Dieťa - Boží dar
Bez odsudzovania prosím, len sa tam zamýšľam nad životom mojej kamarátky, s ktorou som každý deň, často aj v domácnosti s ročným dieťaťom, pomáham keď potrebuje, robím jej psycho hygienu, vypočujem atď.. Hovorí sa že také dieťa to je Boží dar, to je predsa dar z nebies, je to najväčšie požehnanie aké človek môže vo svojom živote dostať, a špeciálne pre ženu je to dar života, byt schopná počať, do nosiť a porodiť dieťa.. A treba byť neskonalo vďačný, šťastný, dieťa nás naplni láskou, šťastím, radosťou, celý život teba ďakovať osudu/Bohu/prirode/neviem komu, za dar dieťaťa.
A potom mi zavolá kamoška nech prídem, ze ma krízu, a potrebuje prehodiť par slov s dospelakom a aspoň na chvíľu sa oslobodiť od kolotoča, rutiny, od bordelu doma ktorý nevie pri ročnom dieťati upratat. Ona svoje dieta chcela, ľúbi ho, a takto isto ako so mto opísala, to aj predtým videla, čakala ze bude šťastná, stále usmiata, ze starostlivosť o dieťa bude vyvážená radosťou a požehnaním, ze prebdené noci na sebe ani len nepocíti, lebo veď radosť a láska to prevýši.. Vidím ju, spotenu, s ogrcanym tričkom, potrebovala by aj kaderníka, doma robí len operatívny poriadok, do hĺbky ísť nemôže.. Žije sama bohužiaľ, na opatrovateľku nemá, babky nechodia, muž je preč.. Uz nieje optimistka a denný kolotoč zacyklenych rovnakých veci ju asi prevalcoval. Minule som malu strážila, šla do kostola aby na čerpala silu a aby si spomenula ako veľmi chcela to dieta, aj sa vraj pozhovárala s kňazom, na par dni sa cítila lepšie ale znova je to tu.
Prečo to takto je? Prečo je dieta mega úžasný dar života, ale sprevádza ho tolko negatívnych veci? Toľko nervov, toľko práce, toľko strachu o jeho život, toľka strata seba samého, toľka strata slobody? Ja by som sa toho knaza asi opýtala, ze preco nám to potom ten Boh vôbec dal, ked z toho ide človek často zosaliet?
Je to hlavne o pohlade na vec 🙂 niekto sa v tych kazdodennych starostiach utapa a potom to takto vyzera a niekto nie..su matky citlive a vsetko je problem a su matky kedy problem nie je skoro nic.. to ze to tak ma kamoska a ty to tak vnimas, netvori obraz o materstve ako takom. Neuroticka mater = neuroticke dieta. Neni to lahke ale co ja viem, az takato depka? Knaza sa pytaj co chces, oni si idu dokola svoje srajdy ak si myslis, ze nejaka odpoved od niekoho, kto ma celibat, nema rodinu, zenu ani dieta tak to je uz len na tebe
@adkoalauri a ja že to len naša sa tak o nás boji😀😊.vtedy si poviem že tá námaha stála za to🫶.
To pises o sebe? Nakolko mi nejako nesedi, ze chodis vysedavat kamoske kazdy den. Na to nemozete mat ani jedna cas.
@cookie29 ďakujem, ja to už nepotrebujem študovať, ale možno to niekomu pomôže.
Nepochopila si, čo som písala. Ja autorku nesúdim, že je zlá matka, ja som tiež nemala pokojne, usmievavé a papkajúce dieťa, ale nezosypala som sa, lebo som dieťa chcela a potrebovalo ma. Treba sa na to materstvo trochu aj nastaviť, zložiť ideály a vysnené predstavy. Chápem, že začiatky sú ťažké, ale s ročným dieťaťom sa uz dá predsa fungovať. Ak to autorka naozaj nezvláda, že je viac zlých ako dobrých dni, treba sa zamyslieť nad fungovaním jej rodiny, a požiadať o pomoc manžela.
Neznášala som vetu jedno dieťa,žiadne dieťa a teraz ako mám tri je to naozaj niekedy tak🙈.mám medzi detmi ročný rozdiel a keď prišlo druhé,prvé malo rok a neskutočne žiarlilo a vrieskali keď som sa k druhému priblížila,psychicky náročné.A sama na všetko doteraz,muž zarába a pomáha večer ako vie aj cez víkend no inak fungujem sama s troma.Pozor každé dieťa je iné!!!Moja prvorodená sa sama nezahrala vôbec a venovala som sa jej no stop no ja som si užívala materstvo aj keď niekedy to nebolo lahké.Aj keď (ako píšem)je každé dieťa iné,tak pri ročnom mať ovracané tričko?pri tako sa už dá porobiť,zapojiť ho najsť spôsob aj keď je viac aktívne ako je normál.Moja somnou varila,umývala riad,vysávala ona ju to bavilo atď.Nečítala som všetko a nepochopila kde je muž?ak je sama na dieťa tak ano je to trocha depresívne.Alw skús ju povzbudiť aby si skúsila ten deň inak naplánovať.A keď je toho vela tak nech sa na všetko vykašle ziberie dieťa a idú su na preliesky.Poprípade cestou kúpi obed,pokecá z inými mamičkami a tak.Nech sa zahrá inak s dieťaťom
Prečo? Pretože dieťa sa rodí ako nesamostatny jedinec, ktorý sa potrebuje dovyvijat, aby mohol zapadnúť do našej spoločnosti, doby, rodiny. (Nevyskoci po pár hodinách na nohy a “nejde šantiť s kamošmi a pritom si občas niečo zobne). Preto k tomu, aby prežilo potrebuje inú osobu, matku. Preto je od nej take závislé a ona je menej slobodná.
A ak by si mala niekedy problém s otehotnením, nedajbože potratila, mala ťažký pôrod, hneď by si pochopila, čo to znamená, že je to bozi dar. Nič na tom nezmení špinavé tričko, neupratana domácnosť, mastné vlasy… možno strata optimizmu, depka to už je iné. No boh určite nemal v pláne, aby rodiny boli od seba vzdialene, žili oddelene, aby si ludia v okoli nepomáhali, aby otec chodil na týždňovky.
Videla som dokument o jednej matke v Zimbabwe, kazdy deň strávila s druhou ženou, jej deťmi, cely deň klabosili, popritom niečo robili, dozerali na deti, tie sa spolu hrali, oni boli šťastne, deti boli šťastne, nič im nechýbalo. Žiadna depka, vyčerpanosť, zúfalstvo.. Preco my nežijeme tak, aby sme boli šťastní? To je ta spravna otázka, nie prečo nám dal Boh vôbec deti.
Dieta so sebou prináša krásne veci a i tie ťažšie či ako píšeš ty negatívne veci. Ale to je realita. Ani my dospeli nie sme vždy šťastní, spokojní, oddýchnutí ale i utrápení, smutní, zúfalí, s mastnými vlasmi a pár kilami navyše, niekto dokonca v zapojenom tričku. A to nemusíme mat ani deti. To je realita. Tato realita pokračuje. Záleží, ako sa na ňu pozeráš, ako pristupujes k problémom.
@liusa82 keby si to povedala aj tvoja mama, nebola by si tu a o jeden priblbly nazor by tu bol menej 🙏🙄
@stanulienkat 🙉 s tebou skoda reci...a uz vobec nechapem to urazanie a ponizovanie veriacich....úbohé
@sisisi1236 no dalšia sršnica😀 asi napajedená matka čo nemá času nazvyš a pri deťoch padá na hubu no hlavne že dieťatko je dar ale na koni rýpať sa jej dá furt😀
@sisisi1236 keby,keby pes nesral tak by ho roztrhalo ,,
@stanulienkat Nie je v moci cloveka vytvorit novy zivot. Kolko krat je aj vajicko aj spermia a ziadne dieta z toho nie je ? To toto ti treba vysvetlovat ? Sa cudujem, ze pani elizabet este neangazovali do reprodukcnych centier, ked jej to tak ide s tym vznikom zivota🙈
@svokrinjazykmonika moj muz mi hovorieval toto ze je materska dovolenka? Ved to je otrokareň. Tak sme sa spolu aj zasmiali. Stale ma on z toho väčši stres a to chodi do roboty medzi ľudi ako ja čo som s ňou 24h. Denne a furt ju počuvam a v kuse melie.
Boh dá človeku na ramená taký kríž ktorý dokáže uniesť. Je to len otázka času kedy porastie a nebude to také ťažké no v prvom rade pri materstve dostaneš dar života ktorý musí každá žena pochopiť každá robíme chyby ,ale to k materstvu patrí nič nieje zadarmo. Čo dáš dostaneš ale treba si v živote upratať hlavne hodnoty nastaviť mať v tom systém. Ak si všetko rozplanuje ma čas na seba. Treba sa stretávať z mamičkami na ihrisku,mama centre a získať si k dieťaťu vzťah,chce to len trpezlivosť a sebavedomie každá máme svoje starosti ale do toho sme išli s tým. Byť matkou je najťažšie povolanie 🍀
Raz pochopis, preco to bolo dobre, obetovat sa pre dieta.
Ked budes stara, nebudes mat nikoho kto by sa o Teba postaral.
Pride k Tebe uz dospele to tvoje dieta. Zoberie ta lekarovi, donesie lieky, donesie nakup. Ked treb uvari, povysava byt, posedi pri tebe a porozprava sa s tebou.
Postsra sa o Teba. Budes jej nesmierne vdacna. Lebo keby nie jej co by bolo s tebou? Kamaratky? Maju svoje starosti. Radsej sa neozvu ani telefonicky.
@liusa82 nie nie 🙂 Ja som uplne v klude a v pohode aj s detmi 🙂 "Na hubu" som padla akurat z tvojho komentáru 😉
Povedz jej ze všetko toto ťažké raz prejde a bude si to užívať aj sa usmievať aj prekypovat láskou ale momentálne preziva poporodnu depresiu a s tou je pomôže Boh ,do kostola na spoveď a stále sa modliť a veriť ze bude dobre ja som si týmto všetkým prešla a pomohlo mi to naozaj veľmi. Veľa žien je po pôrode prekvapených,že neprezivaju a neprekypuju láskou a nehou, ale na opak prežívajú úplne protichodné pocity ,držím palce nech sa jej darí a je super ze ma aspoň teba. Ja som nemala nikoho.
To nie je, ze co Boh dal a nevazime si to, jedna vec je ta teoria a druha je unava, rutin, dieta casto skusa nase hranice. A clovek moze mat dost. Pekne pomahat dalej kamoske a strazit dieta, vytiahnut ju s dietatom von a dostavat ju z tych nalad. Naozaj je to dolezite. Toto clovek pochopi casom. Deti su dar, ale aj velka obeta a clovek by mal bliznemu pomoct.
@sisisi1236 Pre mňa by to bol boží trest chodiť okolo detí a domácnosti.Ale ked to teba baví prosím, maj aj 10 detí nikto ti to nebere 🙂
@asod A ked ti bude velmi zle v noci, pohotovost nepride, lebo ti neide o zivot. Oni to uz " vedia"
aj cez telefon. Zavolas to svoje dospele dieta okamzite pride aj v noci. Zoberie ta na pohotovost, caka s tebou 2 hod. na výsledky i ked rano musi cestovat s pracovnych dôvodov.Ked ta hospitalizuju navstevuje ta donesie vsetko co potrebujes, aj co nepotdebujes, aby ti sprijemnila zivot v nemocnici. Budes vdacna a so slzami v ociach si budes vycítat, ze si v mladosti zavahala v starostlivosti o svoje dieta.
@lucky_k a muža máš tiež?
Ahojte, už som tu o sebe niekde písala, že mi pred 2 rokmi zomrela moja milovaná sestra, ktorá bola a zostane navždy maminkou svojich dvoch detí, synčeka 5 rokov a dcérky 2,5 roka. Pri pôrode dcerky jej diagnostikovali závažné ochorenie, život sa nám zmenil zo dňa na deň... Sestra zomrela presne týždeň po 1 narodeninách svojej dcérky. Starala som sa o deti, zháňala všetky možné alternatívy liečby, sama dnes nechápem, kde som brala silu všetko zvládať... O deti sa starám dodnes, s nekonečnou láskou, zažila som tak strašne chvíle, ale nikdy som sa nedala zlomiť, nikým a ničím, a viete prečo? Pretože viem, že tie deti ma potrebujú, pretože nikdy nezabudnem nato, čo povedala moja sestra, keď vedela, že sa blíži koniec.. "to ja ich už naozaj neuvidím vyrastať?"....preto idem dopredu, snažím sa, učím sa a verím, že sa mi podarí, pripraviť ich na život... niekde som počula, "deti nemusíte porodiť, ale môžete ich milovať"...
Nejdem pisat kvetnate reci, ani prispevky som necitala. My, starsia generacia matiek sme nikde necitali o tom, ze dieta je dar a tak sme neocakavali ziadne euforicke stavy.
Prislo, postarali sme sa ako sme vedeli a svet sa tocil dalej🤭
Kazda vec,kt stoji za to chce usilie, vytrvalosť, trpezlivosť,stoji nas aj vycerpanie a unavu,slzy,bolest
Vdaka tomu,si vieme vazit to pekne a vychovat človeka je naozaj silny počin a tazko nahradit rodičovstvo inym niecim
Nie každý je na to ale.vhodny a ano kazda rutina vie vycerpat a clovek ziska po nejakom case pocit vyhorenia.. vela rodicov si tymto preslo,niektori si prechádzame ale ked uz tym presli,nepocula som od nich,ze by to lutovali, pýtam sa tuch,co maju aj dospele deti a maju pekne rodiny,stastne,vsetci hovoria ze boli taketo naroccne obdobia
A si uzasna kamoska ze jej pomahas ♥️si skvela vies.. anonie to tazke pre ňu ale vdaka tebe ide den za dnom a tak jej mozes byt oporou 😉
Deti su uzasne, su moj splneny sen. Mne je luto, ze mam len tri a ze tak rychlo rastu ☹. Som zivotu vdacna aj za dobru pracu, za dobre finacne zabezpecenie... Ale nic z toho by ma netesilo, keby som nemala deti. Zboznujem ich. Ale ich vychova mi teda dava zabrat, hlavne ten servis okolo relativne velkej rodiny v kombinacii s narocnou pracou, je casto riadny zahul. A teda, ked spatne pozeram, prva materska bola najtazsia a tretia bola skutocna dovolenka, paradoxne s najnarocnejsim dietatom.

Dieta je bozi dar ale od 5 rokov 🤣🤣🤣 vacsinou problem nie je dieta ale matka, ktora si to zle organizuje. Potom ne nervozna a prenáša to na dieta, ktore jej to da vyžrať. Osobná skusenost, kym som sa neukludnila ja, dieta bolo pre mna strasne narocne. Potom som si uvedomila, ze kolko veci robim zle.