icon

Existuje snobizmus medzi mamičkami?

9. máj 2025

Ahojte,

možno sa mi to len zdá, ale čoraz častejšie mám pocit, že svet mamičiek je jeden veľký výklad dokonalosti. Už nestačí, že mám zdravé dieťa – musím ho nosiť v šatke za 150 eur, kočík pod 800 je vraj „podpriemer“ a keď som sa priznala, že kupujem oblečenie aj v sekáči, tak na mňa niektoré pozerali, akoby som si domov nosila šváby.

Kedy sa z materstva stal snobský pretek? Fakt musím mať bio výživu z farmy, Montessori hračky a školu, ktorá stojí ako malé auto, len aby som nebola za tú „neschopnú“?

Možno som len precitlivená, možno som len z iného sveta... ale úprimne – stretli ste sa s tým aj vy? Existuje medzi mamami snobizmus? A ak áno – čo všetko ho podľa vás tvorí?

P.S. Toto nie je hejt, skôr výkrik niekoho, kto má pocit, že obyčajnosť už nestačí...

lucia13022023
9. máj 2025

To si ty ktorej vadili ľudia ktorí idú na dovolenky? Bud si nová adminka alebo fskt zavistlivy človek ktorý závidí ešte aj nos medzi očami 😁 sle skôr to prvé, keďže každá druhá téma je na tento štýl bez odpovede od autorky

zuzanockamt
9. máj 2025

V bežnom živote sa s tým nestretávam, mám okolo seba normálnych ľudí. Stretla som sa s tým len na jedinej sociálnej sieti a to je MK. Nikde inde nie je toľko divných ľudí.

lenkasarka
9. máj 2025
@zuzanockamt

V bežnom živote sa s tým nestretávam, mám okolo seba normálnych ľudí. Stretla som sa s tým len na jedinej sociálnej sieti a to je MK. Nikde inde nie je toľko divných ľudí.

@zuzanockamt na Mk opačne. Nevidela som tu jednu jedinú tému,keď by niekto hejtoval lacnejšie oblečenie,jedine naopak.

zuzanockamt
9. máj 2025
@lenkasarka

@zuzanockamt na Mk opačne. Nevidela som tu jednu jedinú tému,keď by niekto hejtoval lacnejšie oblečenie,jedine naopak.

@lenkasarka Iné skúsenosti mám.

lenkasarka
9. máj 2025
@zuzanockamt

@lenkasarka Iné skúsenosti mám.

@zuzanockamt máš link na nejakú tému? Rada si ju prečítam. Som tu veľmi dlho a s týmto som sa nestretla,ale tak nečítam všetky témy,tak môže byt,nehádam sa. Skôr keď tu niekto pridal fotku tak bolo načo toľko topánok,načo toľko šiat. Keď sa tu preberali vyslovene drahé šaty,kabelky tak to bolo toľko hejtu,že jeden to nestíhal ani chapať.

zuzanockamt
9. máj 2025
@lenkasarka

@zuzanockamt máš link na nejakú tému? Rada si ju prečítam. Som tu veľmi dlho a s týmto som sa nestretla,ale tak nečítam všetky témy,tak môže byt,nehádam sa. Skôr keď tu niekto pridal fotku tak bolo načo toľko topánok,načo toľko šiat. Keď sa tu preberali vyslovene drahé šaty,kabelky tak to bolo toľko hejtu,že jeden to nestíhal ani chapať.

@lenkasarka Link nemám, nevediem si evidenciu. Som na MK veľmi dlho - 17 rokov a čítala som už kadečo. Výsmech a kritika lacného oblečenia z Pepca, Kiku a pod., starších áut ( 20 a viacročných), bazárových a starších autosedačiek. To je len prvotné, čo mi napadlo.

lenkasarka
9. máj 2025
@zuzanockamt

@lenkasarka Link nemám, nevediem si evidenciu. Som na MK veľmi dlho - 17 rokov a čítala som už kadečo. Výsmech a kritika lacného oblečenia z Pepca, Kiku a pod., starších áut ( 20 a viacročných), bazárových a starších autosedačiek. To je len prvotné, čo mi napadlo.

@zuzanockamt tak čo sa sedačiek týka čítala som nejaké témy,ale skôr to bolo o tom,že tam ženy argumentovali,že materiál tiež starne a niesu po dlhých rokoch už bezpečne. Nezachytila som vysmievanie,ale beriem tvoj názor.

darius_a
9. máj 2025

Mne stačí moja obycajnost.
Vedľa Jožko má značku od hlavy po päty a mama tiež.
Dobre, nech ma.
Ich vec..
Pekný den

anjelicek26
9. máj 2025
@zuzanockamt

@zuzanockamt tak bazarove stare sedacky su bezpecnostne riziko (ako sa ten plast bude spravat pri naraze), tam nejde o "optiku", bodycko aj keby 5000x prane nikomu neublizi... myslim, ze to nie su uplne rovnake temy...

zuzanockamt
9. máj 2025
@anjelicek26

@zuzanockamt tak bazarove stare sedacky su bezpecnostne riziko (ako sa ten plast bude spravat pri naraze), tam nejde o "optiku", bodycko aj keby 5000x prane nikomu neublizi... myslim, ze to nie su uplne rovnake temy...

@anjelicek26 Ja myslím,že áno. Ak je niekto na tom finančne horšie, kúpi autosedačku z druhej ruky a je rád, že ju má. A nedajboh ak to spomenie na tomto fóre 🤦

simona20201309
9. máj 2025
@anjelicek26

Byvanie auto praca peniaze, vidis v inych aspektoch tvojho zivota iny trend, ako ze sa kazdy zenie za lepsim väcsim krajsim? Moje deti maju vsetko nove, mam aj ten predrazeny kocik a satku, prijde mi nefer oznacovat to za "snobizmus" kupit si pekne veci, ked chodim do prace a zarabam si na to sama... je to rovnako "blbe" na nete riesit zeny, co kupia drahsie, ako tvoj blby pocit s toho, ze niekto okomentoval kupovanie v sekaci. Proste kazdy robi toto inak a z rozlicnych dovodov, zakladom je nestarat sa do inych, ulavi sa obom stranam...dolezite su spokojne, napapane, lubene deti a tie su v oboch kocikoch pri svojej mame...

@anjelicek26 maximálne súhlasím a dovolím si podotknúť, že ja osobne som sa nikdy neporovnavala s nikým kto má aký kočík alebo tenisky.
Toto pociťujem práve od tých druhých ktoré majú potrebu okomentovať značku veci ktoré nosí moje dieťa. Dokonca som často pociťovala snahu ,,dorovnat" sa mi a mne z toho bolo aj je vždy maximálne trápne keď si mamička 3 deti bola ochotná minúť celý rodičak len aby ukázala že aj ona na to má a muža potom skoro kleplo.
Väčšinou tie slabšie situované mamičky mali tie najsporostejšie otázky - aká značka? Koľko to stálo?
Úprimne, s kamoškami ktoré sú v rovnakej finančnej situácii ako my - nikdy neriešime podobné kraviny. Maximálne podotkneme aké je to pekné.
Takže ja vnímam skôr taký ,,otočený snobizmus".

mantilka
10. máj 2025

Pozri si ľudia čo na to majú, potom ľudia čo na to nemajú a zadlzia sa len aby si užili ľudskú "slávu" 😂.
Nehovor z kade máš veci a hlavne buď sama sebou.
Poznám ľudí, čo museli mat celý život značkové a teraz nevedia rozchodiť, že ako to že viacerí z rodiny bývame v domoch.....lebo z princípu, nebudem podporovať zderstvo. "Značkové" predrazene veci idú mimo mňa...lebo na mojich peniazoch sa nikto nebude prizivovat.
Nebudem kupovať drahé auto kvôli susedom a kolegom....z princípu.
Nechápem keď som bývala v byte a niektorí drahé autá...nepodnikatelia. Aj podnikateľ by sa mal zamyslieť, lebo síce zníži základ dane, ale použije veľkú časť svojich peňazí na to čo nechcel.
Moje peniaze, môj život....ži pre seba a svoju rodinu a kľudne povedz, že pre teba to nemá takú cenu.

evansova
10. máj 2025

Snobizmus existuje a vzdy existoval. Nech ta utesi, ze takto sa zvycajne spravaju zeny, ktore nevedia vyniknut v inom, napr. uspechmi v studiu, praci, svojej firme a pod. Podla mojich skusenosti mali uspech v tom, ze dokazali ziskat solventneho manzela a nemusia setrit.
Nevsimaj si to, dietatko sa da opatrit aj bez luxusnych veci.

purple_wolf
10. máj 2025

bohuzial toto sa rozsiruje vo vsetkych oblastiach nielen medzi mamickami ... moja rada he treba si vyberat mamicky ktore au normalne a nic si z toho nerobit ked pride riaditelka zemegule

greywolf
10. máj 2025
@anjelicek26

Byvanie auto praca peniaze, vidis v inych aspektoch tvojho zivota iny trend, ako ze sa kazdy zenie za lepsim väcsim krajsim? Moje deti maju vsetko nove, mam aj ten predrazeny kocik a satku, prijde mi nefer oznacovat to za "snobizmus" kupit si pekne veci, ked chodim do prace a zarabam si na to sama... je to rovnako "blbe" na nete riesit zeny, co kupia drahsie, ako tvoj blby pocit s toho, ze niekto okomentoval kupovanie v sekaci. Proste kazdy robi toto inak a z rozlicnych dovodov, zakladom je nestarat sa do inych, ulavi sa obom stranam...dolezite su spokojne, napapane, lubene deti a tie su v oboch kocikoch pri svojej mame...

@anjelicek26 to je jedno ze ty kupujes predrazene veci, ide o to ako sa take mamicky spravaju. Treba citat s porozumenim.

kvietok1233
10. máj 2025

Treba zmeniť mamičky s ktorými sa stretávas. Ja som mala kočík za 350€, oblečenie pepco KiK atď a nikto s tým problém nemal

lauricka
10. máj 2025

Prečo ťa to tak veľmi zaujíma, čo si kto myslí? To sa ťa netýka. Môžeš sa na ne zvysoka... Načo vešiaš nejakým "mamičkám" na nos odkiaľ máš veci pre dieťa? K čomu to kto potrebuje vedieť. Montessori si vieš aj sama spraviť kopec aktivít a drahá súkromná škola? Charakter zbohatlíkov a ich rozmaznaných detí sa ti páči, že chceš medzi ne svoje dieťa? A načo? Nie každá súkromná znamená aj dobrá. Kamoškina dcéra chodila do úplne obyčajnej ničím nevynikajúcej štátnej školy a dostala sa odtiaľ medzi top žiakov na gympel Jura Hronca.

lauricka
10. máj 2025
@mantilka

Pozri si ľudia čo na to majú, potom ľudia čo na to nemajú a zadlzia sa len aby si užili ľudskú "slávu" 😂.
Nehovor z kade máš veci a hlavne buď sama sebou.
Poznám ľudí, čo museli mat celý život značkové a teraz nevedia rozchodiť, že ako to že viacerí z rodiny bývame v domoch.....lebo z princípu, nebudem podporovať zderstvo. "Značkové" predrazene veci idú mimo mňa...lebo na mojich peniazoch sa nikto nebude prizivovat.
Nebudem kupovať drahé auto kvôli susedom a kolegom....z princípu.
Nechápem keď som bývala v byte a niektorí drahé autá...nepodnikatelia. Aj podnikateľ by sa mal zamyslieť, lebo síce zníži základ dane, ale použije veľkú časť svojich peňazí na to čo nechcel.
Moje peniaze, môj život....ži pre seba a svoju rodinu a kľudne povedz, že pre teba to nemá takú cenu.

@mantilka heh, si mi pripomenula, ako matka na dedine hovorila dcére, keď prišla na návštevu, aby parkovala pred domom firemným autom. Aby celá dedina videla, že čo má 😂

mantilka
10. máj 2025
@lauricka

@mantilka heh, si mi pripomenula, ako matka na dedine hovorila dcére, keď prišla na návštevu, aby parkovala pred domom firemným autom. Aby celá dedina videla, že čo má 😂

@lauricka 🤣 Kolega sa tiež tak chvalil, že jeho auto... ale svet je malý 🤣. Stretla som jeho susedu a už boli vyvedení susedia z omylu. A to býva v inom okrese.

princezna_bosorka
11. máj 2025

ano, existuje. Je vsak len ma tebe, akymi ludmi sa obklopis. Ja napr aj popro md a rd zarabam dost dobre, moj muz tiez a veci zo sekaca nam nevadia (jeden kocik sme mali darovany a starsi a tiez nam to nevadilo, druhy sme kupili novy len kvoli tomu, ze sme chceli trekkovy a chceli sme istotu, ze sa nebude kazit, lebo su tamdrahenahradne diely). Deti spiav posteliach z druhej ruky, vacsina hraciek ke z druhejruky atd...

evelinaj
12. máj 2025

Urcite ano, netreba si to prislis pripuštat... veci sú v pohode aj zo sekaca, aj z druhej ruky, deti rastu, spinia sa, stracaju sa veci, netreba im prikladať väčšiu hodnotu ako je zdravé,nutne. Nemusia byt všetky oblecene v gant a dior, Ralph Lauren atď. a myslím si,ze budu z nich napriek tomu uplne hodnotné osobnosti ak dostanú dostatok lasky . Mamicky skor majú problém, nuz .......

vilma7
12. máj 2025

Nie nestretla. A ani len netušila kyo za koľko peňazí kupoval ;)

vilma7
12. máj 2025

Ale z druhej ruky nerada dávam deťom oblečenie len z.tpho dôvodu, že im potom kade tade odstava...keďže už bolo často nosené iným dieťaťom. Dcére som dala nohavice po inej babe a na zadku jej to hrozne stojí.
A obuv už dupľom nie.

sisaka
12. máj 2025

Existuje, takéto veci ma odrádzajú, nezaujíma kto koľko zaplatil za topánky, taniere, obraz, auto, dovolenku… ani či to išlo z vreckového alebo si na to zobral úver, snobi (akéhokoľvek pohlavia) sa prejavia celkom rýchlo takže už po 1-2 stretnutiach viem, že to nebude moja krvná skupina a ďalej kontakt neudržiavam.

beataxxx
13. máj 2025

My sa na tomto vzdy dobre bavime…do nasej skolky chodili vsetky deticky borisa k., aj inych medialne znamych ludi, nedokazem rozlisit niektore mamicky, pretoze su ako naklonovane, pred skolkou to v case vyberania deti vyzera ako zjazd landroverov a v skolke ako modna prehliadka, ale chodia tam aj deti z obycajnych rodin a asi je dobre, ked su premiesane, pretoze deti sa spolu hraju a ten snobizmus tam nastastie nefunguje, ucitelky aj riaditelka su fantasticke a rozdiely nastastie nerobia, rodicia sa medzi sebou bavia normalne, chodievam pre vnucky a vsetci su velmi mili, dokonca aj tie preplastikovane mamicky sa usmeju a prihovoria, hoci my sme z tej skupiny beznych rodin…..

taktotedanie
13. máj 2025

Ano aj ja som si to vsimla
Inzeraty typu predam novy cybex v nadupanej verzii u nas nevyuzity kedze mam dalsie dva cybexy akoze wtf? Na co su ti 3 kociare ked poriadne nevyuzijes ani jeden?
Dieta v KL teplakovke ide na ihrisko a potom uz len pocujem ako ho matka okrikuje nesadaj do piesku, nesadaj na zem, neutieraj si ruky do bundy lebo stala vela penazi akoze halo tak idem kupim v pepcu dvojbalenie legin za 4€ k tomu tricko z tesca za 2€ a necham to dieta sa hrat a nie nech stoji na okraji ihriska a pozera na hrajuce sa deti lebo matka je snobka, este si potom s dietatom struhne selfie s hashtagom #naihrisku #momslife #ilovemychild
A namiesto obedu pre dieta co by mohla doma uvarit mu kupi v obchode gazdovsku bagetu a hybaj ho shoppingovat do centra a dieta si poobedny spanok da v kociari v auparku- toto sa nedeje ze raz ale takmer denne

Ale autorka s tymi satkami a nosicmi no niekto nechce toto z bazaru a lacnejsie moc nekupis ak chces dieta nosit aspon ergonomicky a nie v nejakej klokanke ci nositku za 50€
Pre niekoho je to fakt pomoc ale na druhej strane aj v tejto komunite su podla mna matky fanaticky, co to trosku uz hrotia a prehanaju myslim, ze naozaj netreba z tych satiek doma stavat kominy a fotit to

Ja osobne nemam problem so zdedenymi vecami od inych deticiek, veci zo secondhandu ma tiez, nehrotim ziadne barefoot topanky, nevadi mi ani kik ani pepco ani f&f a pod, dieta mam nejedaka takze v podstate som rada, ze mi vobec nieco zje, chvalabohu vsak vela veci mam dopestovanych doma
Kupujem co aktualne potrebujeme, hladam zlatu strednu cestu

tilly
13. máj 2025

Žiadna novinka. Ja mám deti 15 a 20 a bolo to aj vtedy.

taktotedanie
13. máj 2025
@anjelicek26

@zuzanockamt
@zuzanockamt
@anjelicek26
Tak zase len tu na mk som sa stretla s tym, ze nikomu nevadili bazarove sedacky samozrejme po spotrebe , mamicka tu argumentovala , ze potahy vycistila a ze na prvy pohlad vyzeraju ako nove a nechce zvysovat hladiny mikroplastov vo svetovych oceanoch preto pouziva uz jednu autosedacku 10 rokov a bude aj nadalej a potom ju posunie dalsej mamicke
Nonsens

kikappp
14. máj 2025
@canerko

Moj syn ma teraz 21.a ked isiel do skolky tak s nim isiel chlapec ktori vzdy bol v adidase.Od hlavy po paty.Este vtedy sa ma ta mamicka pytala ze preco mali nosi veci od cinana?Za prve ma adidas a ine znacky som nemala a za mna bolo podstatnejsie ze bude cisti ako znackovy.Tak som jej aj odpovedala.Teraz ked si sam zaraba a ma peniaze znova ne kupuje znackove lebo dom ho naucila ze znackove veci neznamenaju ze je menej cenny.Podstatne je co ma v srdci a nije aka znacka na nom.Tak isto ma mobil ktori stoji 120 euro a ziadne predrazene veci.

@canerko rovnako ale aj platí,že kto nosí značkové veci je hlavne co ma v srdci .

dannieja
14. máj 2025

,,Snobizmus" tu vždy bol aj bude. Aj preto je táto planéta a príroda v takom stave, v ako je. ,,Bio výživa z farmy" však so ,,snobizmom " nemá nič spoločné, lebo ver či never, naozaj je OBROVSKÝ rozdiel v kvalite mäsa či zeleniny z bežného supermarketu a z farmy, prípadne v BIO kvalite. A dať dieťa na súkromnú školu je tiež v jeho prospech keď na to rodičia majú financie. To nie je ,,snobizmus."