icon

Ako prekonať túžbu po ďalšom dieťatku?

14. júl 2025

Ako ste “prekonali” tuzbu po dalsom dietatku?

Nejde o ziadne zdravotne dovody, ani vek, ani financnu stranku. Len manzel nechce o dalsom babatku pocut. Mame uz “velkych” chlapcov 7 a 5 r, ktori su moje pokladiky, moj cely svet…ale mne zrazu zacalo chybat to male vonave babatko.
Uz mesiace ma chyta tuzba po dalsom, neviem si pomoct.
Ako to prekonat?
Prejde to same?
Je to len nejake obdobie?
Zazili ste to?
Asi s muzom velmi nepohnem, je to tvrdohlavy baran.. Len to musim v sebe nejako spracovat.
Ked sme sa minule rozpravali, ci by chcel aj tretie, tak sa az zacudoval a opytal sa: “Ty ano? Ved uz mame relativne pokoj, deti v noci neplacu, chodis do prace, vieme ist na vylet, dovolenku, vedia nam deti postrazit rodicia. Zas to chces zazivat? Plienky, kojenie, prebdene noci, koliky, porod?”
No ano😀

Vdaka za nazor alebo vlastnu skusenost.

beata_k
14. júl 2025

@anonym_autor Cely tyzden si nastav budik aby ti zvonik kazde 2 hodiny. Mozno sa tvoja tuzba potlaci. Muz ma pravdu. Treba ti toho? Skor si myslim, ze u teba zohral ulohu spomienkovy optimizmus....vonave babatko.

ivangeline
14. júl 2025

Možno to prejde, možno nie. Možno sa zadarí. 🙂 Veď aj keby bolo tretie, tak to nebude predsa pohroma, nie? Zázemie máte, deti už staršie, prácu istú..

sevrin
14. júl 2025

Ožer ho jak prasa, potom možno bude chcieť.

anonym_587eaf
14. júl 2025
@anonym_90830e

@zuzanockamt ina vízia? Akože pardon. Ale pokiaľ jedna žena túži po deťoch a napĺňa ju materský život, radosť z maličkosti bežného života, je o niečo horšia ako žena, ktorá ma deti, ale od 2 rokov sa teší do prace, a túži sa uplatniť na pracovnom trhu, cestovať a zarábať veľké peniaze? Akože naozaj je tu niekto, kto si myslí, že môže odsúdiť jednu alebo druhu? Napísať mamičke že "nemá inú víziu v živote", alebo žene, ktorá miluje svoju prácu, že sa napr nenasla v materstve? Kto sme aby sme súdili. Obe ženy majú právo byť šťastné a žiť svoj život najkrajšie ako sa dá.

@zmrzlinka2021 prečo musí mať každá žena kariérne ambície?Baví ju byť matkou to je niečo zle?Autorka mám 2 deti a tiež sme jeden čas mali dilemu muž bol tak 50/50 nakoniec som mala zdr.problemy a nechali sme to tak.
@anonym_90830e súhlasím ja tiež nepodsuvam karieristke, že a dieťa, plienky, ihriská ta nebavia prečo žiješ život celé dni v práci?

anonym_587eaf
14. júl 2025
@siska53

@anonym_autor 3.dieta je moja nesplnena tuzba.. s partnerom to je tazke, no napriek tomu tam ta tuzba vzdy bola a v podstate aj je, len rozum vie, to nebolo vhodne. Nemozem povedat, ze by odisla.. len.. v 49. rokoch som sa dostala do prechodu a uz s tym nic nespravim.

@siska53 tiež to tak cítim a dosť si vyčítam, že sme do toho nešli.Ta tuzba samozrejme oslabla, ale deti sú teenegeri a máme veľa času a ešte sa necítime tak stari.Vsetko ostatne čo robíme je len taká náplasť vždy v duši budem mať, že ešte jedno sme mali mať.

autor
14. júl 2025
@beata_k

@anonym_autor Cely tyzden si nastav budik aby ti zvonik kazde 2 hodiny. Mozno sa tvoja tuzba potlaci. Muz ma pravdu. Treba ti toho? Skor si myslim, ze u teba zohral ulohu spomienkovy optimizmus....vonave babatko.

@beata_k to je len obdobie a velmi kratke, co vstavas k dietatu kazdu chvilu. S tym predsa kazda pocita. A neprejde ma to aj keby som vstavala kazdych 15minut.

autor
14. júl 2025
@sevrin

Ožer ho jak prasa, potom možno bude chcieť.

@sevrin muz nepije ani pivo😀

domkakvet
14. júl 2025

@anonym_autor este si mlada, tuto temu mozes skusit vytiahnit aj neskor.

siska53
14. júl 2025
@anonym_autor

@zuzanockamt ale to nie je momentalne podstatne, ani neviem, ci chcem vobec dlhodobo ucit, za take peniaze mozem robit v otcovej firme kavu… to je vsak na inu temu. Moja otazka nebola, kam sa viem posuvat v profesii. Nerozumiem trochu 😀

@anonym_autor a smiem vediet, kolko mas oduceneho a aky je plat? Kludne mi to daj do sukromnej spravy. Ja som kedysi davno odisla zo skolstva po roku a sla robit za dvojnasobny plat inde...len.. ano, keby som vytrvala, tak mozno teraz mam lepsi plat, nez mam teraz, lenze..dlhe roky to bolo opacne a tolko, kolko som zarobila, by som v školstve nikdy za tie roky nezarobila. Ale naozaj ma zaujima, kolko, lebo ked som to pozerala, ze ist ucit teraz, tak mam veru s mojou praxou 1 roka sprsd x rokov, o dost nizsi plat, nez mam teraz. Viem, je to mimo temu...

autor
14. júl 2025
@siska53

@anonym_autor a smiem vediet, kolko mas oduceneho a aky je plat? Kludne mi to daj do sukromnej spravy. Ja som kedysi davno odisla zo skolstva po roku a sla robit za dvojnasobny plat inde...len.. ano, keby som vytrvala, tak mozno teraz mam lepsi plat, nez mam teraz, lenze..dlhe roky to bolo opacne a tolko, kolko som zarobila, by som v školstve nikdy za tie roky nezarobila. Ale naozaj ma zaujima, kolko, lebo ked som to pozerala, ze ist ucit teraz, tak mam veru s mojou praxou 1 roka sprsd x rokov, o dost nizsi plat, nez mam teraz. Viem, je to mimo temu...

@siska53 3 roky a cca 1300 v hrubom

cecilia29
14. júl 2025

Neviem, ci sa dá ta túžba nejako ignorovať. To žena cíti, takú tu nekompletnost. ... si mladá, možno aj muž bude neskor súhlasiť.

siska53
14. júl 2025
@anonym_autor

@siska53 3 roky a cca 1300 v hrubom

@anonym_autor Vdaka. Cize ja by som mala este menej s rocnou praxou.

autor
15. júl 2025
@cecilia29

Neviem, ci sa dá ta túžba nejako ignorovať. To žena cíti, takú tu nekompletnost. ... si mladá, možno aj muž bude neskor súhlasiť.

@cecilia29 nieco podobne mi aj manzel povedal, ze zatial nechce ale mozno o rok dva zmeni nazor. A mozno dovtedy ma to aj prejde

cecilia29
15. júl 2025
@anonym_autor

@cecilia29 nieco podobne mi aj manzel povedal, ze zatial nechce ale mozno o rok dva zmeni nazor. A mozno dovtedy ma to aj prejde

@anonym_autor snáď ta to neprejde 🙂 Ja keď pozerám na to svoje tretie, tak by bola velkaaa chyba ju nemať. A chcem ešte štvrté 🙂

kessinka
15. júl 2025
@beata_k

Za mňa, užívaj si čo máš a občas manželovi pripomeň, že tvoja túžba po treťom stále trvá. Ja som hneď po pôrode druhého cítila, že ešte nie sme kompletná rodina. Napriek tomu, že som vždy chcela len dve deti. Manžel bol síce spočiatku za, chceli sme sa koncom jedného leta začať snažiť, ale prvý letný deň mal veľmi vážnu nehodu, vyzeralo že nebude možno už ani chodiť. Síce to rozchodil, ale zdravotné obmedzenia zostali, a tak zostal v tom, že na ďalšie dieťa sa už necíti. Trvalo to zo dva roky, moja túžba pretrvávala rovnako silná, a raz zrazu z ničoho nič nastala u manžela zmena. Tretí syn je zlatíčko a to čakanie na neho za to stálo ☺️
Poznámka na okraj pre zástancov názoru, že autorka nemá len dostačujúcu kariéru: otehotnela som prvý mesiac, ako som sa dostala na pozíciu, po ktorej som dlho túžila, a teda neľutovala som to ani sekundu ☺️

@beata_k túto radu s budíčkami odporúčaš aj tým, čo deti ešte nemajú? Lebo tým sa asi hodí viac ako ženám, ktoré už majú dve deti 😉

beata_k
15. júl 2025
@kessinka

Za mňa, užívaj si čo máš a občas manželovi pripomeň, že tvoja túžba po treťom stále trvá. Ja som hneď po pôrode druhého cítila, že ešte nie sme kompletná rodina. Napriek tomu, že som vždy chcela len dve deti. Manžel bol síce spočiatku za, chceli sme sa koncom jedného leta začať snažiť, ale prvý letný deň mal veľmi vážnu nehodu, vyzeralo že nebude možno už ani chodiť. Síce to rozchodil, ale zdravotné obmedzenia zostali, a tak zostal v tom, že na ďalšie dieťa sa už necíti. Trvalo to zo dva roky, moja túžba pretrvávala rovnako silná, a raz zrazu z ničoho nič nastala u manžela zmena. Tretí syn je zlatíčko a to čakanie na neho za to stálo ☺️
Poznámka na okraj pre zástancov názoru, že autorka nemá len dostačujúcu kariéru: otehotnela som prvý mesiac, ako som sa dostala na pozíciu, po ktorej som dlho túžila, a teda neľutovala som to ani sekundu ☺️

@beata_k túto radu s budíčkami odporúčaš aj tým, čo deti ešte nemajú? Lebo tým sa asi hodí viac ako ženám, ktoré už majú dve deti 😉

@kessinka Nie. Tie, co deti este nemaju si ani len vo sne nevedia predstavit tu unavu. Ale u autorky mi to pride ako spomienkovy optimizmus. Kazdopadne prajem jej stastne rozhodnutie lebo tu nejde leno nu a jej pocity.

autor
15. júl 2025
@beata_k

@kessinka Nie. Tie, co deti este nemaju si ani len vo sne nevedia predstavit tu unavu. Ale u autorky mi to pride ako spomienkovy optimizmus. Kazdopadne prajem jej stastne rozhodnutie lebo tu nejde leno nu a jej pocity.

@beata_k ale ved to k dietatu patri, prvy nespal vobec, mal koliky, reflux a druhy prespal celu noc od 5 mesiacov.. takze vobec nemusite strasit matku s dvomi detmi, ze si nezvykne na vstavanie, ked to ma za sebou😀

beata_k
15. júl 2025
@anonym_autor

@beata_k ale ved to k dietatu patri, prvy nespal vobec, mal koliky, reflux a druhy prespal celu noc od 5 mesiacov.. takze vobec nemusite strasit matku s dvomi detmi, ze si nezvykne na vstavanie, ked to ma za sebou😀

@anonym_autor Ja ta nestrasim. Ja pisem uz 3x, ze z tvojho prispevku mam dojem, ze u teba zahral iba spomienkovy optimizmus. Co vobec nemusi byt pravda, ale skratka ten dojem z teba mam.

anonym_c289e1
15. júl 2025

Tak k tomuto by sa mali hlavne tie vyjadrovať, ktore túžili a nenaplnili túžbu, nie riesit ze ti je uz dobre, že načo, prečo, ci si to vieš predstaviť. Každá hadam vieme,ze to male voňavé klbko nebude 100r malým klbkom...

anonym_b12cfc
16. júl 2025

Ja hlavne nechápem, z akého dôvodu projektujete svoje nastavenia do autorky. To je nejako ťažké pochopiť, že proste rozumie všetkým pros a cons, ale napriek tomu to dieťa chce? Autorka, za mňa proste tomu daj čas. Jemne o tom s mužom komunikuj, si relatívne mladá, možno muž zmení názor. Nič iné sa tu robiť nedá, tlak v týchto prípadoch nemá zmysel.
@zuzanockamt Každá, čo chce deti nemá inú víziu v živote? :D :D :D Argumentácia že dovi dopo.

stanislavicenka
16. júl 2025

@anonym_autor prepac, ja tomuto nerozumiem. Vobec nepremyslas. To nie je ako ked ides do obchodu a kupis si cokoladu, ked mas na nu chut. To dieta opat raz vyrastie a ty toto budes robit dokola?

nikola1234n
16. júl 2025

Necitala som vsetky rady co ste dostali ale urcite muz najprv povie nie nie ako vzdy ked ide o zasadnu zmenu v zivote.. ale ono o mesiac to uz bude mensie nie 🙂 o tri uplne malinke nie 🤭 az z toho bude babo takze ako ste sama pisala este mate cas, naladte sa ze to je len o tom kedy to nastane ❤️ drzim palceky

zuzanockamt
16. júl 2025
@anonym_b12cfc

Ja hlavne nechápem, z akého dôvodu projektujete svoje nastavenia do autorky. To je nejako ťažké pochopiť, že proste rozumie všetkým pros a cons, ale napriek tomu to dieťa chce? Autorka, za mňa proste tomu daj čas. Jemne o tom s mužom komunikuj, si relatívne mladá, možno muž zmení názor. Nič iné sa tu robiť nedá, tlak v týchto prípadoch nemá zmysel.
@zuzanockamt Každá, čo chce deti nemá inú víziu v živote? :D :D :D Argumentácia že dovi dopo.

@anonym_b12cfc Trošku si to nepochopila, nevadí 🙂👍

autor
16. júl 2025
@stanislavicenka

@anonym_autor prepac, ja tomuto nerozumiem. Vobec nepremyslas. To nie je ako ked ides do obchodu a kupis si cokoladu, ked mas na nu chut. To dieta opat raz vyrastie a ty toto budes robit dokola?

@stanislavicenka a kde pisem, ze to budem robit dookola. Ved netuzim po 13rom dietati ale tretom a tym by to skoncilo.

autor
16. júl 2025
@nikola1234n

Necitala som vsetky rady co ste dostali ale urcite muz najprv povie nie nie ako vzdy ked ide o zasadnu zmenu v zivote.. ale ono o mesiac to uz bude mensie nie 🙂 o tri uplne malinke nie 🤭 az z toho bude babo takze ako ste sama pisala este mate cas, naladte sa ze to je len o tom kedy to nastane ❤️ drzim palceky

@nikola1234n bodaj by🙂dakujem🙂

stanislavicenka
16. júl 2025
@anonym_autor

@stanislavicenka a kde pisem, ze to budem robit dookola. Ved netuzim po 13rom dietati ale tretom a tym by to skoncilo.

@anonym_autor ako vies, zeby to skoncilo? 🙂

autor
16. júl 2025
@stanislavicenka

@anonym_autor ako vies, zeby to skoncilo? 🙂

@stanislavicenka 🤦🏻‍♀️
Jednoducho. Viem, ze tretie by bolo posledne. Nechcem ani rodit po 40tke, ak by som muza presvedcila na tretie, dala by som si potom sterilizaciu. Dom sa mi tiez nenafukne. Auto menit menit tiez tak skoro nebudeme. SJe tam viacero veci, dovodov, kedy viem, ze tri a dost. Ale to vobec nie je predmetom diskusie. Este nie som ani tehotna s tretim a uz su tu otazky, ci nebudem chciet dalsie a dalsie 🤦🏻‍♀️

evkatk
17. júl 2025

Niet divu, že manžel je vyplašený. Mať deti s 2 ročným rozdielom, to je des. Nedá sa ani dôkladne venovať každému zvlášť, udržiavať absolútnu čistotu v obydlí, to chce nočné upratovanie s maximálne 3 hodinovým spánkom,... Deti som mala každých 7 rokov a bolo to skvelé. Takže ho musíš presvedčiť, že z ďaleka to nebude také ako vtedy. Aj dieťa, ktoré bude mať mamu pre seba a kľudnejšiu, bude kľudnejšie. Staršie tiež pomôžu v maličkostiach a vzťah medzi deťmi s veľkým vekovým rozdielom je od začiatku a aj v dospelosti úžasný. Maličké omladí, občerství rodinu a v starobe je silnou oporou, keď sú aj starší súrodenci už starí.

luccija
17. júl 2025

Tak vidíš aj u muža to zostava otvorené nepovedal, že už nikdy.A ty uvidíš ako to bude u teba.

mmacca
17. júl 2025
@anonym_autor

@stanislavicenka 🤦🏻‍♀️
Jednoducho. Viem, ze tretie by bolo posledne. Nechcem ani rodit po 40tke, ak by som muza presvedcila na tretie, dala by som si potom sterilizaciu. Dom sa mi tiez nenafukne. Auto menit menit tiez tak skoro nebudeme. SJe tam viacero veci, dovodov, kedy viem, ze tri a dost. Ale to vobec nie je predmetom diskusie. Este nie som ani tehotna s tretim a uz su tu otazky, ci nebudem chciet dalsie a dalsie 🤦🏻‍♀️

@anonym_autor moja kolegyňa strašne chcela tretie, napokon bolo aj stvrté. Má dva páriky, jeden škôlkársky a jeden stredoškolský. Jej manžel neviem, ako na tom bol. Pri tom štvrtom sa aj bála, predsa mala svoj vek.