icon

Ako zvládať samotu s chorým dieťaťom doma?

10. okt 2024

Ženy povedzte mi, ako zvládate byt doma a chorým dieťaťom same cele dni? Muž robi po-pia, 8-16, cestuje a príde domov o 17:30 cca... Ja som už druhý týždeň sama doma s chorou dcérou, ktorá má 3 roky, je vypísaná zo škôlky pochopiteľne.. Moja imunita chorobe odolávala, posledné 2 dní ale už začínam cítiť hrdlo, mam sopel.. Ona je na ATB 4ty deň, a ja som cele dní s nou zatvorená doma v byte. Duje tu nonstop vetrisko, ani von poriadne nemôžeme ísť, snažím sa vetrat nárazovo, ale s nou ani do obchodu, ani do mesta, proste nikam sa nedá, lebo je chorá. Som tu snou zatvorená, nikto nás nenavstevuje, nemam tu žiadne kamarátky ani rodinu. Uz mi to strašne lezie na nervy, na psychiku, nečakala som ze materstvo je taka samota a izolácia. Muž po ceste ano donesie, nákupi co treba atď, ale príde ráno a zase sme tu samé so soplami, liekmi kvapkami.. Co robiť aby sa človek nebláznil už načisto?
Do tpp sa vraciam začiatkom novembra..

1ryba
Odpoveď bola odstránená
arasidka123
11. okt 2024

Keď nemá teplotu, kľudne s nou môžeš ísť aspoň na malú prechádzku.

floren
11. okt 2024

My sme zavretí od začiatku septembra, ale som vďačná, že doma a nie v nemocnici. Pozeráme rozprávky,čítame si, skladáme lego, robíme pracovné listy. Každé ráno minimálne dve hodiny sa hráme na skolku a mám pre neho úlohy ako v škôlke. Námety hľadám na nete.

aurora33
11. okt 2024

Nejdem tu porovnávať ako kedysi zvládli ženy 5 deti, záhradu, statok a neviem čo, ale toto mi príde naozaj umrncane. Jezin Ved dieťa ma len soplíky, vsak si niečo doma vytvárajte, navarte, oddychujte, choďte von na chvíľku. Čítaj knihu keď malá spi, Ved máš xy možnosti.

katulienkax
11. okt 2024

@simsalabim presne tiez uz mam dost toho porovnavania ako bolo kedysi a je teraz, ved tie zeny, co porovnavaju ani vtedy nezili, len z pocutia rozpravaju. A je to tak, moj 10 rocny otec uz musel pekne makat, ci so zvieratami, na poli alebo rubal drevo a staral sa o mladsie deti. Mama sa s nim nikdy nehrala, mozno len v babatkovskom veku. hracky nemal skoro ziadne, domov sa chodil len najest a vyspat. Takze matky to zvladali tak, ze detom sa skoro vobec nevenovali, lebo nemali cas, Ucit sa s deckom? Tak to veru nie, este dostal po riti, ked doniesol zlu znamku, podobne ich tlkol aj ucitel v triede ak neposluchali a neucili sa.

pohodacka03
11. okt 2024

Ja si vravim, ze je to uz lepsie ako pred rokom. Vtedy boli nonstop chori. Syncek 7 tyzdnov bol doma vkuse(zaroven dcerka s krpcom len 4 tyzdne choroby), obehali sme uz lekarov, tak snad bude tento sk.rok lepsi. Fakt len vela trpezlivosti a popozerat aktivity a detmi. My sme si robili nakreslene pavuky a davali im oci, smajliky zvyknu robit- obkreslia kruh, nakreslit nos a usta a nalepit oci, z roliek od toaletaka su dobre napady. A maju radi aj domino, pexeso, puzzle. Manzel s nimi vyrabal hrad-krabica a 4 rolky od toaletneho stacili+ malovali farbami. Neviem co bavi tvoju malu, ale zvladnete to uz 🙂

hederamonstera
11. okt 2024

@1ryba nikto sa tu neruca, autorka mozno mala velke nervy a potrebovala vypustit paru, ti gratulujem ak ty si v zene nonstop

1ryba
Odpoveď bola odstránená
hederamonstera
11. okt 2024

@1ryba alebo to bude tym, zeby sa to zacalo konecne u deti riesit? A ano, narastaju u deti psychicke problemy kvoli socialnym sietam, ale to su uz starsie deti.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
fantaghiro21
11. okt 2024

@1ryba myslíš,že "kedysi" tie psychické problémy vôbec neprevladali?
Všetko na seba nadväzuje...vzorce správania, výchova, gény prístup rodiča atď...myslíš,že dnešne 60- 70r babky a dedkovia,boli 100% fit a vychovali 100% zdravých, emocionálne vyrovnaných rodičov, ktorí zrazu vychovávajú trosky ,nič nezvládnu a nevedia čo so sebou?

Prave (aj ) toto je dôsledok výchovy tých dokonalých starkých,ktorí vsekto zvládali, 5 a viac detí,statky a podobné....
Častokrát mi otec hovorieval,ako mu jeho mama dala na starosť najmladšiu sestru ,aj brata....
V ďalšej rodine nezdravé uprednostňovanie iných súrodencov ...atď atď ..
Malý 6 -7 ročný chlapec,v tej dobe chodil kočíkovat,staral sa o súrodencov, zabával....ich mama sa kritika okolo hrncov či na záhrade,...o deti zakopla mozno keď im nakladal jesť na obed
Potom tu máme narcisticke vzorce
Lásku si museli deti zaslúžiť.ked prišlo domov zo školy s horsou známkou ako 2,tak bolo neschopné decko , bité a trestané...
A práve títo rodičia majú mať kde vzor tej výchovy?
Keď celý život boli závislí?
Keď muselo splniť nejaké prestavy aby si zaslúžili lásku a prijatie?
V dnešnej dobe samozrejme má za nasledok psychickych problémov ta obrátená stránka až prehnanej benevolentnejj výchovy,či počítače, tablety...
Na druhej strane niektorí chcú so sebou niečo robiť, uvedomili si problém zci problém výchovy, deti a riešia
Kedysi sa len klacalo na polienko, mlátill hadicou a dávalo facky

hederamonstera
11. okt 2024

@1ryba to mas pravdu ale co to ma s tym, ze aj dnes to maju zeny tazke a obcas potrebuju vyventilovat? A ano, dnes sa zeny viac zaujimaju o deti ako kedysi, to je nepostradatelny fakt. A ze uz aj psychologovia povazuju deti za ludi a konecne sa o nich zaujimaju, tak jasne, ze cisla vyskocia z 0 na XY
Nehovoriac o tom kolko musia rodicia makat v praci, aby akotak vyzili.

nana2021
11. okt 2024

Úplne ťa chápem, neviem prečo toľko hejtu v diskusii. Ja som akurát doma s 3rocnym, muža nemám takže mi ani nemá kto nakúpiť. Keď nemá teplotu a nie je búrka ideme von na prechádzku. "Pomáha" pri varení, kúpila som mu detský časopis tak si nalepuje. Keď spí počúvam podcast alebo zavolám kamoske. Keď ti príde muž domov niekam vybehni sama. Skoré uzdravenie 🙂

sun_shine_2020
11. okt 2024

Ahoj, ak nema teplotu, tak mozete ist ma chvilku von, doobeda na chvilu, poobede na chvilu....skus nejake nove aktivity (nalepkove zosity, prstove farby, alebo obycjne vysavanie - nasu to zacalo bavit).
A ked pride muz z prace, tak ty chod von, na kavu, prejst sa do mesta, daj stretko s kamoskou - pokojne oslov aj tu nejaku maminu z okolia, ci by ste sa nesli prejsz a pokecat....
Drzim palce, aby bola mala cim skor fit 🙂

1ryba
Odpoveď bola odstránená
1ryba
Odpoveď bola odstránená
gaabriela2212
13. okt 2024

To máš ešte dobre moj muž ide rano on7pride o 20-tej.Pokial ti dieťa neteplotuje tak na prechadzky 30min.aspoň ísť môžte a potom sa doma hrat,pozerat rozpravky, čítať si. Mne dcerka ked mala rok a 3 mesiace teplotovala 9dni vkuse to som za cele dni nespala ani v noci ani cez den. A zvladla som to, všetko sa da ak sa chce. A keď mam deti chore tak mi nechybaju ani žiadne návštevy, proste hlavne dať deti do poriadku to je prvorade a ze som zavreta doma aj 3-4týždne mi absolutne nevadí.

maggie86
13. okt 2024

Akoze z niektorych komentarov tuna mi je normalne zle. Co je na tom divne, ze autorka nezvlada izolaciu s malym dietatom? Ved to je extremne frustrujuce byt zavreta bez akychkovek stimulov a socialneho kontaktu medzi 4 stenami. To je jedno, ze je matka, je to dospely clovek a potrebuje kontakt s inymi dospelymi ludmi. Preco asi sa tu tolko matiek opusta ako su zavrete same doma? Lebo je to proste nieje normalne, nikdy nebolo, len dnes sa to tu snazime normalizovat a ked to niekto prirodzene nezvlada(co je len znak toho, ze je to psychicky zdravy jedonec a nie asocial) tak je slaboch. Ono je aj dost rozdiel, ked je niekto cele dni v praci v kolektive a potom na 2 tyzdne z toho vypadne, tak to moze byt prijemny oddych, ale ak uz je niekto 3. rok aj tak prevazne doma a potom ostane uplne zavrety, tak to uz je na slucku fakt. Preco myslite, ze aj v base sa za najhorsu formu trestu pouziva izolacka? Ale matka to ma zvladnut

hederamonstera
13. okt 2024

@maggie86 ❤️🙏🏻

maggie86
13. okt 2024

@tibor79 a tie komenty o tom ako to kedysi zvladali matly lepsie ma dojimaju. Myslis, ze tie zeny boli tak stastne? Zeby si to aj dnes dobrovolne vybrali? Ano, aj svokra vychovala 3 deti bez pomoc a stale rozprava ako to bolo nahovno, aka bola zla doba a ako to lutuje. Nastastieje jedna z mala, ktora ma sebareflexiu a prizna si aj chybu, napr ze mala cele dni vrieskajuce decka v ohradke, aby stihla navarit. Teraz to lutuje a uz by to smaozrejme robila inak

1ryba
Odpoveď bola odstránená
dankabg
13. okt 2024

@maggie86 veľmi pekný komentár. Moji rodičia pochádzali obaja zo šiestich detí, mama sa celé detstvo prehrala vonku so súrodencami a inými deťmi, babka o nich ani nechyrovala, nakoľko mala domácnosť a chodila aj do roboty. Otec a jeho súrodenci od mala ťažko fyzicky pracovali. Takže áno, rodičia ani nemali čas sa deťom venovať a teda môj otec nespomína na toto obdobie s nadšením a jeho bratia už dupľom nie
To, že ti je dlho byť doma, sama zavretá s chorým dieťaťom, má vôbec neprekvapuje, lezie to na mozog. Len mna by zaujímalo kto bude s malou, keď začneš chodiť do roboty a ona bude zo škôlky nosiť jednu pliagu za druhou. Lebo ja som mala nervy vždy z toho, kam dať dieťa, keď bolo choré a všetci bývali ďaleko/ chodili do roboty.

maggie86
13. okt 2024

@1ryba ano to vsetko som absolvovala. Samozrejme trochu zvelicujem, doma som 2 roky, kruzky sme mali aj 3 do tyzdna, aj materske centrum navstevujem aj kamosky mam. ALE, napriek tomu vsektemu je toho kontaktu s dospelymi zalostne malo. Mozno ma niekto stastie na dobru komunitu v okoli, ale nie kazdy ma moznosti. Materske centra su take, ze dojdes tam a matky behaju za detmi. To nieje zoznamka kde sa vsetky rozpravate a delite sa o zazitky. Takisto civcenia. Kazdy si hladi svoje, ludia u nas niesu velmi zdielni a otvoreni a aj ked sa clovek snazi, castokrat si proste nepomozes. Plus to ide do penazi. A vonku fajn sa vyvetrat, ale zasa si tam sama. Ja sa teda urcite chystam do prace skor, nie koli peniazom, ale koli socialnemu kontaktu a sebarealizacii

1ryba
Odpoveď bola odstránená
mareka49
13. okt 2024

Mika autorka.
Úplne ťa chápem.
Ja mám dve deti a veľa sme bývali vonku.
A prvý rok veľkých chorôb som trpela ako kôň.
Skúste nakúpiť tony kreatívneho materiálu.
Piecť.
Počúvať hudbu.
Prestavovať nábytky😃
Prejde to.
Skoré uzdravenie a na kyslík do pol kilometra treba ísť, ak neteplotuje a vládze.

lujza123
13. okt 2024

S chorým dieťaťom doma je to vzdy tazke, hlavne takéto maličké. To staršie sa už zahrá samo, pozrie si rozprávku

Je víkend,vyuzi ze mas chlapa doma nech stráži on, vybehni si niekam hneď teraz, fitko, kino, prechádzka …trochu prevetrať hlavu

brunetkas
13. okt 2024

@dannieja plne s tebou suhlasim super napisane konecne tu niekto autorke nenaklada ze sa ma citit este horsie ze vobec napisala🤔

abbey1
13. okt 2024

@maggie86 A tie matky niekto nití byť doma 3 roky v izolácii? Ja nechápem, o čom píšeš. Narodením dieťaťa im niekto vezme OP a zamkne ich doma?

sjun
15. okt 2024

Ahoj ja som momentalne na svojej 3 materskej. Takze si vies predstavit ale ja teda ked potrebujem tu dospelu spolocnost telefonujem 😂kamoske sestre mame svokre...proste niekomu s kym si pokecam viac ako len o pocasi. Urcite ale vybehnite von. Ja napr starsich rano zanasam do zs/ms tzn. ked ma aj najmladší sopel kasel musi ist nema na vyber. Normalne ju oblec a kludne sa prejdite aspon na 20 -30 mi. von. ✊✊✊✊

riyadh
15. okt 2024

Ze sa musis vzchopit a nehladaj cestu ako si predlzis rodicak😊👌