icon

Ako sa pripraviť na zmeny po príchode bábätka?

2. nov 2025

Ahojte baby. Som tehotna, so snubencom zijeme pod jednou strechou s jeho mamou. Konflikty medzi sebou nejako nemame, vsetko sa da nejako riesit, to nejaky vacsi problem nie je. Zaujima ma, ona este o tehotenstve nevie, ako velmi sa zmenila vasa domácnosť po príchode babatka? Svokra ma take svoje predstavy, gýče po celom dome :D , lampáše, anjelikov blbosti po zemi a akosi sa v buducnosti odmieta tejto vízie vzdať. Trochu ma zamrazilo zo slov, ze starsi ludia uz chcu mat svoj pokoj (bol to rozhovor s jej kamarátkou) - s tym som samozrejme vysporiadaná a chapem to, len sa mi núka myšlienka ze ako vobec zvládne ten chaos a vacsiu hladinu hluku v nasej domacnosti. Nebudem klamat, snúbenca sa to ako typického chlapa nejako netyka, ze ved si zvykne, to bude dobre ale ja som z toho viac nervozna ako on. Kúpa bytu v tomto obdobi nehrozí, vela penazi islo do domu, budúca materská, no mali by sme co robit vsetko utiahnuť. Kazdopadne ma tak trochu zaujima, ako to byvalo u vas, ak mate nejaku radu ako sa z toho nezbláznit. Svokra ma svoje muchy a predstavy o poriadku, ja mam tiez svoje, nuz no… ako to nejako pre bezpečnosť vsetkych ukočírovať?

Strana
z2
autor
2. nov 2025
@olimuc

Tvoja buduca svokra ma 70 … bude to tazke a opisujes nieco, co sa javi ako zacinajuca Dg … ak v nieco prepukne bude to narocne az na doraz. Volila by som aj ked garsonku alebo nieco mini v blizkosti, aby ste v pripade vyhrotenia mali unik. Ak nemate svoje poschodie, kde sa mozete oddelit … ja by som to nedala

@olimuc ako úprimne mám fakt strach, snúbenec nechce ani počuť že diagnóza lebo proste velakrat sa mi nezdalo co niekedy robi. Že zabudne zhasnúť to je v pohode, ale ten sporak, pustena voda v kupelni… že nepočuje to chápem to ide vekom, ale keď niekam ideme na pol dňa a vrátime sa , na sporáku panvica sucha a zapnutý horak tak velakrat bolo take ze co by bolo keby. Alebo zapálená sviecka dnu a sedi vonku…

maryetta
2. nov 2025

Tvoj muz je jedinacik? Ten dom ostane jeho ze si tam prerabate?
Ci budete potom este delit alebo vyplacat?
Svokra je uz ano starsia. Ano budu prichadzat choroby. Diagnozy. Ano bude chciet aj svoj klud. Ano bude to narocne. Sami ste si vybrali.

autor
2. nov 2025
@maryetta

Tvoj muz je jedinacik? Ten dom ostane jeho ze si tam prerabate?
Ci budete potom este delit alebo vyplacat?
Svokra je uz ano starsia. Ano budu prichadzat choroby. Diagnozy. Ano bude chciet aj svoj klud. Ano bude to narocne. Sami ste si vybrali.

@maryetta ano jedináčik…

majlo1234
2. nov 2025

Pokial nepojdete do vlastneho, tak bude treba zabezpecit nejake oddelenie. Pri babatku je to v pohode, ked to decko zacne chodit a stiahne si na hlavu panvicu s vriacim olejom, alebo nejaku hlupost z policky…budes nusiet mat oci aj vzadu. Inak neviem. Ha by som silou mocou chcela odist🤣

michaelam2
2. nov 2025

Toto bude podla mna zle. Uz teraz mas z toho stres a to este dieta nemate. Predstav si ake to bude po porode, budes unavena, do toho hormony, budes chciet mat sukromie s babatkom ale…vsade bude svokra. A plus este k tomu ak jej zacina nejaka diagnoza plus vek. Nebudes sa musiet starat len o dieta ale aj o nu. Ja by som radila v kazdom pripade ist do svojho. A ak sa nevie sama postarat o dom tak zial, predat a kupit jej mensi byt.

blanblan
2. nov 2025
@danica2711

@anonym_autor Boh chráň všetky svokry pred takými nevestami či synovými frajerkami či čo, ako si ty. Nakvartírovať sa do jej bytu, zjavne s holou riťou, kritizovať jej zariadenie, dúfať, že sa svojich vecí časom vzdá, a ako čerešnička na torte, "zamraziť sa" pri výroku, že starší ľudia potrebujú svoj pokoj?! Veď to je každému normálnemu človeku jasné! Inak z toho, že o tom debatuje s kamarátkou je jasné, že nie je nadšená tým, že tam bývate, a to ešte nevie o tvojom tehotenstve. A že ako sa máš TY nezblázniť? Ty sa máš pobrať aj so svojím frajerom do podnájmu a dopriať jeho mame jej zaslúžený kľud!

@danica2711 absolútne presne. Porazilo by ma na mieste tej svokry, bez srandy!🙈

anonym_bae912
2. nov 2025

Bohužiaľ bývaš u niekoho, musíš strpieť. Nie je to vaše. Ako sa vraví najprv fara, potom Mara. Ale uvidíš keď sa male narodí. Ale ver tomu ze dieta je riadna skúška vzťahu, bude plakať, bude sa často budiť, svokra sa ti môže miesta do výchovy...cize nejaké sochy su v tomto pripade nič....najprv ste si malý poriesit bývanie a az potom dieta.

kiki68
2. nov 2025

@anonym_autor nic speci, dieta jej to preriedi ako lepsi skakavy kocur 😂😂😂 Co nas este neznicil, teraz mame dceru k mlademu a to bude este vacsia zabava 😂 Nas niekde u svokry nasiel taky keramicky set z roku pana a hral sa s tym dva roky, macku a tanierik z toho este mame, len uz ma odbitu labku. Zvysok deti zial neprezil. Granitova podlaha tomu nepraje, tam poslo snad vsetko taketo. Kamoska mala velku ohradku. A dalsi maju zas v pivnici hernu pre deti, aby neblbli hore v dome, co je naucil dve veci, deti skacu kade tade.

kiki68
2. nov 2025
@anonym_autor

@olimuc ako úprimne mám fakt strach, snúbenec nechce ani počuť že diagnóza lebo proste velakrat sa mi nezdalo co niekedy robi. Že zabudne zhasnúť to je v pohode, ale ten sporak, pustena voda v kupelni… že nepočuje to chápem to ide vekom, ale keď niekam ideme na pol dňa a vrátime sa , na sporáku panvica sucha a zapnutý horak tak velakrat bolo take ze co by bolo keby. Alebo zapálená sviecka dnu a sedi vonku…

@anonym_autor vsetci su experti zrazu, ale realita je taka, ze ak bude mat nejaku diagnozu, muz sa bude musiet postarat, kym to bude bobec mozne. Takto mas moznost, ze jeden bude viac menej okolo a dozrie, ze 3 hod nepotecie voda prudom. Toto ma svagor a teda mali stastie v tom, ze byt od jeho kvazi svokry je 3 min pesi od nich. Musia tam denne niekolkokrat ist. Tomu sa ako jedinacik nevyhnes, tam nema kto iny to prevziat. Jedine, ze pomozes partnerovi a neskor napr vyberiete nejake zariadenie. Ja by som so svokrou kludne byvala, moj muz nechce.

tim23
2. nov 2025

A nemôžte si aspoň nejaký kúsok k tomu domu pristavať? Keď sa dieťa narodí, budete potrebovať veľa svojho súkromia. Bolo by fajn rozdeliť dom na poschodia, že napr dole ona a hore vy. Ale píšeš že to nejde. Tak jedine prístavba nejaká s vlastným vchodom. Lebo takto pokope to budete mať ťažké.

terry658
2. nov 2025

@anonym_autor odsťahuj sa kým sa dá. Hoci aj do prenájmu. Ver mi nestojí to za tie nervy.

autor
2. nov 2025
@kiki68

@anonym_autor vsetci su experti zrazu, ale realita je taka, ze ak bude mat nejaku diagnozu, muz sa bude musiet postarat, kym to bude bobec mozne. Takto mas moznost, ze jeden bude viac menej okolo a dozrie, ze 3 hod nepotecie voda prudom. Toto ma svagor a teda mali stastie v tom, ze byt od jeho kvazi svokry je 3 min pesi od nich. Musia tam denne niekolkokrat ist. Tomu sa ako jedinacik nevyhnes, tam nema kto iny to prevziat. Jedine, ze pomozes partnerovi a neskor napr vyberiete nejake zariadenie. Ja by som so svokrou kludne byvala, moj muz nechce.

@kiki68 veď ale prave to ma mrzi, my sme bývali spolu v prenajme v meste asi 10 minut odtialto. Jar leto bývali take, ze mojho som riadne ani nevidela pretoze stale bolo treba nieco opravit, ostrihať, kopať, vyviezť neporiadok proste ako zivot na staršom dome, do toho svokra hej ze k doktorovi a pod, nakupit, teraz aj no prides posedieť k nej a nie iba robit. Tak pomaly väčšinu casu dna bol tu. No a vtedy to prislo ved poďte sem, vsak na co najom, ja som uz stara, aj porobit treba, ved ty si urobis ako uznáš za vhodne, nebudem sa do toho miešať. X krat boli rozhovory, s tym ze ale ja chcem mat svoj system v kuchyni a vsade - nic nebol problem. Ked vtáčka lapajú… tak sme si pomaly robili aj vonku, vnutri, nejake opravy, strecha, balkon… pravda nic neslo bez hluku a neporiadku a tam to uz zacalo. Ze stari ludia potrebujú pokoj. Tak sa teda vezmeme, odídeme, prideme raz do mesiaca na obed a nech sa starajú druhi ci ako? A potom zas budeme najhorší, ze chuda stara zena, ani jej nema kto nakupit, ani von trávu kosit, ani zahradu obriadit. A ked vyhorí dom, tak je to nasa chyba lebo sme mali byt s nou. :D fakt ako urobis tak si zly, sociálny pripad bez bývania a ked inak, nemas co mudrovať v cudzom bývaní. A pritom som chcela len tolko, ako tie nezhody ktore casom urcite pridu, rozumne riesit. Bez posúvania mojich hraníc, s rešpektom k starsej pani.

autor
2. nov 2025
@kiki68

@anonym_autor nic speci, dieta jej to preriedi ako lepsi skakavy kocur 😂😂😂 Co nas este neznicil, teraz mame dceru k mlademu a to bude este vacsia zabava 😂 Nas niekde u svokry nasiel taky keramicky set z roku pana a hral sa s tym dva roky, macku a tanierik z toho este mame, len uz ma odbitu labku. Zvysok deti zial neprezil. Granitova podlaha tomu nepraje, tam poslo snad vsetko taketo. Kamoska mala velku ohradku. A dalsi maju zas v pivnici hernu pre deti, aby neblbli hore v dome, co je naucil dve veci, deti skacu kade tade.

@kiki68 no ja som zmierena s tym ze sa kopec veci zničí, rozbije… aj s tym ze tu hračka, tam kocik, ohradka. Mne to tak vadiť nebude, lebo proste no co… len ja uz vidim ako chytá nervy ked niekde kusok smeti na zemi, pohárik o 1 mm dalej atd. Do toho vreskot, dupot, lebo známi maju tiez deti, ktore sem chodia a chcem aby aj nas krpec mal s nimi vztah, a uz ku koncu dna vidim ako je z nich nervozna a uťahana. Ze som bola taka sprosta…

euka210
2. nov 2025

@anonym_autor ja to vidim takto...je jedinacik, cize dom bude jeho a vraza peniaze do svojho. O mamu sa starat casom bude treba...bud pojde do domova alebo ju dochovate vy.
Kedze syn to.citi ako potrebu sa o nu postarat, tak tam budete, aj ju dochovate. Ja to tiez tak beriem, ze sa postarame o svokru...aj vozime k dr.ked sa da, a ze ju dochovame s tym pocitam.
Uvidis ako bude, dieta sa narodi az o 9mes a kym zacne lozit, tak este min.8mes...budete mat dost casu riesit veci za pochodu. Ja viem, ze chces mat teraz hned vsetko jasne, ale klud, veci sa budu riesit za pochodu, to mi ver. Treba len komunikovat. Ak vas tam svokra chce mat, tak pochopi, ze niektore veci sa budu menit...ale nebude to z dna na den, ale postupne.

monulka205
7. nov 2025

@anonym_autor ach tieto reakcie tu 😀 v ktorom si mesiaci? Ja si myslím, že keď jej poviete že čakáte bábätko, ona sama si tie sošky odstráni, tiež bola kedysi matkou a z písania mám pocit, že máte pekný vzťah. Ja ti neviem povedať zo svojich skúseností, lebo moja mala nepozná ani starých rodičov, ani nikoho okrem mňa a manžela. Tak ti dám len jednu radu od veci tvojej otazky a to je, aby ste našli vždy kompromis obidve a tešili sa, že ste takto spolu. Ja by som bola šťastná keby máme niekoho z rodiny takto pri sebe. Respektujte vy ju, keď bude mať potrebu na svoj pokoj a ona nech rešpektuje vaš pokoj.

Strana
z2