icon

Ľutujete rozhodnutie mať alebo nemať deti?

7. apr 2025

Ženy, ktoré ste nechceli mať dieťa a máte deti, ľutujete to? Myslím ak ste boli viac pracovne založené napríklad a necítili ste to v živote tak, že by ste po dieťati túžili.... Alebo ľutujete vekom, že ste sa rozhodli nemať dieťa?

cafelatte
8. apr 2025

Opýtaj sa 70 ročných bezdetnych ci ľutuju...ci ako 35 ročná môže ľutovať, keď dnes sa rodí aj v 50tke.

libusak
8. apr 2025

Nechcela som, mam jedno a je to tazke.

martinmmartin
8. apr 2025

@stvura Zaujimavy nazor a vobec si nemyslim ze si protirecime. Zivot bez deti si ty osobne zvazovala ale myslela si ze ho naplnis vecami ktore vyzeraju ako plny zivot "na papieri" (dobrocinnost atd) . Velmi skoro si ale podvedome zistila ze plny zivot bez deti takymito klise vnutorne naozaj nebudes mat,aj ked zneju prvoplanovo ako vstupenka do neba, a dieta teda prislo tak nejak prirodzene ked nic ine
tu dieru nezaplnilo.
To nieje hejt na teba, to je system ktory dava vlastne ludskej civilizacii sancu na prezitie.

mantilka
8. apr 2025

Mala som dobrú prácu, ale dieťa bolo a je mojím najlepším projektom. Byť mamou a cítiť tak veľa lásky je úžasné aj s náročnými chvíľkami.

alenka58
8. apr 2025

túto otázku treba položiť osobám okolo 60, alebo po 60, mladí ľudia to nevedia posúdiť

jovka
8. apr 2025

Nemam deti , nechcela som ,nelutujem , teda aspon zatiaľ, mozno ked budem stara budem hovoriť inak , ale ja som spokojná.

rhodesian
8. apr 2025

Ľutujem.

petracandle
8. apr 2025

@dzulli1980 chápem ťa, no na druhej strane, keby som tvoje dieťa a toto si prečítam, tak by som z tých slov bola veľmi smutná

rikarika
8. apr 2025

Mať deti mi prišla najnormalnejsia vec na svete. Sú mojou najväčšou motiváciou zarábať peniaze a držať sa v dobrej fyzickej aj psychickej kondícii. Stále hovorím, že keby nemám deti asi by som peniaze vidlami musela prehadzovať..😭....inak samotné pracovné úspechy či cestovateľské zážitky sú dobré akurát tak pre spomienky v domove dôchodcov...😁😁

martinmmartin
8. apr 2025

@jovka aduhlasim, Kazdy raz budeme nieco lutovat a ty(a vsetci) si musis vybrat ci to lutovanie budes prevadzkovat desatrocia pocas aktivneho zivota alebo iba poslednych par rokov ktore ajtak budu stat za staru backoru

torysheer
8. apr 2025

V 20tke som sa vydávala, dieťa neplánovala, ale keď som sa v 22 dozvedela že mať nemôžeme (on bol o 13rokov starší), naštartovalo ma to že chcem. Mám tri deti, jedno prirodzene, dvojičky po umelom (7.pokus), a napriek tomu že som sa s mužom rozviedla, moje deti sú mi najviac, sú to najlepšie a najkrajšie v mojom živote. Teraz už žijem s iným bezdetnym partnerom 10rokov, a ľutujem že som už pristará na ďalšie dieťa.

autor
8. apr 2025

@martinmmartin suhlasim

Ja mam 33, pre mna perfektnu pracu, ktora ma robi stastnou, aj muza, ktorého by som si vybrala opat. Zamyslam sa nad dietatom najma skrz vek, ale aj nazory okolia, ze je to zmysel zivota. Zaroven sa bojim, ci budem vediet po dietati este sa takto pracovne zaradit, teraz som flexibilna, aj vecer velakrat robim veci do prace, ale z vlastnej vole, bavi ma to, mam riadiacu poziciu, vela sluzobnych ciest..Aj ked to vyznie sebecky mozno niekomu. Mali ste to niekto podobne? Aj sa bojim, ci vobec by som vedela byt dobrou mamou, postarala by som sa najlepsie ako by som vedela, to hej, ale skor z takeho citoveho hladiska, neviem..

petamich
8. apr 2025

@ivana11155 😂😂 to neviem, ci si ma teraz potesila alebo do vacsej depresie uvrhla, nic idem ja naplanovat nech idu dva dni polievat cez Velku noc, skoda, ze nemame rodinu v Presove a Novej Sedlici, isli by uz piatok 😂😂

petamich
8. apr 2025

Autorka: no zalezi aj od toho s kym to dieta budes mat 🙂 pracujem na riadiacej pozicii, su obdobia, kedy mam toho naozaj vela a vtedy nastupuje manzel a pokryva potreby vo vacsej miere a potom je to zasa naopak, kedze manzel ma tiez obdobia, kedy ma toho viac, pracovne cesty som obmedzila na minimum, dlhsi pobyt v zahranici je vyluceny, lebo aktualne je dieta priorita, ak si na pracovnej ceste 25 dni z mesiaca a nevies to zmenit, za mna (uprimne bez filtra) nemat dieta, dieta si vikendovu mamu nezasluzi a podla mna ani nestaci.

Faktom je, ze u nas je to obcas len praca a dieta a manzel (domacnost pokulhava, starostlivost o samu seba pokulhava, priatelia na vedlajsiu kolaj, lebo stiham dieta, praca, dieta, manzel, praca, hygiena a spat) ALE moj manzel je moj partner a tak to podla mna zvladame napriek typu prace aku mame a ano je to obcas na ukor mojho JA ale za to mi to dieta zasa stoji a o svoju pracu nechcem prist, obcas je to na palicu ale vacsinou to skratka nejako dame. Ale iste veci sa naozaj museli nekompromisne zmenit, hlavne v praci.

scorpionflower1
8. apr 2025

My sme tiež zaváhali, moc sa nám do toho nechcelo, ale nakoniec máme dcéru, má 6 rokov. Je perfektná. Veľmi ju obaja ľúbime. Neľutujem to, ale bolo aj je to miestami náročné tak, že ďalšie dieťa už nechceme. Sme spokojní tak ako sme.

scorpionflower1
8. apr 2025

Na tom, ze ta bavi praca a nechces ju opustit nie je nic sebecke. Chapem to. Mne na MD strasne chybala praca, aj ked som nerobila manazerku alebo tak, som ucitelka, ale chybalo mi to, vadila mi ta izolacia a tie nekonecne dni doma. Ked som sa vratila do roboty, musela som sa vsetko ucit ako ked som prisla prvy rok po skole. Ja ale nemam taky problem, lebo nerobim v odbore narocnom na zmeny (aj ked nejake veru nastali, bola som dost prekvapena).
Je to tazke rozhodovanie, osobne som este nemohla ist do roboty skor ako za tie tri roky, lebo malu som nechcela davat do jasiel, a este bol aj covid. Preto uz dalsie nechcem, lebo tehotenstvom, dojcenim a babatkovskym obdobim nechcem znova prechadzat. My sme toto obdobie mali velmi narocne. Kazdopadne ma to velmi posunulo osobnostne k lepsiemu. Praca je dolezita, ale nech robis cokolvek si tam vzdy nahraditelna, doma nie nie si, hlavne, nie pre tvoje dieta. Ale uplne chapem, ze nemas chut do toho. Pre niektore zeny to proste nie je. Hlavne sa nenechaj dotlacit do niecoho, co nechces recami okolia.

henka123123
8. apr 2025

Chcela som a mam 2..ale keby sa da vratit cas tak uz by som nemala deti

havlicka11
8. apr 2025

@klara546 by si sa cudovala kolko takych ludi je, ze lutuju ze mali deti, pripadne lutuju s akym partnerom ich maju.....lenze to nikto narovinu - nahlas nepovie, pretoze by ho okolie zozralo, odsudilo....Bohuzial stale u nas plati, ze ked zena nechce/nema deti okolie to nevie/nechce pochopit......co som sa napocuvala ze musime mat deti, ze nemozeme mat iba jedno a podobne...niekedy by bolo fajn zit bez natlaku okolia 🤷

canany
8. apr 2025

Nechcela som, mam 2 a lutujem

kubizde
8. apr 2025

Nemám, nechcela som, neľutujem 🙂

lecoe
8. apr 2025

Ja mám 2 deti, ľúbim ich. Ale keby som čo i len tušila, ze sa i ne budem musieť starať sama, lebo muž chcel nový život bez starostí, tak by som sa rozhodla inak. Je to ťažké

paradajkova
8. apr 2025

Mala som niekde v sebe, ze NIEKEDY chcem mat deti, ale ten moment, ze by tam bola silna tuzba jednoducho neprisiel. To niekedy bolo vzdy v dalekej buducnosti. Tiez sme s muzom mali dobre prace, chodila som po sluzobkach, karierny rast atd. Jedneho dna sme sa vecer rozpravali co deti a viac menej sme si povedali, ze tak vyskusajme, ak sa podari, tak to tak ma byt. Veruze sa podarilo hned na prvy pokus a absolutne nelutujeme. Skor sme si potom neskor hovorili, ze naco sme to az tak odkladali, ze sme kludne mohli mat dieta aj skor. Az ked sme planovali druhe, tak som mala pocit, ze naozaj tuzim po dalsom dietati. Ale to som uz vedela co to je mat dieta, so vsetkymi starostami aj radostami.

Zaroven to, ze som mala karieru mi super pomohlo v zivote, maximalna materska, po materskej nastup do super prace, bezproblemov nizsi uvazok, neobmedzeny home office, ked nestiham upratat, tak niekomu zaplatim a podobne.

balerina2025
8. apr 2025

kazda sme sa bali ze nebudeme dobrymi mamami. to je normalne,,,mat dieta je riadna skuska vsetkeho....co je najtazsie, ten strach o nich. zial to je ruka v ruke s laskou. to je udel rodicov. takisto ako oni sa o nas budu bat, ked budeme starsimi.

lauricka
8. apr 2025

@martinmmartin toto je dosť choré uvažovanie

balerina2025
8. apr 2025

@martinmmartin mas v niecom pravdu. v niecom nie.

lauricka
8. apr 2025

Máš 33 a tvoj svet je práca. Deti nie sú zmyslom života pre každého. Niekto žije len tak, pre seba. (Ešte stále sa dá dobrovoľníčiť, keď chce byť človek užitočný pre svet :D.) Do tohoto sveta ťažko priviesť dieťa, človeku je až ľúto, kam sa narodia, do týchto sr.čiek. Ale ak by predsa si mala pocit, že ho chceš, dlho neuvažuj, už máš dosť veľa rokov a lepšie to nebude.

iwanka222
8. apr 2025

Chcela som dieta mam ho a nelutujem. Najväcsia laska celozivotna ❤️

martinadomianova
9. apr 2025

Ja chcem a nemám. Nie každému sú očividne súdené.

katrin21
9. apr 2025

Toto sa pytak ludi v dochodkovom veku, nie mlade baby..tie este mozu 3x zmenit nazor..
Poznam baby, co v 35-37r hlasali , ze dieta nie je pre nich a potom v 42 behali na IVF aby nejake rychlo stihli...

autor
9. apr 2025

@katrin21 keby také ženy bezdetné v dôchodkovom veku poznám, tak by som sa aj spýtala 🙂 no možno niekto tu pozná aj také z rodiny, okolia.... Viem, že mi tu nik nedá návod na moje rozhodnutie, ale zaujíma ma pohľad iných ľudí