Ako si užiť čas s deťmi doma?
Ako sa kazdodenne prekonavate? Ja som typ, co rad cita, maluje, sedavy typ a kazdy den je pre mna utrpenim byt s dietatom vonku, nebavi ma to, nemozem ani pocuvat podcasty, lebo stale sa musim sustredit na mojho 2 rocneho aby sa nezabil. Posledne dni ho uz usadzam pred telku, nech mam chvilu kludu pre seba. Lebo inak zbura dom. Hrat sa nevie, ani ma to s nim nebavi, ked vsetko zacne rozhadzovat, domacich prac tolko nie je, aby som ho s tym zabavils. Samozrejme potom pridu mega vycitky, lebo vsak deti maju byt len vonku. Na vylety sa este neda, mame este novorodenca.
Ako sa mam nastavit, aby ma to bavilo? Byvame v malej dedine, na ihrisku sme 99% casu sami.
Nenavidela som trcanie na ihriskach. A nenavidim doteraz. Nepochopim zenske, co su tam s detmi vylepene dvakrat do dna.
Ja som sa s mojimi dvojickami vedela lepsie a zmysluplnejsie vyhrat doma nez trcat na ihrisku.
Rob ako citis, v tomto som sa vazne neriadila inymi.
Mňa to tiež strašne nebavilo, celá materská. Rada chodím do prírody, ale nie motkať sa na ihrisko. A tiež by mi niekto možno povedal, že načo som mala deti...no nato, že to nie sú večne batoľatá, našťastie. U mňa sa veľa veci zlepšilo, keď už chodili do inštitúcií a ja do práce, boli rozumnejší, neskákali pod autá a nejedli piesok. Odvtedy je to super, dovtedy len vydržať. Držím palce.
Mna tiez nebavia outdoorove aktivity s detmi 🤷🏻♀️ Som introvert,a domased..Ale nasla som si cesticky aby aj dieta bolo vonku a ja som neumrela od nudy.Na ihrisko nechodim takmer vobec.Doobeda ideme do obchodu,na postu a povybavovat co treba,ideme spolu na bicykli (19mesiacov ma syn) to ho velmi bavi a vydrzi sediet a pozerat kade jazdime dost dlho..A poobede sme na dvore,je volne pusteny,nechodim za nim,iba jednym ockom sledujem co robi a kde je a ja si pri nom obriadim zvierata a zahradu,co je moj konicek,takze som spokojna..
Vôbec si nič nerob z lekcií ostatných dám,hlavne ak ani osobne ani jednu nepoznáš a možno by si bola prekvapená že vôbec nie sú také super matky ako sa prezentujú. Ono ten internet je zradný. Absolútne nemusíš obletovat každý deň a každú minútu svoje dieťa. Ty máš byť na prvom mieste,lebo ak budeš ty spokojná budú aj ostatný. Či sa to niekomu páči alebo nie,je to tak. Deťom nezaškodí ak sa budú chvíľku "nudiť" ani keď nepôjdu každý deň na ihrisko,a načo? Máte dvor to postačí. Veľká chýba ak si mamy myslia že majú deťom robiť animátorky a venovať sa im nonstop,netreba nevypláca sa to,je to škodlivé a robia z matiek otrokov. Ak sa ti nechce nechoď počúvaj sa a odpocin si a počúvaj rob čo sa ti páči. Máš na to právo,si človek. Deťom aj tak čo najviac môžeš dať je rodinná pohoda a milujúci rodičia,nič viac.
Rada miluješ a čítaš knihy….. veď to rob s dieťaťom! Veď je tooooolko krásnych detských kníh, že ani do konca života ich nestihneme prečítať. A deti radi kreslia, tak to rob s ním. A nemusíš byt von doobeda aj poobede, stačí jedno z toho.
Necitala som to tu vsetko, ale zamyslam sa… Co ta vlastne nebavi? Ihriska? Alebo celkovy pobyt vonku?? Lebo uprimne, ihriska nemusim ani ja, ale prechadzky vonku milujem. Popri prechadzke sa da pocuvat napr aj podcast nie?? Das sluchatka, starsi moze ist na nejakom odrazadle a babatko v kociku. Vzdy si to treba prisposobit tak aby to aj teba bavilo, lebo tvrdenie-spokojna matka=spokojne dieta - je pravdive.
Dalsia vec-hry doma. Tak na toto nie som ani ja, mna tie detske hry nebavia. Ale da sa to zvladnut. Vies ako malo staci detom? Pre nich moze byt hra aj vysavanie, skladanie pradla atd, treba sto len vediet zariadit, nastavit a da sa stihat vsetko. Uvediem priklad-skladam pradlo a s malym pocas toho viem robit kukuk hru. On je zabaveny a ja mam robotu urobenu.
Takto sa da robit vsetko ostatne, cas vam prejde, porobis si a aj dieta nebude unudene.
Tak vyskusaj a hore hlavu.
@cervenaruza123 ano, toto som si potrebovala uvedomit. Dakujem😊
@popocathepetl robime, mame kopu detskych knih. Lenze potom mam vycitky, ze vsak dieta ma byt vonku
@vespertine dakujem❤️
@zenulkaaa vsetko vyskusane, ked sme na prechadzke, tak “debatujeme”, takze pocuvat nemozem. Domace cinnosti tiez robime spolu ale teda niekedy nemam chut to robit 4x dlhsie.
Bol to len moj vylev v aktualny den, proste obcas by sa zisla od deti dofca😂
Tak chciet mat cas pre seba pocas dna je skutocne nerelana poziadavka pri novorodencovi a 2 rocnom.
To jedine ze najmes niekoho na strazenie, alebo tie jasle. Alebo nech muz najma niekoho na pracu okolo domu a venuje sa detom. Stavim sa ze on k tym pracam uteka zamerne, lebo ani jeho to s detmi nebavi. Dohodni sa s nim ze kazdy druhy den vezme deti na hodinu poobede von aby si si mohla citat.
Viem to hadzanie kamenov do vody je fakt nudne, ale bude to trvat maximalne 3-5 mesiacov. To fakt nie je take hrozne z celeho zivota. Tiez ma to nudilo a teraz na to rada spomynam.
@miadi 18 km. wow To je obdivuhodne.
2 hodinny denne pred TV je privela pre 2 rocneho, ale neviem ci by som nerobila to iste ak by som mala aj novorodenca, takze nesudim, len si myslim ze tvoje vycitky ti dobre nasepkavaju, ze by mal mat ine aktivyty.
A keby ste boli len tak na dvore? Na ihrisko stačí 3x do tyzdna napr. Ja mam doma takmer 3 ročného a 16 mesačnú a poväčšine sa hráme na dvore, tiez som podobny typ ako ty. Malý sa uz zahrá aj sam, ešte chvíľu musíš vydržať a bude aj tvoj samostatnejsi. Je dobre, že si uvedomujes, že nie si spokojná. Tiež sa mi niekedy nechce "vychadzat" z toho svojho vnútorného sveta, tiež rada počúvam podcasty, ale potom z toho človeku aj hrabe a najlepšie sa nakoniec odreagujem s tými malými. Vykašlem sa na vsetko, sadnem si knim a hráme sa, blbneme, oni sa smejú ako blázniví a je nám krásne ...niekedy mame proste len veľa predstav o tom, co by sme radi. Za chvíľočku ti vyrastú a už ťa nebudú potrebovať ( mam aj starších, tak viem). 2 rocne deco je najkrajšia vec na svete...kašli na vsetko a užívajte si to spolu. Možno malý potrebuje len teba inak nastavenú. Povedz si, ze si ich chces uzit a ono to príde samé. Motivácia je sviňa.
Uz 7r neviem co je si oddychnut(vyklula sa casom diagnoza,u deti). Deti vydrzia jeden den pri jednej babke inak nikde. Som v pozore dobre ze nie 24h a ano je to na psychiku, este k tomu s dvomi vonku nevyjdem, neni sanca. Uzi si kym to jedno je aspon v kociku. Inak nikde neni napisane aby deti boli vkuse vonku,ale ak mas dvor tak aspon tam mozes,lepsie ako nic alebo byt zatvoreny. A ano deti pozeraju aj TV, kedze aj ja som len clovek a nevladzem, neni to hriech, mas pravo si oddychnut.
Úplne ťa chápem. Veď s malým babom to sranda nie je, keď máš k nemu každú chvíľu v noci vstávať, do toho sa asi dávaš po pôrode dokopy, máš 2 ročné, čo vyžaduje pozornosť a ešte aj domácnosť.. a potom sa máš ešte tváriť na celý svet, ako to všetko parádne a s jednou rukou v zadku zvládaš. Myslím, že máš právo byť aj unavená, aj znudena, aj protivna a chcieť aspoň chvilku byť sama so sebou. Proste trpí celý nervový systém.
A komenty typu - veď majú aj otca... Wtf? Tak ako ja, ani tá, čo to napísala nevie, či máš chlapa celé dni v robote alebo robí ťažkú fyzickú prácu alebo ako to máte. Ale v nijakom prípade to nikomu nedáva právo ťa súdiť. Si úplne v poriadku, len si vyčerpaná.
Nechápem však niektoré ženy tu (tie, čo sú pichnute v každej diskusii), či majú patent na materstvo a niektoré aj rozum.
Tvoju diskusiu chápem tak, že si potrebovala niekde vypustiť paru.
Viem, že môj koment ti moc nepomôže, ale snáď aspoň podporí. 2 ročné za chvíľu podrastie a bude lepšie (počítaj s tým, že huba sa mu nezavre od rána do večera a budeš odpovedať na milióny otázok a hlavne tie isté dokola). K maľovaniu sa asi tak skoro nedostaneš 😁.
Tiež ma spočiatku nebavilo chodiť von, ale napriek tomu som išla a postupne som si na to zvykla a rada som chodila. Keď sme potom niekedy nemohli ísť, aj mi to chýbalo. Takže treba len začať. Chodili sme do parku a ku lesu, nie na ihrisko.
@larena boli to normálne súkromné jasle s milými učiteľkami
No som podobný typ.... A na seba a knihu nemám čas.. Som z toho na nervy... Ale dieťa je na 1.mieste... Proste sa obetujem.... Občas na 5-10 min niečo prečítam, popočúvam.... Počúvam keď spí a ja varím. Proste som z toho na nervy, ale vedela som, do čoho idem, že pri dieťati to skončí... Ved vyrastie, tak to dobehnem... A prvoradé je dieťa. Tiež ihriska nemám rada.....a celkovo aj byť na dvore je pre mňa otrava....ale mne stačí keď ju vidím ze je šťastná a ja len dúfam, že čoskoro si aspoň na 30 min nájdem čas na seba. A dieťa môže byť doma také nervózne z toho, že cíti ze ty si nervózna a trebárs mu odvrkujes, krici, správaš sa trucivito tak to kopíruje.... Maximálne sa snažím ovládať aby nevidela, že ma niečo otravuje, vadí mi, že som znudena atď....snszim sa nadchnúť pre každú vec, ktorá ju očarí aby videla, že to s nou zdieľam...
Neviem ako u vas ale podla mna su deti doma na zabitie. Ja som s nimi vzdy musela von aby som sa nezblaznila. Akoze ihriska asi nebavia snad nikoho dospeleho. Ja som najradsej deti brala na prechadzku do lesa. Alebo mlasia kocar starsia kolobezka, bicykel. Neskor som ja viezla mladsiu na bicykli a starsia isla sama. A podcat si nechaj na cas ked pojdes sama kocikovat a starsie dieta nechaj tatovi 😉
@lauriik Aj pre nas je pobyt vonku spasou. Za 4 roky sme nemali jedinny den co by sme nevypadli z domu. Ak aj nie prechadzka, tak obchod, hernicka. Ja by som kludne ostala doma cely den, ale po par hodinach je to s malym uz uplne neunosne. Dokonca aj ked je chory, tak musim ist na prechadzku.
@andreatytler Dik no tych 18km
Sama s detmi je relax oproti dnesku 😅mali sme 11h play date som vystavena. A to nas znama vozila. No stihli sme ist k dr v jednom meste a na rtg v druhom meste Lebo mala si v skole narazila palec a bolelo ju to par dni Tak som to chcela overit ze nema zlomene atd . A teda nema 😅ale tie nervy . Deti boli s tym druhym dietatom co je maxi hyper ako z divych vajec kazdych par minut Niekto iny reval . A ku koncu sa zas rehotali ako blazni a maly povedal ze best day ever . Aj ked v parku napodobnoval svoju sestru na takej tyci co brani autam ist do parku., a snim sa yo ohlo a tresklo ho to o chodnik hlavu. Uff , mala ziarlila tak ho tahala prec od kamosa a ten reval ze snim sa nikto nehra. ( a to som ho najprv strazila u nas 2h ked jeho mama sla do fitka hoci povodne nas pozvala k nim . A potom ked nas zas doviezla domov tak sa neponahlala prec . 11 hodin snimi 😶🌫️A ta mamka nedava vobec pozor na toho svojho tak som davala pozor na 3 . A nakoniec mi zadre ze som nejaka frustrovana. A bola nejak moc chill ked jej syn hodil kamen do auta a urobil na nom skrabanec. Dnes bol taky den Ze radsej by som bola doma 🤣
@andreatytler a najlepsie na zaver mi povedala ze miluje pit alkohol a fajcit travu kazdy den 😆a ja teraz Neviem sla u nas na wc a chvilku bola sama v dome Lebo deti boli vonku a nechcela som ich nechat bez dozoru .. a ked vysla von sla som pre chrumky a mini radio co mam v kabelke bolo zapnute - predtym Nebolo .. a vtacik mi lietal v kuchyni a klietka zatvorena. Este nikdy sa z klietky sam nsdostal … a ten maly mà zvyk hadzat kamene do aut tak ozaj uz nechcem play date u nas . S nimi. 😅
@miadi OMG😨. Neviem ci sa mam smiat alebo chytat za hlavu, lebo to je az absurdne co sa ti dialo a co ta zena a jej dieta robi. Ta poznamka s marihuanou a alkoholom to zabila. Si prilis dobra na nu. Ja by som sa s nou uz davno prestala stretavat.
Ja som mala minuly piatok play date. Boli u nas 3 Alexandrove spoluziacky. Myslela som si ze to bude pohodicka ze sa budu hrat spolu a mne daju pokoj. No, omyl. Kazde 2 minuty na mna niekto krical. Po 2 hodinach som bola rada ze je koniec. Taka som bola stastna ze mam len 1 dieta.😀
@andreatytler jo uz som sa jej uspesne vyhla 5x ze som busy vzdy chcela k nam ze jej syn sa nudi a chce ist k nam nakoniec mà nachytala ze pozyva nas k nej pre zmenu. A cely cas ten maly v aute nema pas nie je priputany a ona kuka na mobil omg 😱 raz jej vyleti cez predne sklo . Este si rozkazala nech kupim pizzu a pozvem ju na pivo 😅polku casu som musela pocuvat aka je mala “ zla .” Najprv dosla k nam o 9 am stym ze ide do fitka a ze potom maleho vezme do parku ze nezoberie nas k sebe Lebo ze mala je zla . 🥹a ja ze super aspon snimi nebudem dlho no deti potom chceli ist k nim kedze to bolo povodne v plane. A dalsou polku casu som musela pocuvat ze preco sa nesnazim nejak vylepsit svoj vyzor 😂Lebo Podla nej je pekne mat svaly a six pack a uplne neuveritelne bolo pre nu ze som spokojna sama so sebou . Akoze wow ako to dokazem ? Akoby som bola nejaka zrudicka co mà carovny prasok self love 💗 😂 Ja ti Neviem
Co to je ale ked som s touto osobou tak cely den nie som hladna zaludok sa mi Asi stiahne, No bolo mi to treba ? Blba som mala som sa tomu celemu vyhnut . Mam
Pocit ze hlava mi exploduje. Menila by som
S tebou 2h play date staci 😂
@andreatytler to bolo take nekonecne ze ten jej maly sa pomylil a nazval mà raz mami 😂ze mami kup mi toto ! Nejake cukriky za $20 ja ze to povedz svojej mame nech ti kupi . Kupila som cosik za $2 mojim a ponukla mu ze aj jemu kupim take ( ona niekde sla pre parkovat) a to nechcel on chcel len velke balenia. Tak nic len tu pizzu som im kupila za to ze nas zobrala k dr. Aj som si myslela ze to nema zlomene lebo by nemohla kreslit tolko . Ale lepsie je mat istotu . Pri Naty je zazrak ze este nic nikdy nemala zlomene len kolena vecne odrate 😅

Nie vzdy je nutne, aby nas to bavilo. A nie si ani zla matka, pokial ta tieto cinnoeti otravuju. Nemusis mat vycitky, ze musis zmenit svoje pocity alebo co. Ano, kvoli detom sa prekonavame a robime aj veci, co nas nebavia. A nemusi nas to zacat bavit. Je dobre najst si aj cinnosti, co bavia aj rodicov, ale nikdy nas nebude bavit vsetko. Clovek vela veci robi lebo musi, ci v praci ci doma, ci vo vychove. A nie preto, ze by nas to extremne bavilo. Ale vieme, ze je to potrebne.