Dieťa v 45. rokoch
Mam jedno dieta 13 r dlho sme vahali ci este jedno ci nie.Ja neviem ci som naozaj strelena, ale mne to druhe dieta chyba a lutujem, ze som v 40 tke do toho nesla.Uvedomujem si vek, komplikacie, ale chyba mi zase ten detsky vek, ihriska, ta radost.. syn bol ukazkove dieta.Mam velku krizu stredneho veku.Zmenila som pracu, dieta je uz velke a ja sa citim sama.Predstava mat v 60 tke pubertaka je hrozna, ale tie pocity neviem ulcat ani si nijako logicky zdovodnit na co sa .am tesit
Za mňa rozhodne nie .Je to nezodpovedné aj voči dieťaťu .Ženy si rodia vnúčatá .Momentálne si fit ,no v tvojom veku už musíš rátať s hocičím,zo dňa na deň .yO chvíľu si v prechode .Riešiť malé dieťa nie je už také jednoduché .Si nenaplnená,no dieťa tvoju prázdnotu nezaplní.Veď sa venuj synovi ,mužovi máte toľko možnosti .Cestuj ,vzdelávaj sa ,športuj.
Normalne chod do toho, si este mlada. Ak ta negativistky tuto odradia tak za par rokov zrejme budes lutovat ze si do toho nesla kym si mala len 45 ;)
@janinah nemyslím si to, majú 13 a 15 a stále radi trávia čas s nami, samozrejme aj s kamošmi, ale nemajú problém ísť s nami na dovolenku, všetko je to o vzťahoch v rodine
A preto sa netreba upinat len na deti, ktoré raz vyletia z hniezda, ale udržiavať si vzťah aj s manželom, s ktorým ostaneš
@marcellka32 podľa mna to s tým až tak nesúvisí, ja mám s manželom veľmi dobrý vzťah a deti milujem a vždy som ich chcela, baví ma sa o ne starať, preto mám aj tri deti, ešte predtým som mala aj dve nevlastné už dospelé a dokonca sme uvažovali o ďalšom dieťati práve preto, že máme s mužom dobrý vzťah. Každého predsa napĺňa niečo iné.
Za mna ano. Pretoze su aj starsie pripady a ked je s kym, co , kedy, atd, tak ano. Aj mas lutost, ze si pisala na MK? Ja na tv.mieste by som mala.
Za mna autorka smelo do toho !!! Ak sa na to cítiš po fyzickej stránke , čo je naozaj veľmi dôležité v dnešnej dobe ste zabezpečení , vieš sa dieťaťu plnohodnotne venovať , prečo nie ? A to kolko tu budeš neovplyvní ani 20 ročná prvorodička , ty máš tetaz 45 dajme tomu že tvoje dieťa by malo 18 a ty by si mala 63 , stále by si mohla pracovať a byt aktívna . Ja v tom veku , pokial na to ostatne podmienky sú problém nevidím . Každopádne , nenechaj sa nikým ovplyvniť a rozhodnite sa podľa seba držím moc palce
kúp si psa
@u2jana súhlasím.ani ja syna neťaham s nami na dovolenku.lebo už chce mať radšej iný program...len nech sa mama 13 r chalanov na to neupina.ani sa nenazda a bude to inak
@marcellka32 uvidíš..mozno už o rok....a nie je to o zlom vzťahu s rodičmi.ak na dovolenku s nimi nechcú ísť.
Prečítaj si knihu Tri jablká spadli z neba. Vynikajúca kniha... a rozhodni sa.
Ahojky. Tak ja som sa stala dvojnásobnou mamou po 40.tke.
Ja som svojho manžela spoznala v 38.
Deti majú 3 a 5.5 roka, obidve sú zdravé a veselé, ale.keby pán Boh dal a stretnem manžela v 25, určite do 40.tky nečakám.
Myslím že to zvládame super (aj keď obidve deti noc čo noc x krát vstanú a vyžadujú si ma, spím keď sa dá, pracujem na polovičný úväzok a ozaj sa im venujeme oveľa viac ako mladšie maminky v okolí).
Ale jedine, čo mi vadí je naša budúcnosť. Čo bude, ako bude nikto nevie. Že sa nedožijem vnúčat - s tým som vyrovnaná maximálne, lebo sama mám kamarátky plus mínus v mojom veku, ktoré ešte nerodili.
Ale mojej dospelosti sa.nedozil ani môj otec. Sú veci ktoré človek nikdy neovplyvní
Vyskúšajte keď chcete, uvidíte...ak sa podarí, určite si to vychutnáte.
A prečo si nad druhým neuvažovala skôr?
@vilma7 prečo by si sa nedožila vnúčat? Veď v 70-tke sa ich môžeš v pohode dožiť. Treba myslieť pozitívne. 😉
Ja už by som do toho nešla v Tom veku.
Na modrom koni sa rodi len do 30-ky, z toho si uz robil srandu aj moj gynekolog. Vobec by som sa tu na tuto temu neradila, urob ako to ty citis. Aj davno rodili zeny po 40, len vdakabohu neboli socialne siete a ine zeny necakali na dovolenie od cudzich zien. Aj my mame v rodine zeny, co pred mnohymi rokmi rodili 40 plus rocne. A doba bola omnoho horsia ako je teraz. Ja mam takmer 12 rocnu a 7 mesacnu a je to priam zazrak, nic lepsie ako dopriat jednej a druhej sestru sme urobit nemohli. A 40 mam o 4 mesiace. Otehotnela som po rokoch, problemoch, liekoch, s pomocou lekarov. A snazili by sme sa dovtedy, kym by som neotehotnela, aj v 45, lebo tuzba po druhom dietatku bola silnejsia ako moj datum narodenia.
Ja by som to dieťaťu neurobila. Z pohľadu takého dieťaťa, ktoré malo rodičov vo vysokom veku. Mama mala ešte viac ako ty teraz, keď som sa narodila a ten generačný rozdiel a rozdiel vo vnímaní sveta a všetkého je priepastný. Nie je vec, o ktorej by som sa s ňou vedela rozprávať normálne bez hádky. V ničom si nerozumieme, ona má úplne svoj svet. Okrem toho, že som celé detstvo trpela posmešky ostatných, že moja mama je staršia ako babky mojich spolužiakov. A ešte v tej dobe sa chodilo do dôchodku skôr, takže keď som nastúpila na ZŠ, mama išla do dôchodku. Celé zle. A jej voľba partnera bola rovnako zodpovedná ako mať dieťa pred 50tkou. O 20 rokov starší od nej. Samozrejme naňho nemám ani jednu spomienku, zomrel keď som bola maličké dieťa. Niektorí si vážne myslia, že sú nesmrteľní (čo nie je pravda) a že jediné po čom ich deti túžia sú starí/mŕtvi rodičia. Úžasne zodpovedné. Nehovorím, aj 20 ročná žena môže mať komplikácie aj umrieť pri pôrode, aj sa nedožit promócie svojho dieťaťa... ale tá šanca je trochen statisticky menšia ako pri žene, čo rodí v 50tke takmer... A na promócii svojho decka má 75 a 12 diagnóz.
@elementissa no presne, hlavne nie je ok nahovárať si že babka sa dožila 90, dožijem sa aj ja... Poznám babky 90 čo pochovali okolo 50-60 roku svoje deti, vôbec po nich nezdedili dlhovekosť. A súrodenec starší môže žiť niekde daleko, mať svoje problémy, nie je povinný sa postarať o mladšieho súrodenca ak rodičia umrú alebo budú chorí.
@marsmykkok veď to a okrem toho človek nevie aké vzťahy budú mať deti v dospelosti. Možno budú od seba tisícky km a možno sa nebudú vôbec kontaktovať. Veľa žien sa oháňa tým, teraz je to bežné. Ale to neznamená že je to v poriadku. Nebudem nikoho súdiť a kritizovať, každý nech sa zariadi podľa seba. Som rada že mám rodičov ktorí ma mali po 20ke a svokra tiež ešte žije, takže deti si mohli užiť starých rodičov. Ja som tiež rodila do 30ky a snáď budem tu keď sa narodia vnúčence a budem im pomáhať. Keď si predstavím, že by som mala mať o 15 r viac a dcéra by popri škole musela riešiť moje zdravotné problémy a keby sme tu už s mužom neboli, aj sa o seba starať, neviem ako by to zvládla. Má aj ona vážne zdr. problémy a tie sa môžu hocikedy objaviť. Tak som rada, že jej budeme po ruke, keď ná s bude potrebovať. Samozrejme, stať sa môže všeličo ale tým, že sme ešte mladí - cca 50r. hádam tu ešte niekoľko rokov pobudneme. U keby som mala pred 70kou, bolo by to horšie. Vidím to na mojej mame a svokre.
Ja osobne by som do toho nesla , z viacerych dôvodov. Ale tak co sa ma stat, stane sa, co nam ma byt dopriate, bude 🙂 ak sa podari tak drzim palce a ak nie tak Ti zelam aby si to prijala bez smútku 🍀
no ano teraz je moderne vsetko odkladat a rodit po 40-tke, ale ono povedzme si rovno 45 kym sa podari a narodi 46, moja mama uz bola babka v tom veku, a aj ked uz sa asi nestane ze v triede bude jediny co bude mat starsich rodicov aby sa mu za to posmievali, poviem ti ze moja kamoska z vysky sa takto za svojich rodicov hanbila, ani na statnice ich nevolala lebo boli dochodcovia a mali 70+, ostatni spoluziaci to ani nevedeli len raz sa ma snazila ukludnit ked som sa dozvedela ze mne zomrela prva babka a brala som to tazko, tak sa vyplakala ona mne ako mi zavidi ze moji starki ziju, ze ona take nepoznala a nikoho si nepamata, s rodicmi nevychadza dobre lebo nerozumeju modernemu svetu a nechapu naco jej su nejake nove pc do skoly nie to este smartfony a pod. a surodenec jeden 40-tnik co uz zil niekde v amerike so svojou rodinou tiez jej pride raz za rok sa ukazat...no pripadala si na vsetko sama, na skole socialne stipendium lebo z dochodku platit vysku asi nevyjde...vtedy som si povedala ze fakt s detmi nebudem otalat posledne dieta do max 35-ky....
@kvetinka75 tiez mas dieta s diagnozou a moze ist tisicky km od teba.Nikto nevie ci tu bude zajtra
@elementissa rozumiem chlapa o tolko rokov starsieho by som nechcela.Mala si to blbe ty mas dieta mlada pochvalujes si?Ked vidim mojich rodicov viem si predstavit, ze by mali 25 r dieta.Ale mate pravdu asi som ten vlak presvihla.Uz sa s tym len zmierit.
@vilma7 nechceli sme boli sme radi, ze jedno je uz vacsie.Az neskor som pocitila tuzbu prvych 10 r vobec
môže ale ak bude potrebovať pomoc môžem ísť ja za ním a tú pomoc dostane. Nebude odkázané na druhých. KEby som mala 70 tak už asi ťažšie niekam pôjdem a budem pomáhať. Predsa len som viac flexibilná v 50ke ako v 70 ke
@kvetinka75 to vsetci co maju deti v 35 tke budu na promocii pomaly v dochodku🤣
lenže je rozdiel 35 a 45 r. 10 rokov spraví dosť. A je rozdiel či má rodič 60 alebo 70 r. Moja kolegyňa 60 r. bežne chodí s vnúčatami na plaváreň, kúpaliská, menšie výlety. Babka z druhej strany 72 r. Tej už predškolákov nezveria. Nestíha za nimi. tu nejde o promocie kto koľko bude mať rokov ale aby somtu pre svoje dieťa bola čo najviac , najdlhšie a rada by som spoznala aj vnúčence. Je to veľké ochudobnenie sa, keď deti nemajú babku alebo dedka. A nie nechať tu potom dieťa samé a staraj sa o seba. Je lepšie keď má človek nejakú rodinu ako ked zostane zrazu sám.
Nikdy sa nepýtaj na názor ostatných či máš mať dieťa v 45 pretože je tu dosť žien ktoré si myslia že môžu moralizovať a dávať rady, akoby oni boli tie vyvolené ktoré majú právo niekomu radiť , čo je pre niekoho veľa je jeho pohľad na vec tak nech si ten svoj pohľad nechá, keď budeš chcieť mať dieťa aj v 50 , je to tvoj život tvoje rozhodnutie tvoja vec....zaoberať sa inými pohľadmi na situáciu je zbytočne a nič ti to neprinesie

Ty si moje druhe ja🙂mam 44 r 15 r dieta a rovnake pocity plus, minus.Este aj s detmi robim a stale ich nemam dost.Tiez som v 39 r zavahala a zostala pri jednom.Asi aj lutujem🙂)asi to je spomienkovy optimizmus ake bolo vsetko super venovat sa dietatu, kupaliska my sme si detstvo velmi uzili asi si musis zvyknut na iny rexim a najst zalubu v niecom inom.Ak si zena co zije detmi budes to mat tazke ja verim, ze to je taka kriza ides do stredneho veku nieco konci...ale zase ine zacina.Ja som sa bala toho isteho vek, choroby...ten kto ma dve, tri deti si povie mam to za sebou a je cas pre mna.Ty si musis zvazit co chces a aspon teda vyskusat.Budes mat ciste svedomie, ze si to vyskusala.Moje kamaratky maju druhe, tretie po 40 tke naposledy v 44 r
Bicykluju s detmi, ihriska a znova ich vidim ako kmitaju okolo deti tiez maju ostatne starsie.Ja by som to brala hned, ale uz mam strach.Mne je uprimne dlho hoci cvicim, mame aktivity nesedime doma, ale bola som zvyknuta na nieco ine co je uz prec a tazko si zvykam na dalsiu etapu zivota. Este tak rok, dva a dieta bude chciet iba jest a mat od teba svaty pokoj🙂
Alebo budes mat dalsie....