Kedy povedať deťom pravdu?
Ahojte. Povedať či nepovedať deťom - dvojičky aké boli okolností ich narodenia.? Vysvetlenie-prekonala som Hellp syndrom. Ktorý sa rozvynul po ich národeni - chvalabohu🙏.. To či prežijem či nie sa ich už netýkalo. Oni boli v poriadku💓Alle sú podľa mňa z toho dôvodu rozmaznávané z našej aj ale hlavne babkinych strán ☹️. Majú zajtra 13💓. Ja stále mam 🖤 už 13 rokov v týchto dňoch sentimentalnu náladu. 😔Povedať nepovedať?
Pardon,ale co to s tym ma spolocne,ze su rozmaznane? A co sa zmeni ked im to poviete? Budu rozmaznane menej?
A čo sa tým vyrieši?
@macilaci neviem, či to zrovna potrebujú vedieť tie deti, podľa mna ani nie, babky rozmaznávajú skoro všetky deti, takže by som to nejak extra neriešila
Na co im to povedat? Pride mi tvoje zmyslanie divne. Naco detsku dusu zatazovat niecim co nie je ich vina.. prestante ich rozmaznavat a budes mozno spokojna.. fakt divne uvazovanie mas prepac
Načo ich chceš takouto vecou zaťažovať? Aby sa cítili vínne? Alebo boli viac vďačne alebo čo?
Vôbec nerozumiem
Veď to bolo tvojej rozhodnutie mat deti, zostať tehotná. Ak si normálna inteligentná žena, tak si musela vedieť že počas tehotenstva môžu nastať komplikacie
Ak sa ti deti zdajú rozmaznané tak sa porozoravaj s babkami. Ale na druhej strane je to nirmalne že babky deti rozmaznávajú
Takúto vec by som povedala ak by napr dcéra bola tehotná a vyslovene sa zaujímala
Ja som musela toez všeličo zvládnuť aby som sa stala matkou, syn má 12, ale nezaťažujem ho tým. Ak bude mat raz zaujmem, tak mu poviem, ale svoje rodičovské problemy s ním teraz takýto spôsobom určite rieist nechcem
@macilaci
mam kamosku, ona tiez prekonala Hellp syndrom, aj pri 1.porode, aj 2.porode (asi vec genetiky).....ale deti rozmaznane nie su, resp. jedno trochu viac, je take viac naladove.....ale tak to je vec povahy, nie hellp syndromu
naco by ste im to hovorili? keby to boli dievcata, tak by som im o tom povedala, lebo v ich tehotenstve by sa tiez Hellp syndrom mohol vyskytnut
ak su to chlapci, tak uplne zbytocne ich zatazovat tymto
A prečo si myslis , žeby to dvojičky zaujímalo, resp. Žeby to mala byt informácia , ktorú by mali vedieť ?
No.. To ze mas rozmaznane deti isto nie je tym, ze si mala narocny porod alebo ich babky cez vikend rozmaznavaju.
Ak nie si spokojna s ich vychovou sprisni, ale sokovat ich tvojimi porodnymi stavmi ozaj nie je cesta k vychove.. Alebo na co im to mas hovorit?
Prisli za tebou a pytali sa aky bol ich porod?
@macilaci ja tomu nerozumiem 🙂 13 ročne dieťa má pochopiť co sa mohlo stať? Aké mohli byť následky? Dopad?
Neviem akú máš predstavu 🙂 13 ročne deti sa ti hodia okolo krku a povedia "o môj bože, vďaka bohu, že žijeme a sme tu spolu, odteraz si budeme všetko vážiť a poslúchať?"
Nádherna predstava o uvedomulosti dvoch detí ale absolútne nereálna...
Podaktoré matky dokážu naozaj neobvyklé záležitosti riešiť 🙄🙈 mne od poobedia puká srdce, v krku mi bije, neviem či mám revať či kričať či bežať či ísť ešte von o tomto čase do obchodu a kúpiť si niečo tvrdého a ty rozmýšľaš nad takouto vecou? Neviem či by takáto vec 13 r dievčat zaujímalo a na co by im bolo to info. Iné by bolo keby sa samé od seba pýtali ale si mala s nimi tehotenstvo a pôrod. Takže radšej to nechaj lebo to nemá žiaden význam vplyv a čokoľvek
Wtf? Načo? Nechápem.
Neviem, vsetko uz bolo povedane. Len mam taku poznamku este - my mame 9 a 7 rocne deti a jedno 21 mesacne, takze oni uz vnimali, ked som mala komplikacie v tehotenstve, pytali sa ma a primerane veku sme im vysvetlovali, ze musim oddychovat, nemozem sa namahat a nesmu ma zlostit 😆, lebo mam problem so srdieckom, tak aby som ostala zdrava ja, aj babatko. Videli, ako si meriam tlak a beriem lieky, pytali sa, odpovedala som. V takomto kontexte vedia, ze mat babatko je aj narocne, detaily samozrejme deti nevedia a nedomyslia, nerozumeju tomu, teda este tito nasi. Ale ani Vase dvojicky toto nebude zaujimat zatial.
Tak neviem, ci s takym casovym odstupom a ci vobec ich takouto informaciou zatazovat. To rozmaznavanie by si chcela poriesit, sa mi zda, ale to ste si mali s babkami vydiskutovat ovela skor, deti do toho netahat. Ci dufas, ze ked im povies, ze babky Vas rozmaznavaju, lebo stalo sa to a to, tak oni sa same od seba zmenia a budu skromnejsie, ci ako to myslis? Toto je velmi cudne rozmyslanie.
Proste deti treba vychovavat rozumne a nie s ohladom na okolnosti narodenia ich ofukovat a dat im vsetko, co si zmyslia. Toto uz tou informaciou o Tvojom ohrozeni zivota nezachranite. Fakt chces v detoch vyvolat pocit viny a ocakavat, ze preto budu menej vyzadovat, menej budu chciet byt rozmaznavane? Nie dobry postup, fakt.
Ja som sa narodila zadočkom vonku, mamka pri pôrode tamer zomrela, mala dolámanych 7 rebier, vnútorne krvácanie od tlaku sestričiek na brucho,cela dotrhana a k tomu aj zle odlupnuta placenta, takze na druhý deň musela ísť na čistenie. Za cely život mi to nepovedala ani raz, až keď som porodila ja svoje… ak im to budeš chcieť niekedy povedať, povedala by som im to, keby tomu naozaj rozumeli a vedeli čo dane výrazy aj znamenajú. Mne keby to mamka povedala pred pôrodom možno by som nikdy ani deti nechcela mat zo strachu alebo tak celkovo…vraj aj preto mi to nepovedala, aby som mala najprv vlastnu skúsenost ❤️ Nezatazuj ich, kým tomu nebudú rozumieť
Baby ti to tu uz napisali, da sa pod to len podpisat - ak mas stale traumu s porodu, ries to s psychologom...uz z dovodu, aby si prehnane nerozmaznavala deti a aj to, aby si nemala potrebu im povedat, ze si skoro umrela kvoli nim... Toto je tema do buducna ked budu dospele, tehotne, mozno - a mozno ani vtedy nie... ja som tiez skoncila po poslednom porode s masivnym krvacanim na operacke a potom na JIS a je to skutocne to posledne, co budem dcere niekedy hovorit...
Rozmaznane su preto, ze si ich rozmaznala, iny dovod nehladaj.
Čo s tým má HELLP syndróm??? Tiež som ho mala, so synom sme obaja takmer neprežili. Nemyslím si, že je to niečo, o čom by som mu mala, či nemala hovoriť. Myslím, že to vie, už sme to spomínali, ale len tak, pri bežnom rozhovore. Nijakú špeciálnu váhu som tomu neprikladala. Vôbec nechápem, čo od toho očakávaš. Majú sa cítiť previnilo, že si mala problémy "kvôli nim"? Alebo o čo ide?
@macilaci povedala by som im to, keby sa o to zaujímali. Bez ohľadu na rozmaznanosť.
Súhlasím s babami, že toto je zrejme nespracovana trauma a asi by bolo fajn poriešiť to s psychoterapeutom
@macilaci ja som prekonala dvakrát, prva dcera bohužiaľ neprežila a syn z druhého tehotenstva ano,asi vďaka preventívnej liečbe a ano, asi prirodzene som nanho citlivá, doprajem mu, asi niekedy aj rozmaznávam - je to "vymodlene"dieta, ale nevidím dôvod s nim rozoberať priebeh tehotenstva, teraz keď sa pýta preco nema súrodenca, povieme mu, ze nemôžeme mať, (lebo uz sme nemali odvahu skúšať osud) a ďalej neriesi. Tvoje maju 13, je to myslím geneticky dane, predispozicia, moja mama tiez mala podobný stav, v dvoch zo 4 tehotenstiev, vtedy to ešte nebolo popísané ako hellp sy, tak im o tom povedz ked budete preberať veci, ze aj to sa stava, ak budu tehotné, nech si daju zistiť riziko preeklampsie
@macilaci nic im nehovor to je tvoj strach a obavy, ktore si mala a aj tak neviem naco im to hovorit?velmi zvlastne...moja dcera sa pytala preco bola taka mala, tak som povedala, ze mala problemy s vyzivou, ale my sne sa vela x rozpravali o porode chcela vediet co ako, kto ju bol pozriet prvy a tak😀 tvoje pohnutky su velmi zvlastne.Normalne som cakala, ze su adoptovani, ale toto?
Asi si len fakt sentimentalna dobre to oslavte a nic im nehovor pubertakom by som nekazila ich den.
.
žasnem...nechápem z akého dôvodu by si ich tým mala zaťažovať...po 13 rokoch riešiť čo vlastne, že si mohla zomrieť? buď rada, že si počas toho času nemusela riešiť niečo iné a mohla plnohodnotne žiť, nie všetky majú také šťastie
Kedze vacsina dospelych ludi netusi co je HELLP sy, nemyslim si ze 13rocne dieta to bude nejako zaujimat. a povedat im ze posluchajte lebo skoro som kvoli vam umrela asi tiez nebude uplne platit… ked budu starsi a budu sucastou rozhovorov dospelych, urcite sa to dozvedia, neviem, podla mna to taketo deti nijako neohuri. A nevidim na tom ani nic take kvoli comu by som si mala posadit dve deti v puberte a vaznym hlasom im oznamit tuto 13rokov staru zalezitost. Ano, pre teba urcite traumaticke, no deti ti s tym pomoct nedokazu, ak ti nepomohlo to, ze sa na ne kazdy den pozeras. 🍀
@macilaci Ja by som im to asi povedala niekedy v skorej dospelosti. Moja mama mala tiez velmi tazky porod, ohrozene sme boli obidve. Ja si ani nepamatam, kedy mi to povedala, mozno niekedy vo veku tvojich, ale nejaku traumu som z toho nemala. Len asi v tych 13 som tomu nejako extra nerozumela, az neskor, tak preto radim pockat. Inac ja som praveze rada, ze o tom viem, neviem to nejako vysvetlit, ale je to informacia o zaciatku mojho zivota a chcem ju vediet. Vobec ma to neodradilo od vlastneho dietata. Praveze mozno som rada, ze viem, co vsetko sa da zvladnut a prezit a ze moja mama je silna bojovnicka.
Ak su to dievčatá, povedala by som im to, ked si budú chcieť založiť rodinu. Gynekológ sa ich bude pytat na rodinnú anamnézu. Tiež tak poviem svojim dievčatám, aby mali dostatočnú prevenciu, či včasnú intervenciu, je to genetika. Inak len staršej vravievam aka je už veľká slečna, ako pekne vyrástla z toho malinkeho babatka, ako Palculienka bola -1300g.

Rozmaznávane sú aj iné deti....