icon

Je materstvo ťažšie ako otcovstvo?

5. sep 2022

Moj manzel je velmi dobry manzel aj otec. Napriek tomu mam dojem ze ja to mam tazsie.. Museli sme podstupit IVF pritom lvoli jeho spermiogramu ale ja som ta co musela prejst invazivnymi zakrokmi narkoza odbery atd. cele tehotenstvo ja som ta co si nemohla dat silnejsi liek na bolest davat pozor na seba extra. ja cisarsky davanie sa dokopy rozbiehanie kojenia. nocne kojenia. pritom manzela mi mega pomahal cievkoval babo pri dokrme. vstaval v noci so mnou pomahal preniest prebalit. ale napr dopoludnia spal a tahala som ja. chodieval na poradne ale ja mam stale pocit ze mne sa ten zivit zmenil viac. telo sa mi zmenilo a napriek tomu ze si spravi s dcerou program na 2-3hodky sam aj dvakrat na vikend tak ja mam poict ze aj tak ja som ta co taha viac lebo dcera sa da uspat iba mne a on v praci taha 8micky a ja s dcerkou 12tky.ona malo spi a ja sa jej venujem.zvysok casu. pritom manzel pomaha aj v domacnosti. mam vycitky ze mam vycitky.

Strana
z2
svetlanka111
5. sep 2022

Och..mas perfektneho muza a zrejme si ho nevazis..radsej mu chod dat pusu a lahni si k nemu.bude to viac osozne nez tato tema…pomaha ti viac nez dost.akurat tehotny byt nemohol🤷‍♀️

zuzanka.zuzu
5. sep 2022

😀 koľko máš od pôrodu? ak je to do 6 týždňov, tak ti d*be z hormónov a zlepší sa to.... v ostatnom prípade ti proste len d*be 🙊

mamickalisticka
5. sep 2022

náročné to majú obaja. Matka je matka a otec je otec.. jasné že matka vynosi, inak to nejde.. máme to v tomto ťažšie. Ale ak sa tvoj muž stavia vo všetkom ostatnom zidpovedne plus pracuje, je to zlatý muž.. my máme tri deti v priebehu 2a pol roka a z toho mladšie dvojičky.. môj muž pracuje 12ky a potom doma robí všetko čo ja nestihnem cez deň.. keď ma voľno varí, umýva kúpeľňu záchod... Ide s deťmi von aby som ja mohla nerušene upratovať alebo si oddýchnuť.. máme to obaja náročné, ale sme tím ktorý prispeje takou čiastkou akou je schopný najlepšie ako vie ✨

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
masinka
5. sep 2022

Tak oplodnit zenu je urcite jednoduchsie ako 9 mesiacov byt tehotna a porodit, kojit muz zrejme tiez nebude. Vsetko ostatne ju uz na vas ako si to podelite, kludne mozes nechat chlapa starat sa doma o deti a ist zarabat....

pinkgirl
5. sep 2022

Tak sa nadýchni a uvoľni sa🙂. Áno je to tak, materstvo od tehotenstva si viac odmakáme my ženy. Nuž, nik iný to dieťatko nevynosí ako žena. A že manžel mal zlé výsledky, nuž to sa stáva a nemyslím, že mu to treba dávať za vinu. Výsledkom vášho spoločného snaženia je dieťa - vaše spoločné. Teš sa z neho. Manžel ti pomáha aktívne a ty máš čas aj na oddych pre seba. Byť rodičom je neuveriteľná zmena pre otcov aj mamy, čo je prirodzený vyvoj situácie.
Ak máš pocit vlastného nedocenenia, že sa ti nedostáva dostatok pomoci, pochvaly, priestoru na vlastné ciele/koníčky/zážitky a čas, že je pre teba byť rodičom náročné, môžeš vyhľadať odbornú pomoc, ktorá odhalí či u teba nejde o druh depresie. Drž sa 🍀.

liljana
5. sep 2022

Cely prispevok je - ja ja ja jenom ja, ja ja ja jenom ja. Riesis prilis vela seba, prilis sa lutujes a nevsimas si, resp. podhodnocujes to, co robia ini.

svetlanka111
5. sep 2022

@evamarek77 suhlasim a ani by som sa necudovala.ale jej manzel je asi taky dobrak ze by ju nedokazal opustit ani za nic..neviem kde take zeny chodia na takychto muzov..keby som ja tu vypisala ako to bolo u nas v zivote by ju nenapadla takato tema..fakt podaktore absolitne nevdacne..

liljana
5. sep 2022

Ak ti je luto samej seba, ako sa ti zmenilo telo, co vsetko si podstupila,... atd. a preco si teda vobec mala dieta. Ved ta nikto nenutil.

adya
5. sep 2022

Ano, materstvo je omnoho tazsie ako otcovstvo a malo by sa o tom omnoho viac hovorit. Vyrasta tu nastastie nova generacia muzov,ktori sa do starostlivosti o domacnost a dieta zapajaju vyrazne viac nez bolo v minulosti zvykom - to je super a treba to ocenit. Na instagrame su vyborne stranky 600nedelie.sk (zdaleka nielen o sestonedeli, ale aj o tom ako nestratit po porode samu seba a ako bojovat s vycitkami rozneho druhu) a happyasmother - jej prispevky z edicie "invisible load of mothethood" ti pomozu na drobne rozmenit cely ten pocit ukrivdenosti, ktory mozes ako matka citit

slovakboy
5. sep 2022

Náročnejšie je to pre matku. Preto je super že ti ten tvoj pomáha. Keď máš pocit že nie dosť a ty to máš ťažšie tak máš pravdu ale nerieš to. Nevycitaj mu nič ale nehanbi sa od neho požadovať viac,

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
kukulienka999
5. sep 2022

Som empaticky človek a viem, ako sa cítiš. Aj napriek obrovskej pomoci môjho chlapa som stále videla, že on nemá problém kedykoľvek zaspat pri telke, aj napriek tomu, že mne by sa to zislo v danom momente viac 😁 sú to proste chlapi, starajú sa ako môžu a budem vďačne aj za to😊 mne dlho trvalo vstrebať aj ten pocit, že on moze odísť z domu kedykoľvek, aj ja som mohla samozrejme, nikto ma nezamykal,ale prvé dni ani týždeň si to proste nedovolis, z prace chodil síce unavený, ale ja by som radšej šla v tom čase aj za pas na 12 hodin, len nech odidem z domu. A asi to boli fakt hormóny alebo celkovo kým si zvyknes na zmenu života, neviem. Našťastie to prešlo😁A teda podľa mna úplne v norme sa cítiš, našťastie mam dobre kamaratky z detstva, ktoré rodili cca v rovnakom čase ako ja a mozem ta ubezpečiť v mojom okoli sa cítili dievcata rovnako, ako ty. Aj muzom sa zmení život bezpochyby, ale žena je matka, plačuce dieťa vždy skončí v rukách matky aspoň u nás to tak bolo. A neboj sa, po čase, keď ti dieťa bude spat tak raz do dňa na 1-2 hodky budes spominat na začiatky, vlastne koľko času si mala. Teda my kamosky spomíname 😁Bude to dobre a chápem ta, že sa chceš len vyrozprávať, nevšímaj si komentáre, ktoré by ta mali raniť alebo uraziť. Kazda zena vníma zmeny okolo materstva rôzne a každý má iný pohľad na svet. Niektorej sa kvázi nezmení nič, iná má cely život naruby.

deti95060810
5. sep 2022

moja mama vždy hovorila - všetko si odskáču ženy. Menzes mesiac čo mesiac, tehotenstvo - tiež nie vždy je ukážkové, pôrod, starostl. o bábo, prechod....
a čo chlap... nič.

ninusa221
5. sep 2022

Bohužial príroda to tak zariadila a my stym neurobíme nič.

andreatytler
6. sep 2022

Materstvo je lahsie lebo je prirodou tak naprogramovane ze prichadza automaticky, kdezto otcovstvo si vela chapov musi pracne oddrie a donutit sa k tomu.

darijja
6. sep 2022

A s cim konkretne si po porode neratala??? Ved takto je to s babom vzdy. Musela si vediet do coho ides... Mama sa stara 24h denne.. a ty bud rada, ze mas chlapa co ti pomaha aj po tom, ako zarobi... lebo niektori ani nezarobia ani nepomozu... alebo posli jeho na matersku a plnit kasu chod ty..

xena0
6. sep 2022

No bohužiaľ, porodiť a prejsť si niektorými vecami môže len žena... Ale to si predsa musela vedieť aj pred tehotenstvom.. buď rada že ti pomáha a robí čo môže

0silvia0
6. sep 2022

Rodicovstvo nie je sutaz a boj kto ma toho viac na starosti. Rodicovstvo ma byt vzajomna spolupraca a podpora. Toto si treba uvedomit.

katarina9593
6. sep 2022

Nehnevaj sa ale moja otázka znie na čo si mala dieťa keď si teraz stále sťažuješ ...??ja som podstúpila ja som si nemohla dať ja ja ja ... Pozerala si aj na mužovi stránku čo on ...??buď rada že máš tak super muža akého máš druhý by ti tak možno jednu strelil po papuli na prebratie ...čo ešte by si chcela zďaleka toľko hlasov nepomáha ženám tak ako tovj tebe váž si to ...buď rada aj ja som bola vykoľajená s toho začiatky sú ťažké teóriu ovládané všetci ale prax je iná ... Časom to bude lepšie dáš sa ty do kopy zohrajete sa z bábätkom s uvidíš ako to pôjde jedna ruka

kitycat
6. sep 2022

Mate vytuzene dieta a starate sa kazdy ako najlepsie vie. Cakala si, ze porodom sa to konci?

Ojoj to sa este len zacina a je to teda precitnutie ako tak citam..
Vaz si co mas. Ten chlap to skratka nevynodi, neporodi, nepokoji.

leskovael
6. sep 2022

No áno, je to tak, matka má "zastrešiť" veci ako matka, otec ako otec. Máš super muža ktorý s tebou toho veľa zdieľa (nepíšem že pomáha, lebo je to tiež rodič...) a to inak nieje také časté podľa diskusii na koni... No a čo že je toho na tebe viac? Ja nevravím že to nieje náročné obdobie. Lebo je! Väčšinou každá jedna bola vyčerpaná ale robíš a zažívaš iba to, čo drvivá väčšina žien predsa, nic výnimočné.. To sú podľa mňa veci, s ktorými má rodič pred otehotnenim rátať, duplom ak ste tak chceli dieťa. Áno, zmenil sa ti život. Zmenil sa život Vám obom! Nabral iný smer. Ja to nevidim ako nejaký problém. Raz som chcela mať dieťa, mám ho, tak život žijem taký, aký je. Už to niesom ja, sme to my! Samozrejme svoj priestor, čas na seba vždy treba mať, čo podľa toho čo píšeš aj mať môžeš... Ale to vsetko čo opisuješ, je proste normálne materstvo a ja nevidim dôvod mať pocity že robíš viac ako chlap. Si matka. Ani ten chlap to nemá ľahké finančne sa postarať o rodinu tak, aby jej nič nechýbalo. Z práce príde domov, tiež to už nieje o tom, že keď chce tak si vyloží nohy, alebo je doma kľud a oddýchne si..Len mám pocit, že nato už mnohé ženy zabúdajú. Proste raz som chcela byť rodič, tak som rodič..

kleopatra114
Autor odpoveď zmazal
tandariatko
6. sep 2022

🤣🤣🤣 nehnevajte sa za tých smajlíkov. V kľude si môžeme manželov vymeniť na týždeň a potom uvidíte aký máte doma poklad 🙂. Máte výnimočného manžela a navážite si to! Nie každej žene manžel pomáha v domácnosti, prebaluje, vezme dieťa na 2,3 hodky!

maggie86
6. sep 2022

@andreatytler aha tak to mi asi nieco uslo lebo ja nam pocit, ze som si to dobre oddrela, zatial co manzel tym popri mne len tak preplaval

lalala94
6. sep 2022

No áno, ten život sa zmení viac žene ako mužovi. Tiež mám rovnaké pocity a úprimne si myslím, že ak by sa najmä ženy vedeli pozrieť do budúcnosti, mnohé by radšej deti nemali, pretože ten život sa zmení a pripraviť sa na to nedá aj keď ti viaceré písali, že si to mala očakávať. Blbé je, že sa materstvo (resp. rodičovstvo) nedá len tak vopred vyskúšať, je to nezvratné rozhodnutie a ak sa v tom človek nenájde, je to ťažké.

zuzuliatko18
6. sep 2022

Podla mna to nie je sutaz o to, kto si rodicovstvo viac oddrie. Muz aj Zena maju svoje predispozicie , ktore ten druhy nemoze robit/prezit. A neexistuje sposob, ako ich porovnsr. Dolezite je, aby fungovali v partnerstve a rodicovstve spolu a tahali za jeden povedz, nie superili, kto co narocnejsie urobil. Muz s tym, ze nema schopnost vynosit, porodit, kojit a povacsine ani zvyseny zmysel pre vnimanie potrieb dietata, nic neurobi..dolezite je vsak, ze sa kazdy na rodicovstve posiela najlepsie ako vie a ze sa snazia obaja fungovat spolu a v co najvacsie pohode.

andreatytler
6. sep 2022

@maggie86 Uslo ti to ze kazda mame ine nazory a pocity a skusenosti. Ja som povedala ten svoj. Holt, ty mas iny nazor, lebo mas ine skusenosti. Beriem to. Nerozumiem preco ten ustipacny ton? Stve ta nieco?
Moje tehotenstvo bola prechadzka ruzovym sadom... nesmierne som si to uzivala. Porod bez komplikacii. Kojenie problemove, ale flasa to vyriesila, Vztah k dietatku sa u mna vytvoril automaticky a materstvo ma zmenilo tak ze som ziskala ovela viac trpezlovosti a pochopenia a akusi spraznenost dusi s mojim synom, kedy dokazem vycitit v com je problem, takze vela problemov ktore prichadzaju s vychovou dokazem ovela lahsie vyriesit ako moj muz. A najma mi dieta dava obrovsky kopec lasky a ja si tu lasku hrozne uzivam a beriem to ako odmenu za svoju pracu. Moj muz sa o syna stara na 50% od prveho dna a napriek tomu ked treba pofukat bolacku bezi syn ku mne. A moj muz, napriek tomu ze nedostava od syna tolko lasky a dovery, stale k nemu v noci vstane. Preto si myslim ze je to pre otcov tazsie, lebo aj ked makaju tak vela ako mamy, to dieta dava viac lasky mame.

andreatytler
6. sep 2022

@zuzuliatko18 Tiez si myslim ze sa ludia snazia porovnavat neporovantelne. Ak by obe pohlavia mali rovnake preddispozicie tak by to bolo ine... ale aby sa zena stazovala ze ona musela vynosit a porodit dieta a muz len dodal speriu tak to mu pride poriadne pritiahnute za vlasy.
Aj so ca tyka tej starostivosti, je jasne ze viac sa s dietatom namaka ten kto je doma na materskej.

maggie86
6. sep 2022

@andreatytler ustipacna som len preto ze som nevyspana 😂 tvoj koment mi pripomenul reci, ktore som pocuvala od matiek este kym som bola tehotna, o tom ako je to narocne ale ze sa to da zvladnut lebo ta materinska laska ta pohana alebo nieco take. Nemyslim to ale teraz vobec v zlom. Ja som si nazaklade toho naivne myslela, ze zena matka ma nejaku skrytu silu a dar od prirody to lepsie zvladat. V mojom pripade to tak ale nieje, oddmakala som si to, energiu som hlavne prve tyzdne tahala z paty. Rozmyslam, kde beru ine silu na 2 a viac deti. Uprimne mam pocit, ze som este neobjavila to prave caro materstva a to pritom tehotenstvo aj porod uplna parada. Ale mala je este malinka, snad to casom pride. Autorka to mozno trochu prehana (podla mna je v tom aj mensia poporodna depka) ale tiez som sa x krat zamyslela nad tym ake by bolo super byt otec. S malou sa pohras kedy chces, zajdes si aj s kamosmi, vyspis sa...a ona ta pritom aj tak zboznuje. Paradicka

Strana
z2