Ako zvládate domácnosť?
Máme mesačne dieťa, iba jedno a prve, Manžel chodi na krátky a dlhý týždeň do práce, pár celých dní je doma a pár úplne celých dní je v práci že príde až pozde večer. Keď je doma samozrejme pomôže, striedavo dačo doma urobí, navari a aj je s dieťaťom aby nestratili kontakt. Dieťa často plače lebo sa jej trochu vracia mliečko a grcka (anrtirefluxne opatrenia robíme), keď však zaspí na takú hodinu/hodinu a pol, ja neviem čo skôr, či si aspoň trochu pospať, či ísť na záchod, alebo variť, alebo aspoň dačo upratať, proste domácnosť mi stojí už mesiac, ja viem že šestonedelie mám oddychovať, ale pomôcť mi sem ani potom nepríde ník, svokra je chorá, moja mama chodí stále do práce a nemá čas.. nikoho iného nemám ani v rodine ani v susedstve ani kamošku.. ako to zvládate? Neviem si to predstaviť s viac deťmi, ako to robíte prosím vás?
@dadymima buď rada, že máš deti, kam ich fáš tam budú a nie sú náročné, nie každý má však takéto nenáročné deti
@zoja1234 vieš čo? Ja som si sadla do kresla, pustila telku a malú dala na seba tvárou na mňa. Ona bola vlastne zvysle, schulila sa a zaspala. Ja vyložila nohy a bolo. Keď sa mi zdalo, že tvrdo spí, dala som ju do kolísky a voľačo robila. Alebo si ľahla k nej. To nie sú preteky. Kto ťa má rád, pochopí to, alebo ti poradí. Kto ťa nemá za rád, bude ťa hejtovať, aj keby si mala všetko tip top hotové. Proste, keď to ide, voľačo urob, keď to nejde, ľahni si k bábätku. Zlepší sa to, uvidíš.
Popravde. Prve tyzdne patrili babatku. Co som stihla to som stihla. Co nie tak nie.
Casom sa to vsetko ustali. A teraz popri 3detoch mam uz lepsi “manazment”.
Znížila som nároky 😅 mám tri deti a priznávam že dokonalá domácnosť nie je moja silná stránka.. viem že sú aj ženy s viacerými deťmi čo majú všetko tip top a majú doma dokonalo, ja k nim nepatrím.. u nás upratanie nevydrží dlho.. keď budú deti veľke zase to bude iné a doma bude inak.
@zoja1234 dôležité je mať navarené a ostatné počká.Aby si mala dobrú stravu nebola nervózna.Mas obrovské plus, že muž je toľko doma.Nesnaz sa byť dokonalá mať upratane, pozehlene ...prach utrety načo?ja som tak hystercila pred Vianocami to malo dieťa 5 t, že nič nestíham bolo to úplne zbytočne.
Po zemi To nechodí dlážky netreba lestit...ja by som dieťa neuspavala a vôbec nie také malé.Ja som dala dcéru do kresielka na linku a varila otočila sa a už spala.Spi, jedz a užívaj si malú.
Režim si spravíš ja by som ešte raz vrátiť čas čo najviac oddychovala ...pôjdu zuby začne chodiť potrebuješ energiu.Ja som bola ako na endorfinoch celé dni vonku s kočíkom všetko stíhala a po pol roku padala na hubu.
@zoja1234 všetko robíš ako najlepšie vieš🙂nemáš si prečo pripadať neschopná na toto je najlepšie obliecť dieťa a zmiznúť von doma bude stále robota, ktorú uvidíš a nikdy nekončiaca neviditeľná, keď ju spravíš...vzduch, slnko ľudia kocikovat do nemoty.Take dieťa svojím spôsobom veľa nepotrebuje to ťažké ešte len príde.Kazda žena je iná má viac energie, pečie, pracuje z domu popri malých deťoch ja, keď som citala@tosomja toto by som nedala🙂)tri deti a sama.Jedna celé noci nespí, druhej dieťa sa raz zobudí ...veď každá má iné priority, iné deti, inú pomoc.....aj ja som sa opalovala a čakala kým sa dieťa zobudí spávala mi poobede 3,5 hodiny.Nie si neschopná iba si hľadáš system
@mondolina je to nápad, nad ktorým autorka otázky môže popremýšľať, nemusíš sa divne tváriť nad týmto navrhom. Akákoľvek pomoc na preklenutie obdobia kým si vytvoria systém, je fajn. Muž ktorý je doma, môže robiť iné veci, nemusí zabiť čas varením. Matka ktorá chodí do roboty v nej tiež nie je nonstop. Moji známi tak fungovali, že im svokra aspoň navarené jedlo poslala, že mohli robiť iné veci a áno, svokra pracovala a náhodou bola aj dosť pracovne vyťažená, no pomáhala s čím sa dalo. A áno, mali veľmi veľmi náročné dieťa. Btw, situácia sa postupom času zlepšila a sú už sebestační.
@bombulka1987
nie nie je v práci jej matka nonstop, ale tiež môže robiť iné veci ako zabiť čas varením, tak ako jej muž nie?
návrh to mohol byť, ale keďže jej to zatiaľ mama nenavrhla tak tade cesta asi nevedie.
No šestonedelie je humus veru... Ja som nemala kojené dieťa, prvé tri a pol týždňa som odsávala mlieko a to bolo veru na nervy, moje dieťa spalo celý deň, budilo sa každé tri hodiny, prebalila som, nakŕmila a dala zasa do postieľky spať. A každý deň som s ním bola vonku tie 3 hodiny, dokým mal dva mesiace, od dvoch mesiacov chcel byť iba na čerstvom vzduchu, takže som vyrážala z domu o 9:30 a vracala sa domov pred 18tou. Ale to už bolo po šestonedelí a to už som neodsavala mlieko. Ale teda ten prvý mesiac- najviac roboty som mala sama so sebou. Malý do tretieho týždňa pil 30-35ml mlieka na jedno kŕmenie, no mne trvalo presne pol hodinu, kým som tých 30 ml odsala. Takže to bol taký kolobeh- 9:00 dieťa sa budí, treba prebaliť, dať mu jeho 30 ml mlieka. To celé trvalo tak 30 minút, on papal veľmi pomaly. Popri tom sme sa trochu pomojkali, kým mu sadlo mliečko a odgrgol, tak som mu spievala alebo čítala rozprávku. Potom som ho vrátila do postieľky a utekala som z jeho izby, bolo tak 9:50, že si idem dať niečo rýchle na raňajky, do 10:00 som bola najedena, do 10:30 odsávat mlieko, potom som musela ísť do sprchy, pretože šestonedelie je nechutný humus, keď som sa vrátila, tak som porobila trošičku niečo v kuchyni, išla som opäť do sprchy, lebo šestonedelie je humus, a ďalšiu polhodinu som odsávala mlieko, aby bolo aj na dávku o tretej, pretože hneď po obede sme išli von. 12 hodín, dieťa sa budí, do 12:40 nakrmene a naložené v kočiari, ideme von, 15:00 sa vraciame domov, do 15:40 dieťa prebalene a nakrmene, do 16:00 trošku interagujeme, 16:00, odchádzam z izby, konečne môžem ísť do sprchy. Umieram od bolesti už od 13tej (áno, 8 týždňov sa mi po pôrode panva sťahovala a vždy mi začala tupa a silná bolesť vystrelovat do panvy o 13 tej a trvala do 17 tej), po sprche idem zasa pol hodinu odsávat mlieko, je pred 17tou, konečne sa idem naobedovať. Ak si musím aj pripraviť jedlo, zabijem ďalšiu polhodinu. 17:30- konečne jem. Musím ísť na záchod. Samozrejme po tom hneď do sprchy, kvôli sitiu sa nedokážem utrieť (o áno, ešte som zabudla že postaviť sa a normálne si sadnúť som mohla až 5 týždňov po pôrode. V 3.tyzdni po pôrode sa mi zatiahol jeden steh tak, že mi rozrezal okolité zdravé tkanivo... Stále som sa umývala betadinom a striekala dermochlorofylom, všetky uteráky zelené, všetko moje oblečenie zelené. Je 18 hod, keď akurát vyrazam zo sprchy, treba dať jesť dieťaťu, 18:40, dieťa je prebalene a najedene, 19:00 prichádza manžel, kúpeme dieťa, trochu sa s ním zabaví, prečíta mu rozprávku, niečo mu porozpráva atď. 19:30, dieťa je uložené a spí, ja idem do sprchy. 20:00, odsavam mlieko. 20:30, manžel chystá niečo na večeru, trochu mu pomôžem. Musím ísť cikať... Opäť sprcha. Opäť odsávam mlieko, aby bolo aj na noc. 21:00, dávame dieťaťu jesť, 21:45 leží dieťa v postieľke. Odsávam ďalšiu nočnú dávku. 22:15, jesť už nestíham, ale idem ešte do sprchy. 22:30- odsávam poslednú nočnú dávku. 23:00, dobrú noc. 24:00- dieťa sa budí a treba ho nakŕmiť. 00:30, dieťa sa vracia do postieľky a ja naspäť spím. 3:00, dieťa sa budí, 3:30-3:40 dieťa vraciam naspäť, ja sa vraciam do postele, 6:00, dieťa sa budí, 6:40 ho vraciam naspäť do postele. 8:30- vstávam ja, aby som mala odsane mlieko na 9:00 a deň opäť začína. Takto som fungovala prvé 2 mesiace. Potom som prestala odsávat, prestala krvácať, po 8 týždňoch som bola schopná sa aj utrieť, lebo stehy už vypadli, no dieťa si zmyslelo, že bude spať iba vonku. Zrýchlilo svoje jedenie na 25 minút, takže 9:40 som vyrazila z domu a vrátila sa tesne pred 18tou, manžel sa vrátil o 19tej, okúpali sme dieťa a potom sme mali do 21 voľný program= večera+ seriál, o 21:00 ešte nakŕmiť, potom sprcha a o 22:00 sme už boli v posteli. Takto som fungovala mesiac. Keď mal syn 3 mesiace, ja som sa vrátila do práce a muž išiel na MD. Kúpili sme kresielko, mal tam zavesené hračky, hrala hudbicka, hral sa pod hrazdickou alebo na zemi a muž mal pri ňom vyložené paprcky a aj upratany byt. Keď mal 4 mesiace, prestal sa budiť o 3tej v noci a keď mal 4,5 mesiaca prestal sa budiť o 24:00. namiesto toho si posunul kŕmenie o 6:00 na 4:30-5:00. Ale spal od 21:30 do 4:30-5:00 a potom sa opäť zobudil o 9:00. V 5 mesiacoch spal už od 21:30 do 9:00 a keďže to bol marec, zavreli nás doma, prišla prvá vlna korony, takže som začala pracovať z HO a muž bol na MD. Odvtedy ja pracujem z domu, muž je na RD a popri tom chodí do práce na polovičný úväzok. Synovi stále začína deň o 9:00 ale končí skôr, o 20tej chodí spať, keďže spí iba jeden spánok cez deň. O dva týždne nastupuje do škôlky a ja začnem chodiť do officeu. Stíham aj pracovať takmer 10 hodín denne, aj byť určitý čas s dieťaťom, aj upratať, dať poprat a vyvesat, aj 4 diely seriálu pozrieť, aj 45 minút cvicit aj sa jazyk učiť, aj lenosit a čítať modrého koňa. Chce to len systém. Áno, mám dobré dieťa, nenáročné, ale ďalšie už nechcem a stačí takto
Chcela by som sa vrátiť do času kedy som mala len jedno mesačne dieťa 😅 teraz mam jeden a pol ročného čerta v období vzdoru o ktoré sa 80%stara muž, a mesačnú dcéru ktorá cez deň máločo spí, má silný reflux, a aj tak to proste ide... Vždy mi každý hovoril že nechápem lebo mám dobré dieťa..teraz mám deti dve, z toho uplakané bábätko a stale nechápem co je na tom starať sa o domácnosť popri deťoch. Ked sa to robi efektívne a priebežne zaberie to pár minút denne. A ze dieťa plače, no tak plače. Ci plače mne na rukách alebo tie tie minúty samé v postieľke kým sa vy*eriem s prepáčením alebo najem, nevidim medzi tým rozdiel 🤷🏼♀️ ale áno, najväčšia zmena je z 0 na 1. Asi by som to brala inak keby prvé dieťa bolo také náročnejšie
@elizabet173 asi si zle prečítala, ja som myslela a aj napísala do pol roka 😉
@ibajaanikiny
@zoja1234 tých prvých pár týždňov je náročných, ale pokiaľ je dieťa zdravé, čo aj v tomto prípade je, tak platí staré známe “jaký si to uděláš, takový to máš”. Ja som prvý rok bývala u mamky, a fakt je, že prvý JEDEN týždeň som nemusela absolútne nič, len základnú starostlivosť o seba a dieťa. Po týždni sa ona vracala do práce a jej najväčšia a najlepšia pomoc spočívala v tom, že ma cepovala - ráno ma čakal zoznam úloh a kým prišli s otcom z práce, tak bolo navarené, opraté, upratané. Hoci som sa vtedy odúvala, že mi nedovolí pohrať sa s bábätkom a prednejšie sú jej nejaké umyté riady, tak som veľmi rýchlo pochopila, že je to pre naše dobro. Inak by som tiež asi len fňukala a ľutovala sa, ako sa nedá a nestíham. Je to jedno zdravé dieťa a domácnosť s kopou elektroniky, nie pätorčatá a hospodárstvo so stovkou zvierat…
Proste chce to len režim, trošku si v hlave upratať, že dieťa v tomto období naozaj môže 15min ležať samé a za tých 15 min stihneš dať piecť kura a naložiť pračku a máš minimálne hodinu a pol zase na dieťa. O chvíľu sa ti začne pretáčať, loziť, chodiť a s takýmto prístupom “nedá sa” nespravíš nič až kým neodíde z domu, lebo stále bude niečo 😃
Tie prvé týždne sú fakt o hubu pre všetkých, ale čím skôr začneš s nejakým režimom (postupne, krôčik po krôčku), tým lepšie. U mňa toto definitivne prišlo v 3 mesiacoch dieťaťa, už sme sa obe pekne zladili, naučili čo a ako, zvykli si jedna na druhú a fungovali.
@elizabet173 o nič nejde 🤓 ja veru tiež 😃
@zoja1234 no moje dieťa má už 4 mesiace ale keď mal mesiac bolo to horšie hlavne na psychiku 🙁 cela som bola taká rozhodena z hormónov…ale tak mame doma vždy navarené, nikdy som zatiaľ nebola nútená objednať donášku.. vždy varím na 3 dni, keď napríklad večer je muž doma nachdstam si čo najviac na varenie na falši den(napríklad nasupem zeleninu, nakrájame mäso a podobne) alebo som niekedy spravila večer polievku a potom doobeda som robila len druhé jedlo 😊 Ved navarit sa da rýchlo, moje dieťa keď vstalo vedela som že minimálne polhodinu bude dobrý tak som ho supla do kresielka v kuchyni, a prinom varila a prihovárala sa mu 😊 keď som potom len napríklad potrebovala niečo premiešať alebo ochutnať tak bohužiaľ nechala som ho plakat polminuty 😂 nežehlím vôbec vďaka susicke takze to som nerobila a čo sa týka upratovania to robí muž väčšinou 😊 všetko da da a hlavne z mojej skúsenosti bude už len lepšie, s bábätkom si na seba zvyknete, trosku sa mu upraví režim, budeš si vedieť lepšie naplánovať deň 😊 snaž sa napríklad čo najviac robiť keď máš doma chlapa, nech sa zatiaľ venuje dieťatku 😊 pre mna je napríklad cesta do obchodu a robenie nákupu brutálna pwychohygiena 😂 kým je maly doma s mužom.
A podotýkam že nemám nikoho kto by mi pomohol, všetka rodina byt ďaleko 😊 ale s odstupom času je to podľa mna pozitívum lebo sme sa zladili a vieme tráviť čas iba my traja a všetko zvládame 😊
@zoja1234 vies co, ja Ti uplne rozumiem. Kto nezazil, nepochopi. Ja teda mam tretie dieta, ale prve dve su uz teenageri. Toto babatko ma 3 mesiace a teda dnes od 5:30 spala 3x po 5 min a 1x po 7 min. Spi bud pri dojceni, alebo v pohybujucom sa kociku, spanok ma velmi lahky. Tiez ma reflux, navyse teraz slinta ako bernardin, denne prezliekam aj 5-6 x, o prani ani nevravim. Ked sa jej nevenujem v case bdenia, place na raty. Nosic samozrejme pouzivam. Muz vstava o 5:00, ide do prace, pride o 17.00 a ide makat na domcek, co prerabame. Takze take tie "rady", ze haha, ja sa na MD nudim, vsak spi, ked spi dieta, su v mojom pripade neaplikovatelne. Moje dieta ma dni, kedy spi s dnom aj nocou 8-9 hod z 24. Samozrejme riesila som s pediatrom - je ok, zdrava, kazde dieta je ine, ma proste take spankoce cykly. Tiez ma trapi domacnost - akurat dnes som uvazovala, ze o tom zalozim samostatnu temu.
@izabela181 To je úžasné, dúfam že sa to takto už aj mne čoskoro podarí robiť
@zoja1234 chceš radu ake fakt je ze nemas co nestihat. Ved ked ste len 2+bábätko aky bordel? Pracku zapnes hocikedy... Umyvacku tiez. Idete sa prejst doobeda/pobede... Dietatu este nevaris, to este pridu cirkusy potom, ze "kedy varit"... Mne prvých 5m bolo super 😂.
Chlap je kratky/dlhy tyzden. V dni ked je doma, poslem ho kocikovat, upracem, povysavam, umyjem podlahy. Vybavene. Musis si iba urobiť system... To grckanie je otrava 🥴 zehlila som cez vikend ked bol doma, pri telke 😁 alebo pri malej...
@zoja1234 pozri netreba sa lutovat. Kazda s tym presla. Moj mal koliky 2,5mesiaca. Proste plakal ze suseda o dva domy ho pocula a uz ta mi klko krat hovorila ze tak rada by pomohla s nim ze ma lutuje. Ale vzdy som jej povedala ze to prejde a ze to zvladneme dako. A to som mala este starsieho doma a ked ten do toho zacal revat ze nieco chce tak dovidenia. Niekedy na odstrel ale proste prezijes. Treba si zorganizovat co chces robit. Urob kazdy den nieco malo a bude ok
@zoja1234 plne s tebou spolusucitim. Pred 4 mesiacmi som bola na tom na rovnaka plus 2deti doma a prazdniny. Za 10 dni som 8kg schudla, co som prve jedlo mala okolo 16tej, ked muz prisiel z prace. Bola som rada, ze starsie deti si uz vedeli spravit ranajky a ja urobila rychly obed. Cely den som len kojila a uspavala. Akonahle som dieta polozila z ruk dole, plač. Muz nechapal, co nestiham, az kym nemal dovolenku a videl, ze ja to dieta nepolozim za cely den z ruk.😅 Ale,....po 600nedeli sa to zlepsilo. Uz mi vydrzala po zobudeni aj pol hodky sama polezat v kresielku a pozerala na hracky.uz som dokazala co to urobit. To, ze je u nas bordel furt, tak smola. Idem na wc, umyjem vecko, idem do sprchy, umyjem sprchac, umyvam ruky, umyjem umyvadlo. Dietatku sa tiez nic nestane, ked chvilku mrnči, kym nedokoncim. A zaklad,....oddychovat vzdy, ked dieta spi!!! Ked spis pri dietati pospi ti dlhsie a ty si oddychnes. Vyspate dieta dokaze byt dlhsie samo spokojnejsie a ty si porobis. Vsetko je zvyk. Ja som si tiez myslela, ze s 3ma to nedam😅🙈
@zoja1234 ahoj. Chápem ťa. Mám 5 mesačné dieťa. Od narodenia reflux, problém s kojením a neskôr len plakal a plakal. Už mu šli zuby. Tiež nezaspí len tak a nie je spokojný keď ho položím hocikde. Odídem na wc a už plače. Našla som si asi v druhom mesiaci režim. Základ je naučiť ho spat v postieľke aspoň v noci. Zo začiatku som sedela pri postieľke aj 2 hodiny, ale podarilo sa. Ráno vždy vstanem 20 min pred ním, aby som sa aspoň v kľude najedla. Teraz ráno varím aj príkrm na 2 dní. Pre nás varím na 3 dni. Každý deň si napíšem jednu úlohu, ktorú sa snažím splniť. Napr. Umyť chladničku. Často mením miesta, keď nie je spokojný. Kresielko, hrazdička, podložka, cestovná postieľka. Keď je veľmi zle, tak ideme von. Cez deň spi cca 3x po 40 minút. Po zobudení ho nikdy nevyberám hneď z postieľky, ale až keď začne plakať. Verím, že si tiež nájdeš svoj režim. Držím prsty.
Všetko sa dá treba si dobre rozvrhnúť aby si trávila čas aj s bábätkom aj okolo domácnosti..my sme mali vibračné vajíčko kam som zvykla počas dňa malú ukladať,buď tam zaspinkala,alebo počúvala hudbicku,alebo pozerala na mňa čo robím.Vies si to postaviť tak aby si vedela fungovat a aj navariť,vôbec nemusíš vláčiť dieťa zavesené na sebe..čochvíľa by ti odpadol chrbát ak by si na to dieťa zvyklo.Sem tam do kočíka hodiť,pohojdat a stále niečo na striedačku .A čo sa nedá tak sa nedá svet sa nezrúti,život ide ďalej,ja som napr varovala až večer keď všetci spali a keď som už padala dole hubu tak som to proste nerobila.Lebo proste môžeš si plánovať,ale keď už vypnes tak vypnes a budeš rada že si...
Ja som to mala takto-
Manžel v práci cele dni, lebo núdzový stav, ja po cisarskom s dvoma deťmi, lebo lockdown a zavretá škôlka, mama aj svokra v karantene...
To ešte len bolo peklicko 😂😂😂
A nešlo mi kojit, takže cievkovania, chystať a umývať fľašky hadičky, odsávačku, furt dačo vyvarat, kojace čaje variť...
Do toho zabávať znudeneho škôlkara, riešiť nepriberanie a zltacku bábätka, sama s kočíkom denne k nejakej lekárke alebo laktacnej (opakujem po sekcii...)
Manžel niečo navaril.ked prišiel domov. Alebo bola donáška.
Ja som 100% času riešila dieťa (deti) a seba. Pripraviť jedlo, nakŕmiť, spratat po jedle, prezliecť ogrcane, uspať, a keď zaspal, rýchlo spáchať hygienu, práčka, vysávač, umývačka, o riadiť staršieho, nakŕmiť a vyvencit psa, uvariť ďalší čaj a vodu do termosky...A bol hore. A ďalší cyklus 😂🤦♀️
Ja ani neviem ako to prešlo...zrazu ma takmer rok...A žijeme.
Ale - odporúčam raz za týždeň pani na upratovanie. Alebo keď ti len dieťa postrazi a ty si porobíš podľa seba. Mne chodí pravidelne raz -dvakrát za mesiac a mam pokoj.
Nákupy online cez mobil počas kojenia alebo uspavania alebo kocikovania, šatka /nosič...A idem.

Mne bábo nespí 15 hodín denne ani viac, po nakrmeni čakám kým si odgrgne, potom ho musím zobrať na ruky a aj polhodinu uspavat, ak vôbec sa podarí, a často sa stane že už kŕče v rukách, myslím že spí, položím ho do vyvysenej postieľky, odídem aspoň umyť fľašku po jedeni a bum, dve minúty a rev blak.. povedzte mi teraz, čo sa nudíte na materskej, že čo by ste si šli točiť vlasy počas tohto.. keď zaspí som rada že spí a som mega unavená, zaspím na tu necelú hodinu s ním, a ide o to že na muža so všetkým čakať verí nechcem, som rada že vie variť a keď je doma tak vari aj mne, aj sebe do roboty na ďalší deň.. strašne neschopne sa cítim keď tu čítam že niekto ešte aj v záhradke si stíha kopkat pri takomto dieťati.. ja viem že každé je iné, jedno spí celý deň, druhé plače cely deň, ale uz som zúfalá, mám pocit že nič nerobím poriadne, keď plače tak mi je ľúto že ho neviem utíšiť, a keď vidím ten prach doma tak som zúfalá že to neviem upratať..