icon

Koľko dní alebo týždňov po pôrode ste zavolali rodičov/mamu na návštevu?

9. sep 2022

Ahojte..koľko dní alebo týždňov po pôrode ste zavolali rodičov/mamu na návštevu?Mama mi volala už do pôrodnice že o týždeň dôjde pozrieť nebola som nadšená povedala som jej že to je skoro. Mala som veľmi náročný pôrod🙄 Dnes mi volala zas a keď som jej povedala že neviem kedy že možno po šestonedelí tak mi povedala že ale to nemôžeš ved ja som tvoja mama..Ale ja fakt neviem kedy mi bude ako tak lepšie atď. Som fakt ťa zlá,či ako?

moni73
10. sep 2022

Autorka: prepac, ale v uvodnom prispevku pises o NAVSTEVE mamy, z coho nie si nadsena. Nie o jej nastahovani sa a pomoci.
A prepac, ale ty nesudis? Ty sa tu "vysmievas" zo zien, ktore pomoc potrebovali.
O svojej empaticnosti a dobrom vztahu s mamou by si ma nepresvedcila nijako. Je mi jasne, ze ti to je srdecne jedno...
A v kutiku duse dufam, ze toto cele je vymyslene. Az natolko je to pre mna neuveritelne...
Pekne chvile s mimcom prajem

nevenka
10. sep 2022

A mame aj tretie dieta, cakame stvrte a nie, nejdeme sa rozvadzat.
@autorka aka si si ista, ze nebudes plakat po porode🤣🤣🤣. Ani si nevies predstavit, co s Tebou mozu hormony spravit.
Priklad - po porode mi vyskocil vysoky tlak, brutal to bol, dali mi lieky, co maju vedlajsi ucinok aj depresie. Navyse, dieta mi na treti den brali na JIS-ku s podozrenim na sepsu, s bradykardiou, poruchami rytmu srdca. Nevedel sa mi prisat, nechcel jest, bol dehydrovany. Na infuziach a monitoroch bol par dni, kym mu nezabrali antibiotika. Potom kardio vysetrenie. Revala som a Bohu vdacim za mamu, ktora prisla za mnou a podporovala ma v odsavani, davala mi obklady na prsia, raz teple, raz studene...
Takze Ty si aka hrdinka, nevies, co sa moze stat.
Places dojatim, strachom, z liekov...xy moznosti. Ale mozno by Ti mama bola na obtiaz, ak nemate dobre vztahy, len potom nechapem zmysel tejto diskusie, nechces ju hned po porode vidiet, tak jej to povies a nepustis ju k sebe a babu, az ked uznas za vhodne. Vec vybavena...🤷‍♀️

mandzula
10. sep 2022

Moja bola za mnou v porodnici, a kedze byvame vedla seba, videli sme sa kazdy den, no nevarila mi, nekocikovala, akurat nastupila do novej prace, k tomu vtedy nasi chovali kravu, takze odhrievala tvarohy, syry, cize to bolo len o tom, ze k nam obcas nakukla. Ja som bola rada, ze doma nemam "cudzie prvky", stacili mi ti, co sa pomaly na druhy den natiskali na navstevu.
Mas pravo urcit si, koho a kedy si k sebe pustis, su to tvoje pocity, tvoje potreby.

nevenka
10. sep 2022

@autorka ale sudis a vysmievas sa nepriamo zenam, ktorym mamy prisli pomoct navarit, upratat...alebo ze revat nebudes, no ved len nekric hop, kym nepreskocis, tak sa to hovori. Rob si, ako chces, ja sa len budem opakovat, ze nechapem zmysel tejto diskusie. Ja som mamu chcela pri sebe, aj svokru, ta mi pomohla viac ako nejaka laktacna poradkyna, kedze dlhe roky robila na novorodeneckom s babatkami. A? Nepytala som sa na koniku, ci je to ok, deti uz maju 9 a 7 rokov, takze je to davno, spravili sme si po svojom. Sprav si aj Ty a nikoho nemusis presviedcat o svojej pravde a spravnosti svojho konania a pytat sa, ci si zla...Lebo ocividne pochybujes, podla uvodneho prispevku, chcela si nazory, dostala si ich a na poslednej strane tejto diskusie sa uz ustipacne vyjadrujes. Na co je to dobre toto? Rob si podla svojho vedomia a svedomia. Nie?

lolita555
10. sep 2022

No strašne si zvláštna akože nehnevaj sa na mňa je to tvoja mama preboha ,ja teda nemám dobré vzťahy so svokrou a teda prišla hneď veď sú to jej vnuci ,veď nemusís okolo nej behať každá normálna to pochopí ,mne skôr príde že ti vadí že dieťa by brala na ruky a ty asi už máš bujné predstavy že nebude pri tebe a že ti ho niekto vezme iný (čiže mama ),neverím že by ti tam tak až veľmi vadila mama keby príde na hodinovú návštevu

elenatomasova
10. sep 2022

To je čo za otázka?Mama je len jedna a ked chce prísť hneď nech príde a nie rozmýšľať kedy by mala prísť...

srferreira
Autor odpoveď zmazal
mimi2120
10. sep 2022

@moni73 takze keď tvoja dcéra porodí tak čo chceš ty bude dôležitejšie lebo ty si mama 30 rokov a ešte k tomu aj babka navyše?

saxana000
10. sep 2022

Hned na druhy den prisli do porodnice popestovali hodinlu a isli domov.

srferreira
10. sep 2022

Maleho krstni rodicia prisli den po porode ku nam. Ja som aspon popratala. Krstna nam uvarila obed, krstny popestoval. Oslavili sme prichod maleho a urobili si pekny den. Manzel mal s kym zapit doma. Ale kazdy si urobi podla svojho uvazenia. Rodicia prist nemohli bola korona a my sme v zahranici. Inak by mi nevadilo nech pridu kedy chcu.

lenkadenisa
10. sep 2022

@autorka ty si dobre prepnutá, baby ti tu píšu 5 strán rád a skúseností a ty si ideš svoje a ešte aj osočuješ... nechceš mať doma mamu, tak ju nemaj, odožeň ju, seďte si manželom sami, keď ste takí samostatní a dospelí. len aby ti to raz nebolo ľúto!

moni73
10. sep 2022

@mimi2120 Odpovedas mi na otazku otazkou. Napisala som presne:
"Toto nie je debata o tom, kto ma na co pravo a narok. Ale kedze si to postavila do tejto roviny, preco uprednostnujes zenu, ktora je matkou tyzden pred zenou, ktora je matkou 30 rokov a babkou tyzden?"

lilope
10. sep 2022

@autorka nemyslím si, ze janinah má staromódne názory. Má rovnaký názor ako kopec iných žien, ktoré inými slovami napísali to isté. Len je ten názor iný ako ten tvoj a už si vo vytržení, keďže ho nevieš tolerovať. Tak načo si potom prišla na fórum pýtať sa na cudzí názor, keď ho potom nevieš akceptovať? To je naozaj nepochopiteľné zmýšľanie. Možno, keď raz budeš v jej veku, budeš staromódna ty pre mladšiu generáciu. Tiež nerozumiem prečo si nedáš sukňu s vysokým pásom, pod ňou môžeš byť naostro a stehov sa nedotýka a nedovolíš matke prísť na 10 minút. Veď ako som pochopila, nič viac nechce. To je naozaj tak nedosiahnuteľné keď ako hovoríš, neposedíš, musíš niečo robiť, tak asi neležíš doma v polomŕtvom stave neschopná pozvať svoju mamu na 10 minút aby sa potešila vnúčaťom. Veď nemusíš predsa okolo nej skákať a hostiť ju. Je to ozaj nepochopiteľné.

srferreira
10. sep 2022

Inak autorka ved si pisala, ze mama ta chce prist navstivit a nie sa ti nastahovat a montovat sa ti do vychovy. Tak neviem co ako riesis? Vztahovacna si a ides si svoje. Nechapem tvojmu postoju, moji rodicia, svokrokvci a surodenci maju u nas dvere otvorene aj keby mam 20stehov tam dole a nemozem sa postavit z postele. Tuto je pointa niekde inde, tu zial ty nechapes a ani ju nechces chapat.

jaskolka
10. sep 2022

Autorka, je to tvoja vec. Chceš byť sama, úplne samostatne len s mužom, ok, bud.
Pýtala si sa, koľko dní po pôrode sme volali mamu na návštevu.
Tak ja už mamu si zavolať nemôžem, aj keby som ako túžila keďže už nežije. Bola pri mne svokra, automaticky som to brala, že je ako druhá mama. Skutočne mi to pomohlo, aspoň tie prve dni, lebo manžel jednoducho musel do prace, keďže od neho sme závislí finančne.
Keby žila mama, ani mi na um nepríde odhanat ju, že až po 6 týždňoch nech dôjde.
Mama je najbližšia osoba po manželovi, videla ma nahú, choru, ubolenu, uplakanu,a nikdy by mi to nebolo trápne, veď to je mama, žena aká na porodila, dojcila a menila mi plienky, takže ani jeden argument nie je dôvod na odmietnutie aj krátkej návštevy.
Ale rob, ako myslíš....

gertrudaosem
10. sep 2022

Nevolala som nikoho, kto chcel prišiel

smilingwoman
10. sep 2022

Je to na zene, kedy si koho zavolá na návštevu. Môžu ti tu baby pisat ako im mamky pomahali, ale ked raz nemáš náladu na návštevy, bojujes aj sama so sebou, s hormonmi, chceš mať aspon trochu svoj kľud (co je aj tak v tomto prípade relativny pojem) , tak to je tvoja vec a okolie by to malo akceptovať. Inokedy sa da hovoriť o kompromisoch, ale ja osobne tiež považujem prve týždne po porode za intimnu vec. Necitala som diskusiu ako daleko byva. Lebo aj to je rozdiel ci dojde niekto na hodinu alebo na 3 týždne. A nie každý to ma tak ze mamka dôjde a bude len vytvárať a neviem s čím pomáhať. Nie každý si lieta na ruzovom obláčiku 🙂

gab
10. sep 2022

Kto ma super pôrod a nic mu nie je, nepotrebuje pomoc. Ja som mala CR, tyzden po pôrode som dostala zapal mocovych ciest a 39 C, isto nemusim pisat, ze som nevladala vstat, ani prejst sama na WC, nieto ist nieco varit a prat. Vladala som len nakrmit babätko a spat. Mama mi doniesla napit, pomohla so zabalmi, lebo teplota neklesala. A nie, nie som citlivka, zvladla som uz aj horsie veci v zivote, ale nikdy dotvedy som sa nemusela starat o niekoho tak krehkeho ako malinke babätko, potrebovalo moju pomoc, ktoru som mu v tom momente nevedela poskytnut.

vsak ak tvoja mama videla vnucatko, ak nemate medzi sebou dobre vztahy, tak je to ok. Pre vas, pre vasu rodinu.
Mne to nepride, ze si zla, je to tvoj zivot, ako si ho zariadis, tak mas.
Skôr mi je smutno z dnesnych vztahov a ten blby lockodown to este znasobil, ze ludia sa nestretavaju, vztahy su narusene, kazdy len krici svoje ja a ja, nechceme robit kompromisy a ak chceme byt sami, tak by bolo dobre sa odstahovat na Pluto 😅, a v konecnom dôsledku mozno aj to by bolo prilis blizko nato, aby nam vsetci dali pokooj.

dada0902
10. sep 2022

Ja po 6 týždňoch neľutujem aj boli otravovacky ze hneď no naše deti naše pravidlá fotky videa sa poslali potom až videli na živo o vsetko som sa postarala a muž pomohol tak zariad sa podľa seba ako to prvorade chceš ty a nie druhý vraví sa ze tých 6tyzdov si ma dieťa zvyknúť na domov čiže ja som toto chcela dodržať nech to tak je každý by mal rešpektovať ci mama svokra!!

majlo1234
10. sep 2022

U nas je to proste tradicia, ze si zeny nastahuju k sebe svokry/mamy na pomoc, pretoze mamicka by sa mala venovat iba sebe a babatku prve tyzdne a v idealnom pripade vsetko ostatne zastupi niekto iny. Deje sa to aj v inych kulturach a dialo sa to aj v minulosti. Pokial ti to nevyhovuje, urcite to nerob. Ja som to nechcela, u nas boli vsetky navstevy az po sestonedeli. Kedze s rodicmi nezijem v spolocnej domacnosti, bala som sa aj chorob, ktore by mohli dovliect. Nemyslim si, ze z nich odpadlo, ked par tyzdnov pockali, v dnesnej dobe video hovorov. A nemyslim si, ze je to vizitka vztahu medzi nami, mame vyborne vztahy, mozno aj preto, ze navzajom s e ochotni respektovat sa.

hederamonstera
10. sep 2022

Ano, @autorka, si hrdinka, dospelacka, odbornicka na vsetko, gratulujem. Len toto si tu chcela citat?

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
domka222
10. sep 2022

Ale áno, ofrfleš. Za tým si stojím. Nechápeš, že im príde pomôcť mama, svokra? Tak isto ich vec, ako tvoja, že tebe pomôže len muž

nadazdi
10. sep 2022

@lalala94 a čo teraz, to že si to tak mala ty, neznamená že je to normálne, denne sa narodí 300k deti na celom svete, ak nie aj viac, nemusím nikomu ďakovať za moje pôrody, boli totiž oba v norme, boleli v norme, šitá som do pól stehna ale neucila som sa znova chodiť ako po autonehode.. som živá a zdravá po prirodzenej veci ako pôrod, či tu mame už zas matriarchat? Pýtala sa na návštevy, vravím, že ja som chodila na návštevy, aj to je totiž uplne normálne vziať novorodenca na vzduch, minimálne na poradňu si musela s tým dieťaťom niečo prejsť

slovakboy
10. sep 2022

Zavolaj ju aspoň na krátko na dva dni nech vidí vnúčika.

lalala94
10. sep 2022

@nadazdi nie je to normálne, ale je bežné, že každá žena sa po pôrode zotavuje inak, preto ak návštevy nechce, tak to treba rešpektovať - matka - nematka. A áno, ja som na poradňu išla s manželom autom pár krokov a dvakrát príjemné mi to nebolo, keďže som mala stále bolesti. Tých pár dní bez prechádzky vonku dieťa prežije bez ujmy. Tvoj príspevok a aj ten nasledujúci vyzneli dosť uštipačne v zmysle, že keď je žena po pôrode, tak nejaké návštevy prežije, veď nie je po nehode. A spomínať matriarchát v kontexte návštev - asi bez komentára. 😀

autor
10. sep 2022

Idem odpísať hromadne necgce sa mi reagovať na každý koment zvlasť.
-Tie čo mi tu píšete že ste ocenili pomoc mamky alebo svokry ok, ja to nechápem v čom by mi mala pomôcť ale dobre. Dnes muž musel odísť ráno nečakane do firmy a veru príde asi až neskoro večer a v pohode to s malým zvládam. Aj ked chodím prehnutá, boľavá po brufene a necelom 2hod spánku som dala prať, naplnila umývačku, malý je nakrmeny,prebaleny, zemiaky sa pečú v rúre. Takže neviem čo by tu mama robila.😉
- Tie, čo zas písali že určite nemáme dobrý vzťah atd a ja píšem viackrát že naopak máme zrejme máme odlišné predstavy o tom,čo znamená dobrý vzťah medzi rodičmi a deťmi. Ja beriem mamu ako parťáka aj ako osobu čo sa o mňa s láskou starala ved to je pochopiteľné. Svoje deti si už vypiplala a vychovala moje dieťa je moja starosť. S mamou sa bavím o všetkom narovinu máloktorá z vás si myslím že povie mame všetko. Moja vie o všetkých mojich vzťahoch, rande, prečo nevyšli tie vzťahy, o každom mojm či už pozitívnom alebo negatívnom zážitku, chodievali sme spolu na nákupy aj sem tam a aerobik či pilates ked kvoli covidu ešte neboli take obmedzenia..nemala som problém jej v puberte povedať že som si zapálila jointa 🙂 Takisto ked sme vyberali s mužom dom tak som jej vždy ukázala ponuky čo ma zaujali atd..Takže tie, čo písali že jej mám povedať nech neotravuje ste s prepáčením riadne trubky to si nezasluži počuť ani matka ani svokra.
Veľa som nad tým rozmýšľala a uvidím ako mi bude o týždeň alebo dva a dnu sa isto nebude konať návšteva ale vonku pekne s kočíkom.
Písala som sem len na margo toho, že vzhľadom na otvorený vzťah čo máme s mamou som bola v šoku že chcela dojsť tak skoro atd lebo vie aká som a ona nezvykne mi niečo diktovať alebo takto na mna tlačiť. Ale samozrejme je to iná situácia. Takže asi tak. Dakujem všetkým za reakcie či už dobré alebo útočné.
Písala som v rýchlosti na mobile, ospravedlňujem sa za prípadné chyby. Idem si užiť chvíľu ticha a oddychu, pekný zvyšok dňa🍀

autor
10. sep 2022

@dada0902 amen 🙏

mimi2120
10. sep 2022

@nadazdi to skôr vyzerá, že máš nejaké komplexy keď musíš chodiť flexiť na fóra aká ty si bola fit po pôrode, rovno z kozy na návštevu.

zuzubb007
10. sep 2022

To si robis srandu, vsetky baby co poznam a teda hlavne ja som na druhy den v nemocnici mala rodicov aj svokrovcov, chuda tvoja mama, tazky porod mal kazdy nieje to balada, precitlivela si akoze toto robit