Ako sa pripraviť na zmeny po príchode bábätka?
Ahojte baby. Som tehotna, so snubencom zijeme pod jednou strechou s jeho mamou. Konflikty medzi sebou nejako nemame, vsetko sa da nejako riesit, to nejaky vacsi problem nie je. Zaujima ma, ona este o tehotenstve nevie, ako velmi sa zmenila vasa domácnosť po príchode babatka? Svokra ma take svoje predstavy, gýče po celom dome :D , lampáše, anjelikov blbosti po zemi a akosi sa v buducnosti odmieta tejto vízie vzdať. Trochu ma zamrazilo zo slov, ze starsi ludia uz chcu mat svoj pokoj (bol to rozhovor s jej kamarátkou) - s tym som samozrejme vysporiadaná a chapem to, len sa mi núka myšlienka ze ako vobec zvládne ten chaos a vacsiu hladinu hluku v nasej domacnosti. Nebudem klamat, snúbenca sa to ako typického chlapa nejako netyka, ze ved si zvykne, to bude dobre ale ja som z toho viac nervozna ako on. Kúpa bytu v tomto obdobi nehrozí, vela penazi islo do domu, budúca materská, no mali by sme co robit vsetko utiahnuť. Kazdopadne ma tak trochu zaujima, ako to byvalo u vas, ak mate nejaku radu ako sa z toho nezbláznit. Svokra ma svoje muchy a predstavy o poriadku, ja mam tiez svoje, nuz no… ako to nejako pre bezpečnosť vsetkych ukočírovať?
Ty si u nich - rešpektuj ju - ak sama nebude chcieť povyhadzovať svoje veci, ktoré roky zbiera , je to jej rozhodnutie . A možno ak sa dozvie o vnúčatku , zmení svoj postoj. Nevieš .
Koho je to dom? Ak jej prečo ste tam vrazili peniaze? Mali ste si šetriť na vlastné alebo minimálne oddeliť poschodie pre seba ak by s tým súhlasila. Vo svojom dome môže mať blbosti všade kde chce. Odporúčam čím skôr to nejako vyriešiť, po pôrode bude neskoro.
@anonym_autor Ak je dom, v ktorom, bývate, svokrin, so snúbencom ste tam vlastne na dlhodobej návšteve. Takže všetky gýče, lampáše a spol. sú len jej starosť a na jej zvážení, čo tam ako majiteľka bude mať. Áno, nielen starší, ale aj mladší majú radi svoj pokoj a pohodu.
Koho je to dom? Ak jej prečo ste tam vrazili peniaze? Mali ste si šetriť na vlastné alebo minimálne oddeliť poschodie pre seba ak by s tým súhlasila. Vo svojom dome môže mať blbosti všade kde chce. Odporúčam čím skôr to nejako vyriešiť, po pôrode bude neskoro.
@januska12323 ale ja som nemyslela ze na poličkách, to mi je jedno🤣 ja som myslela na zemi a to sa mi nezda pri budúcom malom bezpečne, to je cele. Kazdopadne, keby aj byt, uz sme to riesili. Nie sme z tych, co by nechali dom lahnut prachom. Je tu obrovsky pozemok, ktory treba pravidelne kosit, je to starsi domcek takze stale cosi sa vyvŕbi co treba opravit, vymenit… takze aj keby, tak kazdy vikend pomaly by tu bol lebo jedna vec je robit a druha aj ta morálna povinnosť ze nenechas ju tu cele dni samu. Proste je to komplexne. Dalsia vec je to, ze ked sme riesili toto stahovanie tak súhlasila a s tym, ze potom si budem moct “urobit po svojom” co nerobim, pretoze mi to je jednoducho… neviem ake, zvlastne? :D a po dalsie uz su tu niektore veci nachystane na dalsiu prerabku, teraz to mame nechat tak ci ako? Ja som chcela iba radu ako to trochu ukočírovať. Snubenec sa moc stahovat nechce a ja z budúcej materskej fakt nemam 100 tisic na garsónku.
@anonym_autor Boh chráň všetky svokry pred takými nevestami či synovými frajerkami či čo, ako si ty. Nakvartírovať sa do jej bytu, zjavne s holou riťou, kritizovať jej zariadenie, dúfať, že sa svojich vecí časom vzdá, a ako čerešnička na torte, "zamraziť sa" pri výroku, že starší ľudia potrebujú svoj pokoj?! Veď to je každému normálnemu človeku jasné! Inak z toho, že o tom debatuje s kamarátkou je jasné, že nie je nadšená tým, že tam bývate, a to ešte nevie o tvojom tehotenstve. A že ako sa máš TY nezblázniť? Ty sa máš pobrať aj so svojím frajerom do podnájmu a dopriať jeho mame jej zaslúžený kľud!
U nas to byvalo tak, ze sme si dieta priniesli do vlastnej domacnosti, kde sme si to nastavili a zariadili tak, ako sme chceli.
Ty byvas v cudzej domacnosti, takze sa do istej miery musis prisposobit a pripadne poprosit partnerovu mamu, ci by ste niektore veci mohli upravit tak, aby boli bezpecne pre dieta.
A to ze stary clovek chce mat na stare kolena pokoj, je snad normalne 🙂 my ideme svokrovcom na vikend, maleho si uziju a potom su radi, ze maju svaty pokoj a domacnost tak, ako su zvyknuti.
@anonym_autor Boh chráň všetky svokry pred takými nevestami či synovými frajerkami či čo, ako si ty. Nakvartírovať sa do jej bytu, zjavne s holou riťou, kritizovať jej zariadenie, dúfať, že sa svojich vecí časom vzdá, a ako čerešnička na torte, "zamraziť sa" pri výroku, že starší ľudia potrebujú svoj pokoj?! Veď to je každému normálnemu človeku jasné! Inak z toho, že o tom debatuje s kamarátkou je jasné, že nie je nadšená tým, že tam bývate, a to ešte nevie o tvojom tehotenstve. A že ako sa máš TY nezblázniť? Ty sa máš pobrať aj so svojím frajerom do podnájmu a dopriať jeho mame jej zaslúžený kľud!
@danica2711 áno boh chráň pred nevestami, ktore maju svoj dom v inej republike, ktore chudata nemaju dalsich x tisic na garsónku aspon lebo ta vyjde najlacnejšie, vozia pani po vyšetreniach, nákupoch a návštevách, co treba zariadiť a kupit tak urobi, ked je syn preč tak sa stara, kosi, urobi roboty na zahrade, nakupuje aj pre nu drogeriu a kozmetiku a nechce ani cent. Fakt som strasna, ked mi vadia ostré anjely s krídlami a obrovske lampáše lebo mam strach ze sa raz nieco nepekne stane. To je cele co riesim, nic viac, nic menej. Keby mali rodiny toto ako najvacsi konflikt medzi sebou, tak sme stastna republika :D a po dalsie, my sme v najme boli. Jej napad bol aby sme prisli sem, ze ved na co najom? Budete tu a urobíte si. X mesiacov som riesili ako to bude, co bude, ako si to predstavujeme. “ved ked pridete, tak si urobis po svojom, ja sa starat nebudem, tak aby ste boli spokojní vy.” Nuz :D
U nas to byvalo tak, ze sme si dieta priniesli do vlastnej domacnosti, kde sme si to nastavili a zariadili tak, ako sme chceli.
Ty byvas v cudzej domacnosti, takze sa do istej miery musis prisposobit a pripadne poprosit partnerovu mamu, ci by ste niektore veci mohli upravit tak, aby boli bezpecne pre dieta.
A to ze stary clovek chce mat na stare kolena pokoj, je snad normalne 🙂 my ideme svokrovcom na vikend, maleho si uziju a potom su radi, ze maju svaty pokoj a domacnost tak, ako su zvyknuti.
@petamich veď ja som toto presne riesila predtym, kym sme sa nasťahovali ze ale nebudeme vecne dvaja… vsetko je okej, vsetko vyriešime, ja sa starat nebudem uz ako vy si budete co predstavovať. Tak som asi sprosta no ze som uverila :D neviem… “ja by som neprežila keby odídete a vidim vas iba cez víkendy, alebo svoje vnúča raz za mesiac”
@petamich veď ja som toto presne riesila predtym, kym sme sa nasťahovali ze ale nebudeme vecne dvaja… vsetko je okej, vsetko vyriešime, ja sa starat nebudem uz ako vy si budete co predstavovať. Tak som asi sprosta no ze som uverila :D neviem… “ja by som neprežila keby odídete a vidim vas iba cez víkendy, alebo svoje vnúča raz za mesiac”
@anonym_autor a teraz riesis hypoteticky problem alebo konkretnu situaciu? lebo znies, ze riesis hypoteticky problem 🙂 uz si riesila nejake zmeny a povedala ti nie?
Uvidíš ako zareaguje keď jej poviete o bábätku - určite nájdete kompromis . Zbytočne sa možno obávaš . Určite aj sama uzná , že ostré a ťažké predmety v dosahu dieťaťa nemôžu byť . Teraz to má zariadené tak , ako sa jej páči ... lebo ešte nevie o Tvojom stave . Zbytočne hľadáš teraz problém.
@anonym_autor a teraz riesis hypoteticky problem alebo konkretnu situaciu? lebo znies, ze riesis hypoteticky problem 🙂 uz si riesila nejake zmeny a povedala ti nie?
@petamich ja som skor chcela vediet, ze teda ci su tu aj take zeny, ktore ziju takto pokope a ako nejake “nepríjemnosti” riesia. Ze ako si napríklad aj ich mamky alebo svokry zvykli na to, ze nie je dom stale klud, poriadok, ze nie vzdy uplne vsetko je v pohode a ako taku frustráciu riesia, ake situacie boli ktore museli riesit…
@anonym_autor ked neviete spolu fungovat, tak sa len odstahovat prec.
Ja byvam so svokrou, prisli sme k svokrovcom ked mal prvy syn 1,5r a potom sme cakali druhe. Dom bol zariadeny jednoducho. Kuchynu som mala svoju, to bola moja podmienka, lebo ja varim ine jedla. Vsetky hluposti z dosahu sli vyssie, na svhody zabrany. Ano, starsi ludia chcu mat svoj pokoj. Ale svokra bola este "mladica", mala vtedy len 54r, takze pomahala so strazenim deti, nemala ziadny problem, ked sme potrebovali ist na nakup, odviest do skolky. Ale inak sme fungovali dost samostatne...my svoje, ona svoje, boli veci ktore sme riesili spolu. Nestarala sa do nasej vychovy...len velmi vynimocne povedala svoj nazor. Uz ma 67r, uz je to ine, ale aj deti vacsie.
Plac ani buchot jej nevadil, ani mojej mame co je starsia. Moja mama zvladala nase 3deti na tyzden tak do 70r, potom to uz bolo na nu vela.
Vela teda zavisi od povahy svokry. S mojou mamou by som napr.byvat nevydrzala, mame vsetci dost...aj moja svokra 😁...ked pride na par dni 😁
Treba jej to tehu oznamit...ci dieta bude vnimat ako radost alebo ako zataz. Ked ako zataz, tak planujte odchod.
@petamich ja som skor chcela vediet, ze teda ci su tu aj take zeny, ktore ziju takto pokope a ako nejake “nepríjemnosti” riesia. Ze ako si napríklad aj ich mamky alebo svokry zvykli na to, ze nie je dom stale klud, poriadok, ze nie vzdy uplne vsetko je v pohode a ako taku frustráciu riesia, ake situacie boli ktore museli riesit…
@anonym_autor zbytocne to riesis, ries problem, ked nastane 🤷♀️ niekto normalne fungoval, ini mali problem, nijako ti to nepomoze, pripravujes sa a deptas zo situacii, ktore nenastali a mozno ani nenastanu, zbytocne sa stresujes vopred, ked dnes relativne dobre fungujete, verim, ze budete aj potom
nikdy by som nepripustila na vrazenie penazi do niecoho co nie je moje? aj ty su vrazila? ale pelne ste si mali vrazit tie peniaze do svojho, osamostatnit sa a tak plodit. Take byvania nemaju dobre konce.
nikdy by som nepripustila na vrazenie penazi do niecoho co nie je moje? aj ty su vrazila? ale pelne ste si mali vrazit tie peniaze do svojho, osamostatnit sa a tak plodit. Take byvania nemaju dobre konce.
@euka210 no pani uz ma takmer 70, asi preto sa tak bojim.
@lizatko1009 Nie moje peniaze do toho nesli, iba na take ze nove taniere, novy mixer, šálky a take… vacsie zmeny som nefinancovala nikdy
@januska12323 ale ja som nemyslela ze na poličkách, to mi je jedno🤣 ja som myslela na zemi a to sa mi nezda pri budúcom malom bezpečne, to je cele. Kazdopadne, keby aj byt, uz sme to riesili. Nie sme z tych, co by nechali dom lahnut prachom. Je tu obrovsky pozemok, ktory treba pravidelne kosit, je to starsi domcek takze stale cosi sa vyvŕbi co treba opravit, vymenit… takze aj keby, tak kazdy vikend pomaly by tu bol lebo jedna vec je robit a druha aj ta morálna povinnosť ze nenechas ju tu cele dni samu. Proste je to komplexne. Dalsia vec je to, ze ked sme riesili toto stahovanie tak súhlasila a s tym, ze potom si budem moct “urobit po svojom” co nerobim, pretoze mi to je jednoducho… neviem ake, zvlastne? :D a po dalsie uz su tu niektore veci nachystane na dalsiu prerabku, teraz to mame nechat tak ci ako? Ja som chcela iba radu ako to trochu ukočírovať. Snubenec sa moc stahovat nechce a ja z budúcej materskej fakt nemam 100 tisic na garsónku.
@anonym_autor opakujem, je to jej dom a môže si v ňom robiť čo chce, vy sa s ňou môžete len skúsiť dohodnúť na pravidlách, ktoré budú vyhovovať obom.
Predpokladam,ze aspon jednu vlastnu izbu v tom dome mate,tak sa budes s dieťaťom zdrziavat prevazne tam a ak bude v babkinych resp.spolocnych priestoroch,tak za nim budes behat a chranit ho pred moznym urazom.Ak svokra nema uplne nizke IQ tak aj sama pochopi,ze anjelikov musi povykladat na policky.To " po svojom" si rob uplne nenapadne,ja som napr.svokre na nejaky sviatok kupila celu sadu hrncov a opisala som to ako mega vyhodnu kupu v zľave,lebo som chcela mat nove hrnce na varenie,ked sme tam chodili na vikendy. Hladaj na tom byvani pozitiva,moje deti u svokry spali naobliekane ako cibule,lebo sa setrilo na kureni.Ty mas vacsi problem...vrážas peniaze do celjom cudzieho majetku.O tomto rozmysľaj,aby si raz neplakala.
@lizatko1009 Nie moje peniaze do toho nesli, iba na take ze nove taniere, novy mixer, šálky a take… vacsie zmeny som nefinancovala nikdy
@anonym_autor neviem koľko mas rokov, ale ty nemas nic nasetrene? alebo dvaja 20% na kupu vlastneho? ak sa nieco stane, tak kam pôjdeš?
@anonym_autor moja svokra musi mat vypletu zahradku 😁...dom ju az tak netrapi, takze upratujem cely dom ja, teraz aj s detmi. Ona ma 1 svoju izbu. Ked zomrel svokor prisla do mojej kuchyne...bud varim ja alebo ona...pripadne pomoze nacistit zemiaky, detom urobi buchty, kolac.
Mali sme tu par mesiacov aj jej skoro 90r vacsinou leziacu mamu ked sme cakali druhe a tiez nemala problem...1,5r syn k nej chodil a ona bola natesena, ze ma spolocnost a hrali sa spolu.
Fakt, vsetko zavisi od svokrinej povahy.
Nejdem riešiť, že ste si mali bývanie vyriešiť predtým, to zistite časom sami. Čo sa týka zvláštnych sôch po dome, myslím si, že teraz je to zbytočné riešiť, keď sa dieťa začne stavať na nohy, chodiť, tak určite aj ona sama bude chcieť tieto jej gýčoviny ustrážiť od rozbitia. Teraz kašli na to, vyriešite tento “problém” za pochodu. Mimo to, ak sa dá, tak by bolo super, keby ste mali nejakú časť domu vyhradenú pre vás, kde bude to bezpečné miesto pre dieťa 🙂.
Predpokladam,ze aspon jednu vlastnu izbu v tom dome mate,tak sa budes s dieťaťom zdrziavat prevazne tam a ak bude v babkinych resp.spolocnych priestoroch,tak za nim budes behat a chranit ho pred moznym urazom.Ak svokra nema uplne nizke IQ tak aj sama pochopi,ze anjelikov musi povykladat na policky.To " po svojom" si rob uplne nenapadne,ja som napr.svokre na nejaky sviatok kupila celu sadu hrncov a opisala som to ako mega vyhodnu kupu v zľave,lebo som chcela mat nove hrnce na varenie,ked sme tam chodili na vikendy. Hladaj na tom byvani pozitiva,moje deti u svokry spali naobliekane ako cibule,lebo sa setrilo na kureni.Ty mas vacsi problem...vrážas peniaze do celjom cudzieho majetku.O tomto rozmysľaj,aby si raz neplakala.
@janinah ako by som to… jej proste niektore veci “nenapadnu” alebo “zabudne” - vypnut sporak, do horúcej panvice s olejom voda na vyplachnutie, hreje si obed a beha vonku po dvore… okrem toho sa zacina spravat dost ako keby hladala pozornost. Idem von po tme, nevezme si mobil, ani reflexný pas. Alebo proste ze uz sa nerozpráva so synom tak ako kedysi.
@janinah ako by som to… jej proste niektore veci “nenapadnu” alebo “zabudne” - vypnut sporak, do horúcej panvice s olejom voda na vyplachnutie, hreje si obed a beha vonku po dvore… okrem toho sa zacina spravat dost ako keby hladala pozornost. Idem von po tme, nevezme si mobil, ani reflexný pas. Alebo proste ze uz sa nerozpráva so synom tak ako kedysi.
@anonym_autor starne...Ostali ste tam ako vypomoc...tak budeš stráziť dieťa aj babku.Len aby horsie nebolo.
Nejdem riešiť, že ste si mali bývanie vyriešiť predtým, to zistite časom sami. Čo sa týka zvláštnych sôch po dome, myslím si, že teraz je to zbytočné riešiť, keď sa dieťa začne stavať na nohy, chodiť, tak určite aj ona sama bude chcieť tieto jej gýčoviny ustrážiť od rozbitia. Teraz kašli na to, vyriešite tento “problém” za pochodu. Mimo to, ak sa dá, tak by bolo super, keby ste mali nejakú časť domu vyhradenú pre vás, kde bude to bezpečné miesto pre dieťa 🙂.
@janinah ako uprimne ti poviem, fakt mam nasrate aj za ušami. Ja mam obcas pocit ze mesiac od mesiaca je to horsie, aj tym správaním aj niektorými povedzme manierami.
@a0 Ja som riesila prave aj kuchynu, ze ako to bude ved kazda zena ma najradsej svoje. Ze ved bude po tvojom, ja som uz stara, mna to nejako nebavi uz… ako rada by som si spravila po svojom ale zase mi to je take hlupe. Dom neni taky velky aby sme mali napr cele poschodie svoje…
@danica2711 áno boh chráň pred nevestami, ktore maju svoj dom v inej republike, ktore chudata nemaju dalsich x tisic na garsónku aspon lebo ta vyjde najlacnejšie, vozia pani po vyšetreniach, nákupoch a návštevách, co treba zariadiť a kupit tak urobi, ked je syn preč tak sa stara, kosi, urobi roboty na zahrade, nakupuje aj pre nu drogeriu a kozmetiku a nechce ani cent. Fakt som strasna, ked mi vadia ostré anjely s krídlami a obrovske lampáše lebo mam strach ze sa raz nieco nepekne stane. To je cele co riesim, nic viac, nic menej. Keby mali rodiny toto ako najvacsi konflikt medzi sebou, tak sme stastna republika :D a po dalsie, my sme v najme boli. Jej napad bol aby sme prisli sem, ze ved na co najom? Budete tu a urobíte si. X mesiacov som riesili ako to bude, co bude, ako si to predstavujeme. “ved ked pridete, tak si urobis po svojom, ja sa starat nebudem, tak aby ste boli spokojní vy.” Nuz :D
@anonym_autor ale to je tvoj problém, že vrazate peniaze do domu v inej republike. 🤷♀️ Buď sa presťahujte, alebo dom predajte a kúpte si nehnuteľnosť blízko nej, keď sa chce muž o ňu starať.. to je fakt na medailu, že pokosis trávnik v dome, kde bývaš x mesiacov
@anonym_autor ale to je tvoj problém, že vrazate peniaze do domu v inej republike. 🤷♀️ Buď sa presťahujte, alebo dom predajte a kúpte si nehnuteľnosť blízko nej, keď sa chce muž o ňu starať.. to je fakt na medailu, že pokosis trávnik v dome, kde bývaš x mesiacov
@13uzivatelka11 Prepac ale je nutná tato pasívna agresia?
Ja vôbec nerozumiem, čo riešiš. Ešte si tehotná pár dni, ani ste jej morom nepovedali a už tu robíš extempore kvôli nejakým anjelom. Úplne zbytočne si hystericka. Však keď sa dieťa narodí, tak budeš riešiť za pochodu. Decko nie je z cukru aby sa mu všetko muselo upratovať z cesty je za A a za B je to svokrin dom, tak sa prispôsobíte a koniec debaty. To už na každú blbosť treba internety?
Tvoja buduca svokra ma 70 … bude to tazke a opisujes nieco, co sa javi ako zacinajuca Dg … ak v nieco prepukne bude to narocne az na doraz. Volila by som aj ked garsonku alebo nieco mini v blizkosti, aby ste v pripade vyhrotenia mali unik. Ak nemate svoje poschodie, kde sa mozete oddelit … ja by som to nedala
@13uzivatelka11 Prepac ale je nutná tato pasívna agresia?
@anonym_autor nemyslím si že môj komentár bol vyjadrovaním horší, ako to ako sa tu vyjadrujes ty. A len som napísala aké riešenia vidím v tvojej situácii, keď sa ti nepáči...
Nevrazala si tam peniaze poriadne a nemas nasetrene na vlastny byt? :D to co si dalsi socialny pripad ci co? Vsak dieta si robim az ked mam sukromie, mimo detskych izieb u rodicov. Teraz mozes akurat suchat nohami, aj ked sa ti dieta zrani. To ze dieta bude trpiet aj psychicky ta netrapi? Ze ma takych nezodpovednych rodicov, ktori sa nevedia postavit ani na vlastne nohy.

Odsťahuj sa a zariad si byt a dom po svojom
Svokra je vo svojom, môže mat aj milión anjelikov.