icon

Kedy oddychujete pri deťoch?

25. feb 2023

Cez týždeň pracujem od 7 do 15, ráno vozím deti do škôlky školy, poobede preň. Doma varím, učím sa s deťmi, hráme sa a už je večer. Cez víkend varím upratujem, hráme sa s deťmi. Chodíme aj von na prechádzky na výlety, do obchodu keď treba nakúpiť. Večer keď deti zaspia padám aj ja do postele. Neviem si nájsť čas na seba kedy si oddýchnuť, prečítať si knihu alebo niečo na nete. Keď si nachvíľu sadnem deti hneď niečo chcú. Mám chlapca a dievča moc sa spolu nezahrajú, skôr si robia zle jeden druhému. Dievča 8r školáčka syn 3r škôlkar jej bere veci, chce kresliť jej do zošitov. Dcére sa to nepáči, stále som pri nich a dávam pozor. Nemám vôbec na seba čas. Manžel sa im venuje večer po práci cca hodinu. Za ten čas ja si chystám na ďalší deň alebo spracem kuchyňu. No fakt neviem kedy si oddýchnuť a mať čas na seba že ticho a kľud aspoň na chvíľu.

Strana
z2
kubkovamama
25. feb 2023

My máme viac detí a chlap sa nemá kedy zapojiť,občas víkendy ak je doma.Aj to maka vonku.Vsetko robím popri deťoch,nech sa vezú a nech sa naučia,že nebudem slúžka, animátorka a rozhodca v jednom.Precitam,zacvicim si aj spravím niečo do práce s nimi v dosahu.Na hluk a ruch som si už zvykla,nevnímam to.Nauc sa trochu uvoľniť,dať dole svoje nároky a čas na seba sa nájde veľmi lahko.

zuzi0911
25. feb 2023

V prvom rade si ten čas na seba výhrad...a nie,,e maly príde a ty utekas...aj jeho treba naučiť, keď príde za tebou a napr ješ ci iddychujes alebo hoc co..ze jednoducho počká,alebo sa zahrá sám,, ze teraz nemáš čas...
Nie si otrokyna....pekne všetci počkáju rad radom...
Daj si takú 1 h denne len pre seba

andrejka1974
25. feb 2023

Však keď ide muž von tak nech vezme malého a nech niečo spolu robia vermi malý sa zabaví ty si odychnes a muž určite niečo vymysli

zmrzlinka2021
25. feb 2023

Dostala si tu vela rozumnych rad.
Za mna:
- urcite nie denodenne varenie, to fakt nemate menucka v okoli vasich zamestnani? Ak fakt nic, tak varit kazdy druhy den a STRIEDAJTE sa s manzelom - nieze ty budes kucharka rodiny... Ty pracujes!
- ziadne animatorstvo syncekovi. Ty si rodic, mas aj ine povinnosti. Synovi jasne vysvetluj, ze potrebujes mat aj cas pre seba, aj si oddychnut. Pre rodica a dieta je velmi dolezite travit aj cas spolu, vela sa rozpravat, mat spolocne aktivity - ale musis mat jasne nastavene hranice

terry658
25. feb 2023

Tak začni pomaly. Keď si sadneš k jedlu a mladší príde za Tebou, tak mu povedz, že sa s ním pôjdeš hrať, keď sa napapáš, lebo potom by Ťa od hladu bolelo bruško. Musíš nechať deti nech sa hrajú popri tvojej práci. Sprav tie riady popri deťoch a keď je manžel s nimi, tak si sprav čas pre seba. Musíš naucitaj deti, že máš povinnosti a musíš ich spraviť. Ak pribehneš vždy keď niečo chcú tiež to nie je ok. Ja som napríklad vždy deťom vzala do kuchyne lego na zem a hrali sa s tým, kým som navarila alebo upratala. Aj teraz keď sú väčší donesú si hračky do obývačky na zem a hrajú sa popri mojej práci v kuchyni. Nauč sa spraviť si čas na seba, lebo ak to neurobíš teraz neskôr bude ďalších milión iných pseudo dôležitých vecí, čo musíš spraviť a na Teba samú žiaden čas neostane.

babulkomale
25. feb 2023

Ja ta chapem s tym uspavanim, tu ma kazdy dieta na klucik natahovacie, vycvicene na povely. U nas je to so zaspavanim hroza, mensi ma proste kvanta energie, kedze pospi v skolke, donekonecna je hore, proste nie je unaveny.
Dostala si vela dobrych rad, uz len nieco z toho skusit.
Drzim palce.

tenerifka
26. feb 2023

mas to velmi zle zariadene a zmenit to mozes len ty sama. Ze manzel zabuda? No tak je cas mu to pripomenut. Deti a domacnost nie su TVOJE, ale VASE. Ty chodis do prace rovnako ako on ale okrem toho robis uplne VSETKO ostatne. On vlastne zije ziivot slobodneho mladenca, ma vyprate, navarene, dostane sex, a chodi len do prace.
Ty si porodila dve deti, bola zienka domaca, teraz pracujes na plny uvazok, ale po prichode z prace mas dalsiu sichtu doma. To ako naco je dobre?
Zacni tym, ze si budes vazit samu seba ako zenu, matku....a nie handru. A ono to pojde.

zuzuliennka1
26. feb 2023

tak ked dojde mensi, ze sa chce hrat - nech sa hra vedla teba v obyvacke a ty si vypi kavu, v klude.
deti sa musia naucit aj nudit sa a aj to, ze teraz ma mama trochu volno, to uz 3rocne chape
@lujza123 to napisala velmi dobre a je to presne tak - dnes sa deti ani nevedia nudit, stale nejaky program, ale to vobec nie je dobre

zuzanockamt
26. feb 2023

Autorka
Ja oddychujem, keď menší zaspí, starší je samostatná jednotka. Mne ale stačí málo spánku, takže ak zaspí okolo 20:30-21:00, tak mám ešte 2-3 hodinky k dobru. Ale cez prac.dni vtedy ešte riešim pracovné veci, cez víkendy si viem nájsť aj hodinku- dve počas dňa, ak nevarím a menší sa hrá sám. Je to náročné.

maminkadeticiek
26. feb 2023

Co znamena hrame sa s detmi?

autor
26. feb 2023

@zuzanockamt Večer keď deti zaspia o 21 ja by som rada ešte bola hore a príklad čítala si a oddychovala, len ja zaspávam od únavy.
@maminkadeticiek Hráme sa čo znamená že sa hráme. S hračkami alebo skladáme puzzle, čítam im rozprávky, chodíme von atď proste všetko robíme spolu.

zuzanockamt
26. feb 2023

Autorka
Áno, aj mne sa stane, že zaspím, no zobudím sa o 3-4 hodiny a hodinku - dve dom potom hore, čítam si alebo robím niečo iné. Jednoducho som nastavená na istý počet hodín spánku, v tomto mám výhodu. Aj ráno mám vždy polhodinku pre seba, kým spia a pijem kávu a čítam si.

srferreira
26. feb 2023

Aj ja pracujem a mam dvojrocneho. Cez den som s nim vikend, bud sa vari, ale upratuje. Cas mam na seba o 19 ked zaspi. Ale ked si chcem vypit kavu alebo sa najest. Tak ma moze volat kolko chce, jednoducho musi pockat, a moze aj revat. Musi pochopit, ze nebudem nonstop pri nom. A tu kavu si aj vypijem a aj kolacik si zjem. Tak isto ked sa idem osprchovat. A ked varim, alebo sa upratuje. Musi pochopit, ze mu nemozem skakat kolo zadku hned ked si piskne. Venujem sa mu co najviac, ale odtial podtial. Tiez som clovek, ktory ma svoje potreby. Pocas dna mam dve hodiny na seba ked spi poobede. Ale to vacsinou sa dooupratuje po obede, nachystam sa von. A uz je hore. Trojrocneho stale uspavate? Nauc ho zaspavat sameho, tak isto 8 rocna urcity cas do postele a konec. Ked zaspaval predtym sam bude aj teraz.

lujza123
26. feb 2023

Autorka snáď si z tejto diskusie niečo vezmeš a pochopíš ze voľno a oddych budeš mat jedine vtedy keď si ho urobíš.
Tvoj syn nieje žiadne výnimočné dieťa, takých deti co sa sami od seba budú hrať je minimum. Samostatnosti ho proste musíš naučiť. Myslíš si že v škôlke okolo neho učiteľka tiež tak skáče? Alebo pri nom sedí keď ho uspava?

Hrozne mi pripomínas jednu byvalu kolegynu, tak velmi chcela cvičiť ale chúďatko nemala na to čas lebo sa musela starať o deti a domácnosť. Pritom decka už školák a predškolak, manžel normalna pracovna doba, ten ešte stíhal aj do fitka chodiť. Kľudne mu mohla nejaké poobedie len oznámiť "dnes idem do fitka ja, spravte si s deckami večeru, pá pá" lenže ona to nikdy nespravila.
Ju totižto ta rola obetavej trpitelky co všetok voľný čas venuje rodine ohromne bavila.

vanilka83
9. júl 2023

@lujza1👏👏👏👏👏👏❤️ perfektne napísané úplne s tebou súhlasím

Strana
z2