Ako riešiť financie pre druhé dieťa?
V skratke zeny,mame jedneho synceka (3r) a velmi by som tuzila este po jednom dietatku..manzel ma vsak iny nazor na to,ze uz by sme to financne asi nedali..spolu mame prijem 2400€ ale mame vysoke vydavky..
Niektori ludia s tym problem nemaju a jednoducho deti si robia ako na pase a nezaujima ich ako vyziju a my ked chceme nieco dietatu do zivota dat,zaplatit mu skolku,kruzky atd.tak sa musime zriect druheho dietata? Take nefer..ale to len taky moj vylev,ani neviem co som tym chcela povedat🤷🏻♀️
@lenka.25 nie, môjmu dieťaťu nie je ľúto , že nebol pri mori. Ani za Jordan teniskami fakt neplače. Nikdy to nerobil a to už je maturant. Tenisky kúpime v prvom športovom obchode , on si vybere podľa toho ako mu sú pohodlné. Niekedy značku, niekedy nie. Nekupuje si oblečenie ani boty u Číňanov. Má tričká značkové aj z Pepca je mu to fuk. Pri mori bol raz a absolútne už netúži ísť . Asi mám vadné dieťa 🙃. A nie , netreme biedu.
@zmrzlinka2021 👍👍👍
Tento blud , že ak dieťa nemá značkové handry , tak bude vystavené posmeškom🤦to je fakt už "mimo". A ak sa to deje, tak to robia deti určitých rodičov, kde niečo absentuje.
@mateson ale ja nikde netvrdím , že to je pravidlo . Ja som to písala hlavne na margo toho , čo tu matku píšu , že pomaly dieťa , ktorému rodičia doprajú , tak sa ešte pomaly bude pomaly psychicky rútiť pri kazdom NIE , čo mu rodičia povedia . A ja teda tiež nie som práve vzorka , ktorá musí lehnit na pláži a nemyslím si , že som preto vadná .
Nikdy nič sa nedá zovšeobecňovať . Kto chce pochopil čo som tým chcela povedať , kto nie , tak má silnú potrebu presviedčať , že tak ako žijú oni , je jediná správna cesta
@lenka.25 je to možné... Ja som len chcela zdorazniť, že tie zásadné veci sa dejú predovšetkým výchovou bez ohľadu na to, do akých (ne)značiek decko vyobliekaš.
Každopádne áno, peniaze sú extrémne doležité. Veď stačí len taká banálna vec ako účet z lekárne, keď príde nejaký moribundus. Už neraz som premýšľala, čo robia v prípade náhlych chorob, ekzémov, alergií atď rodiny, kde idú na doraz a s podobnými výdavkami vobec nepočítajú, pretože na ne proste nemajú. Čo by trebars urobila mama toho spolužiaka od mojho syna...
@mateson ono sa to tu stočilo k značkám, telefónom, dovolenkám... Ale decko podľa mojho názoru vyoutuje z kolektívu skor absencia na výletoch, škole v prírode, lyžiarskom... Tam sa zbierajú zážitky, spoločné fotky, budujú sa zas iné kamarátstva. A mňa ide ustreliť, keď na toto niekto povie "no a čo, ani ja som nebol(a)", ako argument, že to predsa nie je treba platiť, že sa bez toho dá žiť a podobné duchaplné výplody... Áno, dá. Aj v deravých topánkach sa dá chodiť...🙄 Podľa mňa je takého vyhlásenie od rodičov úbohé.
Hypo so splátkou 1000 eur vám nedajú, s vaším príjmom. Nechám kde zaplatí 3 členná rodina výdavky spolu 2000 eur... Neverím tomu
@natalienka12 pritom Slovensko je velmi draha destinacia, hlavne lyzovacka cez najvacsi napor, ked maju vsetci skolopovinni prazdniny 😃
Tak baby,sadli sme si s manzelom a preratali vsetky vydavky,ktore mame a vyslo nas to na cca 1800€
V tom je aj strava?
@tiezjedna vsetky nutne vydaje
@mateson ano aj strava..komplet vsetko
Tak ak máte príjem 2400, výdavky 1800, ste 600 eur každý mesiac v pluse, čo je celkom pekná suma, tak potom neviem, v čom je problém. Samozrejme otázka je aj to, akú máte finančnú rezervu, či si zarátala naozaj všetko a do akej miery tak reálne fungujete alebo je to len teória na papieri.
Niekedy si ratat vsetko na peniaze sa uplne neda. Clovek casto minie tolko, kolko ma. Ked sme mali malo, vyzili sme, aj sa sem tam nieco dalo kupit navyse, aj ked to bolo tazke. Ked sme mali viac, minalo sa viac, sak sme si aj dopriali konecne trochu a neutahovali sme az tak opasky. Ked sme mali ovela viac a vydavky rovnake, aj tak sa minulo skoro vzdy vsetko, co sme nedali na sporenie. Ked clovek fakt nezaraba miliony a nestrazi si tie vydavky, tak sa minie vsetko ako nic.
Moze stupnut inflacia a vsetko este viac zdrazie a budete mat problem vyzit aj s jednym dietatom. Vratite ho? Asi nie. Ale nemas istotu, ze budete v pohode financne vychadzat aj s jednym dietatom. Moze inflacia klesnut, ceny budu nizke a budete lutovat, ze ste nemali druhe, ze by vam bolo vychadzalo. To nie su veci, co sa daju financne nejak naplanovat, ze ci je istota, ci vam bude financne vychadzat ci nie. Dospelost je zial aj o tom, ze nikdy nemame istotu co vyskoci, co sa zmeni a ci nam bude vychadzat. A to aj s detmi, ale aj bez deti. Niektore veci sa jednoducho neoplati prilis preratavat na peniaze, neda sa to. Clovek sa len zbytocne vystresuje. Ja som si po svadbe dala na papier aktualne vydavky a predpokladane prijmy a vydavky, ked budeme mat dieta. Prerevala som dva dni, ze neexistuje, ze by nam to financne vychadzalo, ze nemozme mat deti. Nakoniec dieta mame a cuduj sa svete, zijeme, vychadza nam, niekedy si dovolujeme podla mna az prilis, este aj usetrime cosi. A pritom v tej dobe to bolo matematicky uplne jasne, ze nam vychadzat nebude nijak raz.
A kebyze mate 5 deti, pred vyplatou nemate co do ust a uvazujes nad siestym, tak to by bola zase ina situacia. Ale tak vo vasej situacii si nemyslim, ze by ste sa museli extremne stresovat pre financie.
@cervenaruza123 Inflacia moze klesnut a ceny budu nizke? To v ktorej ucebnici ekonomie toto ucia?
@natalienka12 Neviem celkom naco bol dobry tento komentar. Ak vies, ze som uviedla chybnu informaciu, mohla si kludne napisat, ze nemam pravdu, lebo ty vies, ze to funguje tak a tak. Ak sa v tom vyznas a uvediem ti nejaku ucebnicu, kde som sa to docitala, tak povies, ze aha dobre, mam pravdu? Vsetci vieme, ze ucebnice su niekedy aj s chybnymi informaciami alebo obsahuju zjednodusene informacie natolko, ze sa daju pochopit uplne nepravdivo (ved aj ja som koniec koncov teraz uviedla len zjednodusene tvrdenie, kvoli dlzke textu). A dnes je pretlak akychkolvek, casto aj chybnych informacii, zial neraz aj od odbornikov.
Velmi rada sa necham poucit, ako to naozaj funguje s inflaciou, ked uz si sa tu zapojila a nasla chybu. Ved na to su diskusie.
@natalienka12 na rodicovskom nebidem vecne..raz pojdem do prace a rozpocet sa zvysi a detom sa na skoly setri.. ja rozmyslam tiez dopredu ako mnohe z vas... No zaciatky s doetatom ked je zena na rodicaku je tazsi potom uz led obidvaja pracuju to uz ide.jednoduchsie nie?je to len kratkodoby stav..ktory sa da zvladnut ked sa chce a niesi narocna
Ja mam ten istý problém,chcem druhe dieta ale nemôžem si ho dovoliť,na rodicaku by som nevyzila,muž to sam neutiahne.
Sme z toho obaja smutný lebo sme chceli veľmi pre syna surodenca,ale bohužiaľ doba je zlá a ťažká.
Veľa rodín ma uz iba jedno dieťa,práve pre toto,tie prve roky by sa ešte dali ale potom mat 2 školákov a platiť obom krúžky,do skoly veci,zubára a podobne to uz treba 3 platy do domácnosti nie dva.
@alzbetkacicka mozem sa spytat aky mate pomer prijmy/vydavky? Tiez to mam podobne, chcela by som druhe ale vsetko je tak drahe ze mam pocit ze to co mame uz nebude stacit. Dokopy mame cca 3000e, hypo nastastie nizku (200e). Byvame pri BA. Male dieta nas zatial vela nestoji ale viem si predstavit ako sa budu tie vydavky zvysovat do buducna.
@alzbetkacicka
@erika1220 doba nie je zla, ani ťažká, len ľudia chcú mať určitý štandard života. Keď v minulosti bežné mali ľudia 5-6 deti a prežili. Čiže to nie je o dobe, ale o našich predstavách o fungovani
@alzbetkacicka ale nepreháňaj, veď ani nevieš, či budú chcieť na nejaké krúžky chodiť, ja platím jednému synovi 10 eur na mesiac, druhý chodí na krúžky, čo má v rámci školy a tie sú zadarmo. Keď budete obaja chodiť do práce, tak to určite zvládnete.
@erika1220 Budem sa asi opakovať, ale keď rodina dokopy s čistým príjmom 3000 €, s hypotékou 200 € by aj chcelo mať druhé dieťa, ale bojí sa, že to reálne! nedá finančne,tak budeme mať ako spoločnosť o pár rokov naozaj veľký problém, a nebude to drahota. Bez príjmu úplne nie si ani ty ako matka, je materská, potom rodičák - keď niekto chce zostať doma, a sú to tie tri roky.. ja som napr. toľko ani doma nebola. V čom by to bolo iné, keby ste mali čistý príjem napr. 5000 €? Vždy môže prísť choroba, nehoda, strata partnera, rozvod, závislosť, krach, potopa, požiar, vojna, kedy nebude stačiť ani tých 5000, lebo aj o to sa dá prísť. Keď túžite po ďalšom dieťati, prečo ho nemať? Kedy, ak nie teraz? Zvýšia sa platy, zvýšia sa priamo úmerne výdavky. Budeme chodiť do roboty a robiť na cudzie deti? Na východe v osade z takýchto vecí ťažkú hlavu nerobia... a tam sa nerodia deti, ktoré raz potiahnu našu ekonomiku... Prosím, neber to v zlom, ani ako útok.
@erika1220 my bývame v BA a príjmy nič moc ,žijeme z výplaty do výplaty,ja sa aj snažím nenakupovat zbytocnosti ale tie peniaze sa aj tak rozkotulaju.
Všetko strasne zdraželo a ešte zdražie.

@aurora33
@lenka.25
Úprimne súhlasím. Tu sa každá žena prezentuje v pozícií, že ako ony vedia vyžiť aj z mála a aký “úspech” to je.
Ja sa netajím tým, že chcem kariérne stúpať a nie iba pre vlastné ego, ale aj kvôli financiám. Pretože žiť z ruky do úst, ale mať plný dom hladných krkov teda pre na životný úspech nie je. A kto mi bude tvrdiť, že sa “iba” z lásky naje a zaplatí účty, tak gratulujem …