icon

Je neskoro mať druhé dieťa v 40tke?

lenjaja84
11. máj 2022

Je neskoro mat druhe dieta v 40tke?

bellamamma
13. máj 2022

@lenjaja84 ja som mala v 35 a uz to sa mi zdalo neskoro. Pre dieta su velmi dôlezity aj stari rodicia hlavne babicka a vidim to teraz ,ze uz maly si ich tak neuzije ako dcera ktoru som mala v 19tich. Aj co sa tyka vyletov a trpezlivosti. Uz je to ine. Tak isto ja som bola vtedy viac v pohode teraz som uzkostlivejsia. Tehotenstvo som zvladla ako 18ka ovela lepsie. Myslim ze 40ka je posledny rok v ktorom by som este dieta mala, ak by som este ziadne nemala.

matkahelka
13. máj 2022

@lenjaja84 ja mam o par tyzdnov 40 a 4mesacnu dcerku. a k tomu 13 rocnu. z kazdeho uhla pohladu je toto pre mna lepsie. mala som lepsie tehotenstvo ako pred 13 rokmi. omnoho viac si uzivam malicku ako pred 13 rokmi prvu dceru. malivka nam uplne zmenila zivot, k lepsiemu. necitim sa ani unavena, ani vynervovana. je to o nastaveni. neraz som tu citala komenty od 30 rocnych, co maju uz skolakov ake su utahane, nevladzu. takze to nezavisi od rokov, ale od nastavenia mysle a fyzicna. mas 40rocnych, co nevylezu ani na popradske pleso a mas 70 rocnych, co zmaknu krivan lavou zadnou. aj v minulosti rodili zeny po 40, len neexistovali socialne siete tak sa o tom nevedelo. moj svokor sa narodil svojej matke, ked mala 43 rokov. a moja starka rodila svoje posledne dieta tesne po 45. ked mali zeny 5-7 deti, tak je logicke, ze nerodili posledne v 30-ke.

zuzu2636
13. máj 2022

@lenjaja84 ja som matkou troch deti vo veku 19, 16 a 9 rokov a este po jednom velmi tuzim. Stale mam pocit , ze mi nieco chyba. V januari som mala 40 rokov, este dako presvedcit musim manzela. Ak sa na to citite a mate oporu v manzelovi, kludne chodte do toho. Prajem vam všetko dobré a čoskoro kolajnicky na tehotenskom teste.

deniseee
13. máj 2022

Kazdy sa musi rozhodnut sam. A potom sa nestazovat, lebo kto si ako zariadi, tak ma. A vsetko ma svoje vyhody a nevyhody. Ak ma dieta mladucka zena, musi sa hodne obracat, lebo maka, aby mala svoju domacnost, aby zabezpecila svoje dieta, atd. Ak ma dieta starsia zena, sice mava na poriadku financne veci, ale zdravie uz nemusi tak sluzit. Poznam zenu, co mala prve az po 40 (tusim 42, druhe o dva a pol roka neskor). A povazovala to za “v pohode”, ale otehotnenie riesila dost dlho, lebo v tom veku uz mala problem a horsie je to teraz, ked uz ma cez 50, je v prechode, hormonalne zmeny nastupili a hoci je stale vitalna, aktivna, tak uz lutuje, ze deti nemala skor, lebo nevladze tak, ako pred 10 rokmi, ked porodila prve. A teraz riesi skolu s detmi, kruzky, atd. Otazka je, ako bude riesit o dalsich 10 rokov deti na prahu dospelosti, ktore budu chciet ist na vysku, ako si budu rozumiet a pod. Niekedy sa to nezda, ale ja to vidim aj na svojom (coskoro dospelom) synovi - a ja som bola mlada mamicka, ale svet je dnes iny a mladi su dnes tiez ini, tazko si predstavit, ze by som mala teraz pubertaka a vek mojej mamy. Ja napr. som mala moznost, ze mi pomohli rodicia, ktori este vladali, lebo ma mala mama tiez dost skoro. Ale napr. Kolegu z prace mali rodicia az po 40 a on sam mal tiez dceru prvu az po 40. Cize jeho rodicia sa sice vnucata dockali, ale az po 80-tke, v zlom zdravotnom stave, kedy boli uz odkazani plne na pomoc syna aj opatrovanie k nim musel mat a bol z toho uplne hotovy, nevedel kam skor skocit a pomoc od rodicov rozhodne nemohol cakat ziadnu. Ale poznam aj pripady, kedy su ludia stastni prave tak, ze mali deti az vo vyssom veku a zariadili si spokojny zivot. Kazdy musi rozmyslat za seba a pocitat so vsetkym.

liv1
13. máj 2022

Je to vec nazoru, nastavenia, zdravotneho stavu, preferencii, predstav o zivote. Ja uz v ziadnom pripade v tomto veku. A nie preto ze by som chcela gaucovy klud nedaj boze 😁. Ale necitim sa na to. Tehotenstvo pri oboch bolo viac nez narocne aj rizikove. Deti s refluxom, v noci milion krat hore dost dlho. Po tomto uz vobec netuzim. Ked vidim maminy s kocikmi s malinkymi detmi, skor pocitujem lutost 😁, pritom oni mozu byt najstastnejsie na svete. Ja mam este nejake ambicie a sny, a aj zdravotne problemy. Takze ked davas tuto otazku je to ako tisic ludi tisic chuti, kazdy inak. Mozno keby sme nemali dve deti, mozno by som este tuzila mat druhe a cele moje nastavenie by bolo zamerane na to. Ak sa na to citis fyzicky aj paychicky a mas tu tuzbu, niet o com. Deti ke sice lepsie mat skor, z mnohych dovodov, ale zas preco nie, vela ludi v tom veku deti proste ma. Napr. taka Benova este starsia 😁. Alebo ta Skricaneho priatelka teraz neviem meno

stastnunka
13. máj 2022

Podľa toho na čo sa cítiš, za mna je to neskoro. Neberiem to tak,že 40tka čo sa týka tehotenstva,ale ďalej, čo bude za 10-20rokov, keď budeš mať 60 a dieťa 20, bude chcieť študovať, mám svokrovcov po 60 a to ja mám teraz 35, otca po 60, moc nepomáhajú s deťmi, trpezlivosť tiež nie je taká ako keby sme mali deti skôr a oni mali napr 50, tak isto výlety a tráviť čas s deťmi sa im už nechce,chcú mať už kľud. Ja mám 3 deti a dcérka je posledná rodila som v 34, chceli sme deti skôr,ale žiaľ nedarilo sa nám 8,5r. Tiež by som bola rada keby mi niekto pomôže, vezme decká aspoň na prechádzku, s mužom na seba nemáme vôbec čas,až večer keď deti spia.

elementissa
13. máj 2022

Každý je iný. Moja mama mala 47, keď som sa narodila. Keď som bola prváčka, akurát išla do dôchodku. Nebolo to príjemné vyrastať s tak starým rodičom. Stužkovú som mala až v 20tke a teda 67rocna mama na stužkovej, všetci spolužiaci tam mali vitálnych 40tnikov. Aj s vnúčatami sa inak zahrá 50tnik ako 80tnik... Každého ale osobná vec, kedy sa rozhodne mať dieťa. Moja voľba bola najneskôr do 25 a tak aj bolo. Keď budem mať 40, už bude mať 15 rokov a svoj vlastný svet. Stále som mladá, na začiatku kariéry, v 40tke už chcem iba dobre zarábať a užívať si cestovanie, výlety, vrátiť sa k veciam na ktoré teraz popri práci a dieťati nemám čas, mať druhé medové obdobie s manželom. Nie vstávať v noci a prebaľovať dieťa. Ale to som ja. Ty si si to možno tak vysnívala. Ak to cítiš, že to tak chceš a je to pre teba ok, choď do toho ;) držím palce

tilly
13. máj 2022

Podľa toho, ako si nastavená. My sme chceli deti čo najskôr. Teraz mám 40 deti skoro 17 a 13 a už si užívame pohodu, cestovanie a svoje záujmy.
Ale viem si predstaviť aj tak, že by sme si užívali do cca 38-40 a potom mali deti. Aj to je cesta
Pre mňa je už teraz nepredstaviteľné mať bábätko. Skrátka toto už máme za sebou, ale keby sme nemali, tak by som určite deti chcela. Všetko má svoje výhody a nevýhody, hlavne si to musí každý zariadiť, ako to jemu vyhovuje.

zuzana212722
13. máj 2022

@lenjaja84 za mňa absolútne nie z môjho pohľadu je to nezodpovedne a vek už nepusti energie môžeš mať dosť ale 100 percent už hormóny nepracujú ako majú a je ťažké aj otehotnieť a keď tak riskujes ci budeš mat dieťa zdravé.. V 40 žena určite nieje suca do starého železa.. Ale dieťa v tomto veku proste nie

19mmm71
13. máj 2022

ja som mala v 40tke štvrté a už aj vnučku,na veku vôbec nezáleží

luu1122
13. máj 2022

@lenjaja84 ak sa na to citite fyzicky a psychicky tak je to vase rozhodnutie 🙂 ja mam 35 a teda mam dost 😂 jedno dieta ziadne dieta ako sa hovori.

evickapooh
13. máj 2022

Mne sa narodil syncek vo veku 42 teraz ma rok a pol..ovela viac vychutnavam materstvo ako u dcerkach..najstarsia dcerka sa narodila ked som mala 27 mladsia ked som maka 31.

betka81
13. máj 2022

@lenjaja84 aj my sme riesili tuto dilemu ci skusime tretie a cito bude po dvoch dievcatach chlapec a podarili sa nam dvojicky a opät dievcence,cize ak si zdrava a citite sa na to,tak preco nie aspon sa bude mat v dospelosti na koho obratit a nebude sam na svete😉👍

labkosuch
13. máj 2022

@lenjaja84 nie )

zuzana378
13. máj 2022

@lenjaja84
Vôbec to nieje neskoro....
Ja mam 5 v 42 a to môj najstarší syn bude mať 21,ďalší ma 18 a tretí 15,a dcéra 8...a to som si myslela ze už koniec.....a mame doma krásne veselo...dieťa je dar...a v dnešnej dobe veľmi vzácny

eliskada
13. máj 2022

@lenjaja84 tak ja som tento týždeň oslávila 40 a som 7 mesiac 😊takže záleží na tebe ci sa na to cítiš 🙂

katarinamamina
13. máj 2022

@lenjaja84 nie je to neskoro. Mám 39 a štvrté dieťa. Sama musíš vedieť či sa na to cítiš, ako si na tom zdravotne a tak.

yanni
13. máj 2022

Mam 44 a najmladsie ma 3 roky. A stíhám aj za 16rocnym aj za tou najmladsou 3 rocnou. Podotykam, to male kopati je riadny cert.

nikaika
13. máj 2022

Je to osobná vec každých rodičov, vždy tu budú 2 tábory, že Áno je to v Pohode..., ale aj Nie už je neskoro atď...
Za mňa určite už Nie mať dieťa po 40tke, presne ako píšu niektoré mamičky v 55tke by bol doma 15 ročný pubertiak, v 20 tke na maturitu príde na stužkovú nahodená Mama už 60 ročná pani, ktorá by ešte túžila sa dožiť svojich vnúčat cca v 70tke...
Moja mamina sa stala po 50 už babkou a užíva si to najviac na svete 💓ale sa aj teší keď odídeme domov 😀, predsa chce už mať svoj kľud, keďže vek nezastavíme....
Je to len a len na každej z nás, ako sa rozhodneme...či už do 40tky, alebo po 40tke 😊

elizabeth170
13. máj 2022

@lenjaja84 ja som druhé porodila v 41 po 20 rokoch od syna. Malá má rok, je to náročnejšie, ale dá sa 😉 Ak budeš mať otázky kľudne napíš 🤗

alasea
13. máj 2022

Ja by som uz babatko v 40tke mat nechcela. ALE mam 35 a mam dve… keby nemam ziadne, sla by som do toho. Moj nazor je, ze radsej ist do materstva aj v 40tke, ako si do konca zivota hovorit, ze “ved mohli sme to este skusit” a lutovat.

halci
13. máj 2022

@spageta85 Som na tom rovnako. Sestra bude mat babo a sa tesim ked si ho pomojkam a vratim. Po 40tke je pre mna osobne dalsie dieta nepredstavitelne, ale urcite je vela zien, ktore to zvladaju.

giannkak
13. máj 2022

@lenjaja84 ak veľmi chces tak si myslím že posledná príležitosť ale ber do úvahy aj to ze čím si starsia chces viac pohodlia a tiez už toľko nevladzes ťahať ako pred povedzme 5 rokmi. Vlastná skúsenosť, vidim ako to so mnou zamavalo a iba s veľkými ťažkosťami sa pomaličky s toho zbieram , dosť co rozmýšľam ked dieta skončí školu tak bude dôchodkyňa.

ailiba
13. máj 2022

@lenjaja84 Ak ste zdravi, citite sa na to a tuzite po babatku, tak smelo do toho. Pre niekoho je uz v 30ke neskoro a niekto je na tom lepsie v 40ke ako bol v 20ke.

anueta1979
13. máj 2022

Chcem len napísať, že život niekedy vie zamiešať karty a zariadiť príchod dieťatka neskôr na svet. Za to netreba tieto ženy odcudzovať. Ja som príklad takej žienky, prvé dieťatko som mala v 36tke po nezdarených vzťahoch. Ale som najviac šťastná, že mám zdravého synčeka, deti sú radosť, ale i starosť. Chceli by sme ešte súrodenca k synovi, ale tiež sa nedarí, idem mať o pár dní 43 rokov, proti prírode nechcem ísť, tak sme si povedali, ak to bude mať prísť, tak to príde, tak len skúšame. Veľa šťastia ostatným snažilkám 🙂

majkabambulik
13. máj 2022

Monika Benova rodila v 52. rokoch a neriesila co bude ak bude ked bude. Ma krasne zdrave dieta.

1975renca
13. máj 2022

@lenjaja84 úplne v pohode,1.syn v 27,2.dcera v 39 a sme šťastní ze ju máme 🙂 aspoň nespadneme do stereotypu 😄ze praca, šport a uz len sem tam vylet,donuti nas byť aktívnymi stále 😄

sasa1983
13. máj 2022

@lenjaja84 a teraz nech sa prihlásia ženy, ktoré majú 54 rokov a doma puberťákov. Tie nech nám pov Dia skúsenosti. Lebo zatiaľ sme len pri Tom, že otehotnieť a porodiť 40-42 rokov. Ešte treba mať v 50tke prvákov a o Tom povedať. Prakticky. Monika Beňová alebo Erika Judín.mi neprídu ako vhodný objekt do diskusie . A ocko Štefan Skrúcaný má tuším po 60tke..tak neviem

jj_anka
13. máj 2022

Pre mňa neskoro , pre inú možno akurát . To sa nedá zovšeobecniť .

janickacrazy
13. máj 2022

@sasa1983 ja mám 45 a budem mať prváka na ZŠ, nevidím v tom nijaký problém, kamoška má 48 a má štvrtáčku na ZŠ a malý 3-ročný jej pojde do školky a? Neviem, mne to tak príde, že niektoré hľadáte problémy tam, kde nie sú. Akože za 10 rokov už budem stará babka, čo nezvládne puberťáka?