Ako prekonať pocit úpadku na materskej?
Zienky posledné dni ma chytá smútok. Som na druhej materskej za sebou, dve veľmi malé deti po sebe. O tom, že som unavena a 2,5roka som nespala sa ani nemusíme baviť.
Čo ma trápi, je pocit, že som nič v živote nedosiahla. Keď pozerám na svojich spolužiakov z vysokej, sú úplne inde ako ja. Oni úspešní, a ja cely deň len plienky, prikrmy, grcky, kojenie…… Už som z toho unavena. Do toho sa mi nedarí zhodiť kg po dvoch pôrodoch. Cítim sa strašne aj psychicky aj fyzicky. Mám pocit že som nič nedosiahla a vyzerám hrozne. Keď si pozriem fotky spred 3 rokov je mi do plaču zo seba. Deti sú ešte malé na skolku, staršiu dúfam zoberú do skolky, ale pochybujem že sa to z kapacitných dôvodov podari, keďže nebude mat ešte ani 3roky. Dvojo súkromných jaslí by sme nezaplatili a štátne tu prakticky neexistujú. Ako takto prezit další rok? :(
Dosiahla si veľa 🙂 máš dve zdravé deti a milujúceho manžela ktorý sa snazi chodí do prace aby ste sa mali dobre 🙂 prácu si nájdeš keď deti vyrastu a ešte do dôchodku sa ešte nachodis do prace a máš aj čas na vypracovanie sa 🙂 a druhý možno majú skôr pracovný úspech ale napríklad nemôžu hneď otehotnieť alebo sú slobodný a nemajú lásku 🙂 takze nikdy nevieme čo je za osudom druhých ľudí ,takze im prajem len to dobre pretože to čo dávame aj dostávame a hore hlavu detičky nebudú navždy malé 🙂 ale aby si sa teraz nezblaznila skús aspoň babky zavolať a ísť ku kadernícke ,kozmetické alebo len tak na zakusok a kávu s kamarátkou ❤️
Nechces skusit nieco nove co by ta naplnalo a vytrhlo z toho stereotypu? Prisli by aj ine myslienky a aj ta vaha by sa pohla (po porode), psychika a aj spanok je dost velky pan v tomto. Niekedy staci mala zmena na velke pokroky 😊
Kam by si sa nahlila strcit ich do jasiel a skolky. Tam ti zase zacne kolobeh skolkarskych chorob, takze to nemas vyhrate. Ty si vyhoreta. Casom to bude lepsie ked budu rast. Najdi si hlavne cas aj pre seba, nieco co ta bavi. Zi tu a teraz, neporovnavaj sa s inymi. Drzim palce. Viacere sme si tym presli.
Chapem ta..ale☝️ nic nie je tak ako vyzera..aj tí tvoji spoluziaci z vysky mozno nemaju taky zivot,akym sa prezentuju a tvaria sa..a mozno tristvrtina z nich by dali vsetko za to co mas ty🙂🙏 rodinu,deti,matersku..a ty by si mozno dala vsetko za to aby si pracovala a dosahovala uspechy..Ono je to tak so vsetkym v zivote..Kazdy z nas chce to co momentalne nema,a ma nieco ine..Ja si napr.hladam pracu,a nedari sa mi,uz mi koncí podpora a vies co?Dala by som cokolvek za to,aby som bola na materskej a riesila svoje dieta,resp deti..vseobecne,mat babo,rodinu svoju vlastnu.. No ale nejak to tak neni,vidis..🙂A z toho,ze si pribrala,si nic nerob,ak budes mat silu,a chtíč schudnes🙂 krok za krokom a malymi krokmi,ver mi..Na tvojom mieste by som sa snazila si tu matersku uzivat a nechciet byt dokonala,mas dve male deti🙏☝️☺️ a aj ked je to urcite narocne, ber si z toho to pozitivne,ze mas deti,rodinu,domov a nie si v tom sama🙏
Ja ta chapem. Clovek si samozrejme uvedomuje, ze vychovava deti a ze to nie je "nic", moze citit aj velku vdacnost za zdrave deti, moze ich mat nekonecne rad a aj tak nemusi citit naplnenie a rano vstavat s pocitom "hura, dalsi den na materskej." Napriek velkej laske nie kazdeho naplna prave starostlivost o deti a s tym sa neda nic urobit.
Takze otazka je, co ta naozaj bavi. A potom skusit vymysliet, ci sa nieco z toho neda robit aj s detmi. Aby si mala v tych dnoch nejake svetle body. Ja som niektore svoje konicky uplne odlozila, lebo pri malom sa praktizovat zatial nedaju. Ale napriklad rada varim a peciem a hlavne skusam nove recepty, takze z toho som si spravila svoju oblubenu cinnost so synom. On pri tom rad pomaha, vymyslame spolu ochutenie, alebo ho ucim nejake veci a na to sa tesievam. Tiez ma zaujimaju jazyky a teraz uz maly prisiel do veku, ked ho celkom zacali tiez zaujimat, tak sa teraz spolu venujeme grectine. Rada chodim aj von. Manzel je na tom podobne, on zase rad rozobera a montuje, tak to robia so synom spolu. Zaklad je naozaj vlozit do toho celeho nieco, co je pre teba. Neda sa len davat a davat detom a seba uplne odstavit nieze na vedlasiu kolaj, ale rovno do depa. Z toho clovek velmi lahko vyhori.
A ak sa neda inac a nemas nic svoje, co by sa dalo spojit s materstvom, tak potom trebars 2x do tyzdna na 2-3 hodiny opetrovatelka a robit nieco svoje. To zase nevyjde az tak draho.
@marianarem Konecne niekto, kto autorku pochopil 😉
Nepozeraj na životy druhých na FB načo sa tým tyras?je normálne, že keď sa začneš porovnávať s niekým čo nemá 2 malé deti tak to dopadne zle.
Sama si vsugeruvas, že si nikto a nič si nedosiahla.To už len depresiu dostať.Myslis si, že ženy dajú na FB fotku mastných vlasov, že nič nestíhajú a sú unavené?Pozri si blog @kesis daj si aj ty métu koľko prejdes s kočíkom, koľko schudnes za mesiac, za pol roka.
Si zrutena matka roky na materskej s 2 detmi s nadejou, ze ta spasi praca. Mozno to vsetko nejak uzenies, ocitnes sa v praci a ulava nepride, nakolko budes v trojboji... Praca, domacnost, rodina. Co ti tak poskytnut, aky nadhlad, aby si si uvedomila "že sa máš" 😂 60.rocnu nasu znamu zo 40.rocnou bezdetnou jedinou dcerou. Ona salie, ze dcera nechce deti. Obe su ing., krasne baby, s karierou o akej sa nikomu ani nesniva, s povymetanymi vsetkymi kutmi na planete. A musi celit faktu, ze jej geny tuna skoncili. Bola by uzasna babka, nebolo jej dopriate.... aj ked este ma rok, dva nadeje.
Skus poriesit nadvahu medikamentozne, niektore lieky ozaj funguju, obvodny ta nesmeruje. S detmi sa snaz na doobedie vyoadnutz bytu, minivylet, vlacik,ihriska v okoli. 🌸
Porovnávanie je cesta do pekla ! Ver mi!
Máš svoj život a je len na tebe či sa budeš utápať na materskej, alebo skúsiš niečo zmeniť.
Úspech? Pre každého je úspech niečo iné … pre niekoho práca, kariéra
Pre iného rodina, deti a nájdu sa aj takí čo chcú byt úspešní napríklad v športe … je veľa foriem úspechu…
Dalo by sa povedať že aj ja som bola úspešná 10rokov som pracovala ako manažérka, chcela som byt najlepšia !
Náš priestor na akciu/svadbu vyhľadávali ľudia dá sa povedať z celého Slovenska i zahraničia, nevesty sa obiehali ktorej budem robiť svadbu, spolupracovala som s televíziami… Bol to úspech ? Áno bol… Ale čo moja rodina ? Deti ? ….
Ja som pracovala nonstop, či týždeň, víkend, piatok, sviatok….
Deti sa pýtali každý víkend či idem znova do prace? Prečo nejdem s nimi na výlet? Prečo ide iba tato ?
Dovolenky áno krásne, ktoré som si plánovala rok do predu a samozrejme mimo sezóny, čiže prázdniny nehrozili a deti si robili školské povinnosti na dovolenke ráno aby toho po 2 týždňoch nemali veľa. Ktoré dieťa si chce robiť pri mori alebo na horách úlohy počas dovolenky? … Viktorko 2 syn so mnou už 5 týždňov po pôrode v práci na svadbe a ja som sa modlila aby mi prespal v kočíku aspoň 4 hodiny …. Čo sa mohlo iné stať ? Z tohto naháňania som v 3 mesiaci prišla o mliecko …
Ale! … bola som úspešná ? No bola? Bola som šťastná ? Hej vtedy bola… A keď sa teraz nad tým zamýšľam …. ? Sama sebe sa čudujem… Teraz mame 3 babo a taktiež bohužiaľ nepatrím k ženám ktoré kojenim chudnu práve naopak! Ale ! … Je to presne tak sko chceš aby to bolo… Ja som na chlapcov sama počas týždňa, manžel chodi na služobne cesty… Riešim bábätko, škola, krúžky, úlohy, varenie, pranie, upratovanie… a mohla by som pokračovať…. Ale chcem byt super mamina, mama kamarátka, chcem si to užívať, chlapcov, chcem sa tešiť z ich úspechov v škole vo futbale, ako Edko napreduje a áno chcem byt aj pekná, chudá …(mohla by som si hovoriť kde je mojich 66kg) ale to bolo, môže to byt znova ale chce to nadstavenie a byt v pohode.
Musíš byt v pohode, hýbať sa, chudnutie…? jediná možnosť je kalorický deficit, ja varím trojmo…. Chodím na prechádzky, baby jogu, otužujem keď sa už z domu nedostanem pocvičim doma, keď sa mi robí káva drepujem 😀 …
Držím moc palce, neboj pôjde to len musíš byt v pohode, pretože keď nebudeš ty v pohode tak môžeš robiť čokoľvek ale z miesta sa nepohneš. Nezabudni !!!! …. Keď sa pozrieš na svoje deti čo si dokázala, že si ich vynosila, porodila a teraz si ty tá ktorá ich musí pripraviť do života… A keď budú raz promovať, tak ty sa budeš hrdo na ne dívať a ver že bez teba by tam neboli… ❤️
A ešte k úspechu …. Pre mna je úspech aj to že ma tu
@eliska13 označila ❤️❤️❤️❤️ že nieto číta moje posty a posúva ďalej … veľmi za to ďakujem ❤️
Tvoj uspech z deti pride neskor, ver 🙂. Budu ta tesit a budes mat uplne iny pocit ako teraz. Musis pockat, su este velmi malicke. Je to teraz namahave, bez svetla, umorne dokola to iste- no nebude to vecne. 🌷🍀.
Kolko mas rokov? Akoze nechcem ti kazit iluzie ale toto je proste zivot. Mas dve deticky a stala si sa matkou nemyslim si, ze dosiahnes este nieco svetubornejsie🤷♀️asi si ani nemala v plane robit nejaku zavratnu karieru kedze si otehotnela ale tieto roky s malymi detmi su proste take. Zda sa ze nic za tebou neostava ale nie je to tak.
Nemas naplnenu potrebu sebarozvoja. Mozno by stacilo, ak by ta manzel na hodinu denne nechal samu nech sa mozes nieco nove ucit. Urcite budes mat lepsi pocit zo seba, ze stihas aj 2 deti aj sa rozvijat 🙂
Jasličky pre staršiu by neboli riešenie? Trošku by si mala doma kľud, možno aj finančne by ste to utiahli, či nie? Na spolužiakov sa vyser zvysoka. Som po 3 reťazových materských, dlho mi trvalo, kým som pochopila, že porovnávanie sa s druhými je cesta do pekla - pre mňa. Teraz som už 2r. v práci, áno, sebahodnota šla určite hore, ale že by som robila neviemakú kariéru... 😄. Zato spolužiaci "karieristi", no ja ti neviem, jedni nemôžu mať dieťa, druhá je furt nespokojná, lebo ona "má na viac" (aj keď zarába určite už teraz parádne), tretí zadlžený po uši, lebo on chce aj to aj hento, hlavne nech ostatní vidia. Buduj si svoju vlastnú oázu pokoja a spokojnosti. Malé deti sú len "fáza". Neoplatí sa mrhať energiou na nespokojnosť. Povedz si napr. "dám tomu dva roky a potom bude lepšie. Teraz som tu a teraz a fungujem takto a nič sa s tým nedá robiť, tak sa nad tým nebudem zbytočne trápiť."
Pre mna bol najtazsi prvy rok druheho dietata. Tak, ze som takmer skoncila velmi zle. Potom sa to zlepsilo, chlapci sa vedia spolu zahrat. Treba vydrzat a pride zlepsenie, nic netrva vecne. Napriek unave a starostiam som sa naucila tesit sa z mojich milovanych a nastastie zdravych deti. Lebo uz nikdy nebudu taki malicki. Zena obetuje svojim detom cast svojho zivota, aby im dala dobry start. Musime byt silne a rozumne, aby boli aj nase deti. Deti nas potrebuju viac ako zamestnavatelia a materska praca je velmi zmysluplna. Skus si vecer na papier spisat cinnosti, ktore si za den stihla spravit a bude toho viac ako v zamestnani 🙂 a uz to bude vidiet…
Si proste unavená z detí a frustrovaná z toho, že nedokážeš schudnúť, lebo Ti zrejme na to chýba pevná vôľa. Nepozeraj FB a instagram kade koho, kto sa chváli kariérou, peniazmi, dovolenkami...ver mi, každý z nich má doma nejaké problémy. Mas dáke kamarátky ci si doma celý čas sama s deťmi? Plus, treba brat aj vitamíny, sa mozno zasmeješ, ale keď mas nedostatok niektorých vitamínov, tak si viac vyčerpaná a depresívna. Nechcem Ti brať ilúzie, ale teraz sa uz nevies dočkať, kym deti dáš do skolky, lenže potom ked zacnes chodiť do práce, lahšie to nebude. Ja som mala dve deti po sebe, tesila som sa uz do práce, tiez mi materská liezla na nervy, ale ked som sa vrátila do roboty, bola som v jednom kole od rána do vecera a mala som pocit, ze všetko (deti, muza, domacnosť) zanedbávam...takže keď som otehotnela tretí raz, bola som rada, ze opat idem na materskú.
Ti poviem moj stav.... Čo by som dala za to aby som mohla byť na materskej. Ser na karieru, nikto ta nenahana s nezmyselnými termínmi a vysledkami. Ak vyslovene netrpíte biedou, uži si že maš deti, že ešte su malinke .
@avonladyba Mala si to šťastie a máš dve krásne deti. Staráš sa o ne najlepšie ako vieš a to i bez veľkej prítomnosti partnera. Za mna je to vec, ktorú nemá či nezvláda každý.
Kdesi som čítala, ak sa chceš cítiť mizerne, tak sa stále s niekym porovnávajú, určite bude niekto lepsi, úspešnejší od teba a ty si budeš pripadať menejcenne.
K tomu chudnutiu nepotrebuješ cvičenie, celkom by stačila zdravá strava, disciplína, odstranit príčiny prejedania sa… no, to už je na dlhšie.
Boze si uzasna, staras sa o dve male deti bez ziadnej pomoci, toto tu nikdy nebolo, zeny vzdy vychovavali deti v komunite, vela zien pokope, spolu varili, debatili, starali sa o deti, boli psychickou pomocou sebe navzajom. My zeny to proste potrebujeme, byt v komunite. Teraz ta vacsina zien odsudi, to su tie zakomplexovane (ze naco si si robila dve deti po sebe, wtf co to je za otazku? Aka pomoc pre autorku? Vrati to cas?)…
Si vyhoreta, musis sa zacat lubit a to bude jedine tak, ze si najdes cas pre seba. Musis, ak ty mas prazdny “pohar” z coho chces doplnat pohar rodine?.
Ak sa neda, vydrz, vsetko je len obdobie. To uz musis vediet. Bude dobre a budes na seba hrda. Na smrtelnej posteli nebudes plakat, ze si mohla este o jeden karierny krok narast ale budes sa tesit zo svojej rodiny, akych uzasnych ludi si sdm priviedla.
Drz sa, mam 15m rozdiel, starsi bude mat teraz 2 roky. Takto som sa citila aj ja pred par mesiacmi, pomohlo chodit na vzduch(konecne zacina byt krasne), zdravo jest a cvicit (nie kvoli vahe, ale psychike), dopaminovy reset (minimjm soc.sieti, sladkosti, proste zlych navykov) a hovorit si to co som ti napisala.
❤️
@walentina7 krásne napísané
Klobúk dole že máš dve maličké deti - ja by som sa zbláznila. Mne osobne pomohlo sa vrátiť do práce. Pri dcére som išla keď mala rok a pol a teraz pri synovi tiež tak pôjdem. Neviem prečo tvrdís, že by ste nezaplatili súkromné jasle - veď máš rodičak a k tomu ešte aj vyplatu. My tiež máme deti v súkromných zariadeniach a stále som v pluse, hoci za ne platíme. Najmä to psychické zdravie je na nezaplatenie!
Uži si posledný rok "upadku" na materskej a teš sa,keď máš 2 zdravé deti ktoré sa chcú kojiť a že máš aj manžela,čo ti s nimi trochu pomôže. Tvoj pocit menejcennosti si doriešiš potom.
Možno ma tu mnohé za tento názor ukamenuju, ale toto je žiaľ dôsledok našej strašne dlhej materskej resp.rodicaku a toho že nemáme vybudovaný systém dostupných jaslí a matky to majú komplikovane keď sa chcú zamestnať skôr ako má dieťa tri roky. Ja som si prežila dve materské po sebe a teda stačilo. Kľudne by som mala aj tretie dieťa,keby som sa mohla vrátiť do práce dajme tomu po polroku, po roku od narodenia, aspoň na čiastočný úväzok. Lebo presne, aj ja som zažívala tieto pocity, že nič nevytváram, ja sa nerealizujem, chýbali mi dospelí ľudia a normálne témy na rozhovor, možnosť rozvíjať sa, a pracovať. Človek fakt len osprostieva a toho sú tu dôkazom mnohé komentáre 😅😅myslím celkovo mk nie konkrétne túto skupinu. Takže ak to milá autorka takto cítiš, skús sa zamerať viac na seba a nájsť si prácu, alebo nejakú inú formu realizovania sa. Držím ti palce
Ale áno, rýchlo to ubehne, uvidíš že na konci prevládne ten spomienkový optimizmus a budeš aj na toto obdobie spomínať s úsmevom
Ja som na tom bola rovnako.Malá má rok a akurát nastúpila do jaslí a ja naspäť do práce lebo som sa cítila ako také hovno😀(neviem ako to lepšie povedať) Tiež som sa ani nemohla pozrieť na svoje fotky z pred dvoch rokov lebo mi bolo až do plaču keď som sa videla šťastná medzi ľudmi v spoločnosti a zrazu som bola stále doma a menila plienky.Bohužiaľ žiadnych známych s detmi nemám preto som bola aj dosť osamelá a spoločenský život nula.Chýbala mi práca a ten každodenný kontakt s ľudmi.Teraz som späť a je to super..malej sa v jasliach páči vôbec to nebol žiaden problém🤗
Neviem čo ti písali ostatné prispievateľky, ale mala by si byť hrdá na seba, že si dala život dvom deťom, ktoré by bez teba neboli šťastné a spokojné...pre mňa najhoršie obdobie bolo nástup do práce po skončení RD, pretože som nemala už toľko času na rodinu, mala som pocit, že čas by sa dal užitočnejšie a efektívnejšie využiť ako "ťukaním" do PC a riešením nezmyselných záležitostí v práci, investícia času do detí a rodiny je pre mňa oveľa zmysluplnejšia ako nejaká práca, ktorá vždy bola, je aj bude...ja som sa na materskej cítila oddýchnutá, plná sily a venovala som sa tomu, čomu som chcela - svojej rodine, nič iné pre mňa nikdy nebolo dôležitejšie. Ale mám smolu, že mám len jedno dieťa, takže ten čas na MD mi uplynul strašne rýchlo a môj život je už len "z domu do práce a späť".
Tvoje pocity sú normálne, nevyčitaj si to, ja nejdem písať že načo si si spravila druhé, aj keď pravda je, že za mňa mať dve malé deti je psychiatria, neviem si predstaviť toto mať dobrovoľne (ale čitala som že nebolo to uplne dobrovolne), ale už to nezmeniš. Tak reálne čo ti zostáva, buď tie jasličky alebo vydrzať kym pojdu do školky. Ja mam iba jedno 2-ročne a už mi dávno sibe z materskej, preto som aj začala pracovať na čiastočný úvazok a druhe dieťa zatiaľ, ale možno aj vôbec “nehrozí”. Keby že mám ostat este 2-3 roky doma, bez srandy, sa zbláznim asi.
Ešte dodavam, že ja pracujem na RD aj bez jasličiek, ale uvedomujem si, že malokto má taku šancu.
Och boze, prve prispevky a uz zase kopec mudrych vycitavych reci.
Ja ti napisem takto. Potrebujes nieco, co ti bude dvihat naladu, lebo niektore veci v urcitom case nezmenime. Musi prist spravny cas. Mas aj uspesne spoluziacky, alebo skor chalanov. Co si bdueme hovorit, tento trh praje skor muzom, nez zenam. A zeny, mnohe co ja poznam a su uspesne, ma to svoju cenu. Bud su bezdetne, alebo deti vychovava opatrovatelka, jasle a pod. Cize naplna ta byt matkou a byt doma, ak odhodis momentalny pocit neschopnosti?
Co sa toho uspechu tyka, ja sa teraz casto pohybujem medzi vysokopostavenymi ludmi, aj ked sama nie som. Maju Audiny, Mercedesy, velke domy, cestuju po svete a tak. Samozrejme je rozdiel ci si konatel velkej ale cudzej firmy, alebo majitel niecoho svojho. A v akom biznise sa pohybuju. Ale chcelo by sa ti napriklad menit kazde 2-3 roky miesto byvania kvoli praci? Chcelo by sa ti robit 12 hodin denne? Chcelo by sa ti nevidiet deti cely den? Chcelo by sa ti este v piatok o 8 vecer vracat zo sluzobky? Chcelo by sa ti pracovat vzdy, ked zakaznik zapiska? Lebo vysoke postavenie uspech, peniaze, to su castokrat obete, ktore nie kazdy je ochotny podstupit. Mnohi maju velke domy a na nich hypoteky, su v zacarovanom kruhu. Musia robit. Tych, co su uspesni a "nic" nerobia, byva velmi malo, skor ked uz maju biznis dobre rozbehnuty, cize tiez museli isty cas velmi makat. Mozno ti pomoze si toto zvazit. A este jedna vec. Vacsina z nich sa tvari velmi cool, a aki su spokojni, a nemusi to byt pravda.
Ja nechcem byť zlá, ale toto je nejaký novodoby trend aj v mojom okolí.. spraviť si dieťa a potom nariekať 🙄🙄 Ja som si teda do 30tky pekne budovala karieru, odzila si ,,svoj,, život a keď som sa rozhodla mat dieťa, tak s tým, čo všetko to obnasa..samozrejme mi nikto nepovedal, že mi malý bude plakať 17 mesiacov vkuse ale fajn..zvykla som si 🙄 ale pre boha načo sú ľuďom deti, keď ich následne obviňujú z toho aký majú život, pri najlepšom už pol ročne dieťa hodené do jaslí lebo matka precenila svoje schopnosti 🙄🙄🫣🫣 Boha ja si neviem predstaviť ze môj syn raz odíde do školy a ja budem musieť do prace bez neho 🤣🤣🤣

Mozea byt rada, ze mas zdrave deticky lebo mnoho zien ma mozno aj pred 40 tkou a nema deti, a velmi po nich tuzia. Cize podla mna kariera nie je vsetko. Tiez som na RD tiez som nejak pribrala na materskej ale co som druhy krat tehotna uz menej kojim nejak ma presiel aj vlci hlad ale zaklad je sa dobre vyspat lebo bez spanku sa tazko chudne. Tvoj cas v kariere este len pride ja to ani napr neriesim. Najdi si konicky, ktore ta potesia 😊