietata nebavil. Mozno si to vazim aj preto, ze to nebola vzdy lahka cesta.

kristinka92
12. nov 2023

@macekovam čo to s ty ma či je vydatá?

minenkak
12. nov 2023

Bola som mladá

medda_beda
12. nov 2023

Takú istú otázku som si kládla pár rokov dozadu.To som ešte vydatá nebola.
Nemám nejaké dôvody.
Podstatné pre mňa bolo mať bývanie, prácu a tak som si povedala, že prečo nie.
Žiadny pud, žiadna túžba.
Chceli sme dať tomu šancu, manžel ani jeho brat deti nemajú ani moji súrodenci.
Deti mám rada, vieme mu zabezpečiť budúcnosť, vychovať z neho slušného človeka a neviem ten pocit, že by som chcela dieťa nastal asi vtedy keď som zistila, že ho mať možno nebudeme nikdy.
Ale ani teraz to nie je extra túžba len niečo také prirodzené.
To je ako keby som mala vysvetliť prečo musím mať psa 😂 proste to tak cítim.

babulkomale
12. nov 2023

Nechcela som len tak odjakziva, prislo to so spravnym clovekom - manzelom, po svadbe cca pol roka. Do roka sme mali prve dietatko.

autor
12. nov 2023

@petamich pekna odpoved, dakujem
@martinmmartin nad tymto velmi casto uvazujem a pride mi to velmi pravdepodobne, aj ked si to asi malo ludi vie takto priznat.
@macekovam lebo som chcela. nechapem otazku.
@anjelicek26 tomuto chapem, tymto pocitom "zabudnutia" na mna po mojej smrti som sa chvilu zaoberala ale nakoniec mi to pride celkom oslobodzujuce. Navyse po par generaciach mojich deti by sa na mna aj tak "zabudlo" .

trojnasobnamama
12. nov 2023

Ako mala som sa strasne rada hrala na mamičku.Mamka mi vyradila starsie babätkovske veci a ja som sa tak rada hrala,ze mam babätko😁.V puberte samozrejme som nad takymi vecami vobec nerozmyšľala .Deti mi prišli strašne otravné.No a keď som začala žiť s mojim manželom pocitila som tu materinsku tužbu. Veľmi silnu.Nemalo to dôvod prečo chcem,len som citila ,ze to potrebujem.

petka1982
12. nov 2023

@petamich presne rovnako to bolo u nás 😉

h2
12. nov 2023

Ja to mám veľmi podobne, ako @petamich , tiež som ešte aj dosť dlho po 30-tke deti nechcela, bol to "nápad" môjho muža. Presvedčilo ma aj to, že on už 2 deti z bývalého vzťahu má a sú proste úžasné. Mám jedno, som veľmi šťastná, že ho mám, ale stačí úplne.

thereisabear
12. nov 2023

Lebo sú zlaté a prinášajú do života lásku, ktorá sa nedá ničím iným nahradiť.

liusa82
12. nov 2023

@autor ani ja tomu nechápem.Som na tom ako ty autorka🙂 ale takýchto tém ak si zadáš pod lupu je tu x,y.Aj tu ženy v diskusii ti budú písať stále dookola to isté

autor
12. nov 2023

@thereisabear tak zlate su a prinasaju lasku aj zvieratka a je to mensi zasah pre telo, pre financie a menej zodpovednosti.. navyse "zlate dieta" je obdobie par rokov a potom co? ked z neho vyrastie zly clovek tak si budem hovorit ze ale dobre nevadi lebo bol zlaty ked bol maly?

heleninamama
12. nov 2023

Ja budem neromantická, ale chcela som zabezpečiť pokračovanie rodu, nositeľa mena a dediča. Žiadny sentiment ani naplnenie života v rodičovstve nevidím. A našli sme sa dvaja s podobným zmýšľaním. Život, ten by bol určite dobrý aj bez detí, o tom som presvedčená. Ale celý svoj dospelý život sa snažíme niečo nadobudnúť, vybudovať, získať a bolo by mi ľúto, ak by to všetko raz prepadlo štátu alebo cudzím ľuďom. Vnímala by som to tak, že po mojej smrti by všetko naše
snaženie vyšlo navnivoč. A v neposlednom rade, naše deti môžeme vychovávať a formovať na svoj obraz, čo je tiež celkom príjemné/občas nepríjemné, mať svoju kópiu.

autor
12. nov 2023

@liusa82 Viem ze nas je urcite viac ale prave v okoli nemam skoro nikoho kto to takto citi a nenachadzam pochopenie pre moj nazor a nastavenie i ked vzdy mam v diskusii o tejto teme viac argumentov ja pre to byt child-free ako oni pre to mat dieta.

macekovam
12. nov 2023

Pýtam sa ze vzala si si muža.. Oni vzal teba.. Ty píšeš ze deti si nechcela... On vedel ze si ta berie s tým ze ty deti nechceš..? Zvykne sa tak zakladať rodina... Posúva sa vzťah niekam ďalej... Tak ale u teba to bolo asi inak tak som sa ta opýtala prečo si sa vydávala ty keď deti si nikdy nechcela.. Ps:samozrejme ze sa môže stať že príde čas a ty nebudeš chcieť nič iné len dieťa...

piroska_
12. nov 2023

Kym som bola slobodna, nejako extra som po dietati netuzila.po nevydarenych vztahoch som bola v pohode s myslienkou,ze mat deti mi proste nie je sudene.aj ked pri detoch kamaratok som sem tam zacitila nieco ako tuzbu po svojich vlastnych.ked som sa dala dokopy so svojim terajsim muzom, obaja sme pocitili silnu spolocnu tuzbu mat z nasej lasky dieta,prislo nam to ako prirodzene pokracovanie vztahu.tazko sa to vysvetluje,je to nieco asi na tej biologickej urovni, co vedie zalubene pary k zakladaniu rodiny.

autor
12. nov 2023

@heleninamama toto je pekna odpoved a tento dovod uplne chapem, toto vadi aj mne

autor
12. nov 2023

@macekovam jasne ze vedel ze deti nechcem, ja som si ho brala aj preto ze takto rozmysla aj on a naopak.

miadi
12. nov 2023

Tak si povedzme ze ide o to mat hada. 🐍 je to pre niekoho uzasne “ zlate”zvieratko a nebudem sa ich pytat preco ho maju. Lebo chceli predpokladam a to mi staci. Ja by som hada nikdy nechcela a nebudem ho mat. Ked deti mat nechces tak nemaj. Dovody druhych ta nemusia trapit presvedcit ani zaujimat. Kazdy mà svoje osobne dovody preco ano preco nie. A nie urcite nemam deti koli tomu ze som bola v nejakom veku ze by sa to “ patrilo.” Ved nemusis vsetko chapat. Staci ze chapes seba preco deti mat nechces.

lucilaines
12. nov 2023

Ty mas pocit, ze mas viac argumentov pre to, byt child-free, pretoze si to nikdy nezazila. Ja ta chapem, tiez mi pri predstave dietata nabiehala husia koza velmi dlho. Potom som stretla manzela a dali sme tomu volny priebeh. S tym, ze ak by som bola neplodna alebo by sa nedarilo, zrejme by som to nijak neriesila a prijala by som zivot bez dietata. Nakoniec ale deti mam a je to to najlepsie, co sa mi mohlo stat. Ano, ty mas pocit, ze tvoje argumenty ako viac penazi, viac casu na seba, zhumplovane telo, neprespate noci atd atd, kym druha strana ma argumenty, ze proste svoje dieta miluju , su silnejsie a logickejsie. Ale to jenproste pocit, ktory sa neda vysvetlit niekomu, kto to nezazil. Toto nie je vobec presviedcanie, aby si dieta mala, rob co len chces so svojim zivotom. Ja mam z teba trocha ale pocit, ze si nie si az taka ista, ked sa tu potrebujes uistovat.

thereisabear
12. nov 2023

Ja som len odpovedala, aký bol dôvod u mňa 🙂 Zvieratá mám veľmi rada, ale na lásku dieťaťa a k dieťaťu to u mňa nemá.

Strana
z3