icon

Frustrácie z materstva. Kde je rovnosť rodičovských povinností?

28. feb 2025

Neviem, ci mne uz s prepačenim *ebe z 3,5 roka stravenych doma kazdy večer, kde nemam uz vlastne “večer” . Neviem ci je to moja chyba alebo čo. Ale nenavidim na materstve to ako sa žene zmeni život od zakladov a otec si može robit čo chce a kedy chce a može ist “vypnut” od tohto rodičovskeho života. Mame 2 deti( 3,5 rocneho a 1 ročnu), starši bol od narodenia zavislak na mne proste mamičkyn ja som si ho tak nevychovala proste taky bol, vecerami som pri nom musela ležat lebo sa budil nonstop, samozrejme som nikam nechodila, uz som si zvykla, a mladšia tá spavala lepšie ale proste otec by ju neutišil ak by sa nahodou vecer prebrala, a tak to je do teraz stale potrebuje mna, syn uz ani tak nie on spi normalne jak človek … len ma vytača to ako my matky proste sa nemozeme zobrat a ist hocikde ako napriklad ist vecer na “pivo” ako muži chodia a prist v akomkoľvek stave, ak by toto urobila matka tak je najhorsia matka na svete ktora sa ide opiť a necha deti len tak s OTCOM. Mam v sebe najvacsi pocit viny ak by som mu nechala obidvoch vecer doma lebo čo ak sa zobudia a co ak budu plakat a neviem čo… to aj vy to takto mate ? Ze ste väzni vo vlastnom dome kvoli detom? Ja ich milujem a ano obetovala som im život doslova.. ja viem že vyrastu a neviem co , nic mi neutecie ani ma uz nelaka niekam chodit a ani neje skym, kazdy ma uz deti a su doma, teda okrem chlapov samozrejme tí možu chodit si jak za “slobodna”… a potom ja som nenormalna lebo ked ide chlap vonku a uz mu pisem ze kedy pride tak ze vzdy musim nieco si najst a hladat problem. Ale ked proste ja som nonstop kazdy vecer doma , 3,5 roka.. lebo si nemozem dovolit niekam “slobodne” ist… toto jedno nenavidim na materstve ako vam to vzalo cely spolocensky život… preco chlap ma na to narok? Chodi do prace, je s detmi ale ide potom vypnuť, raz za tyzden dva tri, ale ide .. a my ? Čo mam chodit od 15 do 18 vonku na vino, ked sa v tom časw da? To zas co by bolo ? Ja neviem povedzte mi vy ci som *ebnuta uz ze mi vadi totalne vsetko kam muz moze slobodne odist…

autor
28. feb 2025

@petamich vies ako , ked sa mi narodilo dieťa, som prvy polrok/rok ani nemala pomyslenie ani chut a ani zvyšnu energiu a ani moznost na to aby som sa isla vyventilovat trocha von vecer a tak, po case uz samozrejme uz toho bolo namna vela a muz si chodil sem tam na pivo a mne uz to zacalo vadit a vzdy som len vybuchla ze to nie je fer ze ja s deckom doma nonstop a on si raz za cas niekam vyjde … ja neviem ako ci vy ste od novorodeniatka hned nabehli na system raz ides von ty a raz ja . Ci ako ?? Ja som cakala na moment kedy mi konečne začne dieťa spat aspon z polovice ako normalny človek a nie nedalo sa to nijak nastavit lebo predstavte si ze dieta nie je stroj, a nestalo mi zato zeby hykajuce dieta nasilu muselo zaspat pri otcovi ked proste nechcelo..
no a ked uz syn spal jak mal tak som bola tehotna a taky cas tiez nechcete ist von na čaj večer asi.. cize som bola znova tam kde na zaciatku, a znova vecer uspim dieta a musim byt tu lebo je malé a ma potrebuje viac ako otca co je normalna vec…

cyberk
28. feb 2025

@beata_k dojcenim - krmenim a nie robit zo seba dudel, lebo inak dieta neviem utisit. A v roku dietata vyplakavat lebo som neprisla na iny sposob ako inak utisit dieta nez strkanim bradavky do ust.

0silvia0
28. feb 2025

Ja som mala uvrestaneho prvorodeneho, ale moj muz nemal potrebu chodit vecer von s kamosmi, cize som necitila nejaku krivdu ze on moze a ja nie.
My sme travili cas ked boli deti male vsetci spolu, vsade sme chodili vsetci ako rodina. Nam to tak vyhovovalo, nemala som potrebu odkladat deti a ist si vyhodit z kopyta.

siska53
28. feb 2025

Mne take vyjazdy nechybali, uzila som si dost pred detmi, cize som takuto potrebu nepocitovala, ta prisla az neskor, asi ked som bola 2.-3.rok opat zamestnana. Takze odvtedy obcas idem.

ivinkapink
28. feb 2025

@cyberk tak prvu som nekojila, ale mala cumel, takze sa upokojila na nom...lenze to je zas len zle, takze ako si upokojila dieta ty? Lebo donekonecna ho nosit a natriasat som odmietla, odisiel by mi chrbat i ruky...tak ma zaujima ze este ako?

autor
28. feb 2025

@0silvia0 ano aj my radsej travime čas spolu… ako rodina, stale sa stretavame aj so starymi rodicmi, niekedy aj na dennej baze, aj vecerami sme u seba a tak… preto ja nemam ako potrebu niekam ist ale taky cas ked muz si niekam vecer vyjde tak mi to nepride fer ako celkovo ze on moze a ja zatial bohuzial si to nemozem dovolit

beata_k
28. feb 2025

@cyberk Pozri, nie je to take jednoduche. Dojcene deti sa ano, casto upokoja dojcenim. Nemaju cumlik. Ale raz su chore, tak dojcis, potom zuby tak dojcis....rocne dieta je stale male dieta.

petamich
28. feb 2025

Ano my sme od novorodeniatka nabehli na system idem aj ja 🙂 nehovorim, ze som chodila v noci od novorodeniatka ale napr. som vedela, ze teraz bude spat alebo teraz nebude tri hodiny jest, tak som sla na kavu/"pohar vina", vzdy sme s kamoskami aplikovali, ze ideme najblizsie k tej, ktora posledna rodila, takze sme sli do vinarne "pod domom" a obcas manzel volal po hodine, ci mozem prist, lebo ako na just sa zobudil hladny a place, tak som sla ale aj ta hodka stacila a postupne sa to predlzovalo, casom sme ho naucili, ze jedno kojenie nebolo, lebo uz mal prikrm alebo dostal moje mlieko z flase a sla som vecer von, takze ano od mala sme takto fungovali a od 1 roka, ked som prestala kojit, to uz bola uplna parada 🙂 a od mala sme ho napr. ucili byt so svokrovcami, ktori postrazili najskor tak, ze ja som uspala, potom svokra skusila uspat (co nie kazdy ma moznost). A mal rok aj cosi, ked sme sli s manzelom na svadbu kamaratom a spal u svokrovcov sam, takze byt sam s muzom bezo mna to pre neho nie je vobec problem.

Ty si sama odporujes, aj my travime cas ako rodina, to sa predsa nevylucuje ale poslednym komentarom si vlastne konecne povedala, co chces - ty nechces ist von, ty nechces, aby siel tvoj manzel, cize chces aby ste trpeli spolu 😵‍💫

0silvia0
28. feb 2025

Chapem tvoju frustraciu, ale skus mu to dopriat.
Ked budu deti vacsie, budes chodit aj ty. Skus si zatial zavolat aspon kamosku na navstevu.

gejb
28. feb 2025

Nemám to tak, žiadny pocit viny keď idem s kamoškou na víno. Preco aj? Otec je rovnako rodic ako ja. našťastie sme nastavení tak, ze sa vieme postarať o bábo rovnako. Ale teda dieta mame len jedno, pri dvoch by to bolo asi ine..no určite sa necítim ako väzeň...mužovi verím, je schopní, obetavy, trpezlivý a hlavne CHCE byť otcom a vhape, že socializacia je dôležitá pre psychické zdravie...
A keď kamošky nemajú čas, tak si otvoríme to víno doma my dvaja 😁

zuzanaete
28. feb 2025

A vyrazit poobede s kamoskami by sa nedalo? Mne napr. pomahalo ist niekam s kamoskami kludne aj s dietatom, kym bolo malinke. Napr. isli sme do kaviarne, ked maly potreboval spat, tak sme sa isli prejst v meste a skoncili sme potom v druhej kaviarni. Vtedy kamosky nemali deti. Sice som mala babo so sebou, ale netocilo sa to o detoch. Ja som prisla taka vykecana a zrelaxovana domov. Potom mladsi bol cisty zavislak na mne, ale ja som vyrazila aj s nim. Mal cca 6 mesiacov. Vecer som sa stretavala s kamaratmi na lodi, aj kapela tam bola (ziadna divocina, hrali tichsie). Drobec si v nosici spolojne na mne spal a ja som sa super zabavila. Nebola som dlho do noci, ale aj tak ma to super dobilo. Dalej akcia u kamosky. Zobrala som aj drobca a prespali sme u nej. Mna dobijalo uz aj to, ze som bola hoci aj s dietatom niekde, ale bol to vynimocny moment pre mna. Potom bolo obdobie, ze som sa stretavala cez vikend poobede. Proste treba hladat moznosti, ako to vsetko sklbit. Drzim palce.

muskazlata90
28. feb 2025

Ahoj autorka, mrzi ma, za sa tak citis, chapem ta. Jedine, co ti poradim, je este vydrzat. Mam 2 chalanov, obidvaja narocni, tento mladsi je fakt zavislak na mne. Prisaham on nevie niekedy vydrzat ani s muzom, a to muz sa fakt snazi. S prvym bol od roka a pol na materskej, ale tento je extrem. Do 3 mesiacov spaval iba na mne, jeho sa nedalo prelozit. Zacalo to uz v porodnici, tam mi rovno sestricka hovorila, ze nech na to.kaslem, ak potrebuje byt pri mne, nemusi spat v postielke. Teraz ma skoro 2 a je to lepsie, ale obdobia, ked nechce aby ho otec ani kupal. Stari rodicia mi rovno povedali, ze oni tohto mladsieho nevedia postrazit, on ked ma nevidi iba reve. Napriek tomu, ze starsieho 5r v.pohode postrazia aj na tyzden. Ja som uz niekedy tiez pred vyhorenim, ked som ako klbko nervov, muz ma posle bud ku kadernicke, na masaz alebo do.knihkupectva. Maly dlhsie ako hodinu nezvladne, ale casom sa to urcite bude lepsit. Musim sa priznat, ze aj ja som ziarlila, ze muz moze ist na lyzovacku, byciklovat sa atd a ja vkuse doma. Vzdy berie starsieho. Ked som.sa mu zverila, ze ziarlim, tak uz len to, ze priznal, ze ho to.mrzi a ak by vedel viac pomoct, pomohol by mi strasne pomohlo na psychiku. Tak momentalne vyuzivame moznosti, ake sa daju - raz vybehnem na hodinku do obchodu, raz na masaz, atd. Verim, ze casom sa to o dost zlepsi.

zuzanita1609
28. feb 2025

Hm, čiže v čom je vlastne problém? Že si mamina a chýba ti voľnosť ako dakedy, alebo voľnosť a chýba ti byť maminou?

zuzanka.zuzu
28. feb 2025

@zuzanita1609 nie, problém je v tom že chce aby podobne ako trpí ona, trpel aj jej muž 😂 viď.jej posledný príspevok 😁 ona vlastne nič nechce, toto nie, tamto nie, ale nech to nemá ani muž, lebo jej to "nepríde fér" 😜

domak2
1. mar 2025

@cyberk " robiť zo seba dudel". Ved ten dudel je náhrada za prsník. Nie naopak. Ty pôsobís ako nejaký čarovný zariekavac detí, mala by si robiť podcasty.

A autorke, myslím, že je to len tým, že máš malé deti tak skoro po sebe. Daj tomu ešte čas, za chvíľu ta toľko potrebovat nebudú a budeš mat čas aj na seba. Ja mam preto medzi deťmi 9 rokov, potrebovala som sa po pôrode nadýchnuť 😁

dadis
1. mar 2025

@autirka nemusis chodit vecer von, neboj, nic ti neujde..ale chodievaj sama vzdy, ked sa da, aspon 1x tyzdenne, ja som pri takych malych detoch chodila s kamoskou v sobotu rano do plavarne a potom do kaviarne. Prisli sme domov az na obed. Vsetci si zvykli. Nejaky relax bez deti potrebujes.

milanemila
1. mar 2025

Po 2 vetach som prestala citat…treba si dobre vybrat s kym si doeta spravis. Ano urcite materstvo viac zmeni zivot zene, ale ak ma mormalneho partnera a otca deti, tak to nie je ziadna drama.

majka99999
1. mar 2025

Deti mas uz vacsie, tak teraz si to treba nastabit inac. Ano, chodila som s kamoskami von trebars v sobotu poobede, nechapem tvoju potrebu pit vino vecer, ale ok. My nepijeme, isli sme si poklebetit. Vsetko je o komunikacii, vie manzel, ze mas takyto problem? Ignoruje ho a zije si svoj zivot? Ano, muzi budu vzdy slobodnejsi v tomto, tak trebars si mozete nastavit hranice, nech si mlady pan uvedomi, ze je otec, zapojit ho do vecernych ritualov. Potom odist cez vikend na tych par hodin. Osobne sediet niekde vecer do polnoci, ked mam deti a povinnosti, na to si spanok cenim ovela viac. 🤣
Ale napisem, ze som bola na koncerte vo Viedni, ked mal starsi 5 mesiacov, v podstate 24 hodin to bolo, kedze som aj prespavala s kamoskou. Neskor som bola v Londyne aj v Prahe bez deti, ale to boli uz vacsie. Ale osobne preferujem stretnutia, ked som o deviatej doma. Takze si musis dupnut, ze trebars budes chodit cvicit sama alebo s kamoskou 2x do tyzdna napriklad? Najskor 1x, kludne cez vikend. Musis pracovat s tym, co mas. Deti vyrastu, pojdes do prace, naozaj o deti sa musite starat obaja, aj ked vzdy to bude tvoja vacsia zodpovednost - choroba, doktori, ale neznamena, ze muz sa nemoze zapojit. Hlavne neboj, raz ta tak potrebovat nebudu, zacne to tak v skole, potom uz aj same budu chciet ist s kamosmi von. Moji boli tiez mamamamama, teraz 12 a 10, starsieho vonku ani pobozkat, lebo vsak trapne pred ostatnymi, doma mozem. 🤣 Starsi bol tyzden bezo mna s mojimi rodicmi ako 2-rocny, mensi mal az 4 roky, lebo stale chory (nakoniec alergia). Nemas mamu/svokru, co by mala vztah s detmi, u nas toto pomohlo, ze mama vela cestovala s nam, deti ju zboznovali a stale radi chodia k nasim, aj teraz su na jarne prazdniny.

nikushka8
1. mar 2025

U nas to teda takto nie je. Ano, bola som po 3rokoch na materskej vazen doma, ale nie kvoli mne a muzovi,ale covidu. Akonahle sa dalo, zacali sme sa s kamoskami stretavat na vinku. Uz sa tak stretavame skoro 4roky, takmer raz za mesiac. Tie co maju mensie deti v pohode odchadzaju o 20tej aj skor domov uspavat, prisposobujeme im cas stretnutia,nech mozme byt aspon chvilu spolu. Posledne 2 roky dokonca chodím von ovela častejšie ako muz 😁 No viem sa nanho spolahnut. A ver,ze 4rocna ma tiez stavy,ze chce len mamu a reve akoby sme drali z koze (aj ked som len napr.v sprche).Takze vysvetľujeme donemoty, ze o 2-3h pridem.Aj ona si musi zvykat na samostatnosť,ze nie vzdy budem doma(napr. pracovne). A to ju od narodenia uspaval muz, dokonca ju aj na zaspavanie v postielke naucil. Osobne neriesim (pokial nie som chora alebo moc unavena), ze musim deti kazdy vecer uspavat (bez rozpravky nezaspia). Vecne to trvat nebude. Telku vecer nepozeram jak je tyzden dlhy, no ked idem vecer von, idem bez vycitiek. Deti maju aj otca,ktory je plnohodnotnym rodicom a vie ma zastupit (takmer vo vsetkom,lebo zas si povedzme,je to len chlap).
Takze je to vsetko len o vasom nastaveni s muzom.Hlavne s tym niečo rob, najdi si hobby,lebo vyhoris uplne. Mna zachranilo cez covid sitie.

tulipanik12
1. mar 2025

Ženy ženy 2 deti po sebe a potom sa sťažujete 🫣

christie11
1. mar 2025

Kto nezazil,nepochopi. Chapem ta,tiez mi to liezlo na mozog, najma to,ze muzovi stacilo oznamit,ze ide a nemusel riesit uspavanie deti. A ano,ked sa inak nedalo a deti nevedeli bezo mna zaspat,chodila som na drink tak,aby som bola doma do pol 8 vecer. Dovtedy im muz dal veceru a pustil rozpravku,boli bez problemov. To sa dalo,ked mala mladsia dva roky. Asi od troch rokov uz vedela zaspat aj pri otcovi,to uz je uplne iny svet. Mne pomohlo,ked sme sli napr. na chatu s inymi rodinami ja som deti uspala, strazit ich siel muz a ja som sa sla bavit s ostatnymi.
Proste to prejde,vydrz. "Nezavid" muzovi,on nemoze za to,ako deti zaspavaju. Moje deti mali 4 a 7 rokov,ked som mohla odist aj na celu noc, deti to zvladli (muz by to zvladol aj skor).

tanora
1. mar 2025

Ahoj, ja ta úplne chápem a vôbec si nemyslím, že si si to zle nastavila, prispôsobila si sa situacii. Ak by si večer išla von, tak si to asi ani neužiješ. Možno by stačilo urobiť večer malú zmenu a začať uspávať vo dvojici, ak čítaš rozprávku tak sa v tom začať striedať, postupne si prísť k nim lahnúť o pár minút neskôr a tak ďalej.

anna_anicka83
1. mar 2025

No, môžeš si začať trieskať hlavu k stenu, lebo toto je len tvoja chyba, že si si to takto nastavila. Alebo chyba vzoru v tvojej rodine? Tri deti, s každým som bola doma 2 roky, rok s nimi ostal muž. Jediné obmedzenie u mňa bolo kojenie, ale aj medzi kojeniami som vybehla na plaváreň. Muž má vie vo všetkom nahradiť. A necítim sa preto horšou mamou, že si dovolím ísť večer s kamoškami na víno, do kina, na predĺžený víkend.

lienka.7
1. mar 2025

@autorka fakt sa mi nechce čítať tvoj "vylev". Každý má také deti, aké si ich výchova. Keď sú non stop nalepe na tebe, porozmýšľaj prečo. Ja som odmalička deti zvykala na okolitu rodinu, aby som mala aj čas aj pre seba. A výhovorky typu, co muz by nezvladal, nedokázal a pod.ma absolútne nezaujímajú. Keby si musela ísť najviac do nemocnice napr.na taky mesiac, tak co by robil? Je taky istý rodic ako ja, tak nech sa laskavo postará aj on. Ako som už napisala, ako si zariadis, tak budeš mat.
Vaznom doma si len preto, lebo si si to vo vlastnej hlave tak nastavila

tululu
1. mar 2025

Nikto na celej zemeguli tak nezdepta matku, ako ina matka... Presla som si tym, vydrz,bude lepsie.

aurora33
1. mar 2025

Máš nahovno chlapa. Kebyže chce, tak si s deťmi vytvorí taký vzťah, že ta môže zastúpiť na 100%. A to som matka, ktorá má dieťa mega zlého spáča. Ale manžel nemal problém byt celú noc pri ňom a nevyspat sa. Pretože chcel a nenechal všetko na mne.

stanulienkat
1. mar 2025

Tiez si myslim, ze si vyhorena. To, ze manzel s detmi velmi nepomaha-ok ,(sice neviem preco..). Ale doteraz si neuviedla, co manzel take svetoborne robi doma. Pises, ze sa staras o deti, muza, varis,peries, zehlis, staras sa o domacnost..... Co z toho robi tvoj muz?? Ved ked mas zaberak s 2 detmi, tak muz vie tak isto oprat, ozehlit, umyt, navarit, povysavat.... To ta vie krasne odbremenit, oddychnes si.

lianka123
1. mar 2025

@zuzanita1609 presne tak. Chyba jej to ako milionom inym zien. A co? Aspon si to nahlas pruzna

mimi852021
1. mar 2025

Autorka ja chápem tvoju situáciu teraz je hlavne si to upratať v hlave a dať sa do poriadku. Ja má 3,5 a 3 mesačné bábo už pri prvom som sem tam vybehla na kávu cez deň, a von večer par krát. Cítila som že to potrebujem ale mala som výčitky. Dostala som sa do stavu že som bola nerna, útočná, nespokojná sáma so sebou. Odnášal si to manžel že prečo on môže všetko a ja nič. Trvalo to nejaký čas až som začala sama nad sebou uvažovať a zistila som že problém je vo mne. Rodila som aj prvé dosť neskoro bola som zvyknutá vždy byť upravená pekná slobodná a aj som mala svoj prijem a chodila som si po výletoch zrazu nič. Potom som si povedala že keď budem ja spokojná budú aj všetci. A tak aj je. Som úplne kľudná vyrovnaná nebojím sa už ísť z domu starší od roka a pol chodí spávať k babkam. Ale základ je vo mne nebojím sa o deti verím ľuďom okolo a som im vďačná. Neviem či by som to vydržala ako ty. Ale určite s tým začni niečo robiť a prvé je sadni si s mužom a od sŕdca mu pekne povedz. musís to zo seba dostať, hovoriť o Tom a hľadať riešenia nie konflikty. Aj tu si dosť útočná na iné ženy. Treba si prečítať aj iný názor a zobrať si čo uznas za vhodné. Ale aspoň sa nad tým zamysli. Držím palce más ťažkú situáciu. A moje heslo je: Zvládnem to ?áno alebo hej? 😀

gagik
1. mar 2025

Ja ta uplne chapem mala som to rovnako,vsade kam som sa pohla tak len deti so sebou. Teraz uz su trocha vacsie a je to lepsie , ale stale to nie je tak,zeby som s kamoskou mohla ist v úplnom klude niekam napr. na vikend na wellness. A ked si predstavim tie ich revy, tak by sa mi ani nikam nechcelo. Neviem ,co ti poradit, len som tu chcela reagovať na “pani múdre” co ci vsetko vedia zariadiť.