icon

Dá sa právnická prax zlúčiť s rodinou?

23. jan 2025

Ahojte, poznate niekto uspesnu pravnicku, ktora bola napr.6 rokov na retazovej rodicovskej dovolenke a potom robila uspesne pravnicku prax? Alebo su rodina /male deti a pravnicina nezlucitelne?

miko_matata
•
23. jan 2025

čo si predstavujes pod pravnickou praxou? definuj
pravnikov skoly chrlia kvanta, moze byt prokurator, sudca, advokat - da sa zamerat na trest, obcianske, rodinne pravo atd
moze byt podnikovy pravnik, alebo na robit v statnej sprave na urade atd
pravnicina je siroky pojem

nynia
•
23. jan 2025

Da sa. Preco by to malo byt nezlucitelne? Ide o to ako si vies zmenezovat cas su pravnici ktori robia od nevidim do nevidim ale brigadovala som aj u takych kde po 8hod odisli a nezajem, dodrziavali to striktne ale zalezi aj akemu odvetviu prava a comu konkretne v praxi sa chces venovat napr. v advokacii v treste budes musiet byt viac k dispozicii kvoli rychlemu plynutiu lehot ako v nejakom obchodnom prave. Ako prokuratorka alebo sudkyna tiez budes mat aj pohotovost niekedy, niekedy dlhsie pojednavania... Notar, exekutor, mediator, spravidla budes mat pracu od-do, vo firme, ministerstve tiez ale tam to bude aj na zamestnavatelovi ako velmi vas bude zatazovat pracou a ako rychlo a dobre ju budes vediet urobit, ked budes sikovna a mat normalneho sefa tak po 8hod mas volno.

nyusika
•
23. jan 2025

poznam, ale nemala sest rokov pauzu od roboty.
normalne mala nejakych klientov aj pori detoch.

nevidim dovod na to, aby sest rokov nic nerobila (okrem vymienania plienok a varenia detskeho jedla a tak, ved si rozumieme)

oli18
•
23. jan 2025

Poznam sudkynu. Medzi detmi ma asi 8 rokov rozdiel, dlho na marerrkycb nebola, vratila sa do prace a urobila sudcovske skusky. Teraz jej s detmi pomahaju obaja rodicia a msnzel.

sandral
•
23. jan 2025

Poznám. Má síce iba 1 dieťa a je doma druhý rok, ale popri dieťati normálne má nejakú klientelu a venuje sa právu. Popritom robí súdneho tlmočníka.

taktotedanie
•
23. jan 2025

Ano ale nie 6 rokov a popritom mala nejakych klientov ( aby z toho nevysla uplne)

nyusika
•
23. jan 2025

@oli18 manzel nepomaha, manzel sa podiela na vychove svojich deti 🙂
rodicia pomahaju 🙂

betulinka1
•
23. jan 2025

Poznam viac ale ziadna nebola 3 roky doma, co robila advokátku. Bud mali par klientov, pre ktorych robili stale alebo sa dohodli na čiastočnom úväzku. Tie ktore su sudkyne alebo prokurátorky doma ostávajú kludne aj 6 rokov ale take maju pracu istu. Cize zalezi, kde ako pravnicka robis.

thirstymonk
•
23. jan 2025

Poznám takú sudkyňu. Tri deti vychovala a je sudkyňa, do dôchodku jej zostáva ešte cca 14 rokov.

yanni
•
23. jan 2025

6 rokov len vymieňať plienky sa s takým zamestnaním jednoducho nezlučuje. Keď je človek 6 a viac rokv vonku z praxe, je veľmi ťažké sa zase do toho dostať. Ja som nikdy nemala reťazovku a aj na materskej som občas niečo robila. A je ešte veľký rozdiel ak máš vlastnú kanceláriu popr. Si zamestnanec v kancelárii alebo robíš niekde inde (právnické oddelenie veľký ch firiem, súd, , polícia atd. Ja som po pár rokoch ako zamestnanec v súkromnej právnickej kancelárii odišla na súd a neľutujem. V pohode všetko stíham. Aaaale žijem v zahraničí, robím (zatiaľ; pokým sú deti malé) na parttime a okrem pojednávaní a nejakých iných termínov robím v home office. Či je to možné aj na SK neviem.

nyusika
•
23. jan 2025

@yanni a tyka sa to akehokolvek odpborneho zamerania

colsami
•
23. jan 2025

Poznam sudkynu, donedavna robila na najvyssom sude, dve deti normalne vychovala. Ale ano, ziadne take ze do troch rokov doma sedim a nic nerobim...

kiki68
•
23. jan 2025

Poznam ich viac, 6-9 rokov s detmi a potom hup naspat a robia dalej pravnicky. Ani jedna to nelutuje. Teraz uz deti pochopia preco je mama viac busy a dokazu zostat s babysitterkou bez placu. Uz to je ine. Maju cez tych 7 rokov a viac. Tiez poznam lekarky takto. Nechceli to osekat na ukor prace.