Ako zvládnuť stres a frustráciu v materstve?
Ahojte asi tu nenajdem pochopenie kedze som na mamickovskom fore ale.. ja nezvladam byt matka. Mam 24 otehotnela som neplanovane rodina aj “priatel” ma prehovorili aby som si dieta nechala a nakoniec som na to vsetko v podstate sama. Nemozem nic, nikde ist sama ani s dietatom lebo je uvrestane, furt reve cele dni, najradsej by som zmizla niekde a uz sa nevratila. Idem do prace na jeden deň vtyzdni, uz ma 6 mesiacov ale neviem čo si od toho sľubujem keďže zivot sa mi aj tak nezmeni len tých pár hodín pre mna bude vykupenim. Ja sa asi zblaznim, nezvladam to, chyba mi moj zivot.. kazdy den vecer keď idem spat ani nemozem zaspat, len premyslam preco som si toto urobila… a naco mi to je dobre, ked som mohla ist na interup. A mat dieta za 10 rokov. Strasne to lutujem!!!!! 😭😭😭😭😭😭😭😭😭
Viem že ti to nepomôže ale presne pre toto som sa rozhodla nemať deti.. lebo si to všetko uvedomujem že by som mala rovnako a ja by som naozaj nebola dobrá matka..
Mrzí ma to že máš ťažké obdobie :( želám veľa síl
@maminkadeticiek presne toto.. keď jej nikto nepomôže, tak utečie. Pritom riešenia to ma, len každý ich "odsudzuje", lebo veď ona "musi" cítiť lásku a obetovať sa pre dieťa a bla bla.. treba občas akceptovať, že žena to tak necíti.. aj keby zavolá sociálnu a dá dieta docasne pestúnskej rodine, všetko je to len jej rozhodnutie. Všetko lepšie, ako mama na hranici samovraždy, lebo nevie (boji sa efektívne, lebo odsudzovanie okolia) situáciu riešiť. Ja si dobre pamätám tu mamu, co minulý rok skočila s dvoma dievčatami do rokliny pred očami ludi alebo tu,co obesila syna po sankovacke a potom seba... na kiu Máriu to bolo lepšie, ako nechať si pomôcť okolím. Ľudia sú fakt sprostý v tomto, že nechápu, že psychika je krehká a u každého iná a ako vnímam materstvo ja môže byť absolútne odlišné od toho, ako to vníma niekto iný.
Čo najskôr riešiť psychológa, dieťatko nemôže za tvoje “stavy” vyrozpravas sa, dieťatko bude väčšie a budeš mať viac času na seba. Kamoska mala takéto pocity a nakoniec sa zistilo, že ma ťažkú poporodnu depresiu. Čiže čo najskôr vyhľadaj pomoc lebo ťa dieťa potrebuje. Si predsa dospela. Zvládneš to.
@anjelicek26 A pritom vzdy ma vsetko riesenie.
kedysi to robili ženy tak, keď nechceli deti šupnúť do jaslí, že zaplatili opatrovateľku, častokrát to bola suseda, ktorá nemal vlastné vnúčatá a rada sa postarala, aj si niečo privyrobila. Veď je to len na pár rokov, kým dieťa pôjde do škôlky. Skús sa popýtať v okolí nejakej čerstvej dôchodkyne s odrastenými deťmi.
preco by SZCO nemohol ist na otcovsku dovolenku? to pocujem prvy raz. praveze maju taku vyhodu, ze mozu pracovat aj byt na otcovskej sucasne, pokial viem...
tak to tiez pocujem prvy raz, ze dieta vezmu do jasli, az ked bude chodit. predsa jasle su od 6 mesiacov...
@sofiasuf neviem ako to ma, ale ani dovolenku nemá zaplatenú. Asi ma skôr živnosť neviem ako sa to vola. A naše dieta je tak narocne a zle že sa pri nej nevieme ani najest nie to súčasne pracovať, proste otras cele zle
Chapem, co prezivas a ver, ze mnohe matky narocnych deti bojuju s podobnymi pocitmi. Dieta ma pol roka, postupne zacne stvornozkovat, objavovat svet, tuhu stravu, uzijete si obaja viac zabavy. Dietatko sa viac zabavi, bude menej umrncane. Skus si sprijemnit matersku, travit viac casu vonku - nielen kocikovanim, ale aj na kupalisku, na deke v parku ci v prirode. Najdi si kamosku a robte si spolu s detmi male vylety - do susedneho mesta, do zoo ci na minifarmu. Prides na ine myslienky, aj dietatu to prospeje.
@maminkadeticiek ale, keď máš úzkosti, depresiu riešenie nevidíš.
Autorka nemá dieťa intolerancie, reflux, idú mu zuby niečo prečo stále plače?
väčšina žien stratí svoj život a na roky sa venujú dieťaťu.Ak by si išla na upt možno by si deti už nemala, alebo rovnako to prežívala.Musi byť frustrujúce mať náročné dieťa, ale skús porozmýšľať nad opatrovateľkou píšeš, ze priateľ zarobí, tak si niekoho nájdi a venuj čas sebe.Mas nejakú kamarátku s niekým sa zoznámiť a tráviť čas aj s inými ľuďmi?poprosiť rodičov či ti dieťa na pár hodín cez víkend postrážia.Materstvom a dospelosti musis prijať aj svoje rozhodnutia.Chod k psychológovi a psychiatrovi uľaví sa ti na duši.Nie si zlá matka len to je náročné Hľadaj príčinu prečo plače možno má zdr.problemy.
@sofiasuf no tak obvolaj jasle v TN kraji a uvidis čo ti povedia😫 tu sú jasle od 1 roka pýtala som sa, v súkromných jasliach, či je mozne zobrať dieta skôr podmienka je aspoň ZACIATOCNICKA CHÔDZA
Autorka a prestaň byť drzá na iné mamky keď ti chcú poradiť 🤦♀️ každá ti tu radi a tebe nič nie je dobre. Pomoc potrebuješ ty. Inak sa nič nezmení.
@luccija boli sme na gastre, reflux nemá. Aj u fyzio tam je tiež všetko v pohode. On potrebuje byt neustále na rukach a ja už nevladzem. Mám aj nosic, ale celkovo mám toho dost mat na sebe dieta cely deň. Chvíľu sa vydrzi hrať na brušku, alebo v stoličke ale to je všetko max po 20 minut a reve. Je to tak od narodenia. Zuby ma 3
@jaass nie som drzá, odpovedám k veci🤦🏻♀️ a za každú radu som vďačná ale pisem že starí rodicia si dieťa nezoberú a aby som ho mohla dat do jaslí, musela by som sa presťahovať čo nie je mozne, a keďže u nas jasle od pol roka nie sú,tak čo iné mám robiť??
Autorka ono ta sklamem ale aj keby si rodila o 10 rokov neskor, vobec by si sa nemusela v materstve najst. To nie je o veku. Podla mna je tvoj vek uplne super na dieta. Ja tiez uz by som druhe nechcela a to som rodila v 34 rokoch a prve 3 roky som trpela, ze ja sa v tej role obete (Akoze matky) neviem najst. ALE!!!!! Nenechaj to dietatko plakat. Zisti preco place, mozno mu idu zúbky, mozno je hladné. Proste skus najst dovod namiesto ľutovania sa. Budes kludnejsia aj ty aj babo. Jasne, ze si nevyspata a neboj ani 3 roky nebudes 😉😉😉 ale vydrz. Bud trpezliva od tych 2,5 rokov je to uz celkom fajn. Skus najst nejaku pani opatrovatelku, ktora ti podla mna aj mnoho poradi, najdi si kamosku s ktorou chod von a aj ked to Dieta v kočíku plače. Oni sa v kočíku vedia pekne ukludnit ak su napapane, brusko neboli, vodicku maju. Skusaj. Ved kludne aj ti napis konkretne veci, je tu kopec fajn mamičiek, ktore ti radi poradia.
Skús pohľadať opatrovateľku, vždy sa všetko dá vyriešiť
Je viacero skupín na FB co sa tyka Trnavy a okolia, zadaj si dopyt, že hľadáš opatrovatelku v obci xy/alebo kúsok od tvojej roboty pre 6 mesačne babatko z rodinnych dovodov, kľudne anonymné a potom sa ozveš tým ženám priamo,co záujem majú. Niektoré naopak budú nadšene mat možnosť také drobatko mat zasa doma..
Dnes podprahovo vsetci tuzime byt stale stastni, najma pocitovo. Svet hodnotime podla toho ci sa tak citime a ci nie. Tuzime menit okolnosti, ale zivot je aj o tom, aby okolnosti testovali a ucili nas. Skus mozno len rozsirit svoj pocit stastia tak, aby sa do jeho bubliny zmestilo aj tvoje dieta. Tieto roky ti to pomoze. Nerozmyslaj o co si prisla, nepozeraj na inych co mozu, ale pozeraj na svoje dieta. Vezmi ho na ruky s laskou, bud mila a nezna k nemu tak, ako by si chcela, aby ini boli k tebe. Uvidis, bude ine. Mozno nie hned, ale postupne. Prajem ti vela lasky.
Hlavne autorka nemaj pocit viny a myšlienky, že si zla matka. Napísala si na mk lebo máš potrebu niečo zmeniť, už to je prvý krok 🙏
Moja prva dcera bola taka urevana, ukludnila sa, ked zacala stvornozkovat a ked chodila, uz som o nej ani nevedela, sama sa zabavila. Ake je dietatko jedak? Papa pekne prikmy, nie je hladne? A spi sobre? Lebo aj z nedostatku spanku moze byt podrazdena nervova sustava.
Dieťa do jaslí a ty do práce .budete sa na seba tešiť poobede 🙂
Zrejme si nebola na dieťa pripravená a sú aj ženy ktoré ani neskôr nepociťujú potrebu mat dieťa .,ale pracuj s tým čo máš 🙂 dieťatko nebude navždy malé a raz ti bude super parťák a budeš rada že ho máš ,ale riešiť svoju terajšiu situáciu by si mohla aj tak že by dieťa islo do jasliciek a ty si doma oddychnes alebo budeš chodiť do prace 🙂 alebo skús vyhľadať psychologicku a len tak sa porozprávať ,určite si nezasluzis negatívne komentáre lebo tieto pocity máva veľa žien
A čo myslíš prečo reve ? Veď to z teba všetko cíti. Čo s ním robíš celý deň ? 24 je super vek na.prve dieťa. Keď to nezvládaš popros o pomoc. Povedala si niekedy starým rodičom aby dieťa postrážili ? Otec dieťaťa koľko času s ním trávi? Však vezmi drobca daj do kočíka môžeš ísť na prechádzku choď na kávu. A nechať sa dotlačiť do niečoho. Prepáč ale to mi pripadá jak keby si nesvojpravna.
Materstvo ta nemusi naplnat, dokonca ani vobec, ze bavit. Nie kazdy ma povahu na to, nie kazdy sa vie s malym dietatom narabat, hrat.
Ano, prvy rok je velmi tazky, hlavne ak je clovek nevyspaty, potom začína byt dieta trochu samostatnejsie a je to lepsie.. mozno akusit nejaky kruzky, cvicenia s detmi? Od septembra ich zacne kopec. Alebo baby plavanie.. aj dieta bude v inom prostredi, aj ty, s cestou, nachystanim mas 2 hod programu ako nic. Potom bude unavene, mozno aj lepsie pospi..
A este, nechceš skusit aspon online psychologa? Aspon sa vyrozpravat, raz, mozno aj viac krat ak sa ti to bude pacit. Niekoho nestranneho, kto neriesi plienky, dudle a nepozna ta ani vlastne.. https://www.ksebe.sk/
zla matka niesi , si vycerpana matka ! Takto - mam dvoch synov . prvy ako med, bez placu .. Druhy sa narodil ako maly diabol ..Kto nezazije neuveri .. Preslo to po 2 rokoch, je to jeden uzasny empaticky syn ..Ak je pravda co pises, ze vkuse place a je citovo naviazany na teba, tak si pravom vycerpana do spiku kosti .. Aspon si k sebe autenticka , vies sa odrazit od reality .. keby na teba gulal ocami s postele ci kociara,, mozno by si bola matka roka, kt. tu nesiahame po clenky ... Cize - najst pricinu jeho nepokoja.. Mozno nenajdes, pouvazuj ci nebudes mat temperamentom narocne dieta, moze byt do buducna s vyssim iq ale horsim zvladanim svojich emocii .. Jedna rada tu je - ver ze tvoje frustracie prejdu ked podrastie a dovtedy, ano treba nejak vydrzat .. Mas partnera - potrebuje aj on zamakat tieto 2 roky na 50 percent a ty cez to oddychni .
@30katrusa40 do kočíka ju bravam ale väčšinou to dopadne tak že ju musím zobrať z kočíka na ruky a kocik tlačiť. Snazim sa s ňou veľa chodiť von, ale musí mat dobru naladu lebo inak je to des a otocim sa domov po 5 minútach
@fotoarch hľadala som, ako som aj písala vyssie - boli sme na gastre, u fyzio, na rehabilitáciach - je v poriadku. Je len proste narocny extremne a potrebuje nonstop kontakt …
Ja som ťa chápem. Mám podobný vek a mať momentálne dieťa tak sa asi ... zblaznim lepšie povedané. Mrzí ma čo zažívas ostan silná
Pokiaľ sa nedáš ty do kľudu dieťa kľudne nebude. Deti všetko vycítia a nemusíš ho mať ani na rukách. Ono cíti že ho neľúbiš tak veľmi ako potrebuje.

Len ta pekne prosim,nic mu neurob.