Kam dám dieťa?
Ahojte...zistila som,že som tehotná, jednak sa teším, ale nie moc, nakoľko sme si s mužom brali hypotéku, a keby mám byť 3 roky doma s dieťaťom, no nedáme to.
Preto sa chcem spýtať na Vaše názory.
Jasle moc nechcem, lebo to je strašné drahé:( moja babka, mamina aj svokra sa ponúkli, že by si dieťa striedali, a pomáhali a mohla som tým pádom byť v práci, ale zase, to je také,že ich zaťažovať, no neviem vážne čo máme robiť:(
Bol niekto v podobnej situácii? Ako ste to riešili?
Ďakujem za odpovede.
Moja napriklad ani v jasliach nebola chora, raz mala (3dni) zapal spojiviek, to bolo cele, prva choroba v zivote bol covid - ked mala 6,5 roka... toto je o imunite... plus mate "backup" rodinu keby nieco...
@terezka1947 nocne jasle myslim na Slovensku ani neexistuju... staci, ked babka dojde a prespi u nich a dozrie na spiace dieta...toto nebude problem.
@anjelicek26 to som písala skôr ironicky.
Ja som asi alergická na slovné spojenie "nedáme to".
Tak by som pochopila,nemáme obaja prácu,nemáme nikoho na svete,čo urobíme?
Ale nedáme to,lebo nechceme o nič v živote prísť,čiže ako mať dieťa tak,aby nás to stalo čo najmenej komplikácií.
@17alexis Tiež som takto fungovala, keď malý ešte nemal ani rok, ale po čase to nebolo možné, pracovala som prakticky celú noc, aby som stíhala termíny, pri dieťati, najmä ako rástol a keď som s ním bola iba sama, žiaľ práca z domu po čase išla do kategórie sci fi. Ale tak závisí to od povahy práce, či si sama na všetko, alebo máš muža doma v normálnom čase, aj od dieťaťa.. vyskúšaš, uvidíš 🙂
@terezka1947 tak, to že to nedáme som písala ešte predtým, ako som zistila,že mi ostane aj rodičák.
Ďalšia vec je,že nechcem žiť z výplaty do výplaty, výdavky a si už okresali, to som už tiež písala.
Vieš, teraz to beriem dosť tragicky, je možné,že o pol roka to budem brať úplne inak.
Je to pre mňa ešte čerstvé a som z toho hotová.
Ano, trápi ma to, a je mi zo seba zle, že to dieťa teraz vidím ako miernu komplikáciu, lebo by som to tak nemala brať.
Ale verím,že keď si to všetko poriešime, budem to brať inak.
Nepoznam vo svojom okolí nijaku mamičku, ktora by dala dieťa do jasiel a šli do práce. Všetky ostali doma 3roky, a zakaždým som počula, ako plaču,že to nezvládajú, že je to finančne náročné a podobne.
Preto som si povedala,že sa nechcem strachovať,že ako budem s financiami, a preto som si povedala,že dám radšej dieťa niekomu strážiť, budem chodiť do práce, a nebudem sa strachovať, či budem mať ako vyplatiť hypotéku, stravu pre dieťa a podobne.
Možno sa ti môj pohľad teraz zdá zlý, chaoticky atď.ale je to moje prvé dieťa, mám len 22, som z toho totálne vyhukana
Neboj,všetky pocity,prvotné strachy sa utrasu,bude to dobre. Zvládnete to.
Jednak ste na bábätko dvaja,potom rodina ponúkla pomoc....a deti rýchlo rastú. O chvíľu bude v škôlke.
Ten pocit poznam, mne sa tiez najstarsia narodila, ked som mala 22... cely svet hore nohami... tento rok bude mat 16 😍
Z vyplaty do vyplaty, ak dalsi rok a stvrt budete mat 800€ mesacne volnych na akekolvek vydavky, aj popri dietatu? Pozerala si sa na ten moj prispevok s vypoctov vasich prijmov? Zda sa mi, mozno to je len moj pocit, ze proste to dieta sinrozhodnuta odlozit a aj odlozis ci budete mat zvysnych 50€ mesacne, ci 800€. Prepac za uprimnost. Ale volnych financii mate viac ako dost.
A otazka - doteraz tych 800 volnych € mesacne ste vyuzivali ako? Ked vase prijmy su 2000 a povinne vydaje 1200?
@anjelicek26 A ty teraz uz cakas piate babatko, ze?
@zmrzlinka2021 bohuzial nie... prisli sme o babatko v 14tom tyzdni...ale tak snad sa casom zadari dalsie, mame teraz take prazdno v srdci kvoli tomu :(
@autorka
Chapem ta, a toto preziva velmi vela zien.
Nezabudni, ste na vsetko s manzelom dvaja, uz teraz ste rodina, ste si blizki a vzajomnou pomocou, starostlivostou, komunikaciou vela veci viete zvladnut. A ano, pridu aj zlyhania, chyby, napatie... s tym treba pocitat, taky je zivot 🙂
@marzuz89 nábytok do domu, moja liečba, muž si dával zuby robiť a raz sme boli v Tatrách (akože svadobná cesta) na víkend. Akože samozrejme,ostávali nám financie,že keby sa niečo vyskytne. Ako napríklad tie mužove zuby za 1800€ 🙈
Ako teraz by som ja už mala byť okej, takze by nemali ísť nijaké peniaze do toho, no dúfam 1.6. idem ku gynekológovi na celoročnú a teda aj s tým,že už som tehotná.
Toľko k tým voľným financiám. To som do výdavkov nerátala, myslím do tej energii a tak.
A pohode, hovorím každú radu si vážim
@anjelicek26 Och, to mi je velmi luto 😔
Ak dobre sčítavám, más 38 r (22 plus 16), tak držím palce!
@anjelicek26 ach to ma mrzí :( bože,teraz sa cítim strašne malicherne, materialisticky,že by som sa mala tešiť na dieťa, a plačem tu za peniaze.
Budem Vám držať palce ❤️
@zmrzlinka2021 ano teraz som mala 38... beriem to tak, ze ked to vyjde budeme stastny, ked nie, tak vdacny za tie zdrave deti, co uz mame ♥ Nebudem na to tlacit. Len to bol taky sok, clovek sa uz citi tak "bezpecne" v takom tehotenskom tyzdni a potom proste prestane bit srdiecko :(
Autorka vobec si nerob starosti, tie otazky v tvojej hlave su normalne. Prajem ti pokojne tehotenstvo a krasne babatko na zaver ♥ Nerobit si vobec starosti by bolo zvlastne, ved je jasne, ze vela veci sa zmeni a vydavky porastu. Ale isto to zvladnete.
vsak materskú budes mat dobrú, aj 600 euro ked zarabas priemerne, to pol roka, a potom ho daj do mestskych jaslí, sú dobré. Výbava pre dieta na zaciatku neni drahá, babatko vela nepotrebuje.
Autorka, možno si povieš, že ťa to tak baví a napĺňa, že ťa ani nenapadne vrátiť sa do práce 🙂 Teraz je to ešte také chaotické... pre teba nové... najmä tie začiatky sú zaujímavé, to je proste taká skúsenosť, ktorú s ničím iným nevieš porovnať, to naozaj treba zažiť, aby si to úplne pochopila. Možno budeš všetko zvládať tip top, možno budeš hotová a vyhúkaná, ale dáš to - nikdy nikdy som neverila, že človek môže byť až tak unavený a tak málo nespať, na druhej strane, že aj za takýchto podmienok dokážeš zmobilizovať si sily a fungovať. Eufória sa strieda so strachom a úzkosťou, miestami čistá psychiatria. Pekné, krásne, a náročné. Vo všetkých smeroch. Preto teraz ani nerieš tú prácu. Budeš mať toho na starosti až až. Ak si doteraz robila, materská je skoro (no skoro) cca tvoj doterajší čistý príjem a potom dostaneš rodičák. Podľa okolností potom uvidíš, ako viete fungovať, najmä finančne. V každom prípade, či budeš alebo nebudeš robiť, rodičák ti do troch rokov veku dieťaťa zostane. Teraz sa sústreď na materstvo, na dieťa a nezabudni aj na SEBA. Do práce sa do dôchodku nachodíš až až.
Nedá mi to ale, si tu anonymne, tak možno mi odpovieš (nemusíš samozrejme). Máme tiež hypo, byt sme kupovali pred šiestimi rokmi, na tie časy za celkom vysokú cenu, ale hypo máme tak nastavené, že ak spočítam všetky náklady spojené s užívaním bytu (vrátane rozpočítanie dane, odpadu, poistky, garáže, netu a telky) plus hypo, stále nám vychádza o trošku vyššia suma, než sme platili za nájom pred siedmimi rokmi za obdobný byt (preto sme aj išli do vlastného), čiže ja som nástup na materskú nevnímala tak tragicky, že vypadne môj príjem, lebo je to stále zvládnuteľná suma. V poslednom čase ale sledujem trh s nehnuteľnosťami, a tie ceny sú naozaj nepríčetné, tak som sa aj zamýšľala, kto si reálne môže dovoliť vtesnať sa do hypo a dohodiť aj vlastnú hotovosť.. a vychádza mi to veru tak, aj v kontexte toho čo píšeš, že to musia byť mesačne šialené sumy za splátky.. môžem sa spýtať, ako vám vychádza mesačne len hypo, prípadne kde sa nachádza nehnuteľnosť? Naozaj iba zo zaujímavosti.
@oblecenie99 ja budem len na telefone lebo nevedia za mna najst nemecky hovoriacu nahradu. Co sme vzali jednu babu, tak ta velmi po nemecky nevie, cize jej ostane administrativa, to si poradi. A Nemci mi zavolaju parkrat denne, niekedy vobec. Akurat neviem, ako budem riesit sluzobky, nakolko sefko potrebuje pretlmocit.
tak to máš ešte dobre keď sa ti ponúkli naraz 3 osôbky... mne opatrovala bábo mama - od troch týždňov....nejako sme to dali...
Ja by som skusila poriesit tu opatrovatelku. Obcas by ti dieta postrazila rodina, inokedy opatrovatelka. Ja by som naprikpad brala taku ,, brigadu" kludne aj s prespavanim. Som na MD. A isto je takych vela 🙂
Ja si myslim, ze riesis nieco, co momentalne nevyriesis, lebo nepoznas premenne, ktore sa casom mozu vysrstit. Netusis, ake dieta bude, ci bude vobec mozne dat ho niekam, niekomu, mozno partner zmeni pracu, mozno... Zbytocne riesis vec momentalne neriesitelnu.
@anjelicek26 ja som mala prve v 30 a vyhukana som bola rovnako, bez prace, nemohla som si dlhodobo nic najst, ked mi podnikanie nevyslo, totalne znechutena a tak sme sli do toho s muzom, ze vsetko proste tahal on. Bol tam predpoklad, ze budem mat s tehotenstvami problem, bud vobec pocat, donosit alebo tak. Tak som si povedala, ze kaslem na robotu, narobim sa v zivote dost, ano, musela a stale sa musime uskromnit, ale muzovi sa ovela viac dari teraz. Len som tym chcela povedat, se prve je vzdy sok, ci mas 22, ci 32, dokonca tretie som rodila 37 rocna a po takej dlhsej pauze s babatkami, som zase bola ako taka vyorana mys 😅🤣
Osobne by som dieťa do jaslí nedala. Ale to som ja. Uprednostnila by som rodinu a hlavne, ak sa sami ponúkli. Ak by to nefungovalo, môžeš neskôr riešiť opatrovateľku.
Pre tak malé dieťa je veľmi dôležitý osobný kontakt a tá tzv socializácia úplne stačí na ihriskách, pri bežnom dennom kontakte s ľuďmi a deťmi.
Ja este doplnim, ze v podstate rok budes mat vystarany - pol roka na materskej ty a potom nech ide muz... Dostavat budete na materskej skoro to, co zarabate v cistom...
@oblecenie99 tak tak, praca z domu je super, ale len ked su aj deti z domu. Pracujem z domu uz vela rokov, k tomu este aj na polovicny uväzok. Staci, ze je jeden den skolka zavreta alebo zavru (jedno koli comu) skor (väcsinou na obed), tak to je uz katastrofa. Najmladsia ma tri roky a nie, nejde to ani v tom veku. Mozno prvy rok, ak dieta len spi a je. Ale to u nas nebolo nikdy.
Ja mam 4 a pol rocnu a 10 mesacneho, mesiac pracujem- zijeme v zahranici. Kedze maly ma od decembra stale respiracne problemy, bronchitidy, zapaly pluc, jasle nepripadali do uvahy. Svokra sa tiez ponukla, ale uz ma svoj vek, obcas sa zobudi a ma vertigo, potom zas migrenu... mame aupair- opatrovatelku. Minimalne do roku a pol, 2 rokov. Maly ju zboznuje, dodrziava jeho rezim, je v domacom prostredi.
Ja si myslím, že to je len šok a zvládnete to.Aj Vás životný štýl sa zmení nebudete chodiť na wellnes, kino, resp.nie tak často ...budete jesť prevažne doma veď vieme, že keď ľudia nemajú deti doprajú si viac...ja som robila s deťmi a skôr aj v 2r si myslím, že nepatrí do kolektívu.Ale, keby si mám vybrať radšej ho dám opatrovateľke či jaslí, ale nie k mame, svokre, ktoré Ti budú dieťa vychovávať ako oni chcú, starať sa do všetkého a pod...a aj preto, že si mladunka.Iste v jasliach budú choroby to by si sa vedela zariadit neskôr, ak by bol často chorlavy a využiť tie babky...alebo opatrovateľka u vás doma je zlatý stred.
Vobec nepremyslaj dopredu možno muža povýšia, zmení prácu, možno bude bábo na teba velmi naviazane či ty a zistíš, že ozelies dovolenku či niečo iné a budeš doma 3 r.Teraz by som si sadla spísala výdaje a prehodnotila ich.
Sesternica tiez musela ist do prace a tak sa striedaju obidve babky,ktore su uz na dochodku. Ak sa ti ponukli,nie je to zatazovanie
Budete mat hypotéku 30 rokov ,to akože 30 rokov nebudeš môcť mať dieťa 🤦♀️prvých 9 mesiacov máš materskú a treba trosku sa uskromniť, čo sa jedla týka, lebo čo vyrástie z toho dieťaťa 🤦♀️

A čo tak prispôsobiť na pár rokov život a najmä životný štandard dieťaťu?
Lebo zase,poznám ľudí,čo žijú z menej peňazí,nesťažujú sa,znížili na pár rokov svoj štandard,prežili obdobie s deťmi a znova začínajú naplno.
Akože všetko by som pochopila,ale dať dieťa do jaslí aj v noci?aby som nemusela v živote nič meniť,lebo "to nedáme"....?
Veď snáď to dieťa je súčasť rodiny a malicke nebude 5,10 ani 20r.